1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialPP-DD SRL. Cum a vândut Dan Diaconescu filialele partidului

PP-DD SRL. Cum a vândut Dan Diaconescu filialele partidului

Dan Diaconescu este acuzat că i-a înlocuit pe fondatorii cu mult entuziasm, dar fără bani ai filialelor Partidului Poporului cu politicieni alungaţi din alte partide, dar care sunt dispuşi să-şi pună veniturile în slujba formaţiunii politice a OTV-istului.

 

Până să dea foc simbolurilor Partidului Poporului (PP) în centrul oraşului, toamna trecută, Constantin Tache era un fost poliţist, pensionar şi patron fascinat de Dan Diaconescu (DD). A apărut apoi la posturile naţionale de ştiri şi a povestit cum liderul de la OTV i-a cerut să corupă electoratul cu de două ori mai multe sacoşe cu pomană decât dădeau celelalte formaţiuni politice. „Domnul Dan” s-a dezis de buzoian şi ar fi declarat la tv că Tache Constantin s-a autointitulat lider al PP-DD Buzău fără acceptul Capitalei.

Numai că Tache are o cu totul altă variantă. El ne-a explicat că tocmai Dan Diaconescu a fost cel care i-a cerut, telefonic, să înfiinţeze o filială la Buzău. Otevistul ar fi auzit de el printr-un intermediar, care-l cunoştea de când se ocupase, în trecut, de un încurcat caz de crimă. „M-a sunat, am intrat direct la emisiunea lui, am fost şi la Bucureşti. Am discutat zece minute şi gata, am trecut la treabă. Am adunat 7.500 de adeziuni, devenisem una dintre cele mai mari filiale din ţară.” Buzoianul e mic de statură, îndesat, dar aprig la mânie. „Eu am băgat 70.000 de lei în partidul ăsta. Am evidenţa pentru fiecare leuţ. N-am cerut nimic nici unui coleg. Am plătit singur tot.” Cea mai mare sumă a pierdut-o atunci când a decis să amenajeze sediul PP-DD într-un coafor pe care-l deţinea şi pe care, cu această ocazie, l-a desfiinţat. Apoi, tot Constantin Tache a organizat vizita lui Dan Diaconescu la Buzău. „Eu l-am întâmpinat aici cu o mie de oameni, l-am dus prin tot oraşul, cu alai, am stat împreună la prezidiu, eu ca preşedinte de filială. Am şi poze, şi filme drept dovadă. Şi după ce ne-am certat, a ieşit la Realitatea şi a spus că eu m-am autointitulat în funcţia respectivă.

Două milioane de euro de la fiecare filială

Perioada de iubire dintre buzoian şi liderul OTV a durat numai nouă luni. Iar conflictul a plecat, ca majoritatea conflictelor din politică, nu de la ideologie, ci de la bani. „La ultimul congres la care am participat, ne-a pus să strângem fonduri din cotizaţii. Şi eu i-am răspuns că nu putem face asta, pentru că le-am promis oamenilor că ăsta e un partid al săracilor. El mi-a impus să stau jos şi când am văzut aşa, i-am spus: «Eu nu vă cer bani şi chiar vreau să daţi o dezminţire că mi-aţi dat dumneavoastră vreun leu. Nu am cerut nici un leu şi nici nu mi-aţi dat»”. Asta a fost tot.

După ruptură, Constantin Tache a devenit foarte dur în declaraţii cu „salvatorul României”. „Dan Diaconescu ne-a spus că dacă partidele de guvernământ vor da pomană electorală o sacoşă, noi trebuie să dăm două”, a susţinut buzoianul. „La congresul ăla, ne-a spus că trebuie să strângem fiecare filială câte două milioane de euro pentru campania electorală. Noi suntem un partid al săracilor, nu avem de unde să adunăm atâţia bani. Şi tocmai de asta m-a eliminat, că are nevoie de oameni cu avere”, ne-a explicat primul preşedinte al  PP-DD de la Buzău.

Acum, de pe urma experienţei sale cu Dan Diaconescu au mai rămas câteva poze şi filmuţe de la vizita acestuia la Buzău, un coafor desfiinţat şi o duzină de frustrări.

DD nu e preşedinte al PP-DD

Situaţia de la Buzău nu e unică în partidul „viitorului preşedinte al României”. Mai mulţi entuziaşti din provincie, în mare parte oameni în vârstă cu puţini bani, acaparaţi de discursul oracolului din Caracal, s-au apucat din proprie iniţiativă să înfiinţeze filiale ale Partidului Poporului-Dan Diaconescu în ţară. Majoritatea – de la 32 de organizaţii judeţene, din cercetările noastre – au fost alungaţi după ce au făcut rost de sediu şi au alergat prin sate şi comune să adune adeziuni. Au fost înlocuiţi cu politicieni emigraţi de la alte partide, cu mai multă experienţă în combinaţiile din politică şi, mai ales, cu mult mai mulţi bani.

Interesant este că exilaţii susţin în cor acelaşi lucru, anume că Dan Diaconescu s-a ferit să se ocupe personal de treaba murdară de a-i înlocui şi a băgat-o la înaintare pe Simona Man.  Aceasta, deşi aproape necunoscută electoratului otevist, este preşedintele din acte al Partidului Poporului. De altfel, chiar „domnul Dan” a declarat, la un moment dat, că, oficial, nu are nici o legătură cu PP în afară că-i dă o parte din nume.

„Pe strada unde stă tatăl lui Diaconescu nu a vrut nimeni să adere la partid”

Dintr-un admirator al oracolului caracalean, Ilie Neacşu, profesor de matematică în Olt, a devenit un critic înverşunat. „Eu am fondat aici, la Slatina, a patra filială din ţară. L-am crezut pe Dan Diaconescu un om serios şi am acceptat să mă ocup. Am fost în 68 de localităţi din judeţ şi am făcut câte o organizaţie. Dar a fost greu, oamenii erau reticenţi, îmi spuneau: «Du-te de aici cu şarlatanul ăla». În Balş, a durat trei zile până să găsesc un lider local. Pe strada unde stă tatăl lui Diaconescu, în Caracal, nu a vrut nimeni să adere la partid, se uitau cu dispreţ la mine. Numai în Corabia am fost de şapte ori să găsesc un lider şi se contestau unii pe alţii. Până la urmă, am adunat 800 de adeziuni„,  povesteşte Ilie Neacşu începuturile sale ca fost lider al PP-DD Olt. Numai că eforturile lui, a cheltuit cam 8.000 de lei pentru treaba asta, i-au adus numai necazuri. Totul s-a năruit în momentul în care pe fir a intrat Simona Man.

continuare în pagina 2

„Eu am discutat cu ea, la Bucureşti. M-am dus la ea să îi prezint cine sunt, adeziunile, tot. Foarte deschisă, a primit listele, încântată, m-a felicitat. Când m-am întors la Slatina, un patron care a fost la partidul lui Becali mi-a spus că l-a sunat Simona Man şi i-a propus să-mi ia locul la conducerea partidului. Ei vroiau oameni cu bani, nu un profesor„, se plânge acum Ilie Neacşu. El afirmă că de atunci nu i-a mai răspuns nimeni „de la centru” la telefon. Iar apoi a asistat la o alambicată combinaţie de schimbări de preşedinţi de fililale, care în rezumat sună cam aşa: „Am auzit că l-au pus pe Măceşan, un fost pesedist şi pedelist, care a transmis că aduce mii şi mii de membri. Numai că în scenă au mai apărut şi unul Crăciuniţă, şi liderul de sindicat de la uzina de aluminiu. Ăştia au crezut că fac o afacere, că Dan Diaconescu le dă bani. Numai că Diaconescu le-a spus: «Dacă vreţi să faceţi politică, pe banii voştri, dacă nu, nu». Şi ei au plecat. Apoi  a apărut unul Teiu Păunescu, parlamentar încă din 1990, cu multe procese penale. Şi încă unul Trifu, care se cunoştea cu Simona Man, care l-a băgat şi pe el la conducere. La congres, Teiu cu Trifu s-au văzut şi s-au luat la ceartă”. Iar combinaţiile nu s-au terminat aici. „Prefect la Slatina e unul Moisiu. Fratele lui era vicepreşedinte la PDL, dar a plecat din acest partid şi a găsit refugiu la PP. S-au atacat unii pe alţii şi până la urmă în Slatina a rămas Moisiu. Teiu Păunescu, împreună cu Trifu, participă la alegeri doar la Potcoava. Au făcut conciliere”, ne-a explicat fostul adept al lui Dan Diaconescu complicata schemă politico-oltenească. 

Rocada soţie-soţ de la Piteşti

În Argeş, situaţia e aproape trasă la indigo. Un entuziast, Constantin Drăguţă, a văzut cum Dan Diaconescu „li se adresează ăstora amărâţi” şi asta i-a plăcut. Nu  a mai stat pe gânduri şi s-a pornit pe înfiinţat o filială la Piteşti. „Eu am fost arbitru de fotbal şi cunosc tot judeţul şi am relaţii prin ţară. Am făcut filială şi la Câmpulung şi acum aştia din PP ne acuză, ne numesc cuib de viespi. Numele meu şi telefonul au fost pe crawl-ul OTV„, se laudă, cu mâhnire, piteşteanul. „La început a fost un soi de entuzism, am crezut că există seriozitate, dar când am văzut că vin de la Bucureşti în jeep-uri… Diaconescu nu are nevoie din ăştia săraci, are nevoie tot de ăia cu bani. A vrut să impună oameni de la Bucureşti, dar eu m-am opus, am zis să fie numai argeşeni.” Acela a fost momentul când s-a rupt totul. Iniţial, Constantin Drăguţă s-a dus şi în studioul OTV, a intrat 10 minute în direct şi părea că lucrurile merg spre bine. Dar nu era aşa. Scaunul de preşedinte local i-a fost sabotat, se plânge el acum, de avocatul Marian Fulga. „Fulga a venit la mine. La început nu am vrut, dar până la urmă am acceptat şi l-am primit în grupul nostru. A venit şi cu nevastă-sa la noi, sunt avocaţi amândoi. Şi ne-am gândit să facem o şedinţă, pe judeţ, ca să alegem conducerea. La şedinţă, soţia lui s-a ocupat de procesul-verbal şi când a notat participanţii, pe mine m-au lăsat la coadă şi s-au pus ei primii. Eu am plecat de acolo. A doua zi, am revenit la sediu şi un aliat de-al meu mi-a spus că nu mai fac parte din grup. Am căutat adeziunile şi am văzut că le-au luat pe toate puciştii şi s-au mutat într-un alt sediu.

În peisaj a intrat Simona Man şi, pentru o vreme, Constantin Drăguţă a sperat că i se va face dreptate. Numai că, afirmă acum piteşteanul, tocmai ea a făcut posibilă lovitura de scaun de la PP-DD Argeş. „Simona Man a venit de la Bucureşti fără să mă anunţe. M-a chemat doar Fulga, să facem o şedinţă, dar eu nu ştiam că e şi Man acolo. Apoi au zis că au nevoie de oameni cu bani, iar eu nu aveam. Aşa că Simona Man mi-a spus că preşedinte va fi doamna Fulga. Nu a fost nici o adunare, ceva. Erau în sală numai oameni din partea lor, partea noastră nu a fost primită. Apoi ne-au cerut cotizaţie 50 de lei pe lună.” Până la urmă, Constantin Drăguţă a cedat şi a renunţat la abia începuta sa carieră politică. Şi nici nu mai vrea să lupte. „Nu am mers în instanţă, am considerat că nu are rost.” Până la urmă, nevasta lui Fulga i-a cedat conducerea PP-DD soţului ei, care e actualul lider de la Piteşti. 

Cine e Simona Man

Discretă cu apariţiile publice, Simona Man este trecută în acte ca preşedintele Partidului Poporului – Dan Diaconescu. Presa centrală a scris că a fost implicată în păcălirea unor oameni de afaceri, politicieni şi medici din Bucureşti, de la care ar fi încasat, împreună cu concubinul ei, sute de mii de euro. „Simona Man şi concubinul său, prin firma SC Autojile SRL, cumpărau autoturisme de lux din SUA la preţuri mici, ajungeau cu ele în Germania, locaţie în care concubinul aranja actele şi făcea contractele de vânzare-cumpărare, dublând preţurile. Printre persoanele înşelate se regăsesc viceprimarul Drăgan Ion din oraşul Mihăileşti, judeţul Giurgiu, care ar fi fost înşelat cu suma de 250.000 euro, după ce i s-a promis o limuzină Mercedes, pe care omul nu a văzut-o nici în ziua de azi. O altă victimă ar fi  Vlad Ion, din Slatina, soţul prim-procuroarei de la Parchetul Slatina, care a fost înşelat cu suma de 50.000 de euro, pentru o limuzină BMW. Doctorul Şerban Brădişteanu a fost şi el înşelat  cu suma de 150.000 euro tot pentru un autoturism de lux”, scriu jurnaliştii.

continuare în pagina 3

Am contactat şi noi o parte din victimele din scandal. Acestea au susţinut că relatările din presă sunt reale şi că există chiar o plângere penală împotriva concubinului Simonei Man, depusă la o secţie de poliţie din Capitală. Dar, deşi în particular sunt revoltaţi că i-a păcălit preşedintele PP-DD, nici unul dintre păgubiţi nu doreşte să facă public adevărul în această poveste financiară.

Cine a plecat cu banii de la moară?

O altă afacere controversată în care este implicată Simona Man, prin firma MaxCargo Company, unde este acţionar, priveşte intrarea în insolvenţă a unei mori din Arad. Fosta proprietară susţine că a fost păcălită de administratorul morii, care era mână în mână cu reprezentanţii MaxCargo. „Administratorul a emis facturi către MaxCargo, dar nu ştiu cât grâu a intrat la noi concret. Şi-au dat banii unii la alţii şi pe mine m-au scos în faliment. Am făcut plângere penală, dar nimeni nu se ocupă. Eu nu mai ştiu ce se întâmplă acum”, ne-a explicat Angella-Csilla Farago, fosta proprietară a Morii Dorobanţi.

Primarul comunei unde are sediul declarat firma MaxCargo Company ne-a explicat că reprezentanţii acesteia nu au mai raportat nici un fel de activitate la Primărie. „Ceva pământ a avut, dar acum nu mai e nimic. O ştiu pe fata de la OTV. A avut o problemă cu moara de la Dorobanţi. Ceva prieteni de familie de-ai lor  au fugit cu banii. Dar au şi ei de recuperat”, a menţionat primarul Gheorghe Lăcătaşu.

Tatăl Simonei Man ne-a declarat că aceasta a fost de fapt păgubită în povestea cu Moara Dorobanţi. „Nu merge nicicum afacerea asta. Deocamdată staţionează. O să facem altă firmă şi cu asta o să vedem ce o să facem. Dorobanţul are să ne dea nouă 45.000 de euro”, a fost singura explicaţie a părintelui. Acesta nu a dorit să discute despre afacerea Autojile. „Astea sunt aberaţii. Gata, drum bun şi sănătate”, a fost răspunsul său.

Nici Simona Man, nici Dan Diaconescu nu au putut fi contactaţi pentru a lămuri toate aceste controverse din cadrul Partidului Poporului. Deşi la telefonul preşedintei PP-DD a răspuns o persoană care s-a recomandat ca secretara sa, care-i va transmite solicitările noaste, nu am mai primit, până la apariţia acestui articol, nici un răspuns.

Cele mai citite

Încetarea focului în Fâșia Gaza intră în vigoare duminică: Acord mediat de SUA, Qatar și Egipt

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie, la ora 06:30 GMT (08:30, ora locală), conform anunțului...

Vortexul polar lovește SUA: Gerul extrem și ninsorile vor afecta 300 de milioane de oameni

Un vortex polar este prognozat să afecteze săptămâna viitoare cea mai mare parte a Statelor Unite, inclusiv regiuni sudice neobișnuit de friguroase. Serviciul Meteorologic Național...

Preţurile apartamentelor din Bucureşti continuă să crească și cu 12.000 de euro într-o lună

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti au înregistrat o creştere semnificativă la finalul anului 2024. Luna decembrie a adus o majorare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă