6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleHagi: "Liga I nu are nevoie de play-off." Cum ar fi arătat...

Hagi: “Liga I nu are nevoie de play-off.” Cum ar fi arătat campionatul dacă era el președintele FRF

Gheorghe Hagi, antrenorul FC Viitorul, a spus că sistemul fotbalistic românesc nu are nevoie de play-off, criticând totodată decizia FRF de a reduce numărul echipelor. Hagi a spus că dacă ar fi președinte FRF Liga I ar avea 20 de echipe.

"România nu are nevoie de play-off, a câştigat Cupa Campionilor cu 18 echipe în Liga I, nu cu play-off şi play-out. România are 22 de milioane, trebuie să aibă echipe în toate zonele, facem 20 de echipe. Eu dacă aş fi preşedinte (n.r. – la FRF), 20 de echipe aş face în Liga I. Atunci eşti mare ca preşedinte, când faci multe echipe, când ai mult fotbal. Da, e criză, dar atunci facem bugete mici la cluburi. Pentru că fotbalul are 70 la sută din sportivii legitimaţi din ţară. Deci fotbalul aduce prin taxe bani la buget. Şi fotbalul nu a luat niciun ban niciodată de la buget", a spus Hagi, conform Mediafax.

El este de părere că play-off-ul, la care vor participa echipele care se clasează pe locurile 1-6 la finalul sezonului regulat, se va disputa degeaba din moment ce doar una sau două pot participa în cupele europene, restul fiind în insolvenţă.

"Ce facem la anul cu play-off-ul când avem atâtea cluburi în insolvenţă? Se mai face? Mai cad şase echipe anul ăsta? Eu nu cred că se mai poate face play-off. Păi dacă doar două echipe au voie să se ducă în cupele europene, celelalte pentru ce mai joacă în play-off? Nu e sportiv. E la fel cum a fost anul ăsta comedia în Liga a II-a, când şi-au depus dosarul pentru licenţă doar două echipe. Şi atunci restul pentru ce mai joacă? Alea sunt meciuri amicale. Şi dacă nu e bine în Liga a II-a, de ce s-a făcut şi în Liga I? La anul, dacă din cele şase doar una are dreptul să participe în cupele europene, restul fiind în insolvenţă, ce facem? Asta o întrebare mare. Păi play-off-ul s-a făcut pentru Europa, şi dacă doar una sau două au dreptul, restul ce fac? Se mai joacă? Dacă se joacă, unde se joacă? Şi e corect? Nu. Deci play-off-ul e degeaba. Drumul nu e bun", a menţionat antrenorul.

Hagi este de părere că audienţa TV a unor echipe nu trebuie să dicteze schimbarea sistemului competiţional. "Noi nu suntem Elveţia, singura ţară din lume care face play-off. Ce, la noi trebuie să joace numai Steaua? În Spania joacă numai Real Madrid şi Barcelona, sau în Anglia doar Manchester şi Arsenal? Nu, joacă toate. În fiecare ţară sunt câteva echipe care fac audienţă la TV, şi restul muncesc să le dea jucători. Şi aşa întreţin campionatul. Dar la noi nu, la noi s-a marşat pe faptul că o să avem derbiuri Steaua, Dinamo şi Rapid de nu ştiu câte ori şi am uitat de altele", a precizat el.

Tehnicianul a adăugat că la Adunarea Generală a LPF din primăvara anului trecut, în care s-a decis ca din sezonul 2015-2016 în Liga I să evolueze 14 echipe, s-a votat "din interes". "S-a votat pentru play-off de către cluburile care au avut interes. Eu nu am votat atunci. Atunci cluburile au votat interesul lor. Anumite cluburi au avut interese mari şi acum îi vedem toţi care sunt. Insolvenţa merge pe bandă rulantă, jucători neplătiţi şi aşa mai departe. Am dat drumul la haiducie. Fiecare aleargă cum poate, scapă cine poate. Şi asta pentru a-i salva pe unii. Păi şi noi ce facem? Sunt probleme grave care trebuie remediate", a mai spus antrenorul.

Întrebat dacă FC Viitorul va propune la următoarea Adunare Generală a LPF renunţarea la sistemul play-off, Hagi a răspuns: "Nu. Eu am dat o temă acum, o temă de analiză. Acum să meargă presa la preşedintele Ligii, la preşedintele federaţiei: «Uite, domne, ce zice Hagi»".

Gheorghe Hagi susţine că nu este corect că din dosarul de licenţiere s-a eliminat criteriul financiar, permiţând astfel ca grupările în insolvenţă să joace în Liga I, dar au fost menţinute criterii costisitoare precum încălzirea gazoanelor, nocturna şi număr minim de locuri pe stadioane.

"Criteriul financiar la licenţiere s-a eliminat în cursul campionatului, iar ăsta e foarte important. Unde mergem? S-a inventat play-off-ul şi a apărut insolvenţa. Iar acum ce facem? Federaţia şi LPF trebuie să dea un răspuns la lucrurile acestea. Nu se poate, s-au eliminat lucrurile serioase şi s-a dat drumul la haiducie. Cum e cu fair-play-ul? Păi nu e deloc fair-play, din contră. Nu e corect. Se pun condiţii, că ne trebuie nocturnă, că ne trebuie încălzire în gazon, deşi unii o au acum şi nu o folosesc, ne trebuie 4.000 sau 5.000 de locuri pe stadion… Păi eu dacă am teren cu 3.000 de locuri şi arată bine, de ce să nu joc pe el? Spectatorii sunt ai mei. Eu trebuie să am calitate la stadion în vestiar, să am doping. Eu am 2.800 de locuri acum, de ce mă limitezi pe mine în asta cu locurile. Şi este ferm. Păi criteriul financiar nu a fost în dosarul de licenţiere? De ce acolo s-a scos, iar asta nu se scoate? Asta nu e tot criză? O investiţie în nocturnă e 1 milion de euro, păi şi pe criza asta să pună un club? Cum s-a pus la Botoşani. Nocturna era importantă? Nu putea să se joace duminica la ora 14.00, la 15.00. În Italia aşa se joacă. Şi tot plătesc televiziunile bani pentru drepturi", a explicat Hagi.

În opinia lui, conducerea Federaţiei Române de Fotbal trebuie să ia măsuri. "LPF doar organizează competiţia Ligii I. Federaţia este cea care conduce, e forul suprem. Federaţia dă verde, dă tonul şi sensul. Ea trebuie să pună nişte legi şi să le aplice. Tu ca federaţie trebuie să vezi dacă dosarul ăla de licenţiere e făcut bine. Dar renunţarea la criteriul financiar s-a făcut în funcţie de interese. A trecut un an de la noile alegeri. Şi cum arată Liga a II-a, Liga a III-? Lucrurile trebuie făcute bine. Oamenii mari, deştepţi, liderii sunt cei care găsesc soluţii. Dar noi ne ducem în jos şi cu Liga a II-a şi cu a III-a. Luăm decizii ca să dăm drumul la haiducie, scapă cine poate", a afirmat Hagi.

Tehnicianul susţine că adresa preşedintelui LPF către UEFA, privind posibilitatea ca grupările din Liga I aflate în insolvenţă să poată participa în cupele europene, nu poate avea sorţi de izbândă. "Gino Iorgulescu e prietenul meu, să mă convoace la consultaţii să mai vorbim din când în când. Pentru că fotbalul românesc se duce în jos în stilul ăsta. O să accepte cei de afară (n.r. – de la UEFA) insolvenţa noastră? Nu i-au acceptat pe Mallorca şi ne acceptă pe noi, că noi românii ce frumoşi suntem. Ei nu vor să ne vadă, nu aţi văzut în Anglia ce se întâmplă?", a declarat antrenorul

Hagi este convins că CFR Cluj, penalizată cu 24 de puncte de Comisia de Disciplină ca urmare a neachitării datoriilor către cinci foşti jucători, îşi va primi punctele înapoi. "Am auzit că CFR Cluj îşi ia punctele înapoi. O să vedeţi. Nu ştiu dacă la TAS, eu ştiu… O să i le dea la noi, nu la TAS, staţi liniştiţi", a spus Hagi.

La sfârşitul lunii octombrie a anului trecut mai multe cluburi din Liga I şi-au exprimat intenţia de menţinere a sistemului competiţional cu 18 echipe în sezonul viitor, chiar dacă reducerea la 14 formaţii a fost aprobată înaintea actualei ediţii de campionat.

Liga Profesionistă de Fotbal s-a opus continuării cu sistemul competiţional cu 18 echipe în Liga I, invocând şi o clauză din contractul de vânzare a drepturilor TV, prin care cumpărătorul, Intel Sky Broadcast, solicita reducerea numărului de formaţii la 14.

Comitetul Executiv al FRF a aprobat la 29 mai 2014, în urma propunerii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, ca din sezonul 2015-2016 în Liga I să evolueze 14 echipe, urmând ca în ediţia 2014-2015 dintre cele 18 echipe participante să retrogradeze şase formaţii şi să promoveze două din Liga a II-a.

Pentru a anula decizia luată în Comitetul Executiv al FRF, membrii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, adică reprezentanţii celor 18 echipe din Liga I, ar fi trebuit să voteze păstrarea sistemului actual, care ulterior să fie ratificat într-o şedinţă a Comitetului Executiv al federaţiei.

În prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, şapte se află în insolvenţă: FC Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă