-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodREPORTAJ. Povestea sălăjeanului care a compus Imnul lui Maniu

REPORTAJ. Povestea sălăjeanului care a compus Imnul lui Maniu

Un sălăjean a fost torturat de Securitate pentru niște versuri. Ioan Pop, care locuiește în satul Bădăcin, i-a dedicat un poem celui mai cunoscut bădăcinean, Iuliu Maniu, artizanul Unirii Transilvaniei cu România. Poemul, intitulat Imnul lui Iuliu Maniu, iar adus doar necazuri. Versurile i-au adus o bătaie soră cu moartea și i-au determinat pe securiști să-l arunce în cușca câinelui și să-l bată până l-au înnegrit.

Ioan Pop a lucrat ca merceolog la fabrica de țevi din Zalău. A fost urmărit de Securitate până în 1990. A plecat din țară, apoi a reve-nit. E dezamăgit de România, dar nu a regretat nicidoată gestul său de revoltă împotriva absurdității comuniste. Pentru el, Iuliu Maniu e un model de viață. Acum locuiește cu mama sa și cu fratele său. Nu are soție și nici copii.

“Am suferit foarte puțin față de ce au îndurat Iuliu Maniu sau Corneliu Coposu, modelele mele de viață. În 1986 a fost momentul când am început să îmi dau seama cu adevărat cine a fost Iuliu Maniu. Eram un puștan, eram foarte tânăr. Citisem ceva despre Maniu. Citisem ce puteam, că pe vremea aia se scria greu despre Iuliu Maniu și despre Partidul Național Țărănesc; se scria cu frică și cu voia băieților deștepți. Fiind și bădăcinean, am început să mă simt foarte mândru că sunt român și consătean cu Iuliu Maniu. Pentru mine a fost suficient. A urmat momentul acela din 1986, crucial pentru mine, când am adunat 13 tineri. Am chemat mai mulți, dar 13 am ajuns la mormântul lui Maniu. Am mers la sfătul din sat. Ideea a fost să punem o coroană la mormântul lui Maniu. Am cântat acolo imnul pe care l-am compus și i l-am dedicat. Doar prima strofă s-a cântat atunci. Am mers 13, am tras clopotele, cred că acela a fost momentul cel mai dureros pentru băieții deștepți. Am aprins lumânări, pe care le-am așezat în forma I.M., am vorbit despre activitatea politică a lui Maniu și asta a fost tot”, a povestit Ioan Pop. 

Sălăjanul a povestit că administratorul căminului este cel care a anunțat Securitatea despre ce au făcut.

”Administratorul de la cămin a anunțat Securitatea de la Zalău. Nu știu ce făcusem așa rău. Subiectul Maniu era groaznic pentu ei, nu îi puteai rosti numele, pentru că erai deja în vizorul lor. Avea o putere puternică numele lui Maniu, care a pus piciorul în prag în fața comunismului. PNȚ a avut cei mai mulți martiri. La vârsta aceea nu mă gândeam că o să fie repercursiuni. Simțeam să fac asta, simțeam că e un lucru bun, că e un om care a fost prim-ministru și care a făcut lucruri foarte bune și merita să i se pună o co-roană la acel mormânt simbolic. Nu am fost arestat, am fost bătut. Am fost luați toți, duși la Securitate, interogați. Securitatea nu bătea, bătea poliția, la indicațiile lor. Nu atunci am fost bătut, ci la aproximativ un an după. În tot anul acesta eu mi-am continuat activitatea, lucram în Zalău, atunci am compus imnul lui Maniu, care se cânta la fabrica de țevi din Zalău. Pe mulți care îl cântau nici nu îi cunoșteam. Un an de zile m-au lăsat în pace, doar am fost urmărit. Mă așteptam să se întâmple ceva, pentru că eram urmărit. Eu organizam multe activități sătești, sărbătoarea vinului, cireșelor, în care încercam să povestesc despre Maniu. Nu prea se putea vorbi deschis”, explică sălăjanul. 

De asemenea, Ioan Pop își amintește momentul în care a fost prins de Miliție și bătut. 

”Momentul în care am fost prins a fost la un spectacol în Șimleu. Cânta Loredana Groza și era și Ion Caramitru. Am vociferat în sală. Acela a fost momentul așteptat de ei. Pretextul lor. M-a luat Miliția, a fost chemată Securitatea din Zalău, am primit apoi o bătaie soră cu moartea. Maniule, banditule, așa îmi ziceau. Ce mai vrei? Care-i imnul ăla al lui Maniu? Și tot așa. M-au ținut la Miliție 5 – 6 ore, am fost băgat într-un loc special, cu câinii în cușcă. M-au bătut rău și mi-au zis când mi-au dat drumul să știu și eu că nu mi s-a întâmplat nimic. Eu am zis, așa să fie, cum ziceți voi. Am mers la medicul legist, mi-am făcut certificat de la medicul legist din care a reieșit că aveam nevoie de îngrijire medicală. Însurați-vă, vedeți-vă de treabă, nu vă ocupați de politică, că asta o facem noi, spuneau comuniștii. Am luat și vreo 2.000 de lei amendă. Motivul a fost coroana și lumânările de la casa lui Iuliu Maniu. S-a raportat de acolo. Am observat că nu îi ducea capul, au scris Rembrant în loc de “Remember” pentru Iuliu Maniu (n.r. – din limba engleză “în memoria”). Am zis că tot e bine dacă am pus un tablou Rembrandt la mormânt”, relatează Pop. 

Ioan Pop arată că era dureros pentru Securitate că toată lumea cânta imnul lui Maniu. 

”Securitatea a avut ordine fixe cu mine. Era dureros pentru ei că toată lumea cânta imnul lui Maniu. Într-o duminică am fost chemați toți 13 la Zalău să vadă ce e cu noi. Am fost lăsat față în față cu câinele, despărțiți de un gard, timp de două ore. Apoi l-au scos și au încercat să-l arunce pe mine. Între timp, însă,  mă împrietenisem cu câinele. Atunci m-au bătut cu bastonul. Mă luau cu măi, poetule. Eu îi întrebam dacă mai pot să dea. Pe polițai, culmea, îl chema Copos, ăla era pus să bată. Îți piere orice chef de a protesta după o bătaie ca aia. Despre județul Sălaj și zonele apropiate trebuie să subliniem că sunt trei localități nobile, triplul “B” care va rămâne în istorie, Bădăcin, Bocșa și Băsești. Localități despre care se învață prea puțin la școală”, a spus Ioan Pop.

Imnul lui Iuliu Maniu

Textul Imnului lui Maniu a devenit un simbol al protestului tinerilor din Bădăcin împotriva comunismului. Textul lui Ioan Pop este unul care amintește de versurile populare:

“Îl simt cum mai vine,/Mai vine pe acasă,/Îl văd cum se așează cu satul la masă,/Și-și varsă durerea sădind-o în noi,/Generații ca mine, ca tine, ca voi.//Să cântăm despre Iuliu,/Despre Sfinx să cântăm,

Toată lacrima noastră pentru el s-o vărsăm.//Veșnic înainte,/

Generații vin,/Pentru tine Iuliu, Sfinx de Bădăcin,/

Și-ți aduc ofrandă și respect sincer,/Țara Românească, îngerii din cer.”

Unde este înmormântat Iuliu Maniu

Marele om de stat nu este îngropat în mormântul amenajat, în chip simbolic, de familie în curtea casei părintești din Bădăcin. Iuliu Maniu a fost ucis în anul 1953 în temnița din Sighetu Marmației. Locul exact unde a fost îngropat este necunoscut. Cel mai probabil, osemintele lui Iuliu Maniu zac în Cimitirul Săracilor, împreună cu cele ale altor victime ale ciumei roșii.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă