Organizatorii Turului ciclist al Franţei vor să-i prindă pe trișori. Astfel, au anunțat că vor utiliza camere termice pentru a lupta împotriva fraudelor tehnologice, informează Agerpres.
Aceste camere termice, care permit detectarea unui motor ascuns în bicicletă, au fost puse la punct de către Comisariatul pentru energie atomică (CEA), la cererea guvernului francez.
Braillard a făcut acest anunţ în cursul unei conferinţe de presă care a avut loc luni la Paris şi la care au mai participat, între alţii, Christian Prudhomme, directorul Tour de France, şi Brian Cookson, preşedintele Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI).
„Este foarte important să-i putem detecta pe trişori”, a precizat la rândul său conducătorul UCI.
Camera termică high-tech produsă de CEA a fost utilizată cu titlu experimental, la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia Campionatelor de ciclism ale Franţei de la Vesoul, a explicat David Lappartient, preşedintele Federaţiei franceze de ciclism, adăugând că graţie noii tehnologii poate fi detectat chiar un motor oprit, ascuns în interiorul unei biciclete.
Cum funcționează
Principiul acestor camere termice este bazat pe diferenţa de densitate a materialelor, în funcţie de proprietăţile lor termice. „Camera aleasă este portabilă, iar operatorul acesteia se poate afla pe o motocicletă sau pe marginea şoselei”, a explicat acesta, precizând că pe viitor vor putea fi instalate camere de acest tip chiar la bordul unui elicopter.
Costurile pe care le implică utilizarea acestei tehnologii nu au fost dezvăluite, însă Thierry Braillard a ţinut să sublinieze că „nu guvernul (francez) va fi cel care va plăti, însă guvernul a fost alături de organizatorii Turului şi ai Federaţiei franceze”.
Secretarul de stat pentru Sport din Franţa a evocat, astfel, un viitor text de lege care va fi depus în toamnă şi care transformă frauda tehnologică într-un delict penal.
Un prim caz de „dopaj” mecanic a fost depistat în luna ianuarie, asupra unei biciclete aparţinând unei tinere concurente belgiene, la Mondialele de ciclocros.
În Turul Franţei, controalele vor fi multiple, a confirmat preşedintele UCI, şi se vor baza pe sisteme diferite, cu camere termice dar şi tablete (cu rezonanţă magnetică), utilizate pe parcursul întregului sezon de UCI, la plecarea şi sosirea din fiecare etapă.
Ediţia 2016 a Turul Franţei, cea mai importantă competiţie ciclistă pe etape din lume, se va desfăşura luna viitoare, între 2 şi 21 iulie.