Cupa Mondială din Brazilia rămâne și de această dată un turneu clasic, în care se vor confrunta în fazele finale naționale de fotbal din Europa și cele două Americi. Cu plecări timpurii, încă din faza grupelor, a unor foste campioane mondiale, cu ascensiuni uimitoare a unor naționale fără tradiție, cu incidente controversate, dar și cu stadioane colorate de către suporteri în toate culorile celor 32 de naționale prezente la acest turneu, Mondialul brazilian rămâne în continuare una dintre cele mai spectaculoase ediții ale acestei competiții din ultimul sfert de veac.
Dacă Spania, Italia sau Anglia au luat avionul spre casă încă din faza grupelor, revelația turneului este naționala statului Costa Rica. Un stat din regiunea Caraibelor, dintre cele două Americi, Costa Rica se află la cea mai mare performanță fotbalistică din istoria sa. Antrenată de columbianul Jorge Luis Pinto, naționala americană a reușit să câștige o grupă D, cu Anglia, Italia și Uruguay. A făcut pasul în optimi alături de cealaltă națională americană a grupei, cu toate că Uruguay-ul nu a mai ajuns în sferturi fără jucătorul său de bază, Luis Suarez, suspendat de FIFA.
Jucătorii de bază din naționala Costa Ricăi pot fi numărați pe degetele de la o mână, printre cei care au început să-și facă un nume la echipele de club numărându-se: Joell Campbell (Arsenal, împrumutat la Olympiakos), Oscar Duarte (Club Brugge), Keylor Navas (Levante) și Bryan Ruiz (PSV Eindhoven). Rezultatele obținute la acest mondial au atras asupra loc atenția întregii lumi fotbalistice, mai ales după 3-1 cu Uruguay și 1-0 cu Italia. Cel mai probabil acești jucători vor ajunge la cluburi mari, la finalul acestui turneu, pe bani mulți.
După ce au eliminat Grecia, costa ricanii vor da piept în sferturi cu mult mai puternica echipă a Olandei. Cu toate că batavii sunt favoriți, partida rămâne una deschisă oricărui scor, mai ales că trupa lui Van Gaal a arătat anumite slăbiciuni în defensivă.
Costa Rica a mai uimit o dată, la Mondialul italian, din 1990, când ajungea în optimi, chiar la debutul său la această competiție.
Scurt istoric al naționalei Costa Rica:
Palmares (3 ediții CM): ultima participare- CM 2006 Germania (grupe); CM 1990 Italia (optimi); Campionat CONCACAF 1963, 1969, 1989 (campioană).
Foști jucători: Paulo Wanchope (n. 1976), Walter Centeno (n. 1974)
Primul meci internațional: Costa Rica – El Salvador 7-0 (14 septembrie 1921)
Franța – Germania, duel de cinci stele în sferturi
Cum sferturile de finală au fost deja creionate, cel mai puternic meci din următoarea rundă va fi unul european, întâlnirea dintre Franța și Germania. Două echipe care domină fotbalul în Europa sunt în același timp două adversare care și-au păstrat mereu surprize una alteia, întâlniri directe dintre cele două având loc de doar 25 de ori. Germania are alți adversari tradiționali, precum Italia, la fel și Franța, pentru care clasic înseamnă un duel cu Anglia. Cu atât mai mult, un meci Franța – Germania va rezerva întotdeauna unele surprize pentru suporteri.
Franța, câștigătoare a grupei E, va întâlni unul din cele mai puternice loturi pe care Germania le-a avut la ultimele turnee. Franța nu atrecut ușor de naționala Nigeriei, golurile victoriei venind în ultimele 10 minute de joc. Totuși nici nemții nu au fost mai presus în faza optimilor.
Nemții s-au impus în grupa G, însă, în ciuda statutului de favoriți ai turneului, au pășit cu stângul în fazele eliminatorii. Germania a eliminat Algeria la finalul unui meci chinuit, în care ocaziile nu au lipsit de la niciuna dintre porți. Surprinși de algerieni în prima repriză, nemții au reușit să înscrie abia în reprizele de prelungiri. Scorul final a fost de 2-1.
După ce au avut o evoluție destul de bună în faza grupelor, dar au trecut cu greu de optimi, Franța și Germania anunță în sferturi un meci de totul sau nimic.
Meciuri directe Franța – Germania: 11-8 (victorii), 6 (egaluri), 41-42 (goluri).
O competiție a întregii lumi, Cupa Mondială din acest an rămâne una clasică, în ultimele faze ajungând din nou doar echipe din Europa și cele două Americi. După ce naționalele din Asia au dezamăgit, Nigeria și Algeria au făcut senzație, reușind să ducă onorobil numele Africii până în optimi.
De altfel FIFA discută intens despre posibilitatea ca în viitor numărul total al echipelor la Cupă Mondială să fie crescut, măsură care ar avantaja în primul rând țările din reugiunea Africii, un continent cu contribuții tot mai importante în lumea fotbalului.