15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialKPMG, companie implicată în falimentarea Astra Asigurări, vrea să calculeze și prețurile...

KPMG, companie implicată în falimentarea Astra Asigurări, vrea să calculeze și prețurile RCA pentru șoferii români. Milioane de proprietari de autoturisme vor fi afectați

 

Ultimul administrator al Astra Asigurări de dinainte de intrarea firmei în faliment, KPMG Advisory, a depus, împreună cu o altă firmă din grup, o ofertă pentru calcularea tarifului de referință al RCA, cel mai important indicator din piața asigurărilor. Concurent al KPMG este, alături de două firme puțin cunoscute, și Delloite, altă companie din Big Four, de asemenea implicată în falimentul Astra Asigurări.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea intra încă o dată într-o relație comercială cu societatea KPMG, dacă aceasta din urmă va câștiga o licitație unde s-a înscris recent. KPMG ar putea  încasa în jur de 800.000 de lei  pentru a calcula tarifele de referință pentru RCA, cei mai importanți indicatori de pe piața asigurărilor.

 Potrivit informațiilor publicate de Profit.ro, compania concurează pentru contract cu Vireo Bacău, Rcor.ro Sibiu, dar și cu Deloitte Audit, aceeași societate care a fost plătită de KPMG din patrimoniul Astra Asigurări pentru a evalua activele companiei falimentare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară motivează deschiderea licitației spunând că piața are nevoie de o mai mare transparență. „În ultimii doi ani s-a constatat pe piața asigurărilor din România o necesitate din ce în ce mai mare cu privire la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte, complete și furnizate la timp. Astfel, s-au implementat inclusiv măsuri legislative noi pentru a atinge acest obiectiv printre care și obligativitatea calculării și publicării semestriale a unui tarif de referință pentru contractul de asigurare RCA. Această obligativitate, conform articolului 18 din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, revine ASF după cum urmează: Tariful de referință se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către ASF, -după formula prevăzută la articolul 2, punctul 24 și se publică de către ASF“, se arată în caietul de sarcini al licitației.

KPMG merge la licitație cu două entități, KPMG Advisory și KPMG Audit, prima dintre ele activând și ca ultim administrator al Astra Asigurări, de unde a încasat peste 1,5 milioane de euro. De altfel, structura de personal a KPMG Advisory este aproape similară cu cea a KPMG Restructuring, firma care lichidează astăzi compania Astra Asigurări.

KPMG poate influența viața a milioane de șoferi români

Din postura de administrator, acțiunile KPMG Advisory au fost unul din factorii care au condus la explozia fără precedent a tarifelor RCA. Mai întâi, ca factor de decizie la Astra Asigurări, KPMG a majorat tarifele practicate de companie, pe atunci reper pe piață, fapt care a condus la creșterea per ansamblu a prețurilor.

Mai apoi, pentru că a eșuat în demersul de a salva sau a vinde compania- în condițiile în care nu a acționat conștient în sens invers- KPMG este responsabil de creșterea fără precedent a tarifelor RCA, din perioada 2015-2016.

Rămase fără concurență, companiile multinaționale din asigurări au majorat tarifele RCA, având în vedere că vorbim despre o asigurare obligatorie pentru toți șoferii. Au existat creșteri de până la 300% a tarifelor în doar câteva luni de zile, cei mai afectați fiind transportatorii, adică cel mai -dinamic sector din economia României.

Pentru persoanele fizice, creșterile au fost de 60% pe medie, cu vârfuri de până la 200%

Ironia face ca tocmai -această explozie a tarifelor să fi determinat introducerea tarifului de referință pe care vrea să îl calculeze același KPMG. Acest indicator este menit să înlocuiască plafoanele care au funcționat timp de șase luni în România ca o măsură disperată pentru a opri scumpirea RCA.

În funcție de tariful de referință, care va fi calculat pe fiecarea categorie de automobile și pe fiecare categorie de vârstă a șoferilor, se vor calcula și prețurile RCA. Altfel spus, KPMG vrea să calculeze prețul asigurării plătite de cele 5 milioane de șoferi români.

Big Four KPMG sau corupția ca stil de afacere

Compania KPMG, cea mai mică, dar și cea mai controversată din grupul de consultanți denumit generic „Big Four“, există în România sub forma unei franșize. La nivel mondial, KPMG a fost acuzată și chiar a plătit amenzi în mai multe dosare privind fapte de intermediere de mită sau ascunderea cifrelor unor companii. Cel mai recent, despre KPMG s-a aflat că a fost implicată în intermedierea unei mite date de Rolls-Royce.

KPMG a fost amendată și de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse după ce a semnat auditul unei companii de petrol și gaze care a supraevaluat anumite active de mai mult de 100 de ori.

Tot despre mită vorbește și fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat în dosarul Microsoft, care arată, într-un denunț, că firma KPMG România a fost implicată direct în intermedierea mitelor primite de demnitarii români de la gigantul american de IT.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă