KPMG, companie implicată în falimentarea Astra Asigurări, vrea să calculeze și prețurile RCA pentru șoferii români. Milioane de proprietari de autoturisme vor fi afectați

de Eliza Avram , 14 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 12:27, 15 noiembrie 2017
KPMG, companie implicată în falimentarea Astra Asigurări, vrea să calculeze și prețurile RCA pentru șoferii români. Milioane de proprietari de autoturisme vor fi afectați

 

Ultimul administrator al Astra Asigurări de dinainte de intrarea firmei în faliment, KPMG Advisory, a depus, împreună cu o altă firmă din grup, o ofertă pentru calcularea tarifului de referință al RCA, cel mai important indicator din piața asigurărilor. Concurent al KPMG este, alături de două firme puțin cunoscute, și Delloite, altă companie din Big Four, de asemenea implicată în falimentul Astra Asigurări.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea intra încă o dată într-o relație comercială cu societatea KPMG, dacă aceasta din urmă va câștiga o licitație unde s-a înscris recent. KPMG ar putea  încasa în jur de 800.000 de lei  pentru a calcula tarifele de referință pentru RCA, cei mai importanți indicatori de pe piața asigurărilor.

 Potrivit informațiilor publicate de Profit.ro, compania concurează pentru contract cu Vireo Bacău, Rcor.ro Sibiu, dar și cu Deloitte Audit, aceeași societate care a fost plătită de KPMG din patrimoniul Astra Asigurări pentru a evalua activele companiei falimentare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară motivează deschiderea licitației spunând că piața are nevoie de o mai mare transparență. „În ultimii doi ani s-a constatat pe piața asigurărilor din România o necesitate din ce în ce mai mare cu privire la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte, complete și furnizate la timp. Astfel, s-au implementat inclusiv măsuri legislative noi pentru a atinge acest obiectiv printre care și obligativitatea calculării și publicării semestriale a unui tarif de referință pentru contractul de asigurare RCA. Această obligativitate, conform articolului 18 din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, revine ASF după cum urmează: Tariful de referință se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către ASF, -după formula prevăzută la articolul 2, punctul 24 și se publică de către ASF“, se arată în caietul de sarcini al licitației.


KPMG merge la licitație cu două entități, KPMG Advisory și KPMG Audit, prima dintre ele activând și ca ultim administrator al Astra Asigurări, de unde a încasat peste 1,5 milioane de euro. De altfel, structura de personal a KPMG Advisory este aproape similară cu cea a KPMG Restructuring, firma care lichidează astăzi compania Astra Asigurări.

KPMG poate influența viața a milioane de șoferi români

Din postura de administrator, acțiunile KPMG Advisory au fost unul din factorii care au condus la explozia fără precedent a tarifelor RCA. Mai întâi, ca factor de decizie la Astra Asigurări, KPMG a majorat tarifele practicate de companie, pe atunci reper pe piață, fapt care a condus la creșterea per ansamblu a prețurilor.

Mai apoi, pentru că a eșuat în demersul de a salva sau a vinde compania- în condițiile în care nu a acționat conștient în sens invers- KPMG este responsabil de creșterea fără precedent a tarifelor RCA, din perioada 2015-2016.

Rămase fără concurență, companiile multinaționale din asigurări au majorat tarifele RCA, având în vedere că vorbim despre o asigurare obligatorie pentru toți șoferii. Au existat creșteri de până la 300% a tarifelor în doar câteva luni de zile, cei mai afectați fiind transportatorii, adică cel mai -dinamic sector din economia României.

Pentru persoanele fizice, creșterile au fost de 60% pe medie, cu vârfuri de până la 200%

Ironia face ca tocmai -această explozie a tarifelor să fi determinat introducerea tarifului de referință pe care vrea să îl calculeze același KPMG. Acest indicator este menit să înlocuiască plafoanele care au funcționat timp de șase luni în România ca o măsură disperată pentru a opri scumpirea RCA.

În funcție de tariful de referință, care va fi calculat pe fiecarea categorie de automobile și pe fiecare categorie de vârstă a șoferilor, se vor calcula și prețurile RCA. Altfel spus, KPMG vrea să calculeze prețul asigurării plătite de cele 5 milioane de șoferi români.

Big Four KPMG sau corupția ca stil de afacere

Compania KPMG, cea mai mică, dar și cea mai controversată din grupul de consultanți denumit generic „Big Four“, există în România sub forma unei franșize. La nivel mondial, KPMG a fost acuzată și chiar a plătit amenzi în mai multe dosare privind fapte de intermediere de mită sau ascunderea cifrelor unor companii. Cel mai recent, despre KPMG s-a aflat că a fost implicată în intermedierea unei mite date de Rolls-Royce.

KPMG a fost amendată și de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse după ce a semnat auditul unei companii de petrol și gaze care a supraevaluat anumite active de mai mult de 100 de ori.

Tot despre mită vorbește și fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat în dosarul Microsoft, care arată, într-un denunț, că firma KPMG România a fost implicată direct în intermedierea mitelor primite de demnitarii români de la gigantul american de IT.

Comentarii

 • Costin Stefan

  20 noiembrie 2017 18:59

  LA NOI ESTE O LOVITURA DE STAT in desfnasurare continua, pt ca Dragnea, Tariceanu si Ion Iliescu sa nu ajunga dupa gratii. Banditii vor sa aduca Justitia sub ascultarea PSD, sa controleze Serviciile, sa-l suspende pe presedintele Iohanis si sa ocupe toate posturile de decizie din institutiile statului.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  20 noiembrie 2017 18:57

  ZIARUL ,,ROMANIA LIBERA,, S-A FLESCAIT. SE SIMTE LIPSA JURNALISTILOR PATRIOTI, CARE AU PLECAT SAU AU FOST IZGONITI FIINDCA AU ADUS LA LUMINA ZILEI JAFURILE DIRIJATE DE SECURIME PRIN INSTRUMENTUL PSD. JAFURI NEINTRERUPTE SI LOVITURI DE STAT EXECUTATE DE ELEMENTE TRADATOARE, PUCISTE SI ANTIROMANESTI DIN PSD. ESTE IN DESFASURARE SI IN MOMENTUL DE FATA O LOVITURA DE STAT INCEPUTA DE PSD IMEDIAT DUPA ALEGERILE DIN 11 DEC. 2016, CARE VIZEAZA PUNEREA JUSTITIEI SUB CONTROLUL PSD SI OCUPAREA POSTURILOR DE DECIZIE NUMAI DE OAMENII PSD. OPERATIILE SUNT CONDUSE DE DRAGNEA SI TARICEANU, CARE SUNT PE CALE SA DEA FOC TARII, CA SA SCAPE EI DOI DE INCHISOARE SI ION ILIESCU. ASTAZI CINEVA VREA SA DISTRUGA ZIARUL ,,ROMANIA LIBERA,, CARE A DEVENIT UN PORT-DRAPEL AL ROMANIEI, FIIND CEL MAI VECHI SI CEL MAI DORIT SI CAUTAT DE ROMANI. DORIM DIN TOT SUFLETUL CA JURNALISTII PLECATI, IN FRUNTE CU BATAIOSUL ORCAN, SA SE INTOARCA LA POSTURILE LOR, SI SA CONTINUIE LUPTA.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  20 noiembrie 2017 18:55

  STATUL PARALEL EXISTA ! ESTE HAITA PSD, condusa de banditul Dragnea, al carui parlament paralel este banda Tel Drum. Dragnea este seful haitei PSD, dar face numai ce hotaraste singur, sau impreuna cu haiducii sai din banda Tel Drum. Au furat pana acum, probabil doua miliarde de euro de la stat si din fondurile europene. Statul paralel PSD a existat tot timpul, dupa 1989 si a constituit scutul in spatele caruia s-au ascuns si au supravietuit securistii si comunistii activisti, cu progeniturile lor. Ei au fost la butoane de facto, chiar si in anii cand nu au guvernat de jure. Si au jefuit tara, pe care au luat-o fara datorii externe, pana a disparut intreaga industrie construita inainte de 1989 si aproape toate resursele energetice. Au devenit milionari in euro si fac ce vor cu tara si cu noi toti. Statul de jure actual este acum tot in mainile PSD, datorita tradarii liberale. Tariceanu este bandit ca si Dragnea, si DNA se poate convinge din afacerea STERLING.

  raspunde comentariului
 • Angie

  19 noiembrie 2017 18:22

  Lasati justitia fratilor sa dea verdicte definitive si atunci vom vedea daca cei care sunt trimisi in fata justitiei sunt vinovat sau nui ! Justitia Nu se face la TV! nu suntem la o piesa de teatru !Electoratul roman o sa-i taxeze ,restul este poezie !

  raspunde comentariului
 • Tepus

  19 noiembrie 2017 12:43

  CUM ATI VREA SA NU MA-NCHIN, !! LA SENAT , C-UN MANECHIN. !! SI, LA DEPUTATI, CU HOTI, !! CARE NE-AU MANCAT PE TOTI ? !! CUM SA SCAPI DE UN DORNEANU, !! DE TOADER, DE TARICEANU, !! DE DRAGNEA, BANDIT VERSAT, !! CE DAU LOVITURI DE STAT ?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  19 noiembrie 2017 10:02

  CEREM ARESTAREA INFRACTORILOR DRAGNEA SI TARICEANU, pentru mare coruptie si actiuni antistatale neintrerupte. In momentul de fata, cand sindicatele chiama oamenii in strada, pentru a impiedica pucistii PSD sa schimbe legile Justitiei si Codul Fiscal, cerem ca DNA sa inceapa anchetarea lui LIVIU DRAGNEA in Dosarul TURRIS si anchetarea lui C. P. TARICEANU in Dosarul STERLING. Dragnea, uzand de calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a cumparat Hotelul Turris, in 2009, pe numele sotiei sale, cu numai 214.000 de lei, cand costa 110 milioane de lei. Si mai are de platit statului 31 milioane de lei, aprox. 7,5 milioane de euro, pt evaziunea fiscala precizata in dosarul penal 3611-2-2012, care a fost blocat cu NUP, de catre NITU, la Parchetul General. Tariceanu, in calitate de premier, a concesionat firmei canadiene Sterling Resources, fara licitatie, prin H.G. nr.1446 si ANEXA 11 secreta, din 12 noiembrie 2008, inlocuind contractul semnat de fostul Guvern Stolojan, care ar fi dat Romaniei dreptul sa beneficieze de 51 procente in faza de exploatare, doar cu dreptul sa primim 6 la suta pana la 12 la suta redevente la finele fiecarui an pentru petrolul si gazele extrase de firma Sterling din zona Insulei Serpilor. Modificarea contractului Stolojan, prin ANEXA 11, s-a facut hoteste, in ultimile zile de mandat ale premierului Tariceanu, cu prejudicii probabil de sute de milioane de euro pentru tara noastra. Ceea ce miroase a hotie la nivel inalt, garnisita cu spaga uriasa.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  18 noiembrie 2017 15:54

  O HOTIE CLARA LA NIVEL DE STAT. In 2011, cand inca era presedintele CJT, Dragnea a dat in arenda firmei sale Tel Drum, Insula Belina si Bratul Pavel, situate pe Dunare, la 30 km de Tr. Magurele. In 2012, Dagnea a pleacat in Bucuresti, in Guvernul Ponta, si l-a lasat pe amicul sau, Adrian Gadea, pres. la CJT. In noiembrie 2013, Insula Belina, impreuna cu Bratul Pavel, au fost transferate de Guvernul Ponta de la Apele Romane catre CJT, prin HG nr.343 semnata de Ponta, Dragnea, Shhaideh si Rovana Plumb. Transferul s-a facut, la propunerea vice-premierului Dragnea, chipurile,pt a satisface dorinta CJT de a infiinta un complex turistic in zona Ins. Belina, care era deja inchiriata din 2011, pe nimica toata, de TEL DRUM. Dupa numai doua luni, pe 16 ian. 2014, CJT a transferat Lacul Belina si Bratul Pavel catre firma Tel Drum, prin incheierea unui nou contract cu respectiva firma a lui Dragnea. Acum se vede clar, ca HG 343 a fost pt Dragnea, nu pt CJT. Ins. Belina a devenit INSULA DRAGNEA. Peste alte doua luni, in martie 2014, tovarasii din BANDA, care ii administreaza firma lui Dragnea, au cerut CJT dreptul sa cesioneze Lacul Belina si Bratul Pavel unei alte firme si cererea a fost aprobata. Foarte rapid, pe 8 aprilie 2014, Tel Drum a cesionat, pe gratis, Lacul de pescuit si Bratul Pavel firmei TRIDENT 51 SRL, unde VALENTIN, fiul lui Dragnea, este actionar cu 90 la suta din actiuni. Chiria modica o plateste firma Tel Drum catre CJT. Banditul Liviu Dragnea a initiat HG 343 si a dirijat toate transferurile, pana ce Lacul Belina, Bratul Pavel si cateva zeci de hectare de teren au ajuns la odrasla sa pe gratis si Ins. Belina este sub stapanirea sa tot pe gratis, fiindca firma Tel Drum plateste chiriile. Lasati procurorii sa-si faca treaba, ca dosarele lui Dragnea nu sunt politice, ci mai degraba faptele din dosarele sale sunt pur banditesti.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  17 noiembrie 2017 19:56

  ZIARUL ,,ROMANIA LIBERA,, S-A FLESCAIT. SE SIMTE LIPSA JURNALISTILOR PATRIOTI, CARE AU PLECAT SAU AU FOST IZGONITI FIINDCA AU ADUS LA LUMINA ZILEI JAFURILE DIRIJATE DE SECURIME PRIN INSTRUMENTUL PSD. JAFURI NEINTRERUPTE SI LOVITURI DE STAT EXECUTATE DE ELEMENTE TRADATOARE, PUCISTE SI ANTIROMANESTI DIN PSD. ESTE IN DESFASURARE SI IN MOMENTUL DE FATA O LOVITURA DE STAT INCEPUTA DE PSD IMEDIAT DUPA ALEGERILE DIN 11 DEC. 2016, CARE VIZEAZA PUNEREA JUSTITIEI SUB CONTROLUL PSD SI OCUPAREA POSTURILOR DE DECIZIE NUMAI DE OAMENII PSD. OPERATIILE SUNT CONDUSE DE DRAGNEA SI TARICEANU, CARE SUNT PE CALE SA DEA FOC TARII, CA SA SCAPE EI DOI DE INCHISOARE SI ION ILIESCU. ASTAZI CINEVA VREA SA DISTRUGA ZIARUL ,,ROMANIA LIBERA,, CARE A DEVENIT UN PORT-DRAPEL AL ROMANIEI, FIIND CEL MAI VECHI SI CEL MAI DORIT SI CAUTAT DE ROMANI. DORIM DIN TOT SUFLETUL CA JURNALISTII PLECATI, IN FRUNTE CU BATAIOSUL ORCAN, SA SE INTOARCA LA POSTURILE LOR, SI SA CONTINUIE LUPTA.

  raspunde comentariului
 • toma

  17 noiembrie 2017 14:10

  Va sa zica, cand e vorba de marit birurile de pe capul romanilor sau de inventat altele noi vezi noua taxa auto multinationalele "e bune". ba chiar atat de bune incat guvernul PSD le mai si da... 800.000 lei pe bune, chiar atat costa sa faci o foaie de Excel si sa bagi niste numere acolo?.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  16 noiembrie 2017 15:32

  ZIARUL ,,ROMANIA LIBERA,, S-A FLESCAIT. SPUNETI-MI TREI ARTICOLE POLITICE NOI APARUTE ASTAZI 18 NOIEMBRIE IN RL, DACA GASITI ! CINEVA VREA SA DISTRUGA ZIARUL RESPECTIV. PROTESTEZ, REVOLTAT DE ACEASTA SITUATIE !

  raspunde comentariului
 • costica

  15 noiembrie 2017 12:11

  Colaboratori online acasa. Selectam urgent colaboratori online acasa. Lucru pe calculator. Castiguri foarte motivante. Contract. Suport pas cu pas. Totul este legal. Solicitati acum detalii la adresa noastra de gmail pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • cdny

  15 noiembrie 2017 9:07

  Ar trebui desfiintate aceste asigurari.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design