Are de cand se stie o pasiune puternica pentru orasul sau natal – Medias – si pentru creatia artistica de cele mai diverse genuri. S-a nascut in 1930 si a inceput sa „buchiseasca” secretele creatiei la Scoala de Arte si Meserii din Sibiu si, mai tarziu, la Scoala de Arta Decorativa si Design din Bucuresti. In 1968 a primit diploma de absolvire a Scolii Populare de Arta din Sibiu, iar de atunci lucrarile sale de sculptura au ajuns sa fie expuse in multe locuri publice din intreaga tara. Cele mai dragi, dintre cele peste 250 de lucrari create, au fost instalate la Medias, iar dragostea sa pentru orasul sibian i-a adus maestrului Emil Muresan titlul de „Cetatean de onoare al municipiului”, primit in septembrie 2005.
Miniaturi sculpturale in calculi renali
Sculptura a insotit si completat viata maestrului Muresan pana in acest moment. A modelat cele mai diverse materiale brute: lemn, piatra, marmura, caolin, ipsos sau bronz, iar multe dintre lucrarile sale sunt acum expuse in tabere de creatie din tara, la Medias sau in localitatile medievale din zona, la Mosna, Darlos sau Brateiu.
A trait un moment de cotitura in ziua in care a fost operat de pietre la rinichi si, la scurt timp dupa insanatosire, s-a razbunat pe boala incrustandu-si chipul intr-unul dintre calculii renali extrasi de medicii care l-au operat. Le-a ramas vesnic recunoscator pentru cea de-a doua viata primita in dar…
„Gravuri” din panza de paianjen
Nu exista mediesean care sa nu-i cunoasca lucrarile, sa nu-l aprecieze si, mai nou, sa nu-i cunoasca pasiunea secreta pentru realizarea „gravurilor” din… panza de paianjen. De fapt „secret” nu se mai poate spune ca este, pentru ca Emil Muresan si lucrarile sale inedite, realizate din diverse combinatii de panza de paianjen si alte elemente naturale (lemn, coaja de copac, frunze cu forme stranii, pietricele viu sau pastelat colorate), fac de multi ani deliciul participantilor la festivalurile locale de arta si mai ales la Festivalul Medieval de la Medias, eveniment devenit traditie, care se organizeaza la mijlocul lunii iulie a fiecarui an.
In timp, tablourile sale din panza de paianjen au ajuns sa treaca de 300 ca numar, iar unele dintre ele ocupa acum locuri de cinste in diverse colectii private de arta din tara si din strainatate.
Bricul Mircea, din panza de paianjen
In timp, lucrarile sale au ajuns si la dimensiuni apreciabile. Cea mai mare opera de arta astfel realizata – „Bricul Mircea” – are patru metri patrati (200 cm/200 cm) si i-au trebuit maestrului peste trei ani de munca insistenta pentru a o duce la bun sfarsit. Aceasta a fost si perioada, admite el, in care avea acasa o adevarata crescatorie de paianjeni, amenajata intr-o magazie veche, in curtea casei sale din Medias.
„Pana in urma cu ceva ani am avut o adevarata crescatorie de paianjeni, intr-un cotet din curte, dar, pentru ca iarna nu puteam sa le asigur hrana, numarul paianjenilor s-a diminuat si, o data cu acesta, si materia prima. Acum colind satele din imprejurimi pentru a recolta marfa de calitate. Panza acestora trebuie sa fie consistenta pentru a putea fi aplicata cu un adeziv special facut dintr-o combinatie de miere si vasc pe diverse suporturi, precum panza alba sau cartonul”, spune maestrul.
Demn de Cartea Recordurilor
Desi a dedicat o viata de om pasiunilor care in Occident i-ar fi adus si faima, si bani, Emil Muresan recunoaste ca nu s-a imbogatit din asta, asa cum poate s-ar astepta unii, dar nici nu spune ca o duce rau. Din contra, la 75 de ani, are speranta ca va ajunge in celebra Carte a Recordurilor, iar lucrarile sale inedite o merita cu prisosinta. Din 2004 se afla deja in Cartea Recordurilor Romanesti, dar maestrul isi propune sa nu se opreasca doar aici. Amatorii creatiilor sale inedite se vor putea reintalni cu ele in cadrul Festivalului „Medias – Cetate Medievala”, ce se va desfasura saptamana viitoare, pana duminica, 16 iulie.