Iurie Leancă a venit sâmbătă la București pentru a participa la mega-lansarea candidaturii la președinție a prietenului său Victor Ponta. „Noi ne legăm speranţele de viitorul preşedinte al României, Victor Ponta, a proclamat Leancă, care a ținut să sublinieze că Ponta ar fi „un om care se lansează în proiecte când ştie că le poate duce la îndeplinire“.
Această trăsătură a prim-ministrului de la București este o noutate pentru români, care nu ar putea identifica nici să vrea un proiect „dus la îndeplinire“ de Guvernul Ponta. Un eșec major riscă să devină și proiectul gazoductului Iași-Ungheni inaugurat de cei doi pe 27 august când au vorbit despre o nouă eră a independenței energetice față de Rusia. Atmosfera festivă s-a risipit și la aproape o lună de la această inaugurare, realitatea i-a ajuns din urmă pe cei doi lideri și scoate la lumină cât de lipsite de conținut au fost declarațiile patriotarde de pe 27 august.
În august, Ponta declara: „Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur şi în felul ăsta niciodată Moldova nu va sta cu teama că rămâne fără energie“, iar Leancă îi ținea isonul: „Aceste proiecte nu sunt orientate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova (…). Asta înseamnă că vom fi mult mai siguri că nimeni nu va putea să ne creeze probleme, să ne ameninţe“. Ceea ce știau amândoi, dar au tăcut, era că monopolul distribuției de gaz dincolo de Prut este deținut de Moldovagaz, unde Gazprom deține 51% din acțiuni. Și dacă Gazprom nu vrea să ia gaz din România, Moldova nu primește gaz din România. Leancă susține că abia acum a realizat acest lucru. Într-un interviu acordat portalului Unimedia.md, Leancă a declarat că „Din păcate, uneori detaliile nu le cunoaștem în totalitate. După ce am dat în exploatare acest gazoduct, au apărut unele detalii. Noi avem o situație foarte specifică, atunci când distribuitorul de gaze din Republica Moldova, care este o entitate cu prezență de 50+1, sunt reprezentanții Gazprom-ului. Aceasta înseamnă că trebuie să găsim o formulă cu Moldovagaz pentru a achiziționa gazul românesc, care este adevărat, în volume relativ mici“. Potrivit Anei Otilia Nuțu, expert în politici de energie și infrastructură de transport al Expert Forum, „era imposibil ca Leancă și Ponta să nu fi știut „detaliul“ că Moldovagaz este controlată de Gazprom. Bineînțeles că au știut“. Acum Leancă susține că „Până la finele acestei luni să avem toate aranjamentele făcute, încât gazoductul românesc să treacă Prutul și aici e mai mult un element simbolic, după mine extrem de important. O întârziere de o lună nu schimbă tabloul general“, dar optimismul său ar putea fi mult exagerat.
Câteva „detalii“
Potrivit unei anchete realizate de jurnaliștii Moldstreet.com, compania care ar trebui să cumpere gazul din România, Energocom, nu a semnat încă un contract de import cu Romgaz, iar compania de stat special creată pentru a administrarea segmentului moldovean, Vestmoldtransgaz, nu a primit încă licența de activitate din partea ANRE-ului moldovean sub motiv că nu deține nici un centimetru de conductă. ANRE se află sub autoritatea guvernului de la Chișinău, care a acordat cei 11 kilometri de conductă Vestmoldtransgaz și cu toate acestea Leancă se pierde în „detalii“ în loc să deblocheze situația. Moldstreet.com îl citează pe Ion Muntean, expert în securitate energetică,potrivit căruia este foarte posibil ca nu în octombrie, dar nici până la sfârșitul anului să nu înceapă livrările de gaz românesc către Moldova. „Există interese majore pentru a bloca acest proiect“, a avertizat Muntean.
Și chiar dacă ar începe livrările ar fi simbolice, pentru că nu există încă o conductă Ungheni-Chișinău. Otilia Nuțu afirmă că moldovenii ar trebui să urgenteze construcția acestui gazoduct fără participarea Moldovagaz și să deschidă accesul la conductă tuturor participanților în acord cu reglementările europene. Proiectul ar costa 70 milioane euro, iar Comisia Europeană a alocat deja 10 milioane. Partea română ar trebui la rândul ei să contruiască un segment de conductă care să lege două stații de comprimare a gazului de Iași-Ungheni. Dar nici stațiile de comprimare, nici conducta nu există, și susține Otilia Nuțu Guvernul nu are cei 110 milioane de euro necesari pentru finanțarea lucrărilor. Chiar dacă Bucureștiul și Chișinăul ar avea bani și toate lucrurile ar merge ca unse, experții apreciază că livrarea de gaz românesc în cantități semnificative pentru a contracara o eventuală închidere a robinetului de către Gazprom nu va fi posibilă mai devreme de 2017, un alt „detaliu“ pe care Ponta și Leancă au uitat să îl facă public. În schimb, în loc să prezinte un program comun pentru ca proiectul să fie finalizat în cel mai scurt timp, cei doi lideri preferă să facă declarații fără conținut despre „independența energetică“ pentru că dă bine la imaginea celor doi. În noiembrie, Ponta are de câștigat alegerile prezidențiale iar Leancă pe cele parlamentare și pentru a atinge aceste obiective, sunt gata să ascundă problemele și să neglijeze interesele naționale ale celor două țări.