Oraşul care s-a rupt de Ceaușescu în 1981

de Dan Gheorghe , 12 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 00:03, 13 ianuarie 2016

Se spunea în anii ’80 că „mămăliga“ românească nu explodează, în ciuda vieţii mizerabile la care era supus întregul popor. Adevărul este însă cu totul altul, deşi regimul comunist a vrut să-l îngroape. O cercetare la firul ierbii a profesorului şi istoricului gorjean Gheorghe Gorun scoate la lumină amintirile celor care au trecut prin acele evenimente. Este vorba despre revolta unui întreg oraş, Motru, în ziua de 19 octombrie 1981.

Dacă te uiţi în monografia oraşului Motru, constaţi că acesta e prezentat ca o localitate fără „arhive, copilărie şi adolescenţă”. Urbea gorjeană, de mici dimensiuni, cu o populaţie de puţin peste 20.000 de locuitori, nu are un trecut prea îndepărtat. Anul înfiin­țării sale este 1966. Un oraş muncitoresc, cum au mai apărut şi alte localităţi de acest fel în România comunistă, Motru a avut ca explicaţie a naşterii sale extracţia de cărbune. Planurile regimului comunist erau mari, de a face din judeţul Gorj, în special din bazinul Motrului, locul din care să se extragă jumătate din necesarul de cărbune al României.

Istoria omului, la fel de ­importantă ca arhivele

Aş adăuga totuşi la caracterizările acestei localităţi un aspect important: curajul. Pentru că locuitorii din Motru s-au răsculat împotriva orânduirii comuniste în ziua de 19 octombrie 1981. Acest fapt este mai puţin cunoscut în istoria noastră recentă, în comparaţie cu revoltele muncitoreşti din Valea Jiului şi Braşov, din 1977, respectiv 1987. Remarca o face un istoric, pro­fesorul Gheorghe Gorun, el însuşi gorjean, care şi-a scris lucrarea de doctorat pe o temă cu totul inedită, după cum îi este şi titlul – „Rezistenţa anticomunistă în judeţul Gorj reflectată în mentalul colectiv”. Altfel spus, istoricul se întoarce într-un timp nu foarte îndepărtat, extrăgând amintirile martorilor acelor vremuri. Avem şansa unui tablou a ceea ce s-a întâmplat în Motru cu 35 de ani în urmă. Profesorul susţine că ­arhivele au importanţa lor în stabilirea unui curs al istoriei. Dar ce te faci dacă aceste documente prezintă incomplet sau trunchiat anumite evenimente? „Istoria orală este o istorie a omului. Ea poate convinge că este istoria adevărată a unui anumit destin, întrucât prezintă faptele reale din trecutul omului respectiv. Sursele orale sunt indispensabile scrierii ­istoriei”, consideră profesorul Gorun.

Atunci le-a ajuns cuţitul la os

Foamea, frigul, lipsa de speranţă, birocraţia şi corupţia sunt tot atâtea motive pentru care populaţia oraşului Motru s-a răsculat. Erau realităţi ale întregii ţări, la începutul anilor ’80. Apăruseră atunci o serie întreagă de ordine, decrete, legi, concepte care aveau un singur numitor comun: să ne drămuiască totul, şi mâncarea, şi căldura din case, iarna, şi curentul electric, şi gazul, şi viaţa, dacă se putea. România intrase într-o criză economică profundă. Regimul ne spunea că trebuie să strângem cureaua, pentru ca ţara să-şi plătească datoriile externe. Alimentele se dădeau pe cartelă. Centrele miniere aveau o excepţie, pâinea, încă la liber. Vine însă momentul când şi acest avantaj dispare, odată cu prevederile din 1981 ale Decretului 313 din 17 octombrie. Şi de aici, vâlvătaia.

Lozinca dărâmată

Pe un deal din apropierea oraşului Motru era inscripţionată, din bolovani uriaşi, lozinca „Ceauşescu-PCR“. Ansamblul se vedea de la mare depărtare. O bună parte din pietrele acelea sunt răsturnate în preajma revoltei. Vom vedea, de acum încolo, ce se întâmplă luni, 19 octombrie, în acest oraş. Bucureştiul dăduse indicaţiile preţioase cu privire la noul Decret, iar acestea urmau să fie prelucrate în teritoriu. Deci şi aici, la Motru, la Comitetul orăşenesc de partid, unde este şedinţă mare. Participă toţi secretarii de partid de la exploatările miniere şi din celelate unităţi economice ale oraşului. Subiectul principal este, evident, raţionalizarea pâinii. Câţiva martori de la această adunare spun că au existat şi voci împotriva ideii, pe motiv că Decretul era plin de ambiguităţi. Nu se făcea referire, în principal, la cantitatea de pâine care va reveni, zilnic, fiecărui cetăţean. Alte discuţii, iar în final apare cifra de 400 de grame. Rămâne bătută-n cuie. Toate magazinele din oraş primesc sarcina de a vinde numai în această limită. Activiştii de partid sunt trimişi în special la exploatările miniere, să lămurească muncitorii de „justeţea” măsurii.

„Jos Ceauşescu!”

Primul semn al nemulţumirii, la Roşiuţa. Minerii refuză să intre în cel de-al doilea schimb, conform programului. La fel se întâmplă şi la celelalte exploatări, cu preponderenţă Ploştina şi Leurda. Sunt aduse maşini cu pâine, dar muncitorii refuză „cadoul”. Apar o serie de sloganuri, scrise pe lopeţi sau cartoane. „Vrem pâine!”, „Ceauşescu-PCR, pâinea noastră unde e?”, „Dăm cărbune şi vrem pâine pentru ziua cea de mâine”. Doi martori ai evenimentelor, unul fiind participant, altul din partea administraţiei locale, confirmă alte două inscripţii, mult mai dure, „Jos Ceauşescu!” şi „Jos dicatorul!”. Nu există nici o relatare despre cineva care să fi condus revolta, ci mai degrabă totul se desfăşoară ca o mişcare spontană. Situaţia se complică, în acelaşi timp, în centrul oraşului, unde lumea se manifestă zgomotos în faţa magazinelor de pâine. Primul-secretar al judeţului Gorj vine la mina Leurda, unde tensiunea era cea mai gravă, dar minerii îl trimit la sănătoasa. Ei îl vor pe Ceauşescu. Aflat în acea zi în vizită la Craiova, Emil Bobu, unul dintre greii Partidului, vine în Motru. Ajunge în faţa minerilor, întrebân­du-i ce vor. Aceştia strigă în cor „pâinea noastră cea de toate ­zilele!”. Se întorc maşinile burduşite cu pâine la gura minelor, dar sunt alungate şi de data asta. O concluzie pe care o trage profesorul Gheorghe Gorun este că oamenii aveau mult mai multe nemulţumiri despre viaţa lor de zi cu zi. Tocmai de aceea nu acceptau „momeala” aceasta cu pâinea din camioane.

Asaltul manifestanţilor

Administaţia oraşului fierbe. Exista un bloc de patru etaje unde fusese concentrată puterea locală, Miliţia la parter, Consiliul Popular la primul etaj, Comitetul de Partid la etajele doi şi trei, iar Securitatea la patru. Dispunerea era interesantă, ca să vedem cine era mai important în ierarhia statului, în funcţie de etajul ocupat. La cel de-al treilea etaj are loc o şedinţă. Relatările martorilor arată mai degrabă degringolada şefilor. Nimeni nu vrea să-şi asume nimic. Nu există nici o soluţie, în afară de propunerea renunţării la cartelarea pâinii. Alţii sunt preocupaţi de salvarea arhivelor, în cazul în care clădirea va fi luată cu asalt de manifestanţi. Pericolul este iminent, pentru că, în jurul orei 16.00, spaţiul din faţa acestui bloc se umple cu câteva sute de localnici. Minerii vin şi ei, în grupuri compacte, spre oraş, astfel că după lăsarea întunericului vorbim de mii de nemulţumiţi care nu se mai tem să-şi strige revendicările. Un lucrător al Miliţiei de la acea vreme vorbea, la telefon, cu superiorul său de la nivel judeţean. Şeful cere să fie liniştiţi oamenii, la care subalternul, la capătul puterilor, uitând de ierarhie, se răsteşte. „Cum să lămureşti mii de oameni?”. Unul dintre mahării locali încearcă să se adreseze mulţimii, spunând că s-a renunţat definitiv la ideea pâinii pe cartelă, dar este imediat alungat, cu huiduieli.

Pluteşte în aer solidaritatea

Circulă o listă cu revendicări. Pâine, libertate, condiţii civilizate de muncă. Nu este o hârtie propriu-zisă. Sunt aceleaşi cuvinte care vin de peste tot. Oraşul întreg a umplut străzile, nu doar cele din centru. Oameni din toate categoriile sociale şi profesionale, femei şi copii, adulţi şi bătrâni. Pluteşte în aer solidaritatea. Forţele s-au descătuşat. Teama a dispărut. Nimeni nu mai poate să stea în casă, nepăsător. Mai grav pentru autorităţi e că strada Minerilor, care traversează urbea, trecând prin apropierea sediului administrativ, era în acel moment în plină transformare. Şantier, deci multe pietre şi bucăţi de asfalt. Lumea adună „proiectilele”. Prima piatră este aruncată în direcţia blocului puterii comuniste la ora 18.00, iar activiştii şi miliţienii se baricadează repede în interior.

Oraşul asediat

Nici regimul nu stătuse însă cu mâinile-n sân. Au fost constituite nu mai puţin de trei comandamente de criză, unul în blocul sus-amintit, altul la Şcoala generală numărul 1, din vecinătatea administraţiei, iar al treilea la Combinatul minier. La cea din urmă adresă îşi vor face apariţia şi alţi grei de la Bucureşti, precum Homoşteanu, Postelnicu, Macri, Iscrulescu. Diverse relatări arată că oraşul fusese rupt de restul ţării, fiind înconjurat de puternice forţe de represiune. Toate liniile telefonice sunt întrerupte, în afara celor speciale, care ţineau legătura cu Capitala, raportând situaţia. Aveau cu adevărat ce să transmită, pentru că nu mai trece mult timp şi, în jurul orei 22.00, mulţimea începe asaltul asupra clădirii administrative. Geamurile sunt sparte de mii de pietre aruncate până la cel din urmă etaj. Oamenii pătrund în bloc şi totul este făcut zob. Din fiecare încăpere sunt aruncate pe fereastră dosare şi bucăţi de mobilier. Miliţienii se luptă din greu să apere camera în care era păstrat armamentul şi reuşesc să ducă la îndeplinire sarcina. Apar două maşini blindate cu trupe speciale. Noile uniforme fac pârtie printre manifestanţi şi pătrund în clădirea devastată, preluând în cele din urmă controlul.

Seria diversiunilor

Cei care au trăit acele clipe vorbesc despre diversiunile puse la cale de regim. Au fost, mai întâi, “binevoitorii” care mergeau printre manifestanţi, când aceştia încă nu porniseră asaltul, sfătuindu-i să renunţe şi să plece acasă, atrăgându-le atenţia că totul se fotografiază şi se filmează. Mai târziu, au fost detaşamentele de “mineri”, răsărite din senin, cu salopete impecabile, care scandau lozinci pentru Partid şi Ceauşescu. Populaţia i-a alungat imediat. Apoi au apărut ţevile puştilor pe blocurile din vecinătatea câmpului de luptă, în timpul bătăliei întunericul fiind brăzdat de focurile de armă. S-a tras însă numai în aer, pentru că nu există relatări despre morţi sau răniţi. Manifestanţii au fost alungaţi din perimetrul fierbinte, mulţi ajungând într-un parc din apropiere. După ce, în prealabil, se confruntaseră şi cu maşinile de pompieri, care au aruncat asupra lor mari cantităţi de apă, dar şi de mizerii aduse de la canalul rezidual al oraşului. Dincolo de toate, cele mai eficiente „proiectile” trase în direcţia manifestanţilor au aparţinut diversiunii. Oamenii erau împroşcaţi cu zvonuri despre copii dispăruţi şi răsculaţi arestaţi şi maltrataţi. Oboseala, frigul, după ce fuseseră udaţi până la piele, dar în special teama pentru familiile lor, par să fi constituit cocktail-ul care a dus la stingerea protestului. Pe la trei dimineaţa se aşternuse o aparentă linişte.

Stratagema regimului

Toate străzile oraşului intră, a doua zi, sub controlul absolut al maşinilor blindate şi trupelor înarmate până-n dinţi. Viaţa economică se desfăşoară la cote reduse. Exploatările miniere au echipe incomplete. Muncitorii vorbesc despre colegi de-ai lor pe care nu i-au mai văzut. Să fi fost zeci sau sute, nu se mai ştie cu exactitate. Cert este că nu vor să reia lucrul până când ortacii lor nu revin la locul de muncă, ceea s-a şi întâmplat în cele din urmă. Va exista în acelaşi an şi un proces, finalizat în 2 decembrie cu o serie de condamnări, între şase şi opt ani, care au vizat nouă oameni. Despre aceştia se ştie că, la vremea respectivă, erau tineri şi, cu excepţia unuia, necăsătoriţi. Ce dorea în fapt regimul comunist era să inducă ideea că n-a fost nimic serios, doar câţiva „huligani” care au spart nişte ferstre şi atât. ­Dovadă şi faptul că în toate întreprinderile locale, dar şi în şcoli, se organizează o serie întreagă de şedinţe în care este înfierată distrugerea bunurilor poporului.

Secret. Adevărul îngropat

Ampla cercetare a istoricului gorjean asupra celor întâmplate în acest oraş s-a întins pe o perioadă lungă, din 1990 până în 2003, profesorul Gorun vorbind cu foarte mulţi oameni care s-au aflat de ambele părţi ale baricadei, mineri, profesori, funcţionari, dar şi foşti lucrători ai Miliţiei sau foşti activişti de partid. Toate relatările converg spre un fapt probabil unic în istoria României, anume că aproximativ 70% din populaţia localităţii Motru a fost în stradă, în 19 octombrie 1981, unii mai mult, alţii mai puţin implicaţi în revoltă. Dar cu toţii, în mod cert, dovedindu-şi cel puţin solidaritatea cu concetăţenii lor care invadaseră clădirea administraţiei locale. Asta explică lipsa oricăror informaţii din arhivele României comuniste referitoare la acea zi, remarcă, în final, istoricul Gheorghe Gorun. Era un adevăr foarte periculos. Care trebuia îngropat.

Comentarii

 • Alear

  17 ianuarie 2016 12:07

  Selectam colaboratori pentru lucru la domiciliu. Condiții calculator, conexiune la internet, studii medii cel putin, cunostinte de operare cu documente word si pdf, seriozitate, dorinta de a invata ceva nou. Asiguram instruire gratuita si indrumare pas cu pas, contract de comision. Cereti acum detalii la adresa de email aurelia.brebeanugmail.com

  raspunde comentariului
 • Angela

  13 ianuarie 2016 14:59

  CAUTAM colaboratori, persoane serioase care doresc sa isi imbunatateasca venitul.Se lucreaza confortabil de acasa minim 2-3 ore pe zi sau full time. Se ofera contract. Piata de carte este in continua dezvoltare, iar veniturile dumneavoastra pot fi in crestere alaturi de noi.Cerinte- cunostinte minime PC,- conexiune la internet,- rabdare si seriozitate.Se asigura training gratuit sub forma unor lectii pe e-mail.Proiectul vizeaza piata de carte electronica.Pentru a primi mai multe informatii, trimiteti e-mail cu titlul "detalii" la adresa angionita72gmail.com

  raspunde comentariului
 • elena

  13 ianuarie 2016 14:11

  O METODA CONFORTABILA DE FACUT BANI ! EDITURA EPUBLISHERS CAUTA COLABORATORI in tara si strainatate pentru a face reclama pe internet pentru CARTI ELECTRONICE . Avem cel mai puternic sistem cu care dumneavoastra puteti castiga bani in confortul propriei case, in fata calculatorului, fara stres, fara sefi, fara obligatii. Oferim instruire completa si gratuita, de exceptie. Cereti urgent mai multe detalii scriind cuvantul ,,FRANCIZA la adresa de email mami_medayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Emil

  13 ianuarie 2016 9:17

  Povestita mie câiva ani mai târziu, prin 85, de un coleg de liceu, ce văzuse el cu ochii copilului din 80. Este prima referire în presă la nite evenimente pe care, până acum, le-am considerat mai mult nite mituri urbane.

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  13 ianuarie 2016 9:07

  Ne dezvoltam si te asteptam !Ai incredere in fortele proprii, esti organizat si ai abilitati foarte bune de comunicare?Iti doresti sa lucrezi alaturi de profesionisti si sa progresezi in cariera? Doresti bonusuri consistente in functie de rezultateO atmosfera foarte placuta, un mediu perfect pentru dezvoltareNu este necesara experienta Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • ASTA A INSEMNAT COMUNISMUL ...

  12 ianuarie 2016 20:03

  ... SI CATE ASEMENEA NENOROCIRI, NICI, MACAR, NU SE STIU ...

  raspunde comentariului
 • TOTI MAHARII, LA MUNCA DE JOS !!!

  12 ianuarie 2016 20:00

  ATUNCI, AM FOST ACOLO. TOTUL E ADEVARAT, NUMAI CA, IN REALITATE, DIMENSIUNEA EVENIMENTELOR A FOST MULT MAI AMPLA SI SEMNIFICATIA MANIFESTARILOR - MULT MAI DURA.IAR, REPRESIUNEA A FOST CRUNTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!IN PLUS, A FOST SCHIMBATA TOATA CONDUCEREA ORASULUI SI A JUDETULUI, INCEPAND CHIAR CU TOV. CARBUNARU - SECRETAR AL P.C.R. MOTRU SI PRIMARUL ORASULUI,, VECHI ACTIVIST COMUNIST, TOTI MAHARII FIIND, FIE DESTITUITI, FIE TRIMISI LA "MUNCA DE JOS", FIE PENSIONATI, ETC. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • balcescu

  12 ianuarie 2016 14:29

  Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email lneculaieyahoo.com

  raspunde comentariului
 • "n-a fost nimic serios" ! ASTA E REALITATEA

  12 ianuarie 2016 13:48

  În primul rând, n-a fost nimic "anti-comunist" în toată povestea aia, chiar dacă relatărili o fi adevărate ! ...la fel cum n-a fost nimic anti-comunist în Valea Jiului, în 1977 ! ...și acolo minerii au avut doar revendicări economice, mai ales legate de pensii. Nici la Brașov caracterul politic n-a fost prea pregnant. Așa că, despre ce vorbim aici ? To'ar'șu' profesor - că nu e "istoric" în nici un caz ! - unde și-a făcut doftoratu' cu așa o făckăreală orală ? Blow job... Cine a fost "conducător de doctorat" pentru așa o inepție ? Mischie, pușcăriașul akademik ? ...la vestita Universiadă di la Tîrg'-Jii, a cărei remarkaBelă absolventă este paparuda aia tuciurie pe care Dragnea o folosește ca asistentă personală, la pat, în Parlamentul Rușinii dă la BucaIe ? Am fost prin Motru, prin 1973. Un orășel ceșkizd fără cap și fără coadă, cu locuitori la fel. De pe asfaltul proaspăt turnat de Ceașkă pășeai direct în lanul vecin de cucuruz... HAHAHAHAHAHAHAHAHA ! ...la 7 metri distanță de blocul nou-construit din banii furați din Ardeal și Banat. La piticoți cu obiceiuri balkanice neolitice - bocitoare plătite la înmormântarea șăfului nevolnik di întreprindere ssocializdă, devenită eveniment planetar oltenesku. Tuciurii cu caracter de sclavi, doar șmekeria și gălăgia "erea" di ei. De aceea le-a băgat pâinea pe cartelă cu 5 ani înaintea tutuLor celorlalți. Au fost în total doar 12 județe ceșkizde cărora li s-a băgat pâinea pe cartelă, și 7 dintre ele au fost din Valahia, din care 3 din Oltenia. Asta spune ceva despre "grânarul" lui Ceașkă, fost - antebelic - AL EVROPII... Dădeau la porci pâinea cumpărată, fiindcă arăta ca pentru porci, fiindcă oltenișii nu au făcut pâine până la Ceașkă, au văzut pentru prima dată pâine în magazinele ssocializde di la oraș, și NU AU AVUT CUPTOARE DE PÂINE ÎN TOATĂ ISTORIA LOR jenantă, și NU ȘTIAU FACE PÂINE DOSPITĂ, iar cozonacul de sărbători l-au văzut prima dată doar venit de la ardeleni - ăsta trebuia să fie sub'ektu' di doftorat a lu' to'ar'șu' prof', ca să-l declarăm "istoric". Așa că cea de magazin oltenesku era "crescută" doar până la 5 centimetri înălțime, era neagră ca ei la p'ele, și necoaptă. Așa că ei mâncau acasă lipia oltenească levantină tradițională, NEDOSPITĂ ca la balestinieni, făcută la țăst ca la balestinieni, iar de la oraș cumpărau toți țăranii pâine ce o dădeau la porci, ca să-i îngrașe fără să mai depună efortul de a fura di pi ogoari. De aceea nu "erea" pâine suficientă pentru mineri. Confirmarea este în faptul că singurele județe ceșkizde din Ardeal ce au avut pâinea raționalizată în anii următori au fost Hunedoara, unde erau mari exploatări miniere în trei zone distincte - Valea Jiului, Ghelari și Brad - și Sibiul, unde Iepra beizadea ceșkizdă Niku punea în practică cretinitățile lu' taika-s'u Ceașkă, în vederea succesiunii oltenești la tronu' de prezidel... Dar uite că Timișoara și pastorul Tokes Laszlo au corectat ceva în istorie, și pe tronu' ce "erea" pregătit pentru beizadeaua oltenească petrecăreață a ajuns acum un ardelean, sas din Sibiu... Cică cu 43 la sută voturi favorabile în Oltenia neolitikă... Și cu 1 milion de votanți mai mult decât cifrele oficiale înregistrate - oricum mincinoase și ne-reale - declarați pro-Iohannis la sondaj de opinie în Valahia "DUPE" alegeri, așa cum a constatat AMP. HAHAHAHAHAHAHAHA ! ...olteni mincinoși și LAȘI, chiar și când nu poate ști nimeni ce au făcut...

  raspunde comentariului
  • dan

   14 ianuarie 2016 0:18

   Cum le stii tu pe toate nenicule! In calitate de ce? De securist sau comunist! Hai siktir!

   raspunde comentariului
 • stela

  12 ianuarie 2016 13:11

  CAUTAM colaboratori , Operator PC online de acasa Program recomandat 1-2 ore zilnic Contract legal,venituri suplimentare motivante,scrisoare de recomandare ! Informații COMPLETE si CORECTE despre proiect ! Important ca oamenii să știe absolut totul despre proiect, iar asta NU se poate realiza prin câteva fraze scurte și citite rapid ! Aici este vorba despre foarte multe informații si din această cauză ele sunt împărțite în mai multe lecții și oferite tuturor în mod gradat, sistematic, NUMAI pe email ! Lectiile va arata cum sa realizati profituri in acest proiect ! Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice și se poate lucra de oriunde din țară și din străinătate. Pentru a primii mai multe detalii, trimiteti PROIECT la adresa de email tiberiu_reyyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Dinu

  12 ianuarie 2016 13:03

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • Radu Cioboata

  12 ianuarie 2016 11:22

  Iata ca au mai fost astfel de initiative care au fost trecute cu vederea. Sunt convins ca toti cei care au avut curajul si care din pacate, au avut de suferit, ar trebui sa fie admisi la Legea 341, asa cum au fost si cei din Brasov din 1987, pentru a primi drepturile cuvenite. Un articol care arata realitatea acelor vremuri.Toata stima pentru acesti oameni dar si pentru istoricul gorjean Gheorghe Gorun datorita caruia aflam pentru prima data ca au mai fost astfel de intamplari de mare curaj. STIMA SI RESPECT !

  raspunde comentariului
 • Mircea Ordean

  12 ianuarie 2016 11:07

  UN PIC AMUZANT.Cititorul îți e vai de steaua lui.Îl simți, ca gazetar, și cum click-urile lui contează, încerci să profiți de asta.Mai exact confecționezi un articol, despre acum aud prima dată! ce se petrecu în orașul Motru, la 1981.Textul cît și titlul susțin ideea unei revolte de excepție a locuitorilor de acolo, la tiranieOraul care s-a rupt de Ceaușescu în 1981.Cititorul face cuvenita proiecție și se simte bine.

  raspunde comentariului
 • Constantin

  12 ianuarie 2016 10:41

  Adevar ingropat ca multe altele...Pentru toate localitatile! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent numai oameni extrem de seriosi si interesati colaboreze cu noi, pentru a lucra in timpul liber sau full-time, la alegere, in asa fel incat sa obtina castiguri imediate, 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, din prima luna. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la adresa de email dbr59yahoo.com

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  12 ianuarie 2016 9:53

  Mare pacat,ca "rezistenta anticomunista", nu se situeaza la locul meritat în presa , cultura,informatii,viata sociala.Daca eram atenti,foloseam sansele eliberarii de comunism si nu ramâneam cu atâtia activisti,securisti,"agatati" ,Se putea sa fie altfel.Românii au rezistat..au încercat sa reziste.Cinste lor.In 86 am întemeiat C.R.E . cere organizatie despre care nu se vorbeste nicaieri.A fost o încercare de a sparge "monopolul comunist".La multi ani.

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  12 ianuarie 2016 9:47

  Tare sa-i lauzi pe mineri cand au facut mineriada anti-Ceausescu si sa-i critici pentru mineriada anti-taranisti.

  raspunde comentariului
  • Radu Cioboata

   18 ianuarie 2016 7:27

   Minerii aia trebuiesc adusi in fata justitiei, anchetati si pedepsiti alaturi de cei care au cerut sa vina la Bucuresti, cei care au multumit acestora cat si cei care au asigurat mijloacele de transport pentru venirea lor.

   raspunde comentariului
 • Da...

  11 ianuarie 2016 17:00

  Gorun ăla scrie legende oltenești Las Fierbinți...

  raspunde comentariului
 • Goi

  11 ianuarie 2016 16:38

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design