Deși negocierile pentru Brexit bat pasul pe loc, un lucru e cert: toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv din România, aflaţi deja în Marea Britanie, vor avea dreptul să rămână în UK și după ieşirea ţării din UE.
Și reciproca e valabilă: toți cetățenii britanici stabiliți în țările Uniunii Europene vor putea rămâne în UE, cu drepturi depline.
În Marea Britanie se află în prezent circa 3,6 milioane de cetăţeni din celelalte 27 de state membre UE, inclusiv România. Când Marea Britanie nu va mai avea statutul de membru al UE, adică peste cel puțin doi ani, aproximativ trei milioane de cetățeni europeni (circa 80%) vor avea drept legal de şedere nelimitată în Regatul Unit. În această categorie vor intra cetăţenii UE care au stat în Marea Britanie cel puţin cinci ani.
Ceilalți 600.000 de europeni vor primi o amnistie care le va permite să rămână în continuare pe teritoriul britanic.
Aceste previziuni se bazează şi pe Convenţia de la Viena, din 1969, potrivit căreia cetăţenii UE aflaţi în Marea Britanie se bucură de „drepturi dobândite“ care nu le mai pot fi retrase.
Conform Oficiului Naţional de Statistică de la Londra, în 2015, cei mai numeroşi cetățeni europeni în Marea Britanie erau polonezii (915.000), irlandezii (362.000) şi românii (232.000). E foarte probabil ca, între timp, numărul românilor să fi depășit 250.000.