Camera video pe care și-a cumpărat-o l-a costat cam 200 de lei. De circa șase luni, Aurelian Costel Dumitrașcu, un șofer din Năvodari, o folosește zilnic. A văzut multe în trafic și s-a gândit să împărtășească cele mai interesante imagini cu prietenii săi de pe rețelele de socializare, dar și cu polițiștii.
S-a hotărât să se ducă la Poliție după ce a fost martorul unei manevre ilegale și extrem de riscante în trafic. Era 30 aprilie și circula pe drumul dintre Năvodari și Lumina, drum aflat în reparații de câteva luni. Un șofer l-a depășit pe linia continuă și a fost pe punctul de a lovi mașina care circula regulamentar, din sens opus. Videoclipul a ajuns pe Facebook și a atras zeci de comentarii.
„Ceea ce am văzut se numește crimă cu premeditare. Trebuie să fii tare să încerci așa ceva“, a spus un utilizator care a văzut filmulețul. Imaginile au fost trimise de Dumitrașcu și la Poliție, pe internet, inclusiv la IGPR.
„După aproape trei săptămâni, m-a sunat Poliția și m-a întrebat de ce data de pe cameră este din 2013. Le-am explicat că mi se resetase data. Mi-au spus că este nevoie de declarația mea pentru a putea fi luată în considerare filmarea mea“, a spus cameramanul de ocazie. Acesta a ajuns la poliție, dar nu cu mâna goală, ci și cu CD cu înregistrarea, dar și cu șoferul care circula regulamentar, din sens opus („L-am găsit ușor, Năvodariul nu este un oraș așa de mare, ne cunoaștem între noi“, a spus Aurelian).
Cei doi au depus câte o declarație fiecare. „În urma declarațiilor noastre și a filmării de pe CD, agentul mi-a spus că a trimis o citație proprietarului mașinii, în care i se cere să spună cine era la volan, și a spus că îi va da amendă și îi va lua permisul pentru că a depășit pe linie continuă, se vede foarte clar“, spune Dumitrașcu.
„Nu mai iert nimic“
Întrebat de ce a pierdut timp și a depus efort pentru a-l face pe șoferul vinovat să plătească, acesta a afirmat: „De circa doi ani de zile am ajuns să cred că schimbările pleacă de jos. Trebuie să dovedim noi că se poate pentru ca și alții să procedeze la fel. Multă lume mi-a spus că nu o să se rezolve nimic, pentru că nu am o cameră omologată, dar se pare că nu e chiar așa“, spune tânărul. Acesta a afirmat că folosește tot timpul camera.
“Au fost multe evenimente filmate, de la faptul că nu mi s-a acordat prioritate până la faptul că nu au oprit la trecerea de pietoni. Spre rușinea mea, am spus că nu sunt evenimente importante și nu mi-am bătut capul, dar începând de acum înainte nu mai iert“, a mai conchis Aurelian Costel Dumitrașcu.
„In dubio pro reo“
Polițiștii spun că probele video prezentate de polițiști nu sunt luate în considerare de sine stătătoare, ci numai cumulat cu alte probe. Dacă este vorba despre imagini video, mijloacele de înregistrare trebuie să fie omologate și certificate. Problema care se pune este când a avut loc abaterea, mai ales că faptele nu se mai incriminează dacă trec trei luni de la comiterea sa.
În cazul în care se vine cu alte probe, ca în cazul de mai sus, decizia aparține agentului, care își asumă răspunderea pentru decizia luată. Specialiștii consultați de „România liberă“ spun că în drept se aplică principiul „in dubio pro reo“ – dubiul avantajează pe cel reclamat. „De circa doi ani de zile am ajuns să cred că schimbările pleacă de jos. Trebuie să dovedim noi că se poate pentru ca și alții să procedeze la fel“, a declarat Aurelian Costel Dumitrașcu.
INSTANȚĂ. Ce șanse sunt
Ca orice amendă contravențională, și una primită în condițiile de mai sus poate fi atacată în instanță. Pentru cel care reclamă, însă, lucrurile nu sunt foarte simple dacă există și declarații ale martorilor care să secondeze imaginile.
„Declarațiile lor urmează a fi analizate în condițiile în care contravenientul formulează o plângere penală cu privire la incidența articolului 273 Cod Penal, care sancționează mărturia mincinoasă“, spune avocatul Dumitru Bădrăgan. Acesta spune că „fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“.
Aurelian Costel Dumitrașcu și-a dotat autoturismul cu o cameră video pe care o folosește tot timpul.
„Pe lângă faptul că trebuie să facem cu toții slalom printre gropi, mai trebuie să ne și ferim de astfel de șoferi kamikaze. Dacă cunoașteți posesorul mașinii cu numărul CT-46-ELE să-i transmiteți că mai bine predă permisul la poliția rutieră de bună voie. Filmarea este din această dimineață, ora 9:10. Nu știu de ce, dar mi s-a resetat data și ora de pe cameră”, a scris Dumitraşcu pe Facebook.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3“; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Pe lângă faptul că trebuie să facem cu toții slalom printre gropi, mai trebuie să ne și ferim de astfel de șoferi kamikaze. Dacă cunoașteți posesorul mașinii cu numărul CT-46-ELE să-i transmiteți că mai bine predă permisul la poliția rutieră de bună voie. *Filmarea este din această dimineață, ora 9:10. Nu știu de ce, dar mi s-a resetat data și ora de pe cameră.
Posted by Dumitrascu Costel Aurelian on Thursday, April 30, 2015