12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFotbalul românesc, la răscruce de drumuri. Urmează Jupiler League, după Constituția din...

Fotbalul românesc, la răscruce de drumuri. Urmează Jupiler League, după Constituția din 1866!

Campionatul intern de fotbal se află în mijlocul unor schimbări majore, la finalul ediției 2013/2014, în urma căreia Steaua a ajuns la al titlul cu numărul 25. Prima ligă cu 18 echipe este pe cale să devină istorie, după ce oficialii LPF au hotărât ca din sezonul 2015/2016 să fie introdus un sistem cu play-off/play-out iar numărul echipelor din primul eșalon să fie redus la 14.

Dacă în 1866 Constituția României era după model belgian, cea mai modernă de la acea vreme din Europa, după 150 de ani România se apropie din nou de un sistem belgian, însă de această dată nu la nivel legislativ, ci la nivelul fotbalistic. “Jupiler League”, așa cum se numește prima ligă belgiană, se desfășoară în două episoade. Mai întâi cele 16 echipe joacă în sezonul regulat, după care primele 6 echipe intră în play-off. Astfel, după 30 de etape, mai joacă altele 10, în urma cărora se decide campioana. Aparte la sistemul belgian este faptul că punctele celor 6, de la finalul sezonului regulat, se înjumătățesc, astfel încât, în play-off, distanțele între echipe sunt mult mai mici, iar meciurile au automat miză mai mare.

LPF a decis în Adunarea Generală Extraordinară de la începutul acestei săptămâni ca un sistem similar să fie introdus și în fotbalul românesc, cu mențiunea că Liga I va avea 14 echipe. În plus propunerea de înjumătățire punctelor nu a venit de la masa LPF, ci din partea mass-mediei. Cât despre restul de 8 echipe, ele se vor bate pentru evitarea ultimelor două locuri care vor duce la retrogradare.

Totuși schimbările radicale nu sunt privite cu ochi buni de toți oamenii din fotbal. Doi dintre contestatarii reducerii numărului de echipe și a introducerii sistemului cu play-off sunt Gheorghe Hagi, finanțatorul FC Viitorul și Florin Prunea, președintele CSMS Iași.

Principalii contestatari ai reducerii numărului de echipe susțin faptul că liga I ar trebui să fie o reprezentare geografică a unui număr cât mai mare de români, iar cum țara are circa 23 milioane locuitori, 14 echipe sunt prea puține. Acest lucru ar avea un impact negativ asupra suporterilor, o ligă cu un număr mai mic de echipe fiind mai puțin atractivă decât una cu 18, ca în prezent.

Gheorghe Hagi declară că “România a câștigat Liga Campionilor și fără a avea play-off”. Hagi este pe de altă parte, un reprezentant al echipelor mici din Liga I, care vor fi cel mai puternic afectate de noile schimbări. Practic doar cluburile puternice, atât financiar, cât și pe teren, vor putea rezista în primul eșalon.

Cu toate că în România schimbările sunt extreme de controversate, în Belgia acest sistem a crescut competitivitatea, la un moment dat campionatul. Totuși șefii forului belgian nu specific dacă sistemul le-a salvat problemele, de mai multă vreme discutându-se o posibilă alipire a campionatului belgian la cel olandez sau francez, competiții mult mai puternice și mai sănătoase din punct de vedere financiar.

Totuși deocamdată schimbările votate de LPF trebuie aprobate și de FRF.

Penultimul sezon cu 18 echipe s-a încheiat cu multe retrogradări și suspendări forțate. În timp ce Dinamo a ratat Liga Europa din cauza statutului de club intrat în insolvență, FC Vaslui a fost retrogradată, tot din cauza problemelor financiare, deși a terminat campionatul pe locul șase.

În aceste condiții indiferent de structura campionatului, pe care o vor adopta șefii LPF sau FRF, statutul de pacient bolnav al fotbalului românesc nu se va schimba. Probabil cel mai sănătos sistem, drept răspuns la problemele reale ale campionatului românesc, ar fi cel german, care va funcționa întotdeauna indifferent de structură, indiferet că sunt 10 sau 20 de echipe, indifferent dacă este cu sau fără play-off, și anume conducerea cluburilor asemenea unor firme, care pentru a exista trebuie să fie pe profit.

 

Cele mai citite

Ce licențe sunt necesare pentru cazinourile online din România?

Industria iGaming din România a cunoscut o creștere semnificativă în ultimul deceniu din cauza reglementărilor stricte și a cererii în creștere pentru jocurile de...

Afacerile ucrainene înfloresc în România și Europa Centrală

Printre cei care și-au extins afacerile în România se numără Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean Invazia Rusiei în Ucraina a forțat numeroși antreprenori ucraineni,...

Sindicatele din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională anunță proteste de amploare

Sindicatele au anunțat un protest comun în data de 17 ianuarie 2025, între orele 12:00 și 16:00, cu punct de adunare în Piața Constituției Organizațiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă