Specialiști: Procurorul general al României, OBLIGAT să-și dea demisia! Vezi MOTIVELE

de Ondine Ghergut , 26 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 11:21, 26 ianuarie 2016

Specialiștii susțin că procurorul general al României, Tiberiu Nițu, TREBUIE să-și dea DEMISIA din funcție deoarece este suspectat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în coautorat cu Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și vicepremier.

Abuzul în serviciu constă în semnarea de către Nițu și Oprea a unui protocol prin care fostul ministru de Interne îi atribuia procurorului general al României echipaje de însoțire de la poliția Rutieră pentru deplasări în București, deși legea interzice. 

Citește și: UPDATE: DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Când va discuta Senatul solicitarea și ce reacție a avut Oprea

În plus, în sarcina lui Tiberiu Nițu se poate reține și faptul că a beneficiat de foloase necuvenite  (echipajele de însoțire pentru deplasări). 

Demisia lui Nițu este necesară pentru că, pe de o parte, DNA este o structură din subordinea sa directă,  căreia trebuie să-i avizeze documentele speciale trimise camerelor parlamentare pentru ridicarea imunităților, precum solicitarea urmăririi penale a fostului ministru OPREA, cu care este suspectat că a săvârșit infracțiuni. 

Pe de altă parte, Nițu este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, instituție care garantează independența procurorilor și a judecătorilor. Cum poate fi independent un procuror care își anchetează șeful suprem, cu putere de decizie asupra carierei sale, se întreabă specialiștii consultați de România Liberă și care au preferat să-și păstreze anonimatul.

De ce nu a fost Nițu primul chemat la DNA pentru a fi anunțat că e urmărit penal 

Există întrebarea legitimă: de ce DNA nu l-a chemat prima dată pe procurorul general Nițu  la anchetă, ca să-l anunțe că este urmărit penal? Permitea legea penală această strategie? Pentru a răspunde, reluăm situația de fapt în ordine cronologică și pe responsabilități.

Atât Oprea, cât și Nițu au semnat nelegal un protocol pentru ca ultimul să aibă permanent la dispoziție echipaje de la Poliția Rutieră ori de câte ori se deplasează în București. De echipaje similare s-a folosit nelegal și Gabriel Oprea, în perioada în care a fost ministru de Interne și vicepremier. Cu alte cuvinte, în sarcina lui Nițu există o faptă de abuz în serviciu, iar în sarcina lui Oprea - două fapte.

Legea permite echipaje de însoțiere de la Poliția Rutieră doar pentru președintele României, pentru premier și pentru președinții celor două camere parlamentare. Miniștrii pot folosi echipajele de la Poliția Rutieră doar în situații de urgență, motivate.

În consecință, folosirea permanentă a echipajelor Poliției Rutiere  de către ministrul de Interne și de către procurorul general al României este abuz în serviciu. În mod normal, dacă nu ar fi existat Legea răspunderii ministeriale care conferă imunitate miniștrilor și foștilor miniștri, procurorii i-ar fi invitat în aceeași zi pe Gabriel Oprea și pe Tiberiu Nițu la DNA pentru a-i anunța că sunt urmăriți penal. 

Cum autorul principal Gabriel Oprea - ministrul de Interne  are în subordine Poliția Rutieră și  poate ordona în ce dispozitive merg polițiștii pe teren! -, are imunitate, procurorii sunt obligați să ceară autorizarea urmăririi sale penale camerei din care face parte, adică Senatului.

DNA, potrivit legii, NU poate face direct la Senat solicitarea de ridicare a imunității lui Gabriel Oprea, ci prin șef, adică prin procurorul general al României, Tiberiu Nițu, care, însă, este coautor al presupusei infracțiuni de abuz în serviciu, situație absurdă, spun specialiștii. 

Pentru începererea urmăririi penale a procurorului general al României NU este necesar niciun aviz sau autorizație ( CSM avizează doar percheziția, reținerea și arestarea magistraților).

De ce nu a fost chemat la DNA prima dată Tiberiu Nițu pentru a i se aduce la cunoștință urmărirea penală, știut fiind că ridicarea imunității unui ministru ( fost ministru) este o procedură greoaie și nesigură? (Senatul a și intrat în altă vacanță parlamentară!)

Răspunsul specialiștilor care au vrut să-și păstreze anonimatul: Tiberiu Nițu nu poate fi urmărit penal pentru abuz în serviciu până ce nu se începe urmărirea penală față de ministrul Oprea, autorul principal, cel care putea dispune de Poliția Rutieră.  Fără autorizarea urmăririi  penale a lui Gabriel Oprea de către Senat, Tiberiu Nițu nu prea mai poate fi acuzat de abuz în serviciu ( semnarea protocolului de ambele părți atrage infracțiunea de abuz în serviciu!).   Cel mult, Nițu putea fi urmărit pentru  faptul că a beneficiat de foloase necuvenite.

Luni,  Tiberiu Nițu a încercat să EVITE demisia prin faptul că s-a abținut să avizeze trimiterea la Senat solicitarea DNA de ridicarea imunității ministeriale lui Gabriel Oprea, documentul fiind semnat, până la urmă, de Codruț Olaru, unul dintre adjuncți ( Bogdan Licu, prim-adjunctul lui Nițu, s-a abținut și el deoarece Gabriel Oprea i-a fost coordonator de doctorat).

Filmul evenimentelor

Concret, potrivit DNA, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne, a semnat un protocol cu procurorul general al României, Tiberiu Nițu, obiectul fiind cooperarea dintre cele două instituții, în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale Poliției Rutiere. Astfel de echipaje se aprobă în cazuri deosebite, urgente, însă în nici un caz nu este prevăzută posibilitatea încheierii  unui protocol pentru însoțire permanentă de către echipajele Poliției Rutiere, așa cum s-a semnat pentru procurorul general Tiberiu Nițu.

Potrivit legii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ( Tiberiu Nițu) are protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară. Cu alte cuvinte, Nițu nu avea nevoie de Poliția Rutieră. De ce a avut nevoie de Poliție Rutieră? Pentru strălucirea uniformelor ( ofițerii SPP se îmbracă în haine civile)?

Procurorul general nu ne-a răspuns la telefon pentru a clarifica împrejurările semnării protocolului și pentru a ne spune dacă își va da demisia.

DNA susține că “în condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului ( Oprea –nn)  a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției generale de poliție a municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”

Cum a izbucnit scandalul

Scandalul coloanelor oficiale ale fostului ministru Gabriel Oprea a izbucnit la data de 20 octombrie, când polițistul de la Rutieră Bogdan Gigină, aflat în fruntea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, a căzut într-o groapă pe Bulevardul Știrbey Vodă din Capitală. Accidentul s-a soldat cu moartea polițistului Gigină.

Ulterior, presa a aflat că Oprea nu ar fi fost într-o deplasare de urgență, care să justifice legal însoțirea de către echipajele Poliției Rutiere.

S-a mai descoperit că ministrul Opărea avea obiceiul să folosească permanent astfel de echipaje de la Poliția Rutieră, chiar și când se deplasa pentru interese personale, de partid și când mergea la restaurant.

De altfel, în dosar DNA susține că, între aprilie 2014 - noiembrie 2015, în afară de deplasări la Guvern, restaurante, partid sau rezolvarea unor probleme personale, ministrul Oprea Gabriel a folosit echipajele Poliției Rutiere și în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu pot justifica” o urgență”, cum prevecde legea.

Cum erau organizate ­echipajele de însoțire: 27 de polițiști pentru o singură deplasare!

În cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București care asigură însoțirea coloanelor oficiale) au fost desemnați lucrători care aveau ca atribuții exclusive însoțirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a trei polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației.

Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere.

Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București.

Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale.

 Prin folosirea abuzivă a echipajelor de însoțire s-a creat un prejudiciu apreciabil Poliției Rutiere, neevaluat încă.  

Ce susțin suspecții

Nici Gabriel Oprea, nici Tiberiu Nițu nu se pot apăra susținând că n-au cunoscut legea deoarece amândoi sunt absolvenți ai Facultății de Drept. În plus, Oprea e (era) conducător de doctorate pe bandă rulantă.

Gabriel Oprea susține că NU a încălcat legea. Cu toate acestea, legea e clară: nici el, ca ministru, și nici procurorul general al României nu aveau dreptul să aibă, permanent, la dispoziție echipaje de însoțire în deplasări de la Poliția Rutieră.

La rândul său, Tiberiu Nițu crede că nu are nici o implicare dacă s-a abținut de la a aviza cererea DNA de ridicare a imunității lui Oprea și de a o trimite la Senat deoarece, spune el într-un comunicat, procurorii sunt independenți pentru că au stabilitate pe ancheta într-un dosar, dar uită de subordonarea ierarhică a procurorilor, statuată prin lege.

 Dacă  procurorul general al unei țări încalcă senin legile, împreună cu  ministrul de Interne, în loc să vegheze la respectarea lor, ce se poate spune despre acea țară?

 

Comentarii

 • NEUTRU

  27 ianuarie 2016 17:43

  Nu trebuie DELOC sa demisioneze ! Ce cauta DNA intr-o astfel de cauza ? Este excel de zel a DNA fata de fapta respectiva. Dar cand LCK a stopat cercetarile procurorilor Serbanescu si Ciurea si a pus dosarele la "pastrare" in cauza ALRO , respectiv in cauza Bercea M. asta nu se pedepseste de catre justitita "independenta" ? Si-a batut joc de ideea de justitie ! O groaza de "basisti" ocupa functii in justitie si in "servicii" ... Dosare selective si abuzive ...

  raspunde comentariului
 • goguta

  27 ianuarie 2016 11:41

  individul este de o nesimtire crunta. se va agata cu unghiile si de usa de la intrare sa ramana pe functie.

  raspunde comentariului
 • NOI, CU INFRACTORII-N FRUNTE ...

  26 ianuarie 2016 17:29

  ... VOM AVEA VICTORII MULTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BINEINTELES, MAI ALES IN DOMENIUL LUPTEI ANTICORUPTIE ...............................................................H A L A L JUSTITIE, DACA VARFURILE SISTEMULUI JUDICIAR CONSTITUIE UN VERITABIL GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • un curios

  26 ianuarie 2016 16:26

  Acest SOI de comentatori dece nu ciripesc nimic despre "insi"ce-si petrec concediile in locuri de vis nu numai in tara ci si in strainatate avand armate de insotitori si pe banii cui ?

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  26 ianuarie 2016 15:12

  Un procuror general cercetat !!!,Romania a ajuns de rasul curcilor ,de ce nu-si da demisia ???,ceva demnitate mai are ?

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  26 ianuarie 2016 14:06

  Interesant cum se pune problema, numai ca, si-n titlu si in primul paragraf, corect ar fi, **SECURISTI,** nu SPECIALISTI, ,, ..., ,..,ana la urma UN MOTOHOI ca asta nu stiu pe cine incurca

  raspunde comentariului
 • your mother loves me

  26 ianuarie 2016 10:23

  DNA e din ce in ce mai penibil Iar propaganda RL e din ce in ce mai stupida. Rares Bogdan va va salva

  raspunde comentariului
 • Iovan

  26 ianuarie 2016 9:48

  Trebuie sa-si dea demisia si pentru ca-l acopera pe infactorul Borza si nu face nimic pentru ca legea sa fie aplicata si Parcul National Defileul Jiului sa fie salvathttpfacem.de-clic.rosalveaza-defileul-jiului

  raspunde comentariului
 • dr5amarescu

  26 ianuarie 2016 9:45

  Dar de "gropi" cine raspunde?Strazile si trotuarele nu sunt îngrijite..Persnalul din justitie este supus legii.Nu pot beneficia de " legi personale".."Legatura" cu Oprea seamana a mafie....Coruptia trebuie micsorata.."Alesii" au aceleasi drepturi ca oamenii obisnuiti.Infractiunile se pedepsesc.Odata cu "resetarea clasei politice,este binevenita si o "resetare in justitie".Sunt corupti si acolo.DNA lucreaza bine.Mare noroc

  raspunde comentariului
 • Dinu

  26 ianuarie 2016 9:33

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • Dinu

  26 ianuarie 2016 9:31

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • Nick29

  26 ianuarie 2016 9:26

  Va rog alungati ceata de iepuri de la spatele "revolutionarului" nitu !

  raspunde comentariului
 • marin

  26 ianuarie 2016 9:00

  Acesti impostori se sustin unul pe altu au ajuns sus de tot si in loc sa isi faca datoria conform functiei care o ocupa se pun pe trai nineaca mai ceva decit chirita lui Alecdsndri .Acest individ care a ajuns erou al revolutiei dupa ce a tras in populatie are grija in primul rind de interesele meschine celor ce l-au cocotat acolo sus -Rusine

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  26 ianuarie 2016 8:38

  No, bine !!!, am tras o spaima ca si PREAFERICITUL PATRIARH al BOR tre sa-si desa DEMISIA, pentru ca, si PREAFERICITUL se plimba cu girofaruri.... ,,... M-am linistit acum, si stiti pentru ce, TOTI SE TEM de MOASTELE SFINTILOR,,... ,...,, Am sa va spun altceva, chestiunea cu mostele NU-I PREA VECHE, ci relativ noua, de vreo doua sute de anni, si a inceput timid,, ..., ,... GHISEFTUL preotimi a inceput cu ** FRAGMENTE din CRUCEA MANTUITORULUI**...,, ,..., Afacerea luase , la un moment dat, o asa de mare amploare, incat produse-se in intreaga lume crestina, O CONFUZIE enorm de mare, astfel incat , insa-si Biserica a inceput sa rareasca crucile ce aveau in ele O SURCICA din CRUCEA MANTUITORULUI..., ,..., Veti vedea pe harta lumii, in special in LUMEA HISPANICA, cei mai credinciosi oameni de pe glob, localitati intitulate **V E R A R A C R U Z**, cea ce, in romaneste se traduce, ...,**ADEVARATA CRUCE**, nascute tocmai in lupta biserici de A DISTINGE FALSELE CRUCI de cele ADEVARATE, ce aveau cea mai mica legatura cu CRUCEA MANTUITORULUI.. ,.... Apoi AFACEREA s-a mutat pe ICOANE. ,..., Afacerea icoanelor a degenerat intratat de tare incat, si aici, a trebuit la un moment dat, sa intervina tot Biserica, sa separe icoanele false de cele FACATOARE de MINUNI, ..., De aici si denumirea de **VERON IKA,** cea ce, pe rumineste se traduce prin **ADEVARATA ICOANA**.. ,..., In nebunia ce a cuprins pleiada moastelor, noi, un grup de inimosi, am initiat pe Facebook, actiunea **VERAMOASTE, sau MOASTELE CELE ADEVARATE**...,,,,...,,, Trebuie musai SEPARATE multimea de moaste CONTRAFACUTE, prezente pretutindeni in lumea Ortodoxa, de cele PUTINE si AUTENTICE, mai cu seama ca, ADEVARUL BIBLIC spune asa, ***SINGURUL care NU VA VEDEA PUTREZIREA ESTE FIUL LUI DUMMNEZEI, MANTUITORUL,*** in rest, toti cei care au luat intr-o forma sau alta, legatura cu PACATUL, VOR VEDEA PUTREZIREA***.deci, DE UNDE MOASTE si puterea lor tamaduitoare ???????.., ,..., In consecinta, daca Preafericitul, se va dovedi ca a pus girofar la niste MOASTE NEAUTENTICE, va trebuii SA-SI DEA DEMISIA, precum Nitu si Oprea, dosarul Patriarhului nu trebuie inchis, este posibil sa avem surprize

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  26 ianuarie 2016 0:39

  Pe principiul unde dai si unde crapa. Cand arde o carciuma, jos guvernul. Cand e anchetat Oprea, jos Nitu. Super-tare. Nu-i de mirare ca Eugen Ionescu a fost roman.

  raspunde comentariului
 • Themis

  26 ianuarie 2016 0:28

  Probabil in lumea asta nu există nici un alt popor capabil să aibă un degenerat ca Nițu, ,,șăful" dreptăți.

  raspunde comentariului
 • Tania

  25 ianuarie 2016 23:57

  Bani nelimitat si repede! Real! Este timpul sa-ti asiguri viitorul, cu acest ghid pas cu pas al prosperitatii pe termen lung! Profita si tu de programul nostru de castiguri suplimentare in timpul liber, asa cum multi alti oameni au facut-o deja si sunt extrem de multumiti! Incepe acum, cat mai e timp! Rezolva-ti repede problemele cu banii! Cauta-ne de urgenta la adresa de email bb_tatianayahoo.it

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design