6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialOuăle lui Năstase nu ies la socoteală. Lipsă: 150 de mii de...

Ouăle lui Năstase nu ies la socoteală. Lipsă: 150 de mii de euro!

Declaraţia de avere a lui Adrian Năstase continuă să producă surprize halucinante chiar şi după declanşarea unor anchete penale legate tocmai de provenienţa veniturilor sale. Deşi, oficial, spune că a încasat în ultimii doi ani aproape 150 de mii de euro din vânzarea ouălor de la Cornu, în realitate, ferma fostului premier nu se mai ocupă de această activitate de câţiva ani buni.

 

Numele lui Adrian Năstase a fost implicat în ultimii ani în cel puţin trei dosare penale legate de corupţie. Într‑unul dintre acestea – „Trofeul Calităţii” – a fost chiar condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu executare. Având în vedere toate aceste acuzaţii grave aduse fostului premier, pentru perioada în care a condus România, ne-am fi aşteptat ca Năstase să sufle acum chiar şi-n iaurt când vine vorba de declaraţia sa de avere. Lucrurile nu s-au întâmplat deloc aşa. Am constatat neconcordanţe semnificative în ultimele două declaraţii ale liderului PSD.

Explicaţiile fostului premier ridică şi mai multe semne de întrebare.  

Surprizele din declaraţiile de avere

În declaraţiile de avere din 2010, Adrian Năstase menţionează că în anul fiscal 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2009 soţia sa a câşti­gat din activităţi agricole pentru care deţine şi certificat de producător, suma de 305.000 lei. În anul următor, Năstase menţionează în acte că între 1 ianuarie 2010 şi 31 decembrie 2010, soţia sa a câştigat, din aceleaşi activităţi, 295.000 lei. Cum este posibil ca Adrian Năstase să aibă şi alte activităţi agricole, nu doar crescătoria de găini, l‑am întrebat pe acesta dacă ferma de la Cornu s-a reprofilat în­tre timp. Fostul premier ne-a explicat însă că veniturile trecute în decla­raţiile de avere  au fost obţinute pe baza „certificatului de producător„ al soţiei şi provin din vânzarea ouălor de la ferma din Cornu. Surprizele aveau să apară însă atunci când am mers în localitatea liderului PSD. Mai întâi, am stat de vorbă cu câţiva dintre vecinii lui Năstase despre ferma de găini ouătoare a acestuia. Nu mai puţin de şapte localnici ne‑au spus că aceasta este depopu­lată de mai mulţi ani.

RL: „Vreau să iau şi eu nişte ouă de la ferma domnului Năstase”

Vecina 1: „La fermă nu e nimeni. Nu mai sunt de mult găini, de ani de zile. De ani de zile nu mai are producţie. Cu mult înainte de 2010 nu mai are găini. 

Vecina 2: „E de mai multă vreme. Sunt ani mulţi în urmă. Nu mai vine nimeni. Dacă aveau fermă de păsări cu ouă, normal că intrau maşini şi luau, dar acum nu mai au de ani de zile. De 5-6 ani, cine ştie? Nu aveţi ce căuta aici, că nu e nici o activitate. E mort totul de mult.

Vecinul 3: „Păi dacă nu mai are nici un ou, nu mai are nici o găi­nă… E patru ani de-atunci. Sunt vecin cu el până-n fundul grădinii. Mai are doar 30-40 de găini, cum am şi eu, pentru casă”.

Medicul veterinar din Cornu: „Ferma e depopulată”

Pentru a avea certitudinea că lucrurile stau exact aşa cum le relatează localnicii din Cornu, am luat legătura şi cu alte surse, de data aceasta mai avizate. Pretinzând că sunt agent de vânzări la o firmă ce comercializează produse agricole, l-am contactat pe medicul veterinar din Cornu şi l-am rugat să mă pună în legătură cu fermele din zonă. Iată fragmente din dialogul telefonic cu acesta:  

R.L.: „Ştiu că aici în Cornu e cel puţin o fermă mare, aia a lui Năstase. Câte capete are ăsta? Cât aş putea să vând la el?”

Veterinarul: „Păi nu mai sunt. Sunt depopulate”.

R.L.: „Sunt depopulate? Când le-a depopulat?”

Veterinarul: „Deci nu, nu mai are, că mă ocup eu de ele”.

R.L.: „E doar o chestie tranzitorie, că vrea să dezinfecteze hala, sau de mult timp?”

Veterinarul: „De mult timp. De câţiva ani. De trei ani-trei ani jumate”.

Aceleaşi informaţii am obţinut şi de la asistenta medicului veterinar, Tatiana Vasioiu. „Adrian Năstase nu mai are ferma de păsări de cel puţin doi-trei ani”.

Ce spune viceprimarul

O condiţie legală pentru ca un fermier să-şi poată comercializa produsele este obţinerea certificatului de producător de la primărie. Am luat legătura cu Nicolae Manta, viceprimarul comunei Cornu, pentru a verifica dacă Dana Năstase mai deţine „certificat de producător-produse agricole” sau a renunţat la acest tip de activităţi.

R.L.: „Domnule viceprimar Manta, vroiam să ştim dacă Dana Năstase şi-a reînnoit certificatul de producător şi pentru ce tip de activităţi agricole?”  

Viceprimarul: „Nu mai funcţio­­­nează ferma lui Dana Năstase”.

R.L.: „De cât timp?”

Viceprimarul: „Nu sunt în stare să vă spun acum, dar e ceva timp de când nu mai func­ţionează, imediat după ce a fost problema cu gripa aviară parcă”.

R.L.: „Nu mă puteţi ajuta şi pe mine cu o dată exactă?”

Viceprimarul comunei Cornu mi-a solicitat un scurt răgaz să verifice în arhivele primăriei. Ulterior ne-a comunicat situaţia exactă.

Viceprimarul: „În 2006, 2007, 2008 are certificat de producător pentru ouă, carne de pasăre şi brânză. La ora asta nu mai este nimic”.

R.L.: „Şi 2009?” 

Viceprimarul: „Nu, atâta văd. 2006, 2007, 2008″.

Diversiunea televizată

Adrian Năstase a încercat în ultima perioadă să creeze impresia de „activitate intensă la fermă” printr-o postare a sa pe blog din 2011, în care declara că ferma de găini ouătoare „duduie”. În mod ciudat, ex-premierul a prezentat şi o galerie foto de la fermă, în care prezintă vizual toată fauna specifică într-o gospodărie, însă din care, în mod straniu, lipsesc imagini tocmai din singura activitate care „duduie”, adică creşterea găinilor.

În cursul anului 2010, Adrian Năstase a participat la o emisiunea TV, împreună cu realizatorul Lucian Mândruţă, emisiune care prezenta din nou atmosfera idilică din ferma de la Cornu. Deşi reportajul se deschide cu un coş plin cu ouăle lui Adrian Năstase, în restul materialului video sunt prezentate ţuica, mieii, viţeii, tractorul, maşina de curăţat zăpada de pe alei şi un ţarc rudimentar populat cu o mână de găini şi cocoşi de rasă, cu scop mai mult ornamental. În înregistrare nu apare nici măcar un cadru în care se prezintă hala industrială de păsări (vezi galeria foto), care, de fapt, ar trebui să fie bază productivă a fermei de la Cornu.

Năstase şi afacerile sale agricole

Adrian Năstase susţine că nu are altă activitate, în afara pro­­duc­ţiei de ouă, la ferma de la Cornu. Acest lucru chiar dacă mai deţine şi 80 de hectare de teren dat în arendă. Iată dia­logul purtat cu acesta zilele trecute.

R.L.: „Cum justificaţi venitul de aproape 300.000 lei din declaraţia de avere din 2011, având în vedere că aveţi arendate cele 80 de hectare trecute în declaraţia de avere. Din arendă nu se pot scoate în nici un caz atâţia bani. În declaraţia din 2011 e treaba asta”.

A.N.: „Trebuie să mă uit, ca să fiu sincer, dar în primul rând nu cred că avem 80 de hectare arendate. Nu ştiu de unde aţi luat datele astea?”

R.L.: „De la fiul dvs”.

A.N.: „Nu, nu, în nici un caz. Uitaţi-vă în declaraţie. În ceea ce priveşte suma, nu ştiu care dintre ele, apare, cred că este vorba de ferma de găini de la Cornu”.

R.L.: „Aaa! Eu am crezut că e vorba de producţia de pe hectare, pentru că scrie ceva de gen producător”.

A.N.: „Nu, certificatul de producător era pentru ouăle din ferma de la Cornu”.

R.L.: „În ce constă de fapt toată activitatea agricolă a familiei dumneavoastră? Care sunt activităţile principale? Cultura mare, din moment ce aveţi 80 de hectare?”

A.N.: „Nu, nu, dar n-avem aşa ceva. Informaţia e greşită. Uitaţi-vă pe declaraţia de avere şi nu veţi găsi aşa ceva.

R.L.: „Aveţi stupi?”

A.N.: „Nu, nu mai avem de foarte mult timp. Am avut la un moment dat, dar avem nişte pomi fructiferi, dar nu o supra­faţă foarte mare şi aşa cum vă spuneam, avem ferma asta de păsări şi animalele de curte. Eu am făcut la un moment dat niş­te reportaje. Au venit de la nu ştiu ce televiziune, de la Prima parcă şi am fost în curte şi am făcut atunci o filmare şi cred că au văzut ei ce e acolo”.

R.L.: „Am văzut în filmare că aveţi şi nişte viţei, dar erau puţini. Câţi erau: 10-15?”

A.N.: „Nu-i mai avem. Au fost la un moment dat cred că 10. Nici nu mai ştiu dacă au fost ai noştri. Mi se pare că doar i-am ţinut că n-aveau unde să-i ţină nişte prieteni de-ai noştri şi pe urmă i-am transferat la ei”.

R.L.: „Şi livada este mai mare de 2-3-4 hectare?”

A.N.: „Nu, nu, nici atât. E doar ce e în curtea noastră care are un hectar jumate, cam aşa”.

Concluzie

În ciuda evidenţelor, Adrian Năstase susţine că veniturile declarate provin exclusiv din ferma de păsări de la Cornu. Fermă, care după cum am constatat, nu mai produce nimicde ceva timp. În aceste condiţii, se naşte o întrebare legitimă: De unde provin banii, aproximativ 300.000 de lei pe an,  trecuţi în ultimele sale declaraţii de avere?

P.S.  L-am rugat în scris pe Adrian Năstase să comenteze situaţia constatată de noi la Cornu. Nu am primit încă răspuns.   Text Box:

Dosarele lui Năstase

În ianuarie 2012, instanţa supremă l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea banilor proveniţi din organizarea unor conferinţe  pentru campania din 2004-cazul „Trofeul Calităţii”.

 Într-un alt dosar, Năstase a intrat în atenţia procurorilor pentru moştenirea de „1 milion de dolari” de pe urma mătuşii Tamara (o pensionară care a locuit toată viaţa ei într-un apartament de bloc) şi pentru un transfer bancar de 400.000 euro efectuat de afaceristul Alexandru Bittner în contul Danei Năstase.

 De asemenea, fostul premier a avut necazuri cu justiţia inclusiv în cazul blocului din Zambaccian, construit de către firma lui Sergiu Sechelariu, secretar de stat în guvernul Năstase. Inclusiv decoraţiunile interioare din locuinţa lui Năstase au fost achiziţionate într-un mod suspect. Astfel, Năstase i-ar fi cerut consulului României la Hong Kong să facă „shopping” de obiecte utile pentru amenajarea casei premierului, pe care să i le trimită cu containerul pe vapor, în ţară.

De asemenea, despre Adrian Năstase a circulat în anii cât a fost prim-ministru zvonul că ar fi unul dintre cei mai bogaţi români, cu conturi ascunse în străinătate (lucru nedovedit).

Vezi şi galeria foto aeriană cu „domeniul boieresc de la Cornu al lui Adrian Năstase”

Citeşte şi: „Cum au arătat anii de studenţie ai lui Andrei Năstase la Milano”

Cele mai citite

Statele Unite resping acuzațiile ONU privind genocidul în Gaza și critică raportul Human Rights Watch

Statele Unite au condamnat ferm concluziile unui comitet special al ONU care a sugerat că metodele utilizate de Israel în Fâșia Gaza „corespund caracteristicilor...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....
Ultima oră
Pe aceeași temă