6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum suplinesc școlile private lipsa de informaticieni

Cum suplinesc școlile private lipsa de informaticieni

Facultățile de profil din România nu pot pregăti numărul de IT-iști cerut de firmele care activează în acest domeniu. Astfel a apărut pe piață nevoia unor școli alternative, iar companiile de IT au găsit soluţii pragmatice pentru criza de personal calificat din acest domeniu.

Cele mai interesante evoluții sunt cele de la Cluj, oraș care este pol național de creștere în domeniul IT și unde s-a format o comunitate de aproximativ 20.000 de oameni care muncesc în domeniul producției de programe informatice sau studiază pentru a deveni specialiști în acest domeniu.

Unele dintre companiile clujene au început să finanţeze noi linii de studiu în facultăţile clujene care pregătesc specialişti în tehnologie. De exemplu, divizia de software a grupului auto german Porsche este unul dintre susținătorii privați ai liniei de studiu în limba germană a Facultății de Matematică-Informatică a Universității Babeș-Bolyai.

Facultatea mai are linii de studiu în limbile română și engleză. Alte companii finanţează propriile lor academii profesi-onale în domeniul IT, care, practic, au statutul unor școli profesionale private ce oferă calificări -recunoscute ca atare de către Ministerul Muncii din România. Aşa este Academy+Plus din Cluj, care, din acest an, are o soră în Chişinău. Cele două academii au fost create de investitori -privaţi, în parteneriat cu -Şcoala 42 din Paris. Aceste academii oferă un ecosistem în care sunt calificaţi sau recalificaţi profesional tineri care vor să muncească în domeniul -producţiei de software. Unii dintre ei au terminat alte facultăţi, precum cea de electronică sau cea de -fizică, alţii sunt încă studenţi, însă există şi tineri care abia au absolvit liceul şi doresc să -studieze în această şcoală mai puţin formală, spune fondatorul Academy+Plus Cluj, Bogdan -Herea. ”Am organizat deja o primă etapă de selecție și vor urma încă două, în august și în septembrie. La finalul acestora vom rămâne cu aproximativ 200 de cursanți”, a spus Bogdan Herea, care este și președintele Clubului Francofon de Afaceri din Cluj.

Silicon Village la Chișinău

Din acest an, Academy+Plus Cluj are şi o soră, Academy+Plus Chişinău, mai spune Bogdan Herea. Aceasta a fost dezvoltată în parteneriat cu fondatorul StarNet, Alexandru Machedon. StarNet este cel mai important jucător privat de pe piața telecom din Republica Moldova, iar acum dezvoltă cel mai ambițios proiect din domeniul tehnologiei informației din Chișinău: Silicon Village, care ar urma să fie construit în parcul industrial amenajat pe ruinele fostei fabrici de tractoare din capitala Basarabiei. Deja StarNet a realizat investiții de câteva milioane de euro în acest parc industrial și a început construirea uneia dintre cele mai ambițioase clădiri destinate industriei IT. Managementul acestei companii se află în negocieri pentru obținerea unui credit bancar menit să asigure banii necesari pentru construirea altor clădiri destinate industriilor creative.

”Proiectul meu este să avem peste câțiva ani o comunitate de câteva mii de IT-iști, bine plătiți, care să rămână în Chișinău și să contribuie la schimbarea mentalităților. De aceea am investit și în Academy+Plus, pentru a avea forța de muncă necesară acestui domeniu”, spune Alexandru Machedon, unul dintre cei mai dinamici antreprenori din Republica Moldova și, totodată, unul dintre cei mai cunoscuți activiști civici din Chișinău. 

Școală mai puțin formală

Dacă Academy+Plus Chișinău este abia la început, academia similară din Cluj deja se bucură de succes cert. Pentru că, potrivit legislației românești, calificarea profesională oferită de academiile de IT este recunoscută de Ministerul Muncii, companiile care îi angajează beneficiază de facilitățile fiscale acordate de statul român celor care muncesc în domeniul informatic, astfel că absolvenţii din generaţiile precedente şi-au găsit uşor de muncă.

Toate cursurile sunt gratuite pentru elevi, iar orele clasice de la şcoală sunt înlocuite de materiale didactice online şi de proiecte realizate de echipele de elevi.

Cele mai citite

Pompele de căldură și confortul termic pe tot parcursul anului

Într-o lume în care eficiența energetică și confortul termic sunt tot mai importante, pompele de căldură au devenit soluția ideală pentru menținerea unui...

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...
Ultima oră
Pe aceeași temă