Sezonul 2015-2016 al Ligii I se apropie de final, ultimele cinci etape fiind unele de foc, atât în lupta pentru locurile de cupe europene, inclusiv titlu, cât și și în cea pentru evitarea retrogradării.
Finalul de sezon a devenit o luptă similară cu sistemul cel mai bun din cinci partide, folosit în NBA (baschet american), cu diferență că de fiecare dată adversarul va fi unul diferit. Un scenariu, parcă desprins din baschet, tenis (Grand Slam) sau alte sporturi, a făcut ca multe dintre echipe să-și mențină șansele de a-și atinge obiectivele, fie ele luptă la titlu sau la evitarea retrogradării, până în ultimele 5 etape.
În timp ce ASA a demonstrat că până acum nu s-a jucat nimic din lupta pentru titlu, salvarea de la retrogradare continuă să fie posibilă, matematic, chiar și pentru Oțelul Galați, ultima clasată.
Liga I. Lupta la titlu
Steaua continuă să rămână protagonista în lupta la titlu, cu toate că ASA a surclasat-o cu 2 puncte, în etapa precedentă, în urma meciului direct, câștigat cu 1-0. Mureșenii, deși lideri, au spus că încă nu se consideră favoriți în lupta la titlu, însă aceasta ar putea fi o strategie prin care să pună toată presiunea pe Steaua.
Ultimele etape, ASA (62 p, +24 golaveraj): Viitorul (acasă, 2 mai), Gaz Metan (deplasare, 10 mai), Petrolul (acasă), Astra (deplasare), Oțelul (acasă).
Steaua (60 p, +31): Dinamo (deplasare, 3 mai), Concordia (acasă, 10 mai), FC Brașov (deplasare), Botoșani (acasă), CSMS Iași (deplasare).
Cea mai dificilă partidă pentru Steaua va fi chiar prima dintre cele 5, cu Dinamo, după care roș-albaștrii ar putea avea drum liber. Asta însă pe hârtie, deoarece în realitate elevii lui Gâlcă au avut mari probleme în retur, iar echipe precum FC Brașov și CSMS Iași, s-ar putea dovedi adversari dificili, mai ales că cele două se află în a doua jumătate a clasamentului.
De cealaltă parte, ASA are două meciuri dificile, cu Astra și Petrolul, pe care dacă le va câștiga, titlul le va fi asigurat în proporție de 90%. Astfel, o mică diferență între ASA și Steaua, de 1-2 puncte, ar putea continua și în următoarele 2 etape, după care ultimele trei partide vor fi bătălii pe viață și pe moarte. De altfel Steaua și-a pierdut datoria morală de a deveni campioană, mureșenii surclasând echipa lui Gâlcă la mai toatea capitolele în retur. În plus, faptul că Becali nu mai este atât de interesat de soarta Stelei, după ce abia a ieșit din închisoare, ar putea menține o oarecare apatie în jocul elevilor lui Gâlcă. În schimb, ar fi o premieră în fotbalul românesc o echipă nou-promovată care să devină campioană.
Citește și Liga I: Clasamentul campionatului 2014/2015. Etapa a 29-a UPDATE
Situație incredibilă în cursa pentru Liga Europa
Parcursul din Liga Europa, al echipelor românești ar putea fi unul catastrofal, anul acesta, în condițiile în care ar putea participa echipe de pe locurile 6 și 7. După ASA și Steaua, următoarele 3 clasate nu au drept de participare în cupele europene în această toamnă, astfel că locurile lor vor fi luate de echipe precum Viitorul, FC Botoșani, sau chiar CSMS Iași, ultima aflată deocamdată în lupta pentru evitarea retrogradării.
Viitorul și Botoșaniul rămân în prim-planul luptei pentru un loc în calificările Ligii Europa, însă cele două ar putea merge împreună în această competiție. Conform regulamentului, dacă Steaua, echipă din top 3, câștigă Cupa României, atunci devine eligibil pentru cupele europene inclusiv locul 4. În finala Cupei steliștii vor juca împotriva U Cluj, echipă aflată sub linia de retrogradare.
Viitorul (42 p, +1): ASA (deplasare), Dinamo (acasă), Concordia (teren comun), FC Brașov (acasă), Botoșani (deplasare)
Botoșani (42 p, +1): CSU Craiova (acasă), CFR Cluj (deplasare), Pandurii (acasă), Steaua (deplasare), Viitorul (acasă)
Iași (38 p, -3): FC Rapid (acasă), CSU Craiova (deplasare), CFR Cluj (acasă), Pandurii (deplasare), Steaua (acasă)
La o primă vedere, dintre cele trei, Iașiul rămâne outsider, având meciuri mai dificile, dar și cu 4 puncte mai puțin față de celelalte două. Viitorul și Botoșaniul ar putea decide care dintre ele va merge în Europa chiar în ultima etapă, fiind de așteptat ca echipa moldavă să intre în acest duel cu 1-2 puncte în plus. Botoșănenii ar putea trece în avantaj chiar din această etapă, în condițiile în care Craiova, lăsată fără miza unei calificări în Europa, nu mai joacă același fotbal ca până acum.
Citește și Liga I: Programul etapei a 30-a. Dinamo – Steaua, cap de afiș
Salvarea de la retrogradare
În timp ce Concordia și FC Brașov au un avans fragil, de doar 1 punct, în fața primei echipe retrogradate, Gaz Metan, U Cluj și FC Rapid continuă să aibă și ele șanse reale la salvare.
Concordia (31 p, -7 golaveraj): Pandurii (acasă), Steaua (deplasare), FC Viitorul (acasă, teren comun), Gaz Metan (deplasare), Petrolul (acasă)
FC Brașov (31 p, -12): CFR Cluj (acasă), Pandurii (deplasare), Steaua (acasă), FC Viitorul (deplasare), Gaz Metan (acasă)
Gaz Metan (30 p, -8): U Cluj (deplasare), ASA (acasă), Dinamo (deplasare), Concordia (acasă), FC Brașov (deplasare)
U Cluj (30 p, -12): Gaz Metan (acasă), Petrolul (deplasare), Astra (acasă), Oțelul (deplasare), Ceahlăul (acasă)
FC Rapid (29 p, -17): CSMS Iași (deplasare), Ceahlăul (deplasare), CSU Craiova (acasă), CFR (deplasare), Pandurii (acasă).
Concordia ar putea deveni, din favorită, outsider, având cele mai grele meciuri dintre toate cele cinci echipe. În ceea ce o privește pe Gaz Metan este obligată să-și câștige toate cele trei meciuri directe, cu U Cluj, Concordia și FC Brașov, pentru a fi salvată în proporție de 90%. Duelurile cu U Cluj și Brașov vor fi însă foarte dificile.
Pentru FC Rapid, lipsa unui meci direct cu una dintre contracandidate aduce deopotrivă avantaje și dezavantaje. Rapidiștii se văd în situația de a ține pasul cu rivalele, fără a putea juca împotriva lor, ceea ce va fi un lucru bun atâta timp cât giuleștenii vor obține rezultate pozitive.
O surpriză, în această bătălie din coada clasamentului, ar putea fi ca U Cluj și Rapid să le depășească pe celelalte trei. Nu trebuie uitat faptul că deocamdată nici Pandurii nu este complet salvată, astfel că va da totul în următoarele 2 meciuri. De asemenea pentru Ceahlăul decisive vor fi următoarele 2 etape, în care va avea loc și confruntarea cu Rapid. O situație și mai proastă este cea a CFR-ului, fosta campioană având cu un punct mai puțin față de Ceahlăul, deci și șanse mai mici.
Ultima clasată, Oțelul se află la 9 puncte de primul loc neretrogradabil și ar mai putea fi salvată doar dacă va câștiga următoarele 5 meciuri, iar echipele de pe locurile 12-16 ar pierde cel puțin 2-3 partide, ceea ce înseamnă doar șanse matematice pentru oțelari.