Dacă sunteţi curioşi cum se formează planetele din discuri de gaz şi praf, atunci inele lui Saturn sunt cel mai bun loc pentru a înţelege acest proces, potrivit Realitatea.net.
Astronomii au reuşit să folosească sonda spaţială Cassini pentru a urmări mai multe obiecte în inelele lui Saturn ( mai precis în inelul A) despre care cred că sunt mici sateliţi naturali, cu diametre de aproximativ 800 de metri.
Micii satelitţi au fost identificaţi cu ajutorul perturbărilor pe care le provoacă în cel mai des inel din jurul lui Saturn, care are o grosime de aproximativ 10 metri. Forţa gravitaţională a celor noilor sateliţi aruncă praf şi gaze pe o distanţă de circa 500 metri, pe o direcţie perpendiculară faţă de inele, potrivit Matthew Tiscareno, un cercetător care lucrează în programul Cassini, de la Cornell University. Studiul a fost publicat în revista Astrophysical Journal Letters.
Astronomii estimează că există câteva zeci de astfel de obiecte la marginea inelului A, iar oamenii de ştiinţă urmăresc 11 mici sateliţi de câţiva ani.
„Toate planetele şi toţi sateliţii pe care îi cunoaşte orbitează în spaţiul gol. Cu această nouă metodă de identificare putem urmării sateliţi individuali timp de ani de zile”, a declarat Tiscareno, potrivit discovery.com.