5.6 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodVIDEO. Alo, Poliția Animalelor? Se plimbă o iguană prin fața blocului! Sectorul...

VIDEO. Alo, Poliția Animalelor? Se plimbă o iguană prin fața blocului! Sectorul 1 are o unitate specială de polițiști, unică în țară | REPORTAJ ROMÂNIA LIBERĂ

Agenții au dreptul să constate și să sancționeze persoanele care chinuie animalele sau pe cele care dețin câini agresivi și-i lasă liberi. Tot ei curăță străzile sectorului 1 de câini fără stăpân, pe care îi adăpostesc și-i îngrijesc apoi într-un padoc de pe centura Capitalei. În acest moment sunt acolo peste 700 de câini, care așteaptă să fie adoptați.  

În 2010, la nivelul Poliției Locale a Sectorului 1 a fost înființată Poliția Animalelor, care are rolul de a ține sub control toate necuvântătoarele din sector. Agenții au și câte 20-30 de intervenții pe zi, cele mai multe privind câini fără stăpân, dar și cazuri de animale cu stăpân, maltratate sau agresive. “Prindem cam 100-120 de câini pe lună, dar ritmul de prindere a scăzut mult în ultima vreme, pentru că animalele fără stăpân sunt mult mai puține pe străzi acum. Toți câinii aceștia ajung în padocul de pe strada Odăi, unde sunt sterilizați, vaccinați și hrăniți”, spune Oana Voican, directorul Poliției Animalelor.

 

Șarpele care sperie doamnele

Polițiștii au avut parte și de experiențe mai “exotice” în munca lor. “Am fost chemați de o persoană care a văzut o iguană în fața blocului, într-un copac. Scăpase, proprietarul o căuta de două zile”, povestește Oana Voican. Apoi mai sunt șerpii. “Doamnele, în general, ne sună că le-a intrat un șarpe în casă și stau închise, de frică, într-o cameră. Cu lilieci care au pătruns pe fereastră, la fel, am avut o mulțime de sesizări. Sau cai abandonați – ne-au sunat oamenii care treceau cu mașina pe DN1 că au văzut doi cai care se plimbau pe șosea, în pereche. Lor nu am reușit să le găsim proprietarul, așa că i-am dus la adăpostul Speranța, care e specializat în găzduirea cailor abandonați”, mai spune directorul Poliției Animalelor. 

Sunt și sesizări bizare. “Cineva ne-a solicitat să gonim porumbeii care-i făceau mizerie în curte. Altcineva a reclamat faptul că o pisică i-a stricat mașina”, adaugă Oana Voican. 

Dar cele mai multe intervenții ale Poliției Animalelor, pe lângă cele care privesc câinii fără stăpân, au legătură cu animale chinuite sau cu animale agresive lăsate libere, de obicei câini de luptă. Pentru astfel de fapte, legea prevede pedeapsa cu închisoare de la o lună la trei ani sau amendă penală. 

„Vrem cel mai urât câine din padoc“

Câinii fără stăpân care sunt prinși de Poliția Animalelor pe raza sectorului 1 sunt duși la adăpostul din strada Odăi nr. 3-5, unde nu sunt eutanasiați, ci sunt îngrijiți și hrăniți pe termen nelimitat, în așteptarea adopției.    

În acest moment, în padoc sunt 712 câini, la o capacitate maximă de 900. Întreținerea unui astfel de câine costă 150 de lei pe lună – ceea ce presupune hrană și asistență medicală–, iar banii sunt plătiți integral din bugetul local. 

Și tot din bugetul local sunt achitate și salariile celor 11 angajați ai Poliției Animalelor. Aceștia prind, în medie, între 100 și 120 de câini pe lună, iar rata de adopție este de doar 20-30 de câini pe lună. Astfel, adăpostul este întotdeauna plin. După adopție, Poliția Animalelor are dreptul și obligația de a controla dacă animalul este în grija noului proprietar sau, dimpotrivă, a fost eliberat din nou pe stradă, caz în care se aplică amenzi. 

Dar, de cele mai multe ori, câinii își găsesc o adevărată familie atunci când sunt adoptați. “A venit un cuplu, soț și soție, tocmai din Caracal să adopte de la noi. Au văzut pe contul nostru de Facebook poza unui câine dat spre adopție și au zis că seamănă foarte mult cu câinele care le murise”, povestește Oana Voican. 

Un alt cuplu a venit la padoc și a cerut să adopte cel mai urât câine. “Chiar așa s-au exprimat: Dați-ne cel mai urât câine pe care-l aveți aici! I-am întrebat de ce, mi se părea -ciudat. Au zis că, dacă e cel mai urât, n-o să-l adopte nimeni, niciodată, așa că mai bine îl iau ei”, mai spune directorul Poliției Animalelor. Adopțiile se pot face în -zilele de luni până vineri, între -orele 8.00 și 16.00, direct la adăpostul din strada Odăi nr. 3-5.    

„Lumea e sensibilă când vine vorba de câini“

Poliția Animalelor există doar în sectorul 1, deși legea de funcționare a Poliției Locale permite înființarea acestor structuri în fiecare sector. În restul Capitalei, acționează Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), care aparține de Primăria București, dar, spre deosebire de Poliția Animalelor, ASPA nu are drept de a constata, controla și sancționa, spune Sorin Băloi, directorul general al Poliției Locale Sector 1. 

Legea 258/2013, numită și “Legea Ionuț”, prevede eutanasierea câinilor fără stăpân în termen de 14 zile de la capturare, în cazul în care aceștia nu sunt adoptați. Nu, însă, și în cazul în care autoritățile locale pot ține și îngriji animalele într-un adăpost, așa cum e cazul în sectorul 1. “Lumea e sensibilă când vine vorba de câini, iar noi i-am ascultat pe locuitorii de la noi din sector, care n-au vrut eutanasierea animalelor”, adaugă directorul Sorin Băloi.  

În unele cazuri, lumea e atât de sensibilă, încât împiedică Poliția Animalelor să ridice câinii fără stăpân vizați de reclamații. “Am primit mai multe sesizări despre mai mulți câini agresivi aciuați pe lângă Casa Presei Libere. Oamenii noștri s-au dus să-i ridice, dar nu i-au lăsat paznicii de-acolo, care au sărit la bătaie. Ca să evit conflictul, le-am cerut agenților să se retragă, dar câinii au rămas în continuare acolo”, precizează Sorin Băloi. 

 

Citește ziarul integral în format .PDF aici!

Cele mai citite

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...
Ultima oră
Pe aceeași temă