Lucrări care cad în grija primăriei sunt uneori realizate de firmele ale căror afaceri sunt îngreunate de gropile din trotuar. Primăria refuză să ofere informaţii despre numărul autorizaţiilor date privaţilor pentru astfel de lucrări.
Noroiul care băltea de luni de zile în fața intrării în centrul de reciclare Alro Metal Ghencea i-a convins pe reprezentanţii firmei să toarne singuri beton pe domeniul public.
Poziționată pe aglomeratul bulevard Ghencea, la capătul străzii Valea Oltului, firma primește zilnic zeci de mașini care vin să lase sau să ridice marfă. Noroiul și hârtoapele nu erau ușor de ocolit.
“S-au făcut lucrări la canalizare și n-au mai astupat cum trebuie. Că așa e la noi în țară”, spune administratorul societății, Alexandru Albu. În ultima vreme, porţiunea devenise un pericol pentru tot cartierul.
“Nu era, de fapt, chiar trotuar, că pe Ghencea nu poți să spui că sunt trotuare. Era noroi la marginea drumului, chiar la noi în față. Mașinile derapau uneori și se mai loveau de gard, era pericol pentru pietoni, pentru copii, știți cum e. Numai când auzeai că se pune frână te speriai,” spune Albu.
Așa că administratorul a chemat muncitori să betoneze. Lucrarea, care a costat în jur de 1.000 de lei, nu e de cea mai înaltă calitate și nici foarte bine nivelată. Nici măcar autorizație de la primărie nu a cerut.
“Nu e mare lucru, am turnat pe patru metri de beton, la intrare, că nu se mai putea cu noroaiele. Multe firme de pe Prelungirea Ghencea şi-au făcut singuri, că n-au avut de ales,” spune administratorul.
Stații de autobuz din banii Cartierului Latin
Câțiva kilometri mai încolo, spre capătul autobuzului 122, aproape de Bragadiru, o altă lucrare a fost recent finalizată. Mult mai elaborată și mai costisitoare, dar și ea realizată din fondurile unei companii private, și nu din banii primăriei. Proprietarul Cartierului Latin, ansamblu rezidențial în care locuiesc 5.000 de persoane, a lărgit, pe banii lui, alveolele din șase stații de autobuz din apropierea blocurilor ridicate în ultimii ani de dezvoltator. Stațiile existau de ani buni, dar nu aveau alveole și șoferii autobuzelor opreau pe mijlocul benzii și îngreunau circulația și așa gâtuită.
“Ca să eliminăm cât de cât aceste blocaje, am făcut aceste alveole, pe un sens. O să încercăm să rezolvăm problema și pe celălalt sens. Am avut discuții și cu Primăria Capitalei, și cu Primăria Bragadiru, dar până la urmă am făcut noi”, spune omul de afaceri Victor Stoiculescu.
Investitorii din zonă aşteaptă de ani buni pasarela promisă de autorităţi peste trecerea de cale ferată, spre Domneşti, care ar uşura traficul sufocant din zonă.
“Ajung tirurile să se întindă pe kilometri pe autostradă. Noi am solicitat și un sens giratoriu la Valea Oltului. Din Valea Oltului, sunt patru-cinci linii care o iau spre Ghencea. Când ies câte patru cinci autobuze, s-a terminat”, explică Stoiculescu, ale cărui afaceri au mult de suferit din cauza căilor de acces blocate spre şi dinspre Cartierul Latin.
“În momentul în care vede omul blocajul ăsta, încearcă să fugă, scad vânzările. Caută zone mai descongestionate, să ajungă repede în centru. Dacă n-ar fi bucățica asta blocată, de la linia de la centură până în capătul lui 41, nu s-ar face mai mult de 15 minute până în Calea Victoriei”, spune omul de afaceri.
PMB: “Lista asta ar putea să fie foarte mare”
Oficialii Primăriei Generale din Bucureşti vorbesc cu greu despre autorizaţiile date pentru astfel de lucrări, realizate pe domeniul public de persoane private.
“Lista asta ar putea fi foarte mare,” ne-a transmis un reprezentant al Biroului de Presă al PMB, care ne-a cerut să reducem lista la doar unul sau două tipuri de autorizaţii. Aşa că am retrimis solicitarea, cerând numai lista cu autorizaţii date de primărie pentru asfaltare de trotuare în Bucureşti. Cu doar câteva ore înainte de închiderea ediţiei, PMB ne-a transmis un link către o secţiune a site-ului primăriei, care conţine toate autorizaţiile date de primărie în ultimii ani, în toate domeniile, către autorităţi publice şi firme.