2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum să-ţi alegi o parolă care nu poate fi "spartă"

Cum să-ţi alegi o parolă care nu poate fi „spartă”

De ce să ai pe computer o parolă de opt caractere când poţi să-ţi construieşti una de 12 caractere? Conform Institutului de Tehnologie din Georgia, Statele Unite, parolele mai lungi vor aduce o siguranţă sporită utilizatorilor, relatează CNN.

Cercetătorii spun că un cod din opt caractere poate fi spart în nici două ore de cineva care foloseşte tehnologia potrivită.  În schimb, un cod de 12 caractere ar fi, practic, imposibil de spart, pentru că ar lua unui ipotetic hacker timpul cosmic de 17.134 de ani să-l spargă cu tehnologia din prezent.

12, cifra magică

Acest calcul se bazează pe estimarea că un hacker sofisticat ar putea să încerce nu mai puţin de 1.000 de miliarde de combinaţii pe secundă. Într-un aşa ritm, o parolă de 11 caractere ar „cădea” în 180 de ani, cu mult mai puţin totuşi decât „timpul cosmic” asigurat de o literă sau o cifră în plus.

„În unele cazuri, lungimea parolei poate determina vulnerabilitatea acesteia”, explică Joshua Davis, cercetător la Institutul din Georgia.

Cele 12 caractere – spun colegii de breaslă ai lui Davis – asigură un echilibru ideal între convenienţă şi securitate.

Ce parolă să-ţi alegi?

În ceea ce priveşte semnificaţia parolelor, experţii recomandă folosirea propoziţiilor. De pildă, un utilizator ar putea să-şi aleagă drept cod de acces afirmaţia „Nu, capitala statului Wisconsin nu este Cheeseopolis”.

Totuşi, deşi există site-uri care oferă până la 32 de caractere ca spaţiu pentru parolă, altele nu dispoziţie nici măcar jumătate. Oricum ar fi, sfatul experţilor în securitate este ca utilizatorii să-şi confecţioneze parole cât mai lungi sau alambicate. Un alt exemplu: „@y;}v%W$5”.

Dar dacă o uit?

Aici intervine însă o problemă. Dacă accesezi mai multe site-uri unde ai nevoie de codificare, cum îţi vei aminti toate parolele inventate? Sunt câteva soluţii, dar niciuna cu adevărat mulţumitoare.

Una dintre ele: există site-ul „Password Safe” care poate stoca un număr mare de parole. Însă nu poate garanta securitate perfectă împotriva hackerilor.

Ar fi însă şi o soluţie SF: ca într-o perioadă de – să zicem – 17.134 de ani, creierele umane să devină atât de rapide şi de încăpătoare încât să poată genera, şi ţine minte, parole kilometrice.

 

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

Șumudică îi lasă acasă! Rapid pleacă în cantonament fără doi jucători experimentați

Rapid a anunțat oficial că Filip Blazek și Florent Hasani nu vor face parte din lotul pentru cantonamentul din Dubai, fiind înlocuiți de doi...

Industria IT critică eliminarea bruscă a facilităților fiscale: „Era nevoie însă nu peste noapte“

Decizia de a elimina complet facilitățile fiscale pentru industria de IT a stârnit critici vehemente din partea liderilor din sectorul tehnologic și a reprezentanților...
Ultima oră
Pe aceeași temă