1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodȚăranii, disperați să își vândă porcii cu 5 lei kilogramul

Țăranii, disperați să își vândă porcii cu 5 lei kilogramul

Prețul pentru un kilogram de porc, în viu, a ajuns să fie derizoriu anul acesta în târgurile comunale din sudul României. Piața a fost invadată înainte de Crăciun de porci autohtoni și din import, astfel încât dacă în septembrie un animal de o sută de kilograme putea fi cumpărat cu peste o mie de lei, ieri poate fi achiziționat cu aproape jumătate din această sumă, respectiv între 500 şi 600 de lei la târgurile din Ilfov, Giurgiu sau Teleorman.

Embargoul rusesc, care a dus la închiderea pentru producătorii europeni a unei piețe care absorbea importante cantități de carne de porc, ce a fost astfel redirecționată spre piețele interne, numărul tot mai mare de producători din România și teama acestora că vor rămâne cu porcii nevânduţi după Crăciun, ceea ce le-ar fi adus costuri suplimentare pentru întreținere, sunt doar câteva dintre motivele pentru care a scăzut prețul în ultimele zile. Pe acest fond de abundență de oferte, au venit și promoțiile speciale de sărbători ale supermarketurilor, care au diminuat și mai mult prețurile.

Călugăreni şi Smârdioasa – mii de porci pentru clienţi puţini

Târgul de la Călugăreni, aflat la 30 de kilometri de Capitală, este unul dintre cele mai vestite din ţară pentru că reprezintă principala sursă de carne „la negru“ pentru bucureșteni, în timpul anului, dar mai ales de sărbători. Zeci de localnici atârnă carcase de porc, vită sau oaie la porțile caselor, iar târgoveții veniți din alte zone le expun direct în maşină. Mii de bucureşteni veniseră ieri la Călugăreni în căutare de carne de porc „de la țară“, pentru că cei mai mulți sunt convinși că achiziţionează produse ecologice direct de la producător.

Dar, dacă în anii trecuţi preţul cărnii era identic sau chiar mai mare decât cel din comerţ, acum un kilogram a ajuns să coste între 5 şi 9 lei. Pe fondul abundenței, comercianţii din târguri mai ofereau și „bonusuri“, precum pârlitul porcului cu paie sau tranşarea. În judeţele Teleorman şi Olt, producătorii au ajuns să lipească anunţuri prin Alexandria sau Slatina, în care au anunțat direct că în prețul de vânzare este inclus și transportul, deși prețul pentru un kilogram de porc în viu a fost şase, şapte lei pe kilogram.

Nea Ilie, un agricultor din comuna Roata din Giurgiu, ne-a explicat că a ales această variantă, deoarece preferă să nu mai meargă la târg, unde consumă bani fără să vândă nimic. „Am 23 de porci şi îmi doresc din tot sufletul să îi vând, dar văd că nu reuşesc. Noi ceream şapte lei pe kilogram până au venit cei din Teleorman, care au lăsat preţul la cinci lei. Problema este că în ultima lună la Roata în târg nu s-a vândut nimic“, a explicat țăranul. Iar în Teleorman, dacă până anul trecut crescătorii arvuneau porcii din vară sau clienții veneau singuri la poarta lor, acum au început ei să se roage de cumpărători. Vasile Velicu, din comuna Cernetu, a cumpărat un porc de aproape o sută de kilograme cu şase sute de lei, după ce crescătorul a venit acasă la el cu „promoția“.

9 lei un kilogram de carne fără oase

Chiar și oferta hypermarketurilor din România este una destul de variată şi ieftină pentru potenţialii clienţi. La Kaufland, în București, un kilogram de pulpă dezosată de porc a costat în weekend nouă lei, în timp ce carcasa de porc s-a vândut în majoritatea magazinelor cu preţuri între opt şi zece lei pe kilogram. Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, ne-a explicat că preţul nu s-a modificat pe piața oficială, iar piaţa neagră este totul altceva. „Nu este prost acela care cere, ci ăla care dă. La noi, în România, în loc să cumpere de la surse autorizate, clienţii preferă să ia de la cei care taie pe jos, pentru că ar fi ecologic. Vorbim, de fapt, despre tăieri ilegale şi autorităţile statului ar trebui să intervină pentru că nu este normal, atunci când există pericolul pestei africane, să se întâmple asta. De la noi, carnea de porc pleacă cu şapte lei pe kilogram, la fel ca şi în anii trecuţi“, a afirmat Sorin Minea.

Ministrul  Agriculturii, Achim Irimescu, a precizat pentru „România liberă“ că preţul cărnii de porc este, de fapt, scăzut şi din pricina embargoului de pe piaţa din Rusia. Demnitarul ne-a explicat că România este afectată indirect de acest embargo, dar există totuşi efecte. „În România, din câte ştiu, aproape 40% din carnea de porc este din import. Producătorii din UE care făceau export în Rusia preferă să exporte şi la noi în ţară, chiar la preţuri mici, ca să nu piardă. Nu avem ce face, pentru că vorbim de o piaţă unică, europeană“, a arătat ministrul Achim Irimescu.

Cât costă porcii în UE

În Germania, preţul pentru un kilogram de carne de porc este asemănător celui oficial din România. Astfel, în marile magazine din orașele germane, înainte de Crăciun, un kilogram de carcasă de porc se poate cumpăra cu doi euro, asemănător celui din ţara noastră. Românii din diaspora germană folosesc ca alternativa magazinele cu specific balcanic, ruses, românesc sau sârbesc, de unde pot cumpăra porc pregătit tradiţional, pârlit, la acelaşi preţ de doi euro pe kilogram, după cum ne-a explicat Ciprian, un român din Frankfurt.

În Spania, românii cumpără porcii, de obicei, din complexele de animale. Animalele sunt tăiate doar la gât, apoi îi pregătesc acasă, ca în România. Costică, un român din Guadalahara, a plătit anul acesta 170 de euro pentru un porc de 130 de kilograme, un preţ similar celui din România.   

 

Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă