5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCutremur apocaliptic în Krasnoiarsk, prognozat de seismologii ruşi

Cutremur apocaliptic în Krasnoiarsk, prognozat de seismologii ruşi

În următorii ani, în regiunea rusă Krasnoiarsk nu sunt excluse cutremurele foarte puternice, în urma cărora ar putea fi distruse peste 30% dintre clădirile capitalei regionale: acest pronostic apocaliptic s-a făcut auzit în cadrul unei şedinţe a Administraţiei locale. De altfel, tema cutremurelor nu este nouă pentru această regiune a Federaţiei Ruse, notează luni cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, monitorizat de Agerpres.

 

”Nu am fost crezut în urmă cu zece ani, când am spus că regiunea Krasnoiarsk va fi scena unui cutremur în jurul anului 2000. Programul (de prevenire a pagubelor provocate de cutremure) a fost îngheţat, însă peste trei luni în Krasnoiarsk s-a produs un seism”, îşi aminteşte cu amărăciune directorul Centrului ecologic pentru exploatare raţională a resurselor naturale, Viktor Sibgatulin.

De asemenea, în septembrie 2007, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse, Nikolai Lavernov, împreună cu un grup de seismologi din Moscova şi Irkutsk au trimis o scrisoare guvernatorului Aleksandr Hloponin, în care îl atenţionau în legătură cu posibilitatea producerii în regiune a unui seism de 7-8 grade pe scara Richter. Potrivit lui Sibgatulin, de atunci situaţia s-a agravat şi mai mult: în ultimii zecei ani, zona seismică s-a apropiat de oraşul Krasnoiarsk de la 200 la 100 de kilometri.

Potrivit ziarului rus menţionat, problema devine şi mai gravă în condiţiile în care unui risc sporit în cazul cutremurilor sunt supuse clădirile din cărămidă, iar astfel de clădiri sunt foarte multe în Krasnoiarsk. Nu în ultimul rând, la doar câţiva kilometri de oraş se află o importantă centrala hidro-electrică.

În aceste condiţii, oamenii se ştiinţă propun elaborarea de urgenţă a unei hărţi de activitate seismică a oraşului şi adoptarea unei legi regionale privind urbanismul. De asemenea, cercetătorii insistă ca la construcţia clădirilor din regiune să fie aplicată în mod obligatoriu o tehnologie de rezistenţă sporită la cutremure.

Locuitorii oraşului s-au arătat îngrijoraţi de pronosticurile seismologilor, însă autorităţile sunt destul de reţinute şi le solicită oamenilor de ştiinţă să nu alimenteze temerile populaţiei, pentru ca aceasta să nu intre în panică, subliniază Nezavisimaia Gazeta.

În mod oficial, Krasnoiarsk se află într-o zonă seismică de până la 6 grade pe scara Richter, însă dacă noile studii vor confirma creşterea riscului seismologic, atunci regiunea va fi încadrată în categoria teritoriilor cu risc seismic ridicat. În acest caz, Krasnoiarsk va putea pretinde subvenţii federale. Însă, nici alocarea unor asemenea subvenţii nu garantează că regiunea se va putea pregăti cum se cuvine pentru cataclismul prezis de oamenii de ştiinţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă