Simona Halep, locul 3 WTA, a câștigat premii totale din tenis în valoare de 6,56 milioane de dolari, sumă care o clasează între primele 50 jucătoare din istorie WTA. Românca a evoluat ultima dată la Turneul Campioanelor, unde a ajuns până în finală.
Ierarhia întocmită de Asociaţia Jucătoarelor Profesioniste (WTA) nu ţine cont de inflaţia monedei americane şi nici de faptul că, în trecut, premiile erau mai mici.
În vârstă de 23 de ani, Simona Halep a pătruns în această ierarhie după ce a încasat un premiu de 971.000 de dolari, în urma finalei de la Singapore. Ea a depăşit jucătoare cu o bogată carieră, dar şi foste ocupante ale locului 1 WTA, precum Tracy Austin, de două ori campioană la US OPEN , sau Evonne Goolagong Cawley, multiplă câştigătoare de turnee de Grand Slam, conform Mediafax.
Jumătate dintre sportivele care figurează în primele 50 de locuri ale clasamentului câştigurilor din toate timpurile sunt încă în activitate, unele dintre ele participând doar în competiţii de dublu.
Clasamentul premiilor obţinute în carieră este condus detaşat de americanca Serena Williams, cu peste 63 de milioane de dolari. Ea este urmată la mare distanţă de rusoaica Maria Şarapova – peste 32 de milioane de dolari, de Venus Williams – peste 30 de milioane de dolari, de belgianca Kim Clijsters – 24,4 milioane de dolari, de Victoria Azarenka din Belarus – cu 24,2 milioane de dolari şi de americanca Lindsay Davenport – cu peste 22 de milioane de dolari.
Alte jucătoare emblematice au câştigat BANI mai puţini: Steffi Graf – locul 7, cu 21,9 milioane de dolari, Martina Navratilova – locul 8, cu 21,2 milioane de dolari, Justine Henin – locul 9, cu 20,8 de milioane de dolari, Martina Himgis – locul 10, cu 20,5 milioane de dolari.
În clasamentul premiilor pe 2014, Simona Halep ocupă locul 4, cu 4,52 milioane de dolari, după Serena Williams – 9,317 milioane de dolari, Maria Şarapova – 5,839 de milioane de dolari şi Petra Kvitova – 5,203 milioane de dolari.
În acest an, sportiva din Constanţa a câştigat turneele de la Doha şi Bucureşti, a jucat în finală la Madrid, la Roland Garros şi la Turneul Campioanelor şi în semifinale la Wimbledon şi Indian Wells.
Women's Tennis ASSOCIATION a luat naştere în 1973, la Londra, iar prima ierarhie oficială a fost publicată la 3 noiembrie 1975. WTA reuneşte astăzi peste 2.500 de sportive din 92 de ţări, care concurează anual în 54 de turnee WTA şi patru Grand Slam-uri, organizate în 33 de state, cu premii totale de aproximativ 120 de milioane de dolari.