1.7 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialCelulele stem îi fac pe şoareci rezistenţi la HIV

Celulele stem îi fac pe şoareci rezistenţi la HIV

Cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă de tratament împotriva SIDA: introducerea de celule stem modificate în organisme duce la creşterea imunităţii faţă de HIV, potrivit unui studiu publicat în numărul de vineri al revistei Nature Biotechnology, potrivit Agerpres.

 

Virusul HIV atacă celulele sistemului imunitar uman ancorându-se de unele proteine precise, în special molecula denumită CCR5. Unele persoane, purtătoare ale unei mutaţii care împiedică apariţia acestei molecule, sunt rezistente la principalele suşe ale HIV.

Prin eliminarea genei care corespunde proteinei CCR5 dintr-o celulă, ea poate fi protejată împotriva virusului şi implicit pot fi protejate persoanele împotriva HIV sau cel puţin se pot limita mult efectele la persoanele infectate.

Echipa lui Paula Cannon, de la universitatea din California de Sud, a folosit ‘degetele de zinc’, o tehnică recentă care permite delimitarea foarte precisă a părţii din genom care urmează a fi ‘decupată’.

Cercetătorii au eliminat această genă de celule suşă hematopoietice (celulele la originea globulelor albe, dar şi a globulelor roşii şi a plachetelor). Prin divizare, aceste celule produc, printre altele, celule imunitare care nu au proteina CCR5.

Ei au introdus apoi aceste celule modificate în corpul şoarecilor, înlocuind astfel sistemul lor imunitar cu celule umane, înainte de a-i infecta cu HIV.

După 12 săptămâni, sistemele imunitare şi-au recăpătat forţa iniţială, în timp ce la şoarecii care au primit celule stem nemodificate (lotul martor), rata celulelor din sistemul imunitar scăzut puternic. În plus, la şoarecii testaţi, prezenţa HIV a fost foarte redusă.

Următoarea etapă constă în încercarea de a transpune această tehnică la om. Un studiu similar este deja în curs de aplicare unui grup uman, prin modificarea celulelor sistemului imunitar şi a celulelor stem, la Universitatea din Pennsylvania.

Această descoperire a avut loc cu câteva săptămâni înainte de marea conferinţă de la Viena despre SIDA, din 18 iulie

Cele mai citite

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă