9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodProfesioniştii pokerului: 350.000 de dolari câştigaţi la masă

Profesioniştii pokerului: 350.000 de dolari câştigaţi la masă

Federaţia Română de Poker susţine că în România există cel puţin zece jucători de poker care au reuşit să câştige sume de bani  cu cinci de zerouri. Cel mai bine plasat jucător român într-un astfel de clasament este Mihai Manole, în vârstă de 28 de ani. Absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, tânărul a devenit recent campion european la poker.

Printre performanţele sale remarcabile se regăsesc câş­tigarea turneului de la Innsbruck, de unde s-a ales cu 80.000 de dolari, locul 4 la „European Poker Tour” de la Barcelona pentru care a fost recompensat cu 350.000 de dolari şi locul 5 obţinut la turneul „World Series of Poker” de la Las Vegas în 2008, performanţă pentru care a fost răsplătit cu suma de 150.000 de dolari. Mihai ne-a confirmat că Las Vegas rămâne nu doar templul jocurilor de noroc, dar şi al pokerului.

„Organizarea impecabilă, locaţia perfectă, numărul mare de participanţi, dar şi valoarea premiilor puse în joc (milioane de dolari – n.r.) sunt ingredientele perfecte pentru ca Las Vegas să fie locul favorit al unui jucător de poker. Totuşi, nu aş putea să nu menţionez atmosfera de vacanţă, relaxantă a unui turneu desfăşurat în Caraibe sau încordarea şi încleştarea cu care se joacă în Europa”, spune Mihai.

Oricine poate câştiga o mână în faţa numărului 1 mondial

Pentru mulţi tineri, meseria lui Mihai Manole poate părea „job”-ul perfect. În spatele acestor performanţe stau însă mii de ore petrecute în faţa meselor sau a computerului – pentru jocul online, multă seriozitate şi perseverenţă. Şi noroc, spune Mihai Manole, dar mult mai puţin decât îşi imaginează unii: „Pe termen scurt, adică pe o marjă mică de jocuri, norocul  este poate cel mai important factor. Pe termen lung însă, procentul factorului noroc în jocul de poker începe să scadă cu cât numărul de jocuri este mai mare. De aici vine şi fru­mu­seţea pokerului, unde oricine poate câştiga oricând un meci. Nu este ca în tenis, de exemplu, unde sunt câţiva lideri incontestabili, sau în fotbal, unde marile echipe pierd foarte rar în faţa unora mai slab cotate”. Bogdan Ghir­co­iaş, redactor-şef al revistei „Poker Magazin”, confirmă afirmaţiile lui Manole: „În acest sport, spre deosebire de oricare altul, ai efectiv o şansă să câştigi chiar dacă în faţa ta se află cel mai bun jucător din lume. Iar primul exemplu care îmi vine în minte este  al celebrului jucător Chris Moneymaker, cel care a transformat suma de intrare la turneu, în valoare de 39$, într-un câştig de 2,5 milioane dolari după triumful din 2003 la «World Series Of Poker»”.

Între 8 şi 12 ore la masa de joc

Manole a jucat prima sa mână în 2004, atunci când era student în anul al doilea. „Un coleg mi-a sugerat să încerc să joc poker online. Pot zice că a fost dragoste la prima vedere.” De atunci, orele petrecute în faţa mesei sau a calculatorului s-au înmulţit. „Dacă joc turnee online, sesiunile sunt de minimum 8 ore, un turneu live durează 12 ore, iar dacă joc cash online sesiunile depind de forma în care mă aflu, de starea mea fizică şi psihică. Cărţile de specialitate nu cred ca ajută la îmbunătăţirea jocului. Ajută doar pentru o mai bună înţelegere a modului în care marii jucători gândeau şi abordau pokerul atât la masa de joc, cât şi în afară.”

„Prima oară facultatea, apoi masa de joc”

Pentru mulţi jocul de poker poate părea o îndeletnicire mai puţin onorabilă decât, să spunem, cea de electrician, inginer sau operator pe calculator. Într-un fel, şi Mihai a fost nevoit să lupte cu astfel de prejudecăţi. „La început, cei din familie au privit cu neîncredere pasiunea mea. M-au rugat ca în paralel cu pokerul să nu neglijez facultatea şi să o termin. Mi-au zis că după aceea pot face ce doresc eu. Am terminat-o la timp, iar de atunci am parte de tot suportul şi încrederea lor. De câte ori sunt televizat pe internet, în direct, le trimit link-uri ca să mă poată vedea. Nu am superstiţii de nici un fel, oricine este binevenit să urmărească sau să încurajeze jucătorii favoriţi.”

Mihai Manole a învăţat ca atunci când pierde o mână pentru că oponentul a primit o carte norocoasă să nu se descurajeze. „Sunt conştient de şansele matematice de câştig ale fiecărei mâini şi ştiu că pe termen lung totul se echivalează, aşa că nu mai este nevoie să mă remontez după astfel de pierderi.” Visul tânărului este ca într-o zi să fie printre dintre cei mai buni jucători din lume. Primul pas a fost făcut, Mihai Manole fiind cooptat în echipa de profe­sionişti „Full Tilt”, din care mai fac parte „simboluri” ale acestui joc precum Chris Ferguson, Tom Dwan, Gus Hansen şi Mike Matusow. „Perfor­manţele jucătorilor români sunt tot mai răsunătoare. Este doar o chestiune de timp până când un turneu de mare anvergură va fi câştigat de un conaţional”, spune Ghircoiaş. 

„În România există sute de mii de posibili jucători online”

Posturile tv de sport, dar şi cele comerciale au început să acorde spaţii generoase difuzării turneelor de poker. Săptămâna trecută în centrul atenţiei mass-media s-a aflat Daniel Negreanu, invitat la un turneu organizat la Bucureşti. Negreanu, născut în Canada din părinţi români, a câştigat de patru ori turneul „World Series of Poker” şi aproximativ 14 milioane de dolari la masa de joc. Este considerat al doilea jucător după sumele câştigate din poker după americanul Phil Ivey. „Piaţa de poker online este una dură, iar concurenţa dintre «Pokerstas» şi «Full Tilt Poker» este acerbă. Faptul că cei doi coloşi ai pokerului online au decis să intre pe  piaţa noastră nu ar trebui să mire pe nimeni, pentru că discutăm aici de o extindere geografică. În momentul de faţă, ţara noastră oferă probabil zeci de mii, dacă nu sute de mii de posibili clienţi”, explică Bogdan Ghircoiaş de la revista „Poker Magazin”.

Taxe pentru ştiinţă sau pentru noroc?

Legislaţia autohtonă nu încurajează jocul live de poker. Taxele impuse pentru organizarea unui joc pur de noroc precum ruleta şi unul dovedit a fi mai mult ştiinţă decât şansă sunt aproape la fel. Şi exorbitante. „În România nu există foarte multe locaţii în care se poate juca poker holdem din cauza legislaţiei în vigoare, care nu face absolut nici o diferenţiere între poker şi jocurile de noroc. Atât timp cât va exista acelaşi tratament pentru un joc în care norocul nu influenţează rezultatele pe termen lung – pokerul în acest caz – şi o ruletă, nu cred că vom avea ocazia să jucăm decât în câteva cazinouri şi în cluburile de poker cu mese electronice”, explică  Ghircoiaş.

„E greu să îţi dai seama dacă eşti făcut pentru poker”

Alţi jucători preferă în locul turneelor jocul de «cash». Care se traduce prin participarea cu o sumă de bani, de obicei nelimitată, la o singură masă unde de obicei sunt între doi şi zece competitori. Cel mai bun astfel de jucător român este Liviu Ignat, student al Facultăţii de Construcţii. „De poker online am auzit de pe internet, dar prima oară am jucat live cu prietenii. Nu am un anumit ritual de pregătire pentru o sesiune de joc, însă încerc să duc o viaţă sănătoasă, să fac sport. Joc, în medie, cam şase ore pe zi . Cei aflaţi la început ar putea să citească unele cărţi de specialitate, deşi nu cred că asta e metoda de a învăţa bine jocul.

Cel mai mult ajută practica şi crearea unui stil propriu de joc.” Liviu spune că una dintre calităţile sale este faptul că se enervează foarte greu la masa de joc, dar se fereşte să spună care sunt „ingredientele” care pot face dintr-un tânăr un mare jucător: „E foarte greu să îţi dai seama dacă eşti făcut pentru asta. Trebuie doar să joci şi să vezi ce iese. Dacă nu câştigi la cele mai mici mize trebuie să îţi pui probleme, însă dacă îţi place, nu renunţa uşor”. Cel mai greu în jocul de poker este să îţi găseşti echilibrul după ce pierzi o mână în care, iniţial, aveai cărţile cele mai bune. Cum poţi trece peste un astfel de moment fără ca el să îţi influenţeze jocul în viitor? „Respiri adânc şi treci mai departe. Trebuie să realizezi că astfel de lucruri fac parte din joc şi trebuie să te comporţi ca un profesionist”, zice Liviu, care a devenit şi instructor de poker pe setunderset.ro.

„După ce mă ridic de la masa de joc, fac lucruri care îmi plac în viaţă, văd un film, ies în oraş cu prietenii, fac sport. Adică orice nu are legătură cu pokerul.” Liviu Ignat, jucător de poker

 

350.000 dolari a primit Mihai Manole pentru locul 4 la „European Poker Tour” de la Barcelona.

14.000.000 dolari a câştigat canadianul născut din părinţi români Daniel Negreanu.

Cele mai citite

Sferturile Cupei României Betano. Tabloul complet

Faza grupelor Cupei României Betano, ediția 2024-2025, s-a încheiat, dar configurarea completă a sferturilor de finală depinde de desfășurarea a două meciuri de baraj...

Optimizarea Igienei cu Produse Profesionale: Tork, Lucart și Kiehl

Într-o lume în continuă schimbare, standardele de igienă joacă un rol esențial în asigurarea sănătății și siguranței atât acasă, cât și în mediile de...

Randamentele obligațiunilor suverane chineze, la niveluri similare crizei financiare globale

Randamentele obligațiunilor suverane pe un an din China au coborât la 0,92% vineri, marcând cel mai redus nivel din 2009, în timp ce obligațiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă