3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialMasini Grele Giurgiu SA, devalizata de propriii actionari

Masini Grele Giurgiu SA, devalizata de propriii actionari

Firma patronata de Valerian Simirica si Mihai Tanjala, S&T Equipment and Machinery Ltd, inmatriculata in statul american Illinois, a preluat pachetul majoritar al Intreprinderii de Masini si Utilaje Grele (ICMUG) SA Giurgiu. „Investitorii strategici” au fost acuzati ca au vandut active in interes propriu, au cesionat ilegal o parte din actiunile firmei si nu au respectat contractul privind programul de investitii. Intreprinderea care fabrica odata utilaje de foraj petrolier si minier, foarte cautate pe piata externa, a ajuns sa produca doar confectii metalice, ca orice banal atelier de lacatuserie. Valerian Simirica si asociatul sau Mihai Tanjala au mai incercat o privatizare de „succes”. Cei doi au fost acuzati ca au pus pe butuci si Nitramonia Fagaras.

Imprumuturi cu cantec

Investitorii Valerian Simirica si Mihai Tanjala nu si-au respectat obligatia de investitii de aproape 3 milioane de dolari, esalonat asumata prin contract. Ba, mai mult, si-au imprumutat cu bani propria firma. Astfel prin contractul din 15.11.2004 S&T Equipment and Machinery Ltd a imprumutat ICMUG SA cu 16.063 de dolari, suma necesara pentru stingerea unei datorii catre o alta societate, la care cei doi investitori aveau o cota de participare de 98%. Documentul mai stipula ca imprumutul, acordat cu dobanda, pe o perioada de 300 de zile, este garantat cu „una bucata masina de frezat prin copiere”, a carei valoare este de 36.888 USD. E de la sine inteles ca ICMUG nu s-a grabit sa returneze banii, ceea ce le-a dat posibilitatea creditorilor sa-si insuseasca garantia cu o valoare de doua ori mai mare. Povestea s-a repetat cateva luni mai tarziu. De data aceasta Valerian Simirica, in nume propriu, a imprumutat SC ICMUG SA cu 50.000 de dolari. Potrivit contractului din 26.04.2005, imprumutul a fost garantat cu o imensa cladire pentru birouri, in suprafata construita de 1.425 metri patrati, a carei valoare este de zeci de ori mai mare decat creditul acordat. Deocamdata Valerian Simirica nu a avut timp sa execute garantia conform contractului.

ICMUG, devalizata de active

Cel mai avantajat de pe urma privatizarii ICMUG SA a fost Mihai Tanjala, asociatul lui Valerian Simirica. Pentru a scoate cat mai multi bani din aceasta afacere Mihai Tanjala a vandut catre sine mai multe active ale societatii giurgiuvene. Astfel, pe 26.08.2004 ICMUG, al carei presedinte era chiar Tanjala, i-a vandut firmei Dunav International Transport SRL Lugoj „un ansamblu de blocuri situat in municipiul Giurgiu, Bulevardul Mihai Viteazu (…) plus terenul aferent in suprafata de 11.719 mp”. Societatea Dunav este patronata de familia lui Mihai Tanjala. Pretul tranzactiei a fost de 850 milioane de lei vechi. Potrivit expertilor imobiliari, pretul imobilului ar fi fost subevaluat de aproximativ 15 ori.
Doua luni mai tarziu Tanjala & familia mai dau un „tun”. De data aceasta tranzactia a fost facuta prin sistemul-suveica, pentru a se sterge orice urma. Pe 14.10.2004 ICMUG SA a vandut firmei Dunav International Transport SRL „activul-imobil din municipiul Giurgiu, strada Portului nr. 1 (n.r. – Zona Libera Giurgiu) constand in constructie administrativa in suprafata construita de 617,8 mp”. Pentru aceasta cladire Dunav a achitat doar 660 milioane de lei vechi. Dupa doar doua saptamani Dunav vinde mai departe imobilul propriilor patroni, Mihai si Niculina Tanjala, cu 680 milioane de lei vechi. „Bomba” vine insa dupa alte trei saptamani. Pe 25.11.2004 familia Tanjala a instrainat constructia societatii Administratia Zonei Libere Giurgiu SA contra sumei de 405.000 euro (aproximativ 14 miliarde de lei vechi), pretul reprezentand valoarea reala a imobilului.

Autoritatile pot restabili „pretul corect”

Potrivit Codului Fiscal, in cadrul unei tranzactii intre persoane afiliate (cum este cazul Dunav-familia Tanjala), „autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor furnizate in cadrul tranzactiei”. Acelasi act normativ stipuleaza ca pretul de piata se poate stabili pe baza pretului de revanzare. Cu alte cuvinte, Mihai si Niculina Tanjala ar trebui sa fie obligati sa returneze catre ICMUG SA diferenta de la 680 milioane de lei, cu cat au cumparat imobilul, pana la 14 miliarde de lei, cu cat l-au vandut mai departe.
Mihai Tanjala a incercat sa le ascunda auditorilor financiari tranzactiile oneroase facute in favoarea familiei sale. Astfel, potrivit raportului intocmit de auditorul Gheorghe Stubeanu, inregistrat la AVAS pe data de 6.12.2005, s-a consemnat: „Mentionam ca managementul societatii nu ne-a prezentat declaratii privind tranzactiile realizate cu parti afiliate conform solicitarii din adresa noastra nr. 31/22.03.2005, in acest sens auditorul a verificat numai tranzactiile realizate cu entitatile la care societatea detine interese de participare”.

Afaceri cu fier vechi

Patronii ICMUG au fost acuzati ca au dezmembrat mai multe utilaje si constructii metalice ale societatii, pe care le-au valorificat ca fier vechi. Aceasta in conditiile in care AVAS interzisese orice actiune de instrainare a bunurilor ICMUG. Prin adresa din 30.05.2005 investitorii au fost somati sa nu intreprinda „nici un act de dispozitie asupra activelor societatii (vanzare/inchiriere/grevare de sarcini). Cu toate acestea, ICMUG SA a incheiat cu SC Lematec Trade Inter Impex SRL Bragadiru un contract pentru vanzarea a 1.000 tone de fier vechi.
Pe 29 martie a.c. muncitorii firmei Lematec, care dezmembrau cu aparatele autogen un pavilion metalic, au provocat un incendiu. Focul s-a aprins la doar cateva zeci de metri de un depozit de carburanti. Dezastrul a fost evitat doar datorita interventiei rapide a pompierilor. Pentru ca Lematec si ICMUG nu aveau autorizatie de mediu, Garda de Mediu Giurgiu le-a amendat cu cate 350 milioane de lei vechi.

Privatizare pe butuci

Firma americana S&T Equipment and Machinery Ltd a cumparat pachetul majoritar de actiuni al ICMUG SA la data de 30 mai 2003, cu mai putin de 320.000 de dolari. Suma este ridicola daca luam in calcul ca societatea giurgiuveana are active in valoare de aproximativ 3,5 milioane de dolari. La acestea se mai adauga si terenurile societatii, majoritatea situate in Zona Libera Giurgiu, ceea ce le confera o valoare foarte mare. In contractul de privatizare se stipula ca firma S&T (Simirica & Tanjala) are obligatia ca pe o durata de cinci ani sa realizeze esalonat investitii pentru dezvoltarea ICMUG in valoare de 2,8 milioane de dolari. Potrivit programului de investitii, pana pe 30 mai a.c., valoarea cumulata a aportului de capital ar fi trebuit sa fie de 1.520.000 de dolari. Mai mult, cumparatorul actiunilor se obliga sa constituie garantii a caror valoare sa o acopere integral pe cea a investitiilor. S&T insa nu a respectat nici una din aceste clauze. Mai mult, a concediat o parte din muncitori, ceea ce reprezinta o alta incalcare a contractului de privatizare.

AVAS a reziliat contractul de privatizare

Mai multe controale ale AVAS au relevat nereguli grave in activitatea ICMUG, de care se face vinovata firma S&T Equipment and Machinery Ltd. Prin urmare, pe 6 martie a.c. agentia a reziliat contractul de privatizare cu Simirica si Tanjala. Potrivit AVAS, S&T „nu a realizat integral investitiile ajunse la scadenta, nu a constituit garantiile necesare garantarii investitiilor pentru anii urma tori si nu a pastrat numarul de personal”. Mai mult, sustin inspectorii AVAS, firma americana a cesionat ilegal 50% din actiuni catre societatea lui Mihai Tanjala, Dunav International Construct SA, care, dupa cum se stie, era si coactionar la S&T. Statul a decis si actionarea in instanta a cumparatorului actiunilor ICMUG pentru stabilirea daunelor interese si sesizarea organelor de cercetare penala cu privire la modul de gestionare a societatii in perioada de la privatizare pana la desfiintarea contractului de vanzare-cumparare.

Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă