Dacă toţi teoriştii ar şti cât de uşor sunt interceptaţi (da, chiar şi cu bateria scoasă), n-ar mai vorbi la telefon. Atunci, securiştii ar trebui să-i prindă altfel sau să-şi caute de lucru. Sau să-i asculte doar pe oamenii obişnuiţi.
Răsturnare de situaţie spectaculoasă în scandalul Blackberry. După ce arabii şi indienii au vrut să le interzică pentru că ar fi prea sigure, germanii renunţă la ele la nivel înalt pentru că le cred prea vulnerabile.
Povestea pe scurt: Emiratele Arabe Unite, apoi Arabia Saudită, apoi India au anunţat că vor suspenda serviciile de mesagerie ale telefoanelor Blackberry, pe motiv că o parte dintre mesaje sunt criptate, trimise direct prin serverele producătorului din canada, şi din cauza asta statul nu le poate intercepta. Scandalul a dezvăluit că Blackberry este singurul echipament distribuit pe scară largă care le face probleme celor care vor să tragă cu urechea. Însă a ridicat şi o mulţime de întrebări noi. De exemplu, de ce China şi Rusia nu par să aibă o problemă cu aşa o jucărie şi de ce guvernul SUA sare în apărarea dreptului la discreţie. Un răspuns pare să îl sugereze reacţia Germaniei, care le-a interzis miniştrilor să mai folosească Blackberry din cauza riscurilor „dramatice” de a fi victimele unor atacuri cibernetice. Încă un mit spulberat din faşă.
Însă morala rămâne. 1: Aproape toate convorbirile la telefon sau în apropierea telefonului pot fi ascultate, dar cu cât soluţia de securitate este mai avansată, cu atât sunt mai mici şansele ca cei care o pot intercepta să fie interesaţi de convorbirile tale, şi 2: mesajele text le dau mai multe bătăi celor care interceptează decât cele vocale.
Cum poţi fi interceptat şi cum să te fereşti. Citeşte pe www.riscograma.ro