Sute de oameni ai străzii și-au găsit scăparea din calea gerului în adăposturile puse la dispoziție de primăriile din Capitală.
Mulți dintre ei au fost ca tine și ca mine, oameni cu familie, cu o casă, cu prieteni cu un serviciu, cu tot ce reprezintă pentru noi toți o viață normală. Apoi s-a întâmplat ceva. Ca un scurtcircuit ce le-a dat peste cap orizontul. Alții nici n-au apucat într-adevăr să trăiască. Sunt pe stradă de mici, nu știu altceva. Asta e viața lor. E mult prea greu și, probabil, târziu pentru a mai schimba ceva. De multe ori îi ignorăm sau, și mai des, le întoarcem spatele. N-au cum să aibă vreo șansă.
În sectorul 6, Primăria are trei adăposturi în care sunt acum 76 de oameni. „Încă 15 locuri vor fi puse la dispoziție din această seară în sediul din Aleea Istru nr. 4“, ne-a declarat Nicolae Gorunescu, director executiv în cadrul DGASPC Sector 6.
Începuse să ningă atunci când am ajuns la containerele salvatoare din strada Mănăstirea Văratic. Afară n-ai lăsa un câine. Înăuntru e însă cald. Sunt câteva camere cu mai multe paturi, un grup sanitar separat pentru bărbați si femei, apă caldă și posibilitatea de a face un duș. Adevărat lux pentru oropsiții care au ajuns aici. În câteva camere se doarme pe rupte, dar într-una e încă lumină. Nu mă așteptam să văd atât de mulți tineri. Mereu am avut impresia că-s mai mulți bătrâni care trăiesc pe străzi.
Pe stradă de când erau copii
Gheorghe e din Dâmbovița, dar îmi spune că este pe stradă de la 11 ani. Atunci a rămas orfan, iar statul le-ar fi luat casa în care stătea cu părinții, în Găești. O vreme l-au mai ținut neamurile prin oraș, apoi a venit în București pentru că aici își poate găsi mai ușor de mâncare. Acum are 33 de ani, doarme pe unde apucă, ba într-o scară de bloc, ba într-o tarabă. Dar acum a venit frigul, nu mai are unde să stea. Ultima dată se adăpostise la subsolul unui bloc, printre țevi, însă a fost gonit și de-acolo.
Mircea a fugit de la cămin pe la 10 ani, pentru că-l băteau cei mai mari, spune el. Acum are 29 de ani și a trăit doar pe stradă. S-a obișnuit așa, dar spune că ar vrea să muncească. E o singură mare problemă, la fel ca Gheorghe, Mircea nu are buletin.
Fără acte
Un domn mai în vârstă doarme pe unul dintre paturile de jos și nu pare să fie deranjat de nimic. Lângă el, un bărbat are dureri la picioare din cauza degerăturilor. Este examinat urgent de o asistentă medicală și va fi trimis la spital.
Ceilalți oameni din cameră spun că-s în regulă acolo.
„Ce mâncam acum pe stradă? Pâine înghețată? Aici avem mâncare bună, e apă caldă în permanență, dacă speli ceva, până dimineață se usucă. A fost și primarul Gabriel Mutu aici, la noi. Ne simțim foarte bine aici, vom vedea ce o să facem în continuare“, spune unul dintre ei.
Toți și-ar dori să aibă acte. Soluția e cartea de identitate provizorie, pentru că nu au un domiciliu stabil. Ar fi un ajutor important pentru ei pentru că ar avea șansa să se angajeze legal.
Angajații DGASPC îi vor ajuta să-și întocmească actele. Există pentru oamenii străzii și o altă formă de a fi recompensați dacă muncesc. Primăria Sector 6 are un magazin unic în România, denumit SocialXChange. Aflat în Calea Crângaşi nr. 3, magazinul a sprijinit până în prezent sute de oameni cu venituri reduse. Beneficiarii muncesc şi acumulează puncte cu care îşi pot alege, în funcţie de necesităţi, produse de maximă necesitate, aflate pe rafturi prin grija oamenilor care donează alimente, rechizite, aparatură electrocasnică și chiar mobilă.
Masa caldă pe stradă
În fiecare seară de la începutul acestei săptămâni, echipe mobile de asistenți sociali și polițiști locali ai Primăriei Sectorului 6 au monitorizat persoanele aflate în locuințe improvizate și care au refuzat să meargă în centrele sociale. Acestea au primit o supă caldă, haine groase încălțăminte și pături.