-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. Musafir în palatul Ceaușeștilor. Am petrecut o oră în vila...

GALERIE FOTO. Musafir în palatul Ceaușeștilor. Am petrecut o oră în vila preferată a fostului dictator

Nicolae și Elena Ceaușescu au locuit în vila din Primăverii mai bine de 20 de ani. Ei doi, cei trei copii și doi câini, în 80 de încăperi și peste 4.000 de metri pătrați.

Prima oprire, cabinetul de lucru al lui Nicolae Ceaușescu. Ghidul ne arată un birou din lemn masiv de cireș, un glob pământesc mare, cu o foarte mare Uniune Sovietică dominând Răsăritul, o bibliotecă în care operele complete ale lui Lenin, legate-n piele, stau alături de operele lui Ceaușescu, legate-n carton. Pe podea e un covor persan, dar persan pe bune, din Iran, iar pe pereți picturi originale cu tema preferată a dictatorului de la Scornicești: țăranul român și lumea satului.

„Toate tablourile au fost aduse de la Muzeul Național de Artă prin transfer, pentru că i-au plăcut lui Ceaușescu și le-a vrut pentru el. A fost și Carul cu boi aici, dar a fost returnat muzeului după Revoluție“, ne spune ghidul. De fapt, toate obiectele din casă sunt obiecte de patrimoniu, au fost cumpărate de stat, o parte de Gospodăria de Partid, o parte de Securitate. Ceaușeștii n-au fost proprietari nici pe casă, nici pe obiectele din casă, din acest motiv copiii lor nu au moștenit nimic de-aici, totul a rămas statului. 


Citește și: De ce s-a îndrăgostit Occidentul de Ceaușescu: Istoricii explică modul în care fostul dictator și-a promovat o imagine pozitivă

Ziare și reviste de mare prestigiu au găzduit pagini despre familia care a condus România până în 1989 și despre viața minunată din ţară. Toate aceste concesii, care contribuiau și la cultul personalității fostului dictator se făceau, în presa occidentală, în schimbul unor sume mari de bani… citește mai departe aici …


Nu există sculpturi originale în casă, toate sunt copii, în schimb, sunt vase orientale și bibelouri valoroase. Nicolae și Elena mergeau în vizite în străinătate, vedeau lucruri care le plăceau, apoi trimiteau oameni de încredere din partid să le cumpere. Din banii statului, firește. Cadourile, în schimb, tot ce a primit dictatorul de la delegațiile oficiale străine, au fost donate Muzeului de Istorie chiar de Ceaușescu.

Majoritatea obiectelor din casă, peste 80%, sunt fabricate în România, chiar dacă vorbim, de pildă, despre mobilă stil Ludovic al XIV-lea. După o vizită la Versailles, impresionat de ce-a văzut acolo, Ceaușescu a chemat la ordin un arhitect și i-a cerut să-i reproducă aidoma o încăpere din celebrul palat regal francez. Și așa s-a făcut, desigur.

Șah la Pacepa, mat la Bobu

Continuăm vizita cu salonul de șah. Da, Ceaușescu era un împătimit al șahului, juca adesea cu generalul Pacepa, până când șeful spionilor l-a trădat și a fugit, și cu ministrul de Interne, Emil Bobu. Istoricii nu ne spun, însă, și dacă era bun la șah, ci doar că juca des. Dar e sigur că Elenei nu-i plăcea sportul minții, ea, pentru relaxare, prefera tablele sau somnul de după-amiază. 

Cât despre masa de șah a lui Ceaușescu, e făcută din lemn de nuc, iar piesele sunt reprezentări ale vechii lui obsesii – țăranul român. Arată și acum exact cum arăta pe vremea când dictatorul muta calul la D3, ca, de altfel, toate obiectele din casă. Nimic nu a fost recondiționat. Și asta pentru că, la Revoluție, vila nu a fost vandalizată. Revoluționarii au intrat în palat, au furat ceva haine, precum și toată băutura și mâncarea pe care au găsit-o, apoi au plecat cum au venit, fără să se atingă de nimic. A doua zi, vila din Primăverii a intrat sub paza Armatei.

Băutura au luat-o din crama de la subsol. Palatul are cramă, deși Ceaușescu nu era un băutor, ne asigură ghidul, doar la ocazii speciale câte o țuică de Ștefănești sau o Galbenă de Odobești. Singurele simboluri creștine din casa ateului Nicolae Ceaușescu sunt aici, în cramă: vulturul cu crucea în cioc deasupra șemineului, plus scaunele identice cu cele din strana Mănăstririi Horezu, din Vâlcea. Se presupune, dar nu este o certitudine, că Ceaușescu tolera simbolurile creștine la el în casă pentru că nu le pricepea semnificația. Pe de altă parte, însă, Elena Ceaușescu era credincioasă, cel puțin în aparență. Când a fost prinsă, la Revoluție, avea iconițe în geantă.

Șemineul e doar de formă, nu are horn. De fapt, toate șe–mineurile din vilă sunt așa, iar motivul este paranoia lui Ceaușescu. El se temea ca nu cumva un asasin să pătrundă pe horn și să-l ucidă.

„Pe aici nu se trece!“

Paranoia dictatorului, care vedea asasini pitiți după toate colțurile, ușile și mobilele din casă, a fost cât se poate de reală. În palatul din Primăverii aveau voie doar cinci persoane în afara familiei, un bucătar, un ospătar și trei doamne la curățenie, care veneau dimineața și plecau la ora 19.00. Dar nici ele nu aveau voie să circule aiurea prin casă, nu, aveau trasee bine stabilite, pe la demisol, reducând la minimum interacțiunea cu stăpânii casei. De exemplu, mâncarea era trimisă din bucătărie în salonul unde mâncau Ceaușeștii cu liftul alimentar. Aveau servicii de masă multe și scumpe, de 48 de persoane, din porțelan Rosenthal, dar foloseau doar două, pe restul le țineau în dulap, „pentru ocazii“.


Citește și: Analiza secretă a CIA despre regimul Ceaușescu și situația din Europa de Est. Cum au prevăzut agenții americani revoluția sângeroasă din decembrie 1989 cu 20 zile înainte să înceapă | DOCUMENT CONFIDENȚIAL

Milioane de documente secrete au fost publicate de Agenția Centrală de Informații (CIA) după ce au fost desecretizate. Printre ele sunt și documente privitoare la România și Revoluția din 1989.


Erau foarte atenți la ce mâncau. Erau obsedați să mănânce sănătos, ca să trăiască cât mai mult, apoi le era frică să nu fie otrăviți. Câinii familiei – doi labradori, Corbu și Șarona – erau hrăniți doar de ei.  Nimeni în afară de ei nu aveau voie să se apropie de câini, care erau dresați spe-cial pentru paza lor. După Revoluție, Corbu și Șarona au fost duși la o unitate militară, dar au devenit agresivi și au fost împușcați.

Nicolae era fanul lui John. John Wayne

Încăperea preferată a lui Ceaușescu era sala de cinema, unde petrecea mult timp uitându-se la filme americane cu cowboy și gangsteri. În fiecare zi venea un operator de la Sahia, care-i punea filme când avea chef. Și avea des. De altfel, în toate vilele de protocol din țară, câte una în fiecare județ, există o sală de cinema.

Ceaușeștii aveau televizoare în fiecare cameră din vilă, de regulă Phillips color, care prindeau doar TVR-ul și posturile bulgărești, pentru că antenă satelit n-aveau. Se pare că, atunci când nu vedeau filme cu cowboy, le plăcea să se uite la emisiunile despre ei și glorioasele lor isprăvi, care ocupau 99% din cele două ore de program ale televiziunii naționale.

O altă încăpere preferată de Ceaușescu era grădina de iarnă, cu plante exotice, o mică fântână arteziană și o măsuță cu scaune unde zăbovea la un ceai. Copiii, în schimb, aveau fiecare apartamentul lui în palatul din Primăverii și acolo stăteau în cea mai mare parte a timpului, întâlnindu-se cu părinții doar la masă. Oricum, după ce și-au terminat studiile, au plecat toți.

Nicolae și Elena dormeau împreună, în dormitorul comun, ei într-un pat, câinii în altul. Dar Elena avea și un apartament doar al ei, zis și camera de zi, pe care-l folosea la prânz, pentru siestă. În baia acestui apartament, robinetele sunt în formă de lebădă.

În curtea mare mai e o clădire, în care locuiau părinții lui Nicu și ai Elenei. Într-un timp, aceștia au stat cu ei în palat, dar, spune ghidul, tatăl de la Scornicești le cam avea cu băutura și lui Nicolae nu-i plăcea defel. În plus, ăl bătrân frecventa o cârciumă din zonă unde se îmbăta și vorbea gura fără el. Securitatea a aflat și a doua zi cârciuma a fost închisă și desființată. 

Fashion de la Apaca

În palatul din Primăverii există un dressing uriaș, cu dulapuri pline de jur-împrejurul încăperii, pe două niveluri. Ceaușeștii aveau atâtea haine încât fiecare obiect vestimentar primea un număr de înregistrare pentru a le putea ține socoteala. Elena Ceaușescu era înnebunită după modelele Chanel, pe care le copia, și de hainele produse la Apaca, pe care le prefera în culori pastelate. Când chema croitorul să-i dea o comandă, Nicolae Ceaușescu se inspira din revista Neckermann.


Citește și:  Memoria divizată riscă să rescrie istoria comunismului în România? | OPINIE

Vila are trei niveluri, 80 de camere, o suprafață locuibilă de 3.666 de metri pătrați și 346 de metri pătrați de terase. Cea mai mare terasă este o copie exactă a celei din reședința lui Fidel Castro, pe care Ceaușescu a văzut-o când a vizitat Cuba. În curte cresc păuni. Păunii i s-au părut o idee bună după o vizită în Japonia.

În interior, vila în care Ceaușeștii au locuit din 1965 până în 1989 este, în esență, un talmeș-balmeș de obiecte, unele banale, altele scumpe, unele de bun gust, altele kitsch. Pe podele din lemn de nuc, mahon, păr african și paltin sunt covoare din Iran, dar și din Cisnădie. Candelabrele sunt cele mai multe din cristal de Mediaș, dar și din sticlă de Murano sau cristal de Boemia. Marmura e românească, statuetele sunt africane, bibelourile sunt chinezești. Tot ce este auriu în casă e suflat cu aur.

La subsol există un SPA. În afară de saună, baia turcească și baia galvanică, în centrul SPA al palatului sunt aparate complexe, toate nemțești, despre care nici ghidul nu știe la ce folosesc. Cele mai multe informații despre traiul Ceaușeștilor în vila din Primăverii vin de la doamna Mariana, femeia de la curățenie care lucrează în această casă din 1983.

Clădirea este administrată de RA-APPS, iar până acum un an a fost folosită ca vilă de protocol, aici fiind găzduiți membrii delegațiilor oficiale. Palatul este deschis publicului pentru vizitare din martie 2016, iar costul unui bilet este 30 de lei/persoană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă