5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăLifestyleScandal la debutul Ligii 1: Cine are dreptate în cazurile Pecanha, Sânmărtean...

Scandal la debutul Ligii 1: Cine are dreptate în cazurile Pecanha, Sânmărtean sau Alibec

Prima etapă a Ligii 1 a născut un conflict de proporții între oficialii Petrolul și cei ai grupării FC Brașov, după ce în partida câștigat de ploieșteni cu scorul de 1-0 a fost introdus pe teren Pecanha, jucător suspendat două etape. Brașovenii, care consideră că Pecanha nu avea drept de joc vor să câștige la masa verde. Scandalul putea fi evitat dacă regulamentele FRF ar fi fost mai clare în privința jucătorilor suspendați. 

Liga 1 a început cu un scandal care în orice sistem fotbalistic din lumea civilizată nu și-ar fi avut locul. Brașovenii au sesizat forurile românești cu privire la folosirea neregulamentară a portarului Peterson Pecanha de către FC Petrolul. Regulamentele, cel puțin la o primă vedere, nu le dau câștig de cauză celor de la FC Brașov. Totuși gestul lor a stârnit acum și alte reacții din partea altor cluburi, care susțin de asemeni că adversarii lor au folosit jucători suspendați.

De unde a pornit scandalul

Petrolul Ploiești învinge, duminică, pe FC Brașov, în deplasare, scor 1-0. Oficialii brașoveni spun că Pecanha a fost folosit neregulamentar de prahoveni. Pecanha a fost eliminat două etape în meciul cu Steaua (0-0), din data de 17 mai 2014, penultima etapă a sezonul trecut. Prahovenii nu l-au mai folosit în ultima etapă (3-0 cu Corona Brașov) și nici în optimile noii competiții Cupa Ligii (0-1 cu U. Cluj). Practic Pecanha și-a ispășit pedeapsa de două meciuri oficiale. Ceea ce susțin însă oficialii Brașovului este faptul că nu intră în calcul și Cupa Ligii, atunci când vine vorba de etape de suspendare.

Ceea ce le-a dat curaj brașovenilor, cu toate că nicăieri în Europa nu ar avea câștig de cauză, a fost precedentul Sânmărtean. Stelistul a fost eliminat tot două etape în finala Cupei României (câștigată de Astra). Steaua nu l-a folosit pe jucător în Super Cupa României (câștigată de Astra), respectiv în optimile Cupei Ligii (2-1 cu Rapid). Însă, din frica de a nu pierde la masa verde, Sânmărtean nu a fost folosit de steliști nici în prima etapă a noului sezon, 3-1 cu FC Rapid. Chivorchian, secretarul FRF, i-ar fi avertizat pe oficialii Stelei că exista acest risc dacă mijlocașul era folosit. Reacția lui Chivorchian nu are însă nicio acoperire.

Un caz similar este cel al lui Denis Alibec, care după ce a fost eliminat în finala Cupei României, câștigată de echipa sa, Astra, la penalty-uri în fața Stelei, nu a mai fost folosit în meciurile: Astra – Steaua (Super Cupa), Astra – Brașov (optimi Cupa Ligii).

Ce spun regulamentele

Reacția din partea LPF a fost una tranșantă, arătând că rezultatele obținute pe teren sunt valide și nu poate fi vorba de masa verde în aceste cazuri. "Cupa Ligii-Adeplast este o competitite oficiala prevazuta de regulament si aprobata de Federatia Romana de Fotbal, iar jocurile din aceasta competitie intra in calculul suspendarii unui jucator sanctionat cu eliminare, la fel ca si cele din Cupa Romaniei, Supercupa Romaniei si Campionatul National Liga I", scrie LPF pe site-ul propriu, într-o solicitare prin care îi cere FRF să lămurească situația.

 Art. 41.1. din RD:

”Suspendarea persoanelor fizice, jucători sau oficiali (alta decât cea pentru cartonaşe galbene) se execută începând cu primul joc oficial, desfăşurat după luarea hotărârii, respectiv, după eliminarea din teren, în calcul intrând atât etapele de campionat, cât și cele din cadrul Cupei României, după caz."

Ceea ce nu se menționează în articolul de lege de mai sus este dacă noua competiție Cupa Ligii sau Super Cupa intră în calcul atunci când vine vorba de suspendări. Însă răspunsul vine dintr-un alt articol de lege.

Art. 41.2. din RD:

”Suspendarea ca urmare a cumulului de cartonaşe galbene intervine din oficiu şi se execută începând cu primul joc oficial, în ordinea în care se desfăşoară jocurile, în calcul intrând numai jocurile din cadrul competiţiei în care a fost înregistrat cumulul de cartonaşe galbene.”

Astfel concluzia este că un jucător poate fi suspendat în următoarele meciuri oficiale disputate. Iar Cupa Ligii și Super Cupa sunt competiții oficiale.

Art. 28.1 din ROAF:

”FRF organizează următoarele competiții:

c) Cupa României, după terminarea fazei judeţene până la finală inclusiv;

d) Super Cupa României, între echipa clasată pe locul I al Campionatului Naţional ”Liga I” şi câştigătoarea Cupei României;

 Art. 28.4. din ROAF:

”LPF organizează:

a) Campionatul Naţional ”Liga I”;

b) Cupa Ligii.”

Suspendările în Europa

În toate sistemele naționale din Europa suspendările intră în vigoare începând cu meciurile oficiale, indiferent de numele competiției interne. Astfel în Anglia un jucător își ispășește suspendarea, în cazul unui cartonaș roșu, timp de 3 meciuri oficiale, aici fiind inclusă și Cupa Ligii, competiție cu o tradiție îndelungată în această țară.

Modelul românesc nu poate fi diferit de cel din alte campionate europene, iar în cazul în care FRF va da dreptate contestatarilor rezultatelor din teren, atunci cu siguranță Petrolul va câștiga la TAS. Cu alte cuvinte scandalul de debut al noului sezon este unul inutil, care putea fi evitat prin modificarea unui simplu articol din regulamentele FRF.

Cele mai citite

Acțiunile Tesla explodează, urcând capitalizarea companiei la peste 1 trilion de dolari

Tesla înregistrează un avans spectaculos al acțiunilor, cu o creștere de peste 8% doar astăzi, depășind pragul de 1 trilion de dolari la capitalizarea...

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele 10 luni

Această evoluție arată interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde...

Magia Sărbătorilor aprinde Capitala: Luminițele de Crăciun cuceresc orașul

În acest an, vor fi refolosite echipamentele din anii trecuţi, dar vor apărea şi aproximativ 3.000 de elemente luminoase noi Primarul general al Capitalei anunţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă