14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodREPORTAJ Rl: Ziua în care Victor Ponta a lipsit de la trimiterea...

REPORTAJ Rl: Ziua în care Victor Ponta a lipsit de la trimiterea sa în judecată

Luni, 21 septembrie 2015, multă lume a vrut câte ceva de la Victor Ponta. Colegii din PSD s-au reunit în comitetul executiv pentru a discuta dacă îl mai sprijină la guvernare, liberalii i-au pregătit o moțiune de cenzură. Tot ieri, de Ziua Internațională a Păcii, a fost și primul termen al dosarului în care a fost trimis în judecată pentru înscrisuri complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, alături de prietenul său bun, senatorul Dan Șova.

Vine Ponta? Nu vine Ponta? Aceste cuvinte au animat ieri atmosfera din fața Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), de pe strada Batiștei din București, unde zeci de jurnaliști i-au așteptat pe cei doi. Prezent a fost doar Dan Șova, care la 12 fără câteva minute a coborât din Hyundai-ul său negru și a pășit ferm, cu mușchii feței neclintiți, în costumul său negru impecabil, cu pantofi cu vârf ascuțit, ignorând sau neauzind un urlet din spatele mulțimii, al unui cetățean nemulțumit: „La pușcărie cu golanii!”.

Citește și: Procesul premierului, la ÎCCJ. De ce nu a ajuns Ponta în faţa judecătorilor. Ce a declarat Şova la plecare

La intrarea în tribunal, Dan Șova a ales să păstreze tăcerea. A trecut glonț prin marea de jurnaliști, însoțit de avocat și SPP, și a intrat în sala de judecată – cameră de consiliu, cu acces nepermis publicului și presei.

Ponta și puterea creativă a bunei-înțelegeri

După o oră, Dan Șova a ieșit de la ședința unde s-a discutat măsura preventivă în cazul său, de data aceasta mai vorbăreț. La fel de serios și încruntat, însă. „Dați-mi un motiv pentru care Victor Ponta ar trebui să-și dea demisia”, „Funcționează prezumția de nevinovăție”, “Eu nu îmi voi da demisia” și „Nu am niciun fel de emoție” au fost principalele mesaje transmise înainte de a se urca în mașină.

Citește și:  Guvernul Ponta, sprijinit în UNANIMITATE de PSD. Ce spune Liviu Dragnea

Înapoi în curtea ÎCCJ, aceleași scene banale din curțile tribunalelor. Un bătrânel aleargă după un reporter de televiune: „Ai fost la pușcărie, să-i duci de mâncare lui Voiculescu?”, zice moșul și râde în barbă . În lateral, un mic grup, de trei-patru persoane, au venit să-l susțină pe premier. De mâna unuia atârnă o pancartă cu „Arestați-ne pe toți”. Dar nimeni nu scandează nimic, pancarta rămâne cu susul în jos, nu mai are niciun rost dacă Ponta nu e aici.

“Nu am mers la ÎCCJ. Nu am fost citat.”, a lămurit lucrurile puțin mai târziu însuși premierul.

Cu câteva ore înainte, premierul postase pe Facebook un îndemn la pace: “De multe ori cred că din cauza tumultului de zi cu zi uităm de puterea creativă extraordinară pe care o are buna-înțelegere.” În cursul zilei, mesajul a dispărut de pe pagina sa, fără nicio explicație.

Prezența lui Victor Ponta la ÎCCJ nu era obligatorie, așa că premierul a ales ieri să fie prezent în altă parte, acolo uunde alte decizii îi hotărau soarta. Comitetul Executiv Național al PSD a dezbătut ieri dacă partidul îl mai susține la guvernare. Votul, unanim, a fost favorabil premierului, dându-i acestuia prilejul să transmită un mesaj care i-a exasperat pe mulți care s-ar fi așteptat ca, în sfârșit, sintagma „fost” să se lipească de denumirea funcției sale. „Mergem mai departe.”, a spus însă Victor Ponta.

 

 

 

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă