7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăLifestyleExclusiv RL. Burleanu: "Am consultat specialiști în clasamentul FIFA." Cum a urcat...

Exclusiv RL. Burleanu: „Am consultat specialiști în clasamentul FIFA.” Cum a urcat România în TOP 10 mondial

Naţionala României va intra în top 10 mondial în clasamentul FIFA, pe data de 9 iulie. Ascensiunea, una impresionantă, vine nu atât datorită nivelului la care evoluează elevii lui Tata Puiu, cât mai ales datorită unor sfaturi de care s-a ținut cont la Casa Fotbalului.

România va fi în urna favoritelor la tragerile la sorți pentru Euro 2016, lucru posibil datorită ascensiunii în clasamentul FIFA și totodată în cel european. Cheia acestor urcări constante a echipei lui Anghel Iordănescu, în prezent pe locul 12, stă în alegerea cu grijă a amicalelor, cumulat cu rezultate bune din preliminariile europeanului, acolo unde naționala a avut noroc la tragerea la sorți.

Citește și OFICIAL. Naționala României, locul 8 MONDIAL în clasamentul FIFA!

Răzvan Burleanu, președintele FRF, spune, pentru România liberă, că unul dintre obiectivele sale a fost chiar locul în ierarhia FIFA, motiv pentru care a apelat și la sfaturile specialiștilor în ceea ce privește stabilirea meciurilor amicale. „Obiectivul strategic numărul 1, din Planul Strategic de Dezvoltare a Fotbalului în România 2015-2020, este calificarea echipei naționale la toate turneele finale următoare: Euro 2016, Campionatul Mondial 2018, Euro 2020. Aceste obiective se întrepătrund: o poziționare foarte bună în clasamentul FIFA ne acordă șanse sporite la tragerile la sorți pentru preliminariile acestor competiții. Firește, în clasamentul FIFA, înfrângerile influențează negativ poziția fiecărei echipe. Reprezentanți din zona tehnică a Federației s-au consultat cu specialiști și au analizat toți factorii care ne pot fi defavorabili în acest context.”

Unul dintre astfel de specialiști în ierarhizarea naționalelor de către FIFA este Eduard Rănghiuc, în vârstă de 34 de ani, inginer și proprietar al unui site (football-rankings.info) pe care ține un clasament paralel cu cel al FIFA, în prezent colaborator al unei federații străine. El spune că diferiți oficiali de la Casa Fotbalului, din București, i-au ascultat sfaturile. Cu toate acestea șeful FRF a refuzat să dea vreun nume al unui specialist contactat, implicit pe cel al lui Rănghiuc.

Când devin amicalele o piedică

Franța, țară care a disputat patru amicale oficiale în 2015, spre deosebire de niciunul al României, va cădea la multe locuri distanță de tricolori.

„Țin să precizez că nu este nimic ilegal. Formula folosită pentru clasamentul FIFA este publică. În general, pentru o echipă care dorește să fie în top 10 sau top 20, meciurile amicale reprezintă o piedică. Sunt două abordări în acest caz: fie eviți cu totul meciurile amicale (practic imposibil, deoarece trebuie să testezi jucători sau ai obligații contractuale cu sponsorii), fie alegi cu atenție adversarii (și aici ajut eu, deoarece clasamentul FIFA poate varia în mod ciudat de la lună la lună)”, spune Rănghiuc.

Clasamentul FIFA este cel mult o reflecție a randamentului dat de o națională la un moment dat. Rănghiuc spune însă că există soluții. „Nu-mi pot explica de ce FIFA alege să folosească de 9 ani un sistem care are o mulțime de hibe. Un sistem mult mai bun ar este clasamentul Elo (folosit si în șah).”

Rănghiuc spune că deși amicalele pot aduce bani, cum a fost cel cu Argentina, o sumă chiar mai mare ar putea fi obţinută din calificarea la turneele finale. „O echipă calificată la turneul final primește 8 milioane de dolari din partea FIFA. Consider că FRF a făcut alegerea corectă.”

Specialistul în clasamentul FIFA a devenit cunoscut peste hotare după ce, în 2011, postul de televiziune CNN a folosit datele sale pentru a da clasamentul corect, în detrimentul celui oficial, modificat ulterior.

„Faptul că eu calculez clasamentul FIFA de aproape 8 ani, plus experiența mea de peste 10 ani ca programator, mă ajută să rulez simulări, astfel încât să pot recomanda federației în cauză cel mai potrivit adversar posibil pentru un meci amical. De exemplu cei din Țara Galilor nu au jucat vreun meci amical în ultimele 12 luni și iată-i în prima urnă.”

Amicale, în loc de play-off la Euro 2016

Răzvan Burleanu mizează pe faptul că naționala României se va califica la Campionatul European de pe primele două poziții și că nu va fi nevoie de disputarea unui play-off. „Cu siguranță, în contextul calificării directe la Euro 2016, obiectiv pe care toți ni-l dorim atins, echipa națională va disputa partide amicale atât în luna noiembrie a acestui an, perioadă în care este programat play-off-ul pentru Euro 2016, cât și în primăvara anului viitor.”

Șeful FRF spune că scopul, intrarea în top 10, nu este mai important decât mijloacele prin care este atins. „Nu am făcut niciun compromis în ceea ce privește posibilitățile pe care le-am avut la îndemână pentru pregătirea jucătorilor și dorința noastră este ca intrarea și menținerea în top 10 să reflecte potențialul echipei naționale. În concluzie, locul ocupat de România în clasamentul FIFA consider că este rezultatul direct al unui parcurs foarte bun în ultima perioadă.”

Începând din martie 2014 și până în prezent, tricolorii au disputat 10 meciuri, din care patru au fost amicale (toate anul trecut), cu rezultatele: 6 victorii, 3 remize și o înfrângere. Au mai avut loc partide experimentale, precum cea cu Bulgaria, în care s-au folosit doar jucători din Liga I, însă acestea nu contează în clasament.

„În vara lui 2014, în perioada prevăzută de FIFA pentru amicale oficiale, am disputat două partide, în Elveția, contra Albaniei și Algeriei. În octombrie 2014 am avut două partide oficiale din preliminarii pentru ca, în noiembrie 2014, după meciul cu Irlanda de Nord, să învingem Danemarca la București, într-un amical oficial. Cantonamentul echipei naționale din Turcia, de la începutul acestui an, a avut ca obiectiv descoperirea unor potențiale variante de jucători noi pentru circuitul primei reprezentative. S-a dorit a fi o perioadă de testări, au fost folosiți preponderent jucători din Liga 1, astfel că s-au disputat trei partide amicale neoficiale. Moldova și Bulgaria au utilizat, atunci, loturi în care se regăseau și stranierii. 

Ultima perioadă FIFA pentru amicale oficiale, din iunie 2015, ne oferea o singură dată liberă, înainte de meciul din deplasare cu Irlanda de Nord. Având în vedere situația lotului nostru, cu foarte mulți accidentați, s-a evitat fixarea unui meci amical pentru a nu deschide posibilitatea și pentru alte accidentări, dat fiind faptul că aria de selecție la acest moment, după cum bine știți, este una destul de redusă”, mai spune Burleanu.

Următorul meci al României este cel din luna septembrie, împotriva Ungariei, din preliminariile Euro 2016.

Cele mai citite

Guvernul suplimentează bugetul pentru pensii cu 1,6 miliarde de lei

Fără această majorare de buget, plata pensiilor pentru luna decembrie ar fi afectată, iar drepturile pensionarilor, nu ar putea fi respectate integral Guvernul a prezentat...

Seifuri de hotel: Cât de sigure sunt pentru oaspeți?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Sectorul construcțiilor, în creștere în septembrie datorită infrastructurii. Rezidențialul și birourile, pe minus

Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă