» Desi municipiul Ploiesti este reprezentat in Liga a II-a de doua echipe, FC Petrolul si FC Ploiesti, fosta mare campioana a Romaniei nu se identifica cu nici una dintre aceste formatii. Motivul este cat se poate de simplu. Detinatoare a patru titluri de campioana si castigatoare de doua ori a Cupei Romaniei, ASFC Petrolul Ploiesti evolueaza in Liga A Prahova, adica divizia a patra nationala!
Mai mult decat atat, printr-o succesiune de proceduri juridice, ASFC Petrolul Ploiesti a devenit satelitul Astrei Ploiesti.
Fosta campioana evolueaza pe un maidan
Stadionul Vega, cel pe care evolueaza singura echipa romaneasca invingatoare in fata lui Liverpool (3-1 in returul de la Ploiesti, dupa ce in tur englezii s-au impus cu 2-0; al treilea joc a avut loc la Bruxelles, unde englezii s-au impus cu 2-0), nu poate fi catalogat ca o arena de fotbal. Are o singura tribuna, in care nu incap mai mult de 200 de persoane, restul terenului fiind imprejmuit cu un gard de sarma. Singurul lucru care aduce aminte de gloria de altadata a formatiei prahovene sunt inscriptiile "Petrolul Ploiesti 1924" si "Lupii Galbeni" de pe zidul tribunei. In acest moment, Petrolul Ploiesti, pregatita de Octavian Dincuta, ocupa locul trei in clasamentul Ligii A Prahova, cu 46 de puncte din 21 de jocuri, fiind depasita de Petrolul Teleajen (47 de puncte) si Intersport Plopeni (48 de puncte).
De cand s-a pierdut istoria
Nebunia a inceput in vara anului 2002, cand ASFC Petrolul Ploiesti a retrogradat in liga secunda. Florin Bercea (vicepresedinte la FSLI Petrom) le-a transmis suporterilor petrolisti ca Petrom nu-si poate asocia imaginea cu un club din al doilea esalon, dar ca va continua sa sustina echipa cu aproximativ 600.000 de dolari pe an. Cat timp ASFC Petrolul a evoluat in Liga a II-a, Astra a jucat pe prima scena a fotbalului romanesc, avand ca sponsori principali pe Interagro si Petrom. O parte din jucatorii importanti ai ASFC Petrolul au ajuns in acel sezon la gruparea din cartierul 9 Mai.
Dupa un parcurs foarte bun in esalonul secund, "petrolistii" promoveaza in prima liga in 2003, insa incep sezonul 2003/2004 in divizia a… patra. La o luna dupa promovare (iunie 2003), conducerea clubului anunta ca finantarea este sub semnul intrebarii. In mai putin de 30 de zile fanii au fost anuntati ca intre ASFC Petrolul Ploiesti si Astra Ploiesti va avea loc o fuziune. Doar ca in iulie 2003 ASFC Petrolul Ploiesti este dezafiliata de la FRF, ramanand astfel un loc vacant in prima liga, care este ocupat in cele din urma de Otelul. Gurile rele spun ca sefii "petrolisti" ar fi fost recompensati cu 300.000 de euro de catre galateni pentru retragerea echipei.
Mai mult decat atat, pe data de 28 iulie 2003, prin Hotararea 4833 a Tribunalului Prahova, SC Sport Club Astra SA Ploiesti isi schimba denumirea in SC FC Petrolul SA Ploiesti, avandu-i la conducere pe Florin Bercea si Ioan Niculae. De ce s-a ales aceasta varianta? La acea vreme, ASFC Petrolul Ploiesti era o asociatie nonprofit, iar conform Legii sportului, ar fi trebuit sa se transforme in SA. O fuziune cu Astra Ploiesti si formarea unei noi societati ar fi durat cel putin sapte luni. O perioada buna de timp, "lupii galbeni" au incurajat echipa din prima liga, fiind convinsi ca a avut loc o fuziune prin absorbtie.
Mircea Dridea a esuat
Printre cei care si-au dat seama totusi ce s-a intamplat cu adevarat s-a numarat si Mircea Dridea. Fosta glorie a Petrolului infiinteaza Asociatia Sportiva Petrolul ‘52 Ploiesti, alaturi de Costica Moldoveanu, pentru ca palmaresul sa nu se piarda. Acest club nu a supravietuit decat foarte putin. Desi a dobandit Certificatul de Identitate Sportiva pe 23 iulie 2003, iar Astra a primit decizia judecatoreasca pentru schimbarea denumirii in SC FC Petrolul SA cinci zile mai tarziu, Federatia de Fotbal, la cererea lui Florin Bercea si Ioan Niculae, someaza gruparea lui Mircea Dridea sa-si modifice numele pentru ca nu pot exista doua echipe in acelasi oras care sa foloseasca acelasi cuvant ("Petrolul").
S-au trezit suporterii
La sfarsitul sezonului 2003-2004, SC FC Petrolul SA (fosta Astra) retrogradeaza, iar din cauza unor divergente la nivelul conducerii, Ioan Niculae renunta la cele 50 de procente pe care le detinea in cadrul clubului, acestea ajungand la Liviu Luca, Florin Bercea si Edi Alexandru. De atunci, SC FC Petrolul SA nu a mai reusit sa revina pe prima scena a fotbalului romanesc. Cea mai buna performanta a fost inregistrata cu Valeriu Rachita pe banca tehnica, in sezonul 2005-2006, cand "galben-albastrii" au ajuns pana in semifinalele Cupei Romaniei, unde au fost eliminati de Rapid. La finalul sezonului, conducerea clubului ia surprinzatoarea decizie de a-l demite pe Rachita. Acesta a fost momentul care a produs o adevarata revolta a fanilor, in scurt timp "lupii galbeni" intelegand ca SC FC Petrolul SA nu are nici o legatura cu fosta campioana.
Pentru ca lucrurile sa nu degenereze, conducerea clubului, motivand si lucrarile de la Stadionul "Ilie Oana", decide ca jocurile de acasa sa le dispute pe arenele de la Moreni si Mogosoaia, suporterii cu buletin de Prahova neavand acces la aceste partide. Pe 12 octombrie 2006, suporterii organizeaza in centrul Ploiestiului mitingul "Petrolul este al nostru", dupa ce timp de trei saptamani au strans aproape 15.000 de semnaturi pentru ca echipa sa fie reluata de primarie si se revina pe Stadionul "Ilie Oana".
La inceputul sezonului, reintra in joc fostul conducator al SC FC Petrolul Ioan Niculae. Omul de afaceri isi formeaza o noua echipa sub denumirea de "Astra", numele fiind valabil, dupa ce vechea Astra se transformase in SC FC Petrolul SA. Dar pentru a nu incepe campionatul in ultima liga a tarii, Niculae cumpara cu totul formatia International Pitesti din Liga a III-a, pe care o redenumeste "Astra", trecand astfel si peste procedurile necesare infiintarii unei entitati sportive. Astra a terminat sezonul pe locul cinci in a treia liga. In urmatorul an competitional isi schimba denumirea in CSM FC Ploiesti, dupa ce Niculae ajunge la o intelegere cu primaria pentru un parteneriat public-privat, cu ideea ca aceasta sa devina pe viitor echipa-fanion a orasului. Instalarea lui Valeriu Rachita pe banca tehnica a produs o emulatie in randul suporterilor, care incet-incet s-au apropiat de noua echipa.
De precizat ca nici aceasta nu avea vreo legatura cu Petrolul Ploiesti, care se zbate si acum in Liga a IV-a. "Pe 1 iulie 2007 aveam un singur jucator, pe Gafita, restul fiind vanduti sau dati afara. Pana la inceputul campionatului am mai adus 22 de jucatori, pe care am platit in total 15.000 de euro. Primul meci a fost in august, in Cupa Romaniei. Partida era programata la ora 17.00, cu Compet Ploiesti, iar noi la ora 13.00 aveam doar sapte jucatori legitimati. Pana la ora 17.00 am reusit sa mai gasim inca cinci, din care un portar. Deci am reusit sa acoperim posturile de titulari, iar pe banca aveam o singura rezerva, cea de portar, restul fiind juniori, doar sa fie la numar. Pana la urma a iesit bine si am castigat cu 3-1", ne-a declarat Valeriu Rachita.
In decembrie 2007 primaria a hotarat sa preia 51% din actiunile clubului, insa prefectul a contestat decizia si totul a cazut. Echipa si-a vazut insa de treaba, castigand seria a 3-a a Ligii a III-a cu 95 de puncte din 102 posibile.
In liga secunda, echipa antrenata de Valeriu Rachita s-a descurcat excelent, terminand turul pe podium. Cu toate acestea, tehnicianul a fost demis, iar proiectul a fost sistat, primaria deschizand negocieri cu sefii SC FC Petrolul SA pentru preluarea numelui si locului din Liga a II-a.
Discutiile demarate de primarul Andrei Volosevici, la care participa, pe langa conducerea SC FC Petrolul SA, si Valeriu Rachita, in calitate de consilier al primariei pe teme sportive, si Octav Preda, ca reprezentant al suporterilor, nu au ajuns deocamdata la nici un consens. Mai intai, Florin Bercea s-a aratat dispus sa cedeze 99% din actiuni, insa autoritatile l-au convins sa renunte si la ultimul procent. Au aparut alte conditii, cea mai importanta fiind legata de lotul de jucatori. Presedintele CA de Administratie a cerut ca jucatorii sa fie evaluati, insa in Romania nu exista nici o societate care sa poata face asa ceva.
CAMPIOANA LIGII A IV-A
» Istoria ultimilor ani pentru ASFC Petrolul Ploiesti
» mai 2003: ASFC Petrolul repromoveaza in prima liga;
» iulie 2003: ASFC Petrolul este dezafiliata de FRF;
» 28 iulie 2003: SC Sport Club Astra SA isi schimba denumirea in SC FC Petrolul SA, patroni Florin Bercea si Ioan Niculae;
» 2003/prezent: ASFC Petrolul joaca in Liga A Prahova (Liga a IV-a nationala).
Petrolul – istorie
1952 – Juventus Bucuresti, grupare infiintata in 1924, fosta campioana nationala in 1930, a fost mutata la Ploiesti;
1958 – primul titlu national, sub denumirea de "Energia";
1958 decembrie – primeste denumirea "Petrolul";
1959 – primul titlu national sub denumirea "Petrolul";
1963 – castiga Cupa Romaniei dupa 6-1 cu Siderurgistul Galati;
1966 – ultimul titlu de campioana;
1995 – castiga Cupa Romaniei dupa 5-3 cu Rapid in finala.