România vrea să cucerească o medalie la Campionatele Europene de scrimă de la Strasbourg programate în perioada 7-14 iunie.
Mihai Covaliu este de părere că cel mai greu pentru sportive este obşinerea primei medalii şi că totul este condiţionat de refacerea lui Tiberiu Dolniceanu, accidentat în ultima etapă de Cupă Mondială.
''Avem ca obiectiv o medalie, pentru că prima medalie este cea mai importantă și cea mai greu de câștigat. Noi ne dorim cât mai multe medalii, dar concursul este foarte puternic și de fiecare dată noi ne dorim și ne concentrăm să câștigăm prima medalie, ca să spargem gheața, ca să zic așa. Participăm cu o delegație numeroasă și sigur că principalii favoriți la medalii sunt sportivii de la loturile de spadă feminin, la individual și pe echipe, și sportivii de la sabie masculin. Cu o mică precizare, că Tiberiu Dolniceanu este într-un proces de recuperare a gleznei piciorului stâng, la care a făcut o entorsă la ultima etapă a Cupei Mondiale, unde a ieșit pe locul 3 la Plovdiv în weekend-ul trecut. A fost o entorsă destul de serioasă și sperăm ca până la ora concursului să remediem această problemă. Există însă și riscul să nu poată concura'', a declarat Mihai Covaliu potrivit Agerpres.
Simona Gherman aduce un plus de experienţă şi de forţă echipei feminine de spadă, însă Covaliu se teme din cauza concurenţei foarte mari.
''Echipa noastră de spadă prin revenirea Simonei Gherman s-a întărit, dar concurența pe plan mondial este foarte mare în sensul că acum la spadă încă din primii 16 pot fi meciuri foarte tari, valorile s-au echilibrat foarte mult, o mică neatenție te poate face să pierzi, așa cum s-a întâmplat anul trecut când Ana Maria a fost învinsă de Beljajeva, o sportivă mult mai slab clasată decât ea, dar cu avantajul tinereții și al zilei respective. Și mai ales aici la CE este un concurs foarte atipic, în sensul că primii 16 favoriți din Cupa Mondială, care de obicei la CM sunt direct calificați pe tabloul de eliminări, la aceste Europene participă în grupele preliminare. Trag calificări, în urma acestor asalturi de 5 tușe se face poziționarea pe tablou și exista riscul sau șansa ca pur și simplu norocul sau ziua respectivă să-ți aducă un culoare foarte greu sau din contră un culoar foarte lejer pentru a accede în primii 4 în lupta pentru medalii'', a mai spus Covaliu.
Covaliu consider că orice este posibil în concurs: ''Pot apărea surprize, pentru că este un concurs la care trebuie să participi cu acest gând, să fii foarte bine pregătit. După asalturile de 5 tușe, printr-o poziționare bună pe tablou, printr-o zi foarte bună poți să produci o surpriză și eu cred că vor fi mari surprize, ca de fiecare dată la aceste CE. Îmi doresc în primul rând ca sportivii să fie sănătoși, ca să poată concura la parametrii normali din punct de vedere al sănătății și după aceea al formei sportive.''
Delegaţia României este format din Ana Maria Brânză, Simona Pop, Maria Udrea, Simona Gherman- spadă feminin, Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Ciprian Gălățanu, Iulian Teodosiu-sabie masculin, Adrian Pop, Bertalan Arkosi, Alexandru Nyisztor, Andrei Timoce- spadă masculin, Maria Boldor, Ana Boldor, Mălina Călugăreanu, Isabelle Stan- floret feminin, Radu Dărăban, Valentin Niță, Iulian Teacă, Teofil Moisuc- floret masculin,
Fiecare sportiv va trage atât în concursul individual, cât și în cel pe echipe.
Din echipa tehnică fac parte: Mihai Covaliu (antrenor sabie), Octavian Zidaru (antrenor spadă), Petre Ducu (antrenor floretă), Ion Mihai (medic), Mircea Lascăr (maseur).
Finala individuală la spadă feminin este programată duminică 8 iunie, iar finala masculină la sabie are loc marți 10 iunie. Concursul pe echipe la spadă feminin are loc joi 12 iunie, iar concursul la sabie masculin sâmbătă 14 iunie.