1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodFOTO+VIDEO. REPORTAJ ÎN SUBTERAN. Metroul Drumul Taberei e aproape gata, dar mai...

FOTO+VIDEO. REPORTAJ ÎN SUBTERAN. Metroul Drumul Taberei e aproape gata, dar mai durează doi ani

Prima linie de metrou construită de la zero în București după 1989 – Magistrala 5, tronsonul Eroilor – Drumul Taberei, este finalizată în procent de 70 la sută, în ce privește structura de rezistență. Metrorex promite că metroul din Drumul Taberei, deja întârziat cu doi ani, va fi gata până în decembrie 2016.

De peste trei ani, cartierul Drumul Taberei e cu măruntaiele expuse. Șantierul liniei de metrou care-l traversează, precum și lucrările la Parcul Moghioroș, i-au pătat faima de cartier verde și liniștit. Picamerele, excavatoarele și macaralele domnesc acum în Drumul Taberei. Locuitorilor din sectorul 6 li se cere răbdare și un mic efort de imaginație: să vadă cu ochii minții cum metroul îi va duce, în doar câteva minute, în centrul Capitalei.

La asta ar trebui să se concentreze bucureștenii, și nu la disconfortul creat de șantier, spune inginer constructor Mihai Divlan, responsabil tehnic cu execuția lucrărilor al consorțiului Astaldi-FCC.

“Pare simplu, dar gândiți-vă că a trebuit să defrișăm, să obținem acordurile pentru defrișări, să deviem traficul. Am avut mari surprize cu utilitățile. Înainte de ‘89, nu se cartografiau toate utilitățile. Unde nu aveam pe plan nimic, în teren găseam cabluri de telefonie specială, de fibră optică, conducte de apă. Și iar trebuia să cerem avize, să deviem și tot așa,” spune Divlan în timp ce coboară în subteran, acolo unde va fi peronul stației de metrou Constantin Brâncuși, la 16 metri sub pământ. Aici, muncitorii români, italieni, spanioli, francezi, demontează instalațiile tehnice aferente TBM-urilor (Tunelling Boring Machine), botezate de Metrorex și de Patriarhia Română “Sfânta Filofteia” și „Sfânta Varvara” (protectoarea minerilor).

În Drumul Taberei, ca la Paris

Cele două imense mașinării au finalizat săpăturile între Academia Militară și Râul Doamnei. Acum se lucrează la demontarea celor două TMB-uri și a instalațiilor tehnice aferente, pentru a fi mutate la Academia Militară, unde vor începe să sape tunelul spre Eroilor.

Linia din Drumul Taberei se va întinde pe 6 kilometri și va avea zece stații: Eroilor 2, Academia Militară, Orizont, Favorit, Drumul Taberei 34, Parcul Drumul Taberei, Romancierilor, Constantin Brâncuși, Râul Doamnei. Distanța medie dintre stații este de 500 de metri, cu mult mai mică decât distanța medie de 1,5 km dintre stațiile vechi ale Metrorex.

Deciziile privind amplasarea și numărul stațiilor au fost luate de Metrorex și de Metroul SA (firmă de prospecțiuni, consilier al consorțiului Astaldi-FCC), pe baza studiilor privind numărul de călători care vor folosi metroul în Drumul Taberei.

„Gândiți-vă cât de aglomerate sunt, la oră de vârf, unele stații vechi, precum Tineretului. E puhoi de lume acolo. În Drumul Taberei sunt 200.000 de oameni. Și să știți că stațiile la Paris, Viena, au cam 500 m distanță,” spune Divlan.

Tronsonul din Drumul Taberei, prima linie de asemenea anvergură construită de la zero după 1989, costă 215 milioane de dolari și este finanțată din fonduri structurale nerambursabile, prin Programul Operațional Sectorial Transport 2007-2013.

În noiembrie 2014, Metrorex, administratorul metroului bucureștean, la sărbătorirea a 35 de ani de existență, ar fi trebuit să se laude cu un tronson finalizat din cea de-a 5-a magistrală a Capitalei: Eroilor – Drumul Taberei. Declanșate în martie 2011 de câștigătorul licitației, consorțiul Astaldi (Italia) – FCC (Spania) – Delta ACM (România) – AB Construct (România), lucrările la noua linie de metrou aveau ca termen de finalizare anul 2014.

Însă mesajul “Peste 3 ani, aici va fi stația ta de metrou” de pe gardurile șantierului au devenit motiv de glumă pentru locuitorii din Drumul Taberei. Pe alocuri, cifra 3 a devenit „13”, „33” sau chiar „83”, în funcție de gradul de pesimism al celui care și-a exprimat astfel nemulțumirea.

Oficialii Metrorex dau însă asigurări că lucrările avansează conform planului: „Pe tronsonul 1 Drumul Taberei – Pantelimon al Magistralei 5, structura de rezistență la secțiunea Râul Doamnei – Hașdeu (Operă) a fost realizată într-un procent de 73% la 31.12.2014. La secțiunea Romancierilor – Valea Ialomiței, inclusiv depoul și galeria de legătură, stadiul lucrărilor a fost realizat într-un procent de 84% la 31.12.2014.”

Astfel, constructorul estimează că va finaliza până la sfârșitul lui 2015 structura de rezistență. Urmează însă instalațiile și apoi cumpărarea și instalarea vagoanelor, aflate în momentul de față în procedura de achiziție.

Metrorex promite însă că noul termen, și anume al doilea semestru al lui 2016, va fi respectat.

„Noi v-am spus un termen și ăla rămâne. La sfârșitul lui 2016 veți putea merge cu metroul în Drumul Taberei,” spune Sorin Cîlniceanu, reprezentantul Metrorex.

DATE TEHNICE

Metroul Drumul Taberei, în cifre

Termen finalizare: decembrie 2016

Lungimea tronsonului Eroilor – Râul Doamnei: 6,1 km

Muncitori pe șantier: 800

Număr stații: 10

Adâncimea medie a unei stații: -18 metri

Distanța medie între stații: 500 metri

Cele mai citite

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...
Ultima oră
Pe aceeași temă