4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodArte marțiale pentru modelarea caracterelor, la Costinești

Arte marțiale pentru modelarea caracterelor, la Costinești

Un club mic, dar cu suflete mari. Asta poți spune despre ceea ce se întâmplă la Costinești, unde soții Ioana și George Dincă îi pregătesc pe copii în artele marțiale, în cadrul unui club pe care l-au înființat cu doi ani în urmă. Cursanții au obținut deja locuri meritorii pe plan național.

Un proverb japonez spune că omul e făcut din praf de stele, fiind dator, în viață, să lumineze măcar o dată. Asta îmi spune George Dincă, fost campion la arte marțiale, care acum pregătește, la rândul său, viitori performeri. L-am întâlnit în sala de sport a Școlii Gimnaziale din Costinești. Antrenamentele sunt programate în fiecare sâmbătă și duminică, dimineața. Au venit vreo 20 de puștani acum. Prin mâna antrenorului au trecut, în ultimii ani, peste 60 de elevi. Dintre cei care s-au ținut de muncă. Fără a-i mai pune la socoteală și pe cei cu participări sporadice la antrenamente. Cei mai mici sunt la vârsta claselor primare. Dar mai sunt și oameni trecuți de prima tinerețe. Nu neapărat performanța, cât mai ales grija față de sănătate îndemnându-i să țină pasul cu cei mici. A fost un moment, în anul 2012, când George și soția sa, Ioana, au înființat clubul Hitode Dojo, aflat sub auspiciile Federației Române de Karate Kyokushin. La clubul lor vin pentru pregătire copii, tineri și adulți din mai multe localități din județul Constanța. Rezultatele sunt remarcabile în ultimii doi ani. Lista începe cu reușitele de la Campionatul Național de Karate Kyokushin din martie 2014, de la Târgu Mureș, unde membrii clubului de la malul Mării Negre s-au întors cu șase medalii la două stiluri de luptă – Kumite și Kata. A urmat, tot în acest an, în aprilie, la Baia Mare, Campionatul Național de Cadeți, ocazie cu care Adrian Ciocârlan câștigă primul loc la Kumite, Octavian Rada obține aceeași performanță la Kata. Asta, la categoria 65 de kilograme. Pentru că la o categorie superioară, de 85 de kilograme, Marian Cheșcheș s-a situat pe primul loc la Kumite, iar Gheorghe Nica a obținut locul secund.

„Pregătiți copilul pentru drum“

Sportul nu înseamnă însă numai antrenament și voință. Mai trebuie și bani. De data asta, pentru deplasările pe care trebuie să le faci la întrecerile naționale și internaționale. George îmi spune că zece copii ar fi trebuit să meargă la Campionatul Național care le e dedicat, organizat la Oradea chiar la finele săptămânii trecute. Dar nu s-au dus pentru că părinții n-au bani pentru deplasare. Situația s-ar putea repeta și în cazul Europenelor de la Kaunas, în Lituania, programate în acest an în ­octombrie. Obținând rezultate bune pe plan național, sportivii clubului din Costinești au dreptul să participe la selecția națională. Unde cei mai buni dintre cei buni își vor reprezenta țara pe plan extern. Antrenorul spune că pentru deplasarea din Lituania ar fi necesari în jurul a 400 de euro pentru fiecare competitor. Dacă nu se va găsi o soluție de sprijin, atunci există riscul ca sportivii constănțeni să nu ajungă nici în Lituania. "Mă mai întâlnesc cu colegi de-ai mei care mă întreabă când mă las de sport", zice George Dincă. El s-a apucat de karate în 1991, acum e antrenor, dar întrebarea care i se pune e legată tocmai de precaritatea fondurilor care susțin o asemenea activitate. „Am ajuns acum într-un punct maxim al pregătirii. Nu știu dacă vom putea ­ajunge în Lituania“, spune bărbatul. ­Fără a fi câtuși de puțin mâhnit, considerând acest sport și o modalitate de-a forma caractere, nu doar mușchi. ­„Facem arte marțiale. Dar este și un mod de a pregăti copiii pentru viață, învățând ce înseamnă disciplina și ­autocontrolul“, zice George, completând cu ceea ce le spune părinților ­care-și aduc odraslele la acest club: “Nu pregătiți drumul pentru copil, ci copilul pentru drum". Un motiv cât se poate de bun pentru Ioana și George Dincă de-a continua ce-au început.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă