1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodPăcănelele din cazinourile din Cancun se fabrică în România

Păcănelele din cazinourile din Cancun se fabrică în România

Industria jocurilor de noroc din țara noastră depășește jumătate de miliard de euro. Însă în România există o singură făbricuță care asamblează și exportă aparatele de sloturi. Aceasta se află la Dumbrăveni, în județul Sibiu.

Turnul de apă pe care iedera își încolăcește tulpina verde pare să fi rămas singura amintire din ceea ce odinioară a fost fabrica de confecții din Dumbrăveni, localitate situată la jumătatea distanței între Mediaș și Sighișoara. Acum, aici se produc aparate de sloturi, care ajung, în mare parte, în America Latină: Mexic, Columbia, Panama și Peru. Făbricuța care, în prezent, are 35 de angajați a fost deschisă în urmă cu zece ani și este singura cu acest profil din țară. Proprietarii sunt soții Manu, doi români care au “fugit” din România în Austria înainte de decembrie 1989 și care s-au cunoscut într-un orășel din apropiere de Salzburg. La începutul anilor ʹ90 aceștia s-au întors cu 50.000 de mărci în buzunar pentru a începe o afacere.

“Am vândut calculatoare, iar apoi am început să aducem aparate de sloturi second hand pe care le-am montat în câteva baruri pe care le gestionam la acea vreme. Apoi, în 2000, am început să cumpărăm, rând pe rând, birourile din clădirea fostei fabrici din Dumbrăveni. Așa am ajuns să devenim proprietarii întregii clădiri”, spune Octavian Manu. Pasiunea pentru a descoperi mecanismul jocurilor de noroc l-a transformat pe fostul mecanic în proprietarul unei afaceri care anul trecut a atins 12,5 milioane de euro și anul acesta a înregistrat o creștere cu 5 procente. Acum la Dumbrăveni se produc lunar aproximativ 150 de astfel de aparate. 60% din componente provin din UE, iar restul sunt fabricate în România. Piesa cea mai importantă, placa de bază, este produsă într-o fabrică din zonă. Care este cel mai mare câștig la aparatele montate în locațiile deținute de familia Manu? Un jucător a câștigat jackpot-ul de 80.000 de lei. Însă 25% din câștig a ajuns la stat, fiind impozitat.

Pe ce pariază românii

Conform Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România (Romanian Bookmakers) și Asociației Organizatorilor de Sloturi (Romslot), industria jocurilor de noroc din țara noastră se ridica, în 2012, la circa 532 de milioane de euro. Astfel, sloturile sunt o afacere de 422 de milioane de euro și au generat peste 27.000 de locuri de muncă. Acestea au o contribuție directă și indirectă la PIB evaluată la 569 milioane de euro.

În ceea ce privește industria de pariuri în cotă fixă, în urmă cu doi ani aceasta cumula 110 milioane de euro și număra aproximativ 11.500 de angajați. Contribuția directă și indirectă la PIB era estimată la 141 de milioane de euro.

Un studiu GFK arată că 3% din români joacă la păcănele. Conform statisticilor internaționale, numărul participanților la joc în alte țări europene este de peste 4 ori mai mare. De exemplu, în Marea Britanie, 13% din populație joacă la aparatele de sloturi. Comparativ, la Loto joacă 20% din români, în timp ce la pariuri sportive au jucat aproximativ 6%.

Reprezentanții celor două organizații de profil spun că bărbații preferă pariurile sportive, în vreme ce doamnele mizează pe loteriile din țările vecine. “Există însă și numeroase persoane care preferă pariurile mai… exotice. De exemplu, s-a pariat foarte mult pe câștigătorul concursului «Românii au talent». Alții au pariat că în 2020 va veni sfârșitul lumii. Întrebarea pe care ne-am pus-o: dacă evenimentul preconizat în 2020 se va produce, cine va veni să ridice banii și cine va face plata?”, spune amuzat Cornel Hodorogea, director executiv al Sky-Bets, companie membră a Romanian Bookmakers.

Un eveniment care se produce cu regularitate în fiecare săptămână este oprirea pariurilor de către organizatori. “În special, este vorba despre pariurile pentru meciurile din Liga a doua de fotbal din România. Le oprim atunci când există suspiciuni că meciurile au fost aranjate. Astfel de bănuieli apar atunci când există foarte mulți pariori care mizează pe echipa care nu pornește ca favorită sau atunci când cei care teoretic ar trebui să fie suporterii unei echipe și care locuiesc în zona de unde această echipă provine pariază pe adversari. Informațiile le transmitem imediat Federației Române de Fotbal”, arată Hodorogea.

Cele mai citite

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...

Amendă de 14.500 de lei pentru o femeie care şi-a plimbat câinii Amstaff fără lesă şi botniţă

O femeie din Râmnicu Vâlcea a fost amendată cu suma considerabilă de 14.500 de lei pentru multiple încălcări legale legate de deținerea a doi...

Spania intenționează să impună o taxă de 100% pentru proprietățile achiziționate de rezidenți non-UE

Guvernul din Spania, condus de prim-ministrul Pedro Sánchez, a anunțat un plan radical de a introduce o taxă de până la 100% din valoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă