4.7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialJucatorii straini din fotbalul romanesc

Jucatorii straini din fotbalul romanesc

Din ce in ce mai multi jucatori straini se transfera in Romania, din 2000 pana in prezent numarul acestora crescand de aproximativ 15 ori, in turul acestei editii de campionat fiind legitimati nu mai putin de 186 de jucatori de alta nationalitate decat cea romana, transmite NewsIn.

Cei mai multi dintre acestia sunt din Portugalia (31), Brazilia (27), Serbia (20) si Argentina (15), fiind adunati dintr-un total de 46 de tari de pe 5 continente. Echipa cu cei mai multi straini legitimati in turul campionatului ramane campioana CFR Cluj, cu 22 de jucatori in lot care au alta nationalitate decat cea romana, fiind urmata la mica distanta de Gloria Buzau, cu 19, FC Timisoara, cu 17, in timp ce Rapidul a folosit 15 straini.

Formatiile romanesti au inceput sa apeleze la serviciile strainilor imediat ce piata transferurilor din Liga I a explodat si nu si-au mai permis sa achizitioneze jucatori de valoare autohtoni la preturi acceptabile. Actuala campioana a Romaniei, CFR Cluj, a deschis larg portile strainilor, achizitionand in vara anului 2006 nu mai putin de 8 straini, dintre care 4 sunt si acum jucatori de baza in echipa pregatita de Maurizio Trombetta.

Exemplul formatiei care a castigat in acest an si titlul de campioana datorita strainilor, a fost urmat la scurt timp si de alte echipe din campionatul romanesc, insa fara succes, multe dintre ele preferand sa achizitionete jucatori din ligile inferioare, a doua sau a treia, iar cel mai elocvent exemplu este Gloria Buzau. In acest sezon, buzoienii au avut in lot nu mai putin de 19 jucatori de alta nationalitate decat cea romana, transferati chiar si din liga a patra portugheza, iar oficialii clubului nu le cunosteau nici macar numele acestora sau tara din care provin. Drept urmare, Gloria este pe ultimul loc dupa 17 etape, cu numai 3 puncte acumulate.

Ce mai multi dintre straini au anuntat inca de la inceput ca au venit in Romania pentru ca salariile sunt mai mari decat la fostele lor echipe, dar si pentru ca fotbalul romanesc ar putea reprezenta pentru ei o rampa de lansare. Un exemplu concret este Antonio Semedo, fost la CFR Cluj, actualmente la Steaua, care inainte de a juca in Romania avea un salariu de aproximativ 80.000 de euro la Estrela Amadora, iar acum este remunerat cu 250.000 de euro pe an. Fotbalistii straini cu cele mai mari salarii din Liga I sunt Julio Cesar Correa (Dinamo, 500.000 de euro), Julio Cesar (Rapid, 400.000 de euro), Sixto Peralta (CFR Cluj, 375.000 de euro), Yssouf Kone (CFR Cluj, 350.000 de euro) sau Mirel Radoi (350.000 de euro).

Desi in ultimii 15 ani in fotbalul romanesc au fost legitimati cateva sute de fotbalisti straini, doar 6 dintre acestia au reusit sa depaseasca cota de 100 de meciuri in Liga I. Primul dintre acestia a fost Sulejman Demollari, care a evoluat pentru Dinamo intre 1991 si 1994, adunand 100 de jocuri. Ceilalti sunt Mariko Daouda (125 de meciuri, 2002-2008), Adnan Guso (123 de meciuri, 2003-2007), Artavazd Karamian (113 meciuri, 2004-prezent), Jonathan Mckain (113 meciuri, 2003-2007), Milorad Bukvic (107 meciuri, 2000-2002, 2006-2008).

In ciuda numarului imens de fotbalisti straini veniti in Romania, putin sunt cei care se pot lauda ca au reusit sa faca performante inainte. Unul dintre cele mai bune exemple este atacantul lui CFR Cluj, Yssouf Kone, fotbalist de baza in nationala Burkinei Faso si achizitionat de la formatia norvegiana Rosenborg in schimbul a 500.000 de euro. Inainte de a ajunge in Romania, masivul fotbalist a primit o oferta din Spania, de la Valencia, insa a refuzat-o, pe motiv ca deja isi daduse acordul pentru a juca la CFR.

Si mijlocasul Sixto Peralta, tot de la CFR Cluj, se poate lauda cu o cariera impresionanta. Adus in iarna trecuta, din postura de jucator liber, dupa ce refuzase sa isi prelungeasca intelegerea cu River Plate, Peralta a fost achizitionat de Internazionale Milano in 1999, fiind prezentat in aceeasi conferinta de presa cu Adrian Mutu, insa nu a apucat sa imbrace tricorul nerazzurrilor, fiind imprumutat pe rand la mai multe grupari, printre care AC Torin sau Ipswich Town. Intr-o conferinta de presa inaintea unui meci amical cu Romania, selectionerul Georgiei, Hector Raul Couper, isi amintea: "Dintre jucatorii argentinieni care sunt in Romania il stiu doar pe Peralta. E un fotbalist fantastic. L-am descoperit cand avea doar 12-13 ani si imediat l-am transferat la echipa pe care o pregateam atunci".

Fara doar si poate, fundasul brazilian Julio Cesar Correa, legitimat la Dinamo, se poate lauda cu cel mai impresionant CV. La 29 de ani, Cesar a bifat in cariera echipe ca Real Madrid, AC Milan, Olympiakos Pireu. Acesta este unul dintre cei mai bine platiti jucatori din campionatul romanesc, fiind remunerat cu aproximativ jumatate de milion de euro anual.

Dintre toti jucatorii care au fost legitimati pe parcursul acestui tur de campionat in Liga I, o parte dintre ei sunt convocati frecvent in echipele nationale ale tarilor din care provin. Cei mai importanti sunt Lars Hirschfield (CFR Cluj – Canada), Yssouf Kone (CFR Cluj – Burkina Faso), Emmanuel Kone (CFR Cluj – Coasta de Fildes), Pawel Golanski (Steaua – Polonia), Dayro Moreno (Steaua – Columbia), Ricardo Pedriel (Steaua – Bolivia), Vladimir  Bozovic (Rapid – Muntenegru), Radomir Djalovic (Rapid – Muntenegru), Ze Kalanga (Dinamo – Angola), Bruno Fernandes (Unirea Urziceni – Guineea Bissau, capitanul nationalei), Jacob Burns (Unirea Urziceni – Australia), Milos Brezinsky (FC Timisoara – Slovacia), Marian Cisovsky (FC Timisoara – Slovacia), Balasz Borbely (FC Timisoara – Slovacia), Artavazd Karamian (FC Timisoara – Armenia), Arman Karamian (FC Timisoara – Armenia), Dare Vrsic (FC Timisoara – Slovenia), Stanislav Genchev (FC Vaslui – Bulgaria), Ousmane N'Doye (FC Vaslui – Senegal), Denis Zmeu (FC Vaslui – Moldova), Julius Woobay (Universitatea Craiova – Sierre Leone) sau Jose Montiel (Poli Iasi – Paraguay).

Printre stranierii Ligii I se numara jucatori care au avut privilegiul de a fi selectionati in echipele nationale ale tarilor din care provin pentru a evolua la un turneu final de Campionat Mondial sau European, acestia fiind 5 la numar: Winston Parks (FC Timisoara – Costa Rica) – a fost in lot pentru CM din 2002. A evoluat in doua meciuri si a inscris un gol, impotriva Turciei; Rossen Kirilov (FC Vaslui – Bulgaria) – a facut parte din lotul Bulgariei pentru CM 1998, fara sa fie folosit, iar la CE 2004 a jucat in doua partide; Nicolas Alnoudji (Pandurii Targu Jiu – Camerun) – a facut parte din lotul Camerunului la CM 2002, insa nu a jucat in niciun meci, iar in 2000 a fost campion olimpic la Sidney; Stoyan Kolev (Otelul Galati – Bulgaria) – a facut parte din lotul Bulgariei pentru CE din 2004, insa nu a evoluat in niciun meci; Pawel Golanski (Steaua – Polonia) – fundasul gruparii din Ghencea a fost in lot pentru Campionatul European din 2008 si a jucat in doua partide pentru reprezentativa "lesilor"; Dare Nibombe (CS Otopeni – Togo) – actualul capitan nationalei, Nibombe a fost unul dintre jucatorii de baza ai reprezentativei din Togo care a participat la Campionatul Mondial din 2006.

Ivorianul Emmanuel Kone (CFR Cluj) si nigerianul Adefemi (Rapid) au facut parte din lotul echipelor nationale ale tarii lor la Olimpiada de la Beijing, ultimul reusind sa ajunga pana in finala competitiei. Un alt fotbalist strain legitimat in Liga I, argentinianul Gustavo Oberman, a fost campion mondial in 2005 cu nationala U20.

Cei mai scumpi jucatori straini care au venit in Romania sunt Alvaro Pereira de la Argentinos Juniors la CFR Cluj (2,5 milioane de euro), Juliano Spadacio de la Nacional Madeira la Rapid (2 milioane de euro) si Christian Fabbiani de la Independiente la CFR Cluj (1,5 milioane de euro).

Lista celor 186 de fotbalisti straini legitimati in turul editiei 2008/2009 a Ligii I (sunt trecute si numele fotbalistilor care nu au evoluat niciun minut):

Portugalia (31) – Nuno Claro (CFR Cluj), Ricardo Cadu (CFR Cluj), Dani da Silva (CFR Cluj), Manuel Jose (CFR Cluj), Andre Leao (CFR Cluj), Antonio Semedo (Steaua), Tiago Gomes (Steaua), Ricardo Fernandes (Rapid), Joao Paulo Andrade (Rapid), Juliano Spadacio (Rapid), Joao Paulo Pinto (Rapid), Pedro Taborda (FC Timisoara), Carlos Milhazes (FC Timisoara), Hugo Luz (FC Vaslui), Nuno Viveiros (Poli Iasi), Pedro Mingote (Pandurii Targu Jiu), Chico Fernandes (Farul), Paulo Adriano (FC Brasov), Rui Duarte (FC Brasov), Diogo Ramos (Gloria Bistrita), Joao Pedro (Gloria Bistrita), Miguel Queiroz (Gloria Bistrita, plecat), Diogo da Silva (Gloria Buzau), Tiago Filipe dos Santos (Gloria Buzau, plecat), Jorge Pinto Tavares (Gloria Buzau), Luis Dias (Gloria Buzau), Miguel Fallardo (Gloria Buzau), Pedro Moreiro Ramos (Gloria Buzau), Russiano Branco (Gloria Buzau), Fabio Lima (Gloria Buzau), Nuno Diogo Pereira (CS Otopeni);

Brazilia (27) – Hugo Alcantara (CFR Cluj), Didi Cleidimar (CFR Cluj), Andre Galliasi (CFR Cluj), Arthuro (Steaua, plecat), Elinton Andrade (Rapid), Carlos Cesinha (Rapid), Julio Cesar da Silva (Rapid), Claudio Mejolaro (Rapid), Daniel Paulista (Rapid), Julio Cesar Correa (Dinamo), Alberto Thiago (Dinamo), Ricardo Gomez (Unirea Urziceni), Eder Bonfim (FC Timisoara), Alexandre Cardoso (Pandurii Targu Jiu), Thiago Tremonti (Pandurii Targu Jiu), Willian Gerlem (Farul), Tavares de Melo (FC Brasov), Fabinho (FC Brasov, plecat), Danilo Pereira da Silva (Gloria Bistrita), Everton Luiz Gui­ma­raes (Gloria Buzau, plecat), Manoel Ribeiro (Gloria Buzau), Jaime Junior (CS Otopeni), Edson Grillo (Gaz Metan Medias), Samuel da Silva (Gaz Metan Medias), Rafael dos Santos (Gaz Metan Medias), Eric de Oliveira (Gaz Metan Medias), Victor da Silva (Gaz Metan Medias);

Serbia (20) – Ersin Mehmedovic (Unirea Urziceni), Srdjan Zakula (Unirea Urziceni, cu pasaport croat), Sreten Sretenovic (FC Timisoara), Neven Markovic (FC Vaslui), Petar Jovanovic (FC Vaslui), Marko Ljubinkovic (FC Vaslui), Nemanja Jovanovic (FC Vaslui), Zvetozar Mijin (Poli Iasi), Milanko Raskovic (Pandurii Targu Jiu), Dejan Rusmir (Farul), Dragan Gosic (Farul), Zoran Milosevic (FC Arges), Jasmin Trtovac (Gloria Bistrita), Filip Stankovic (Gloria Buzau), Nikola Jozic (Gloria Buzau), Minja Popovic (CS Otopeni), Pedrag Lazic (CS Otopeni), Zarko Markovic (Gaz Metan Medias), Bojan Cukic (Gaz Metan Medias), Nemanja Vidakovic (Gaz Metan Medias);

Argentina (15) – Cristian Prette (CFR Cluj), Juan Culio (CFR Cluj), Sebastian Dubarbier (CFR Cluj), Sixto Peralta (CFR Cluj), Gustavo Oberman (CFR Cluj), Diego Ruiz (CFR Cluj), Cristian Fabbiani (CFR Cluj, plecat), Luciano Vella (Rapid), Osvaldo Miranda (Dinamo), Pablo Brandan (Unirea Urziceni), Jose Luis Garcia (FC Timisoara), Gabriel Viglianti (Otelul Galati), Gustavo Paruolo (Poli Iasi, plecat), Alejandro Gavatorta (Poli Iasi), Elias Bazzi (FC Arges);

Coasta de Fildes (8) – Emmanuel Kone (CFR Cluj), Traore Lacina (CFR Cluj), Ousmane Viera (CFR Cluj), Anoh Attoukara (Dinamo), Zie Diabate (Dinamo), Lamine  Diarrassouba (Poli Iasi), Youssouf Kamara (FC Arges), Oumar Faye (FC Arges, plecat);

Australia (6) – Jacob Burns (Unirea Urziceni), Josh Mitchell (Universitatea Craiova), Joshua Rose (Universitatea Craiova), Spase Dilevski (Universitatea Craiova), Michael Baird (Universitatea Craiova), Tomislav Arcaba (Gloria Buzau);

Slovenia (6) – Dare Vrsic (FC Timisoara), Dejan Rusic (FC Timisoara), Andrej Pecnik (Poli Iasi), Dominik Bersnjak (Poli Iasi), Andrej Rastovac (Farul), Jaka Stromajer (Pandurii Targu Jiu);

Camerun (5) – Pierre Boya (Rapid), Felix Awoa Zoa (Dinamo), Nicolas Alnoudji (Pandurii Targu Jiu), Jean Paul Yontcha (CS Otopeni), Kalle Sone (CS Otopeni);

Nigeria (5) – Ifeanyi Emeghara (Steaua), Olubayo Adefemi (Rapid), Abiodun Agunbiade (FC Timisoara), Kehinde Fatay (Farul), Dino Eze (Gloria Buzau);

Bulgaria (5) – Rossen Kirilov (FC Vaslui), Stanislav Genchev (FC Vaslui), Stoyan Kolev (Otelul Galati), Jivko Jelev (Otelul Galati), Ilko Pirgov (CS Otopeni);

Slovacia (4) – Balasz Borbely (FC Timisoara), Milos Brezinsky (FC Timisoara), Marian Cisovsky (FC Timisoara), Dusan Kuciak (FC Vaslui);

Spania (4) – Abel Moreno (Steaua, plecat), Urko Pardo (Rapid, cu dubla cetatenie belgiano-spaniola), David Sanchez (FC Timisoara), Ibon Arrieta (Pandurii Targu Jiu);

Columbia (3) – Robinson Zapata (Steaua), Juan Carlos Toja (Steaua), Dayro Moreno (Steaua);

Senegal (3) – Ousmane N'Doye (FC Vaslui), Gaston Mendy (Farul), Christian Sagna (Gloria Buzau);

Lituania (3) – Giedrius Arlauskis (Unirea Urziceni), Paulius Gribauskas (Otelul Galati), Tadas Labukas (Otelul Galati, plecat);

Burkina Faso (2) – Yssouf Kone (CFR Cluj), Salif Nogo (Otelul Galati, plecat);

Franta (2) – Tony da Silva (CFR Cluj), Nasser Menassel (CS Otopeni);

Muntenegru (2) – Vladimir Bozovic (Rapid), Radomir Djalovic (Rapid);

Ghana (2) – George Blay (Dinamo), Raymond Fenny (Gaz Metan Medias);

Bosnia (2) – Kenan Cejvanovic (FC Timisoara), Stevo Nikolic (Otelul Galati);

Armenia (2) – Artavazd Karamian (FC Timisoara), Arman Karamian (FC Timisoara);

Liberia (2) – Ben Teekloh (Farul), Patrick Nyema (CS Otopeni, cu pasaport elvetian);

Insulele Capului Verde (2) – Emerson da Luz (Gloria Bistrita, plecat), Dany Mendes Ribeiro (Gloria Bistrita);

Guineea Bissau (2) – Bruno Fernandes (Unirea Urziceni), Bacari Djalo (Gloria Buzau);

Togo (2) – Dare Nibombe (CS Otopeni), Mohammed Zanzan (CS Otopeni);

Canada (1) – Lars Hirschfield (CFR Cluj);

Uruguay (1) – Alvaro Pereira (CFR Cluj);

Grecia (1) – Pantelis Kapetanos (Steaua);

Bolivia (1) – Ricardo Pedriel (Steaua);

Polonia (1) – Pawel Golanski (Steaua);

Letonia (1) – Deniss Romanovs (Dinamo);

Venezuela (1) – Gualberto Campos (Dinamo, plecat);

Mali (1) – Mourtala Diakite (Dinamo, plecat);

Angola (1) – Ze Kalanga (Dinamo);

Cehia (1) – Lukas Magera (FC Timisoara);

Costa Rica (1) – Winston Parks (FC Timisoara);

Moldova (1) – Denis Zmeu (FC Vaslui);

Zimbabwe (1) – Mike Temwanjera (FC Vaslui);

Croatia (1) – Frane Vitaic (Otelul Galati);

Sierra Leone (1) – Julius Woobay (Universitatea Craiova);

Macedonia (1) – Stojance Ignatov (Macedonia);

Paraguay (1) – Jose Montiel (Poli Iasi);

Tunisia (1) – Zied Bhairi (Gloria Bistrita, plecat);

Egipt (1) – Tarek Amer (Gloria Buzau);

Irak (1) – Salih Jaber (Gloria Buzau);

Algeria (1) – Tafer Aziz (Gloria Buzau, cu pasaport francez).

Cele mai citite

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Nu a fost găsită o legătură directă între atacul din New Orleans și explozia din Las Vegas, afirmă FBI

FBI a confirmat că nu există dovezi clare care să conecteze atacul din New Orleans cu explozia unei mașini în fața hotelului Trump din...
Ultima oră
Pe aceeași temă