EXCLUSIV. Spitalul Militar din Bruxelles confirmă oficial: toți pacienții de la Colectiv trimiși în Belgia, infectați cu bacterii

de Petre Badica, Petrica Rachita , 08 decembrie 2015 - stire actualizata la ora 13:17, 09 decembrie 2015

UPDATE. Ministerul Sănătății a susținut într-o conferință de presă, organizată ca reacție la dezvăluirile din România liberă, că la arsuri riscul de infecții este foarte mare. Prezent la conferință, managerul Institutului de Boli Infecțioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a precizat că de fapt medicii belgieni au susținut că pacienții din Colectiv erau colonizați cu anumite bacterii și nu erau infectați cu bacterii, fapt care ar fi "perfect normal".

Îi răspundem domnului doctor Streinu Cercel că întrebarea noastră adresată medicilor belgieni a fost următoarea: "Did the Romanian burned pacients come into your hopsital with infections?", în contextul în care le-am explicat faptul că scrisoarea nostră le-a fost adresată deoarece trei dintre tinerii răniți în clubul Colectiv au murit după infecții intraspitalicești.

Pe de altă parte, răspunzând unei întrebări, secretarul de stat din Ministerul Sănătății Dorel Săndescu a recunoscut că există posibilitatea ca pacienții din Colectiv să fi ajunși în Belgia cu infecții. Un medic ne-a precizat sub anonimat că termenul de colonizarea înseamnă tocmai acoperirea cu bacterii a unei părți a corpului.

UPDATE.  România liberă a încercat pe tot parcusul zilei să afle de la ce spitale din România provin tinerii răniți din Colectiv care au ajuns la Spitalul Militar din Belgia. Primele indicii au dus spre Spitalul Militar din București. Spuneam aceasta în contextul în care comandantul acestei unități medicale, Florentina Radu, a explicat, într-o declarație făcută presei în ziua de 6 noiembrie, că “patru pacienți în stare foarte gravă și patru pacienți în stare mai puțin gravă pot fi preluați de Spitalul Militar din Bruxelles”. O zi mai târziu, medicii belgieni au luat opt pacienți români, care au ajuns în capitala Belgiei. De altfel, chiar și de pe site-ul unității medicale românești aflăm că “la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila  a venit o echipă de la Spitalul Militar de la Bruxelles, formată dintr-un  medic anestezist şi un medic chirurg, care au evaluat toate cazurile internate în Secţia ATI şi, respectiv, în Secţia de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă pentru a selecţiona pacienţii care pot fi transportaţi în Belgia, pentru continuarea tratamentului specific”.

Câteva ore mai târziu, Ministerul Apărărării a neagat faptul că pacienții trimiși în Belgia ar proveni de la Spitalul Militar din București. În pofida pregătirilor pe care medicii militari români le-au anunțat pe 6 noiembrie, reprezentanții MApN afirmă că "din unitatea noastră (Spitalului Militar n.n.) nu a fost realizat niciun transfer catre spitalele de arși din Belgia". Pentru clarificarea situației, ne-am adresat secretarului de stat Raed Arafat, cel care s-a ocupat de transportul pacienților în străinătate. Acesta a refuzat să comenteze și  ne-a îndrumat către Ministerul Sănătății.

Unele surse ale Rl au declarat, marți seara, că ar fi posibil ca pacieții să provină, totuși, de la cinci spitale diferite. Oricum pare inacceptabil ca autoritățile să nu spună care sunt spitalele din România de unde provin pacienții ajunși la Spitalul Militar din Belgia.

_______________________________

 

Un răspuns oficial de la unul dintre spitalele din Occident la care au ajuns o parte dintre răniții din clubul Colectiv aruncă o nouă lumină asupra condițiilor medicale de îngrijire de care aceștia au avut parte în unitățile medicale românești.

Conducerea Spitalului Militar din Belgia - Military Hospital Queen Astrid Bruxelles –  a confirmat, într-un răspuns oferit la o solicitare a României libere, că toți cei opt pacienți pe care i-a preluat din București au fost infectați cu bacterii intraspitalicești. Răniții au fost aduși la Bruxelles pe 7 noiembrie, după ce au fost tratați aproximativ zece zile în spitalele din România, se arată în documentul trimis de spitalul belgian. Prin urmare, infecția cu bacterii de care vorbește echipa medicală nu s-a putut realiaza decât în timpul petrecut de pacienții din Colectiv cât timp au fost internați în România.

Infecție bacteriologică de 100%

Informația că toți pacienții răniți în clubul Colectiv au ajuns la Bruxelles infectați cu bacterii intraspitalicești este cu atât mai gravă, cu cât medicii români au au fost nevoiți să admită că 3 dintre tineri au murit din cauza bacteriilor pe care le-au luat în timpul internării la Spitalul de Arși.

Totuși, doctorul Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, a încercat să minimizeze o eventuală culpă a instituției medicale explicând presei că „este un grad de infecție spitalicească comparabil, nu neaparat, cu țările civilizate,  dar în niște limite acceptabile.” Numai că în cazul celor trimiși la Bruxelles, nu a fost vorba de “limite acceptabile”, ci de o rată de infectare de 100%.

“Infecțiile există, ele se raportează. În străinătate au infecții, doctorul francez care a venit la noi a zis că și eu infecții, au aceleași probleme”, a mai afirmat dr. Adrian Stănculea.

Cu toate acestea, doctorii de la Spitalul Militar din Bruxelles ne-au explicat că infecțiile cu bacterii sunt o raritate în lumea medicală și nu au incidența pretinsă de medicii români: „În timpul spitalizării, există șanse mici și limitate ca pacientul să fie infectat cu bacterii”, aflăm din scrisoarea oficială de răspuns

Starea răniților este în prezent stabilă

În scrisoarea oficială trimisă de România liberă, i-am întrebat pe medicii de la Military Hospital Queen Astrid Brussels (Spitalul Militar din Bruxelles) dacă pacienții români din Colectiv au ajuns în spitalul belgian cu infecții, dacă există șanse ca pacienții să se infecteze în spitalul dânșilor și care sunt șansele ca un pacient să moară de septiciemie în spitalul belgian. De asemenea, am dorit să aflăm care este costul unei zile de îngrijire penru un pacient internat în Spitalul Militar din Bruxelles.

 

Răspunsul integral primit de la Military Hospital Queen Astrid Brussels a fost următorul:

„În  primul rând dorim să vă prezentăm sincerele noastre condoleanțe legate de pierderea atât de multor vieți tinere în timpul incendiului care a avut loc în club, la sfârșitul lunii Ocotmbrie 2015. În această scrisoare încercăm să răspundem întrebărilor dumnevoastră.

Pacieții români au fost primiți în Spitalul nostru Militar pe 7 noiembrie 2015. Doi dintre ei se află la Unitatea de Îngrijiri de Urgențe, iar ceilalți șase la Unitatea de Îngrijiri Medii. La internare, ei păreau să fie colonizați cu o anumită cantitate de bacterii. Condiția lor medicală este, acum, una stabilă, iar noi le oferim o îngrijire la standarde ridicate așa cum o cere starea lor actuală. În timpul oricărei spitalizări, există lanse mici și limitate de a  obține o infecție nosocomială, posibilitate față de care noi luăm toate măsurile de prevenție. Referitor la bugetul zilnic pe care îl alocăm unui pacient ars, nu vă putem oferi date exacte, deoarece sunt implicate companiile de asigurări medicale dar și alți parteneri . Sperăm că veți găsi aceste informații folositoare și suntem la dispozția dumneavoastră în cazul în care aveți nevoie de alte detalii”.

VARIANTA OFICIALĂ, ÎN ENGLEZĂ, A RĂSPUNSULUI SPITALULUI BELGIAN POATE FI GĂSITĂ ÎN GALERIA FOTO

___________________________________

Subraportări ale infecțiilor

Pacienţii infectaţi cu bacterii în spitalele din România sunt mult mai mulţi decât o arată rapoartele oficiale, se arăta într-o investigație a României libere. De teama unei reputaţii pătate, medicii şi managerii de spital aleg să ascundă adevăratele cifre, dar câteva detalii îi trădează ușor: în România sunt raportate mai puține infecții nosocomiale decât în țările cele mai avansate din UE; respectiv, în România spitalele consumă de două ori mai puţin dezinfectant decât în ţări care au de două ori mai multe infecţii spitaliceşti. În România se raportează o incidență de sub 1% de infecții la pacienții externați, procent mai mic decât media europeană.

 

Spitalul românesc ar putea fi închis?

Dat fiind incidența foarte mare a infecțiilor din spitalele românești din care provin cei opt pacienți transferați în Belgia, se poate decide inclusiv închiderea unităților medicale pentru șase luni, potrivit legii. Un director DSP  care a dorit să își păstreze anonimatul ne-a declarat că problema infecțiilor nosocomiale este cunoscută la nivelul șefilor din sănătate de mai mult timp și că există legislație pentru a preveni și combate astfel de cazuri. Astfel  Hotărârea Guvernului 857 din 2011 prevede sancțiuni destul de grave pentru cei care nu respectă legislația și nu raportează posibilile infectări cu microbi intrapitacilești ale pacienților. Ele pot merge până la închiderea unităților spitalicești.

Articolul 62 arată că “în cazul în care condiţiile de funcţionare a obiectivelor/unităţilor constituie un risc iminent pentru sănătatea publică, personalul împuternicit aplică şi sancţiunea complementară constând în suspendarea activităţilor din cadrul obiectivelor/unităţilor, pânăla remedierea deficienţelor determinate de săvârşireacontravenţiilor constatate, sau, dup ăcaz, până la închiderea unităţii”. De asemenea, actul normativ prevede că “în cazul aplicării sancţiunilor complementare, nu se poate solicita reautorizarea funcţionării mai devreme de 6 luni dupăaplicarea sancţiunii”. În fine, un ordin din 006  prevede norme de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare. Potrivit actului, care este destul de explicit, tot personalul medical este obligat să supravegheze posibilile infecții nosocomiale , existnd un buget special pentru prevenirea infecțiilor din care sunt plătiți medici special pentru acest lucru. 

Comentarii

 • rody

  13 decembrie 2015 16:56

  Cum poti face bani pe internet! Te invitam sa incepi acum un curs gratuit care te invata simplu si repede cum poti face bani pe internet. Cursul il primesti pe adresa ta de email, este gratuit, cu explicatii clare si te invata pas cu pas cum poti face bani pe internet. Pentru a primi cursul, trimite un mesaj la adresa de email rodyalbayahoo.com

  raspunde comentariului
 • rodica

  13 decembrie 2015 16:56

  Cum poti face bani pe internet! Te invitam sa incepi acum un curs gratuit care te invata simplu si repede cum poti face bani pe internet. Cursul il primesti pe adresa ta de email, este gratuit, cu explicatii clare si te invata pas cu pas cum poti face bani pe internet. Pentru a primi cursul, trimite un mesaj la adresa de email rodyalbayahoo.com

  raspunde comentariului
 • AdinaMazilu

  13 decembrie 2015 8:06

  Scrisoarea este compusa intr-o limba engleza cu multiple greseli si nu are nici o semnaturastampila oficiala a spitalului, asa ca nu poate fi luata in calcul.In ceea ce priveste colonizarea cu bacterii, oricare dintre dumneavoastra are Stafilococi pe piele, Escherichia Coli in scaun, etc.doar ca microbii nu produc infectii cat timp aveti o aparare imunitara buna.

  raspunde comentariului
 • augustin

  11 decembrie 2015 22:22

  Oportunitate relaxanta de castig! Niciodata nu a fost mai usor ca acum sa obtii castiguri suplimentare in timpul liber, intr-o colaborare deosebit de interesanta si profitabila! Iti faci cum vrei programul si nu ai nicio obligatie! Oferta este numai pentru oamenii foarte seriosi! Cere acum detalii mai multe la adresa mea de email augustin.dobosgmail.com

  raspunde comentariului
 • Cristine

  10 decembrie 2015 3:34

  Comentariile sint toate corecte. Un articol mizerabil. Am luat MRSA intr-un renumit spital occidental. Pentru cei carora le place iaurtul este cultivat cu bacterii din intestinal gros. Fara bacteriile care ne colonizeaza nu am putea trai. Ce engleza de balta folosesc ziaristii nostrii cu cas la gura tot din colonii de bacterii

  raspunde comentariului
 • m

  09 decembrie 2015 18:15

  INCOERENT SI NEDOCUMENTAT ARTICOL. Sunt abordari care demonetizeaza subiectul. Si inca mai rau, le ofera celor responsabili posibilitatea sa devieze discutia spre lucruri dificil de probat sau sa manipuleze opinia publica nerecunostinta fata de medici, saracie, pib... . Sunt insa interventii, ale apropiatilor victimelor sau ale altora, atat de clare si de coerente incat am convingerea ca aceste demersuri vor reusi. Este nevoie de aceasta reusita nu numai ca o reparatie morala dar si pentru noi toti, foarte des expusi unor astfel de pericole.

  raspunde comentariului
 • Dinu

  09 decembrie 2015 9:13

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • Appeared to be ( de unde ma 100%)

  09 decembrie 2015 5:44

  Ma desteptilor unde ati invatat ma engleza ma.Hai sa va explic eu ce scrie acolo. Deci On admission they appeared to be colonized with a certain bacterial load citat din raspunsul oferit de cei din belgia care se gaseste la voi in a doua poza.httpwww.romanialibera.rogalerieexclusiv--spitalul-militar-din-bruxelles-confirma-oficial--toti-pacientii-de-la-colectiv-trimisi-in-belgia--infectati-cu-bacterii-401622img2Acuma folosind macar google translate si nu altceva sofisticat hai sa vedem cum se traduce La admiterea ei păreau să fie colonizat cu o anumită încărcătură bacterianăhttpstranslate.google.ro?oe=utf-8ie=UTF-8hl=enclient=tw-obautoroOn20admission20they20appeared20to20be20colonized20with20a20certain20bacterial20load.Pai ma cunoscatori de limba romana facuta la fara frecventa intre o supozitie si o certitudine e mare diferenta. Asa ca nu mai mintiti voi cu 100 si alte prostii si mai bine invatati engleza aia de balta pe care o stiu majoritate romanolor.

  raspunde comentariului
 • Stanciu Costin

  08 decembrie 2015 22:45

  Eu nu înțeleg asta cu Spitalul Militar din București. Am citit comunicatul acela cu doctorii belgieni veniți să evalueze pacienți în vederea transferului la Bruxelles. Dar comunicatul imediat următor zice foarte clar unde au transferat cei de la Spitalul Militar pacienți. Iată "2. Starea celor doi pacieni transferai în Marea Britanie evoluie generală bună, răspund la tratamentul cu antibiotic, sunt echilibrai hemodinamic i respirator, unul dintre acetia fiind programat, ieri, 12.11.2015, pentru o intervenie chirurgicală de anvergură pentru arsurile situate pe toracele posterior, cu o evoluie postoperatorie favorabilă.3. Dintre cei doi pacieni transferai la Rotterdam, unul este în continuare în stare generală gravă, dar stabilă, a suferit o intervenie chirurgicală, răspunde la stimuli i la tratamentul medicamentos, iar celălalt a depăit pragul de pacient în stare gravă, intrând în programul de recuperare medicală neuro-motorie.4. Pacienta transferată la Viena este stabilă hemodinamic i respirator, este traheostomizată, răspunde la stimuli i la tratamentul medicamentos."TOATE comunicatele ulterioare, inclusiv ultimul, vorbesc despre CINCI pacienți transferați în Anglia, Olanda și Austria. De unde or fi tras ziariștii concluzia că erau de la Sp. Militar?! Doar ei știu. Nu că aș crede că la militari infecțiile ar fi imposibile dar, totuși, nimeni din cei trimiși la ei nu a murit. Oare să fi vrut RL să aibă și SMC-ul faliții săi?! Că io nu pricep și pace.

  raspunde comentariului
 • o intrebare ajutatoare

  08 decembrie 2015 22:40

  O simpla intrebare adresata medcilor din Belgia ar putea sa faca lumina cu ce bacterii au fost colonizati acesti pacienti? Daca raspunsul va fi Acinetopacter sau Pseudomonas sau Klebsiella pneumoniae multirezistenta la antibiotice, aceasta va insemna ca au fost foarte foarte probabil colonizati in spital sunt germeni care exista extrem de rar in afara spitalelor iar daca toti opt au fost colonizati cu astfel de germeni este limpede unde s-a produs colonizarea...

  raspunde comentariului
 • Dan

  08 decembrie 2015 21:14

  De ce, neaparat, infectiile au fost intraspitalicesti ? Cea mai mare probabilitate, in cazul in care tegumentele erau lezate si expuse in asemenea masura, este ca infectiile sa fi fost extraspitalicesti...

  raspunde comentariului
 • Olivia

  08 decembrie 2015 20:17

  se pare ca romanul e atat de prost incat nici nu stie ce inseamna colonisation. Este PRIMUL stadiu in infectiile bacteriene. Bine, la asa presa romaneasca.... acum urla unii, domnle erau... colonizati de bacterii. Daca nu se stapanesc termenii medicali... M am saturat de romani si presa imbecila romaneasca! Nici Engleza nu pricep astia, ce, scrie raspunsul si ce articol au scos astia de la Romania Libera. httptextbookofbacteriology.netcolonization.html

  raspunde comentariului
 • popii cer bani, medicii cer bani, invatatorii cer bani..

  08 decembrie 2015 19:36

  Sistemul medical romanesc e imbatrinit si obosit incat nu se mai gandeste la modernizare si progres. Daca lunar ar schimba cate ceva in zece ani ar fi aproape de statele civilizate.

  raspunde comentariului
 • r adu

  08 decembrie 2015 19:04

  Este foarte greu să faci școlarizare-informare, pe scurt, concentrat, despre ceea ce se face în ani de studiu și practică medicală, deci .......... va fi foarte greu de priceput de cel ce nu are încredere în specialist. Delegarea de competență este pentru toate meseriile, altfel ......... nu avem încredere în profesori, în polițist, în judecător, în instructorul de sport, sau de la școala de șoferi, nu avem încredere în inginerul constructor, în IT-ist......... vrem noi să le știm și să le judecăm ....... pe toate, toate. Revenind .... cel mai mare organ din corp este ......... pielea, dar........ de fapt este ......... pătura-pădurea de microbi și ciuperci zise benefice, cât timp nu ne atacă ce trăiește pe pilea și mucoasele noastre, în mod NORMAL, microorganisme ce ne aduc beneficii vitale. În caz de dezechilibru al funcțiilor organismului, această pădure se extinde-se înmulțește fantastic de rapid, dar nu în mod egal......... ci, ca în orice pădure, în mod anarhic. Când peste 50 din piele este pârjolită ........ este distrus pământul pielea și copacii microbii și ciupercile benefice, atunci ...... apare dezastru la nivel local și la nivelul întregului organism. Dacă se adaugă-există și arsura de la nivelul mucoasei pulmonare, frecvent în peste 50 din suprafață, deci alt pământ și altă pădure arse, atunci este ........ nenorocire. Dacă mai adăugăm agresiunea substanțelor chimice și a celor toxice asupra unei persoane arse și pe piele și pulmonar,..... avem ....... un pacient de la Clubul Colectiv, pacient în stare medicală inedită, necunoscută, uimitor de dezastruoasă, greu de înțeles cum de mai funcționează. Dumnezeu să-i ajute pe accidentați să se facă bine și........ să-i ajute și pe cei din jur să înțeleagă ceea ce a fost ...... pentru a putea face BINE.

  raspunde comentariului
 • Ioi

  08 decembrie 2015 18:53

  Pacat de Banicioiu ca dadea asa de bine la televizior .

  raspunde comentariului
 • nu disperati

  08 decembrie 2015 18:46

  se pare ca pacientii au fost invadati de colonii pasnice.

  raspunde comentariului
 • Olivia

  08 decembrie 2015 18:06

  M am saturat sa cautati notorietate de pe urma unei nenorociri precum cea de la Colectiv. Toate spitalele din Occident au bacterii, si da... incearca sa le tina la minimum. Cautati rapoartele europene sa vedeti ce inseamna minim. Minimum asta se duce pana la 30 15.9, Staphylococcus aureus12.3, Enterococcus species 9.6, Pseudomonas aeruginosa 8.9, Klebsiella species 8.7, coagulasenegativestaphylococci 7.5, Candida species 6.1, Clostridium difficile 5.4, Enterobacter species 4.2,Proteus species 3.8 and Acinetobacter species 3.6. FACETI VOI TOTALUL! httpecdc.europa.euenhealthtopicsHealthcare-associated_infectionspoint-prevalence-surveyDocumentshealthcare-associated-infections-antimicrobial-use-PPS-public-FAQs.pdf httpwww.who.intgpsccountry_workgpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf

  raspunde comentariului
 • Razvan

  08 decembrie 2015 17:56

  Proiect romanesc care vizeaza piata americana a cartilor electronice.Se poate lucra atat din tara cat si din strainatate.Colaborare part-time pentru promovare online prin publicare de anunturi.O idee grozava de a ne mari veniturile si in acelasi timp de a promova RomaniaActivitatea este usoara.Lucrezi numai de acasa si in timpul liber.Impreuna vom reusi! Pentru detalii accesati razvan.lead_2011yahoo.com

  raspunde comentariului
 • Alf

  08 decembrie 2015 17:33

  "Did the Romanian burned pacients come into your hopsital with infections?" Aa da popor francofon! Mă rog...limba franceză nu e pentru ziariti semidoci, engleza a devenit astăzi un fel de Esperanto la îndemâna oricărui cititor de etichete. Dar să revin la salcia noastră. Ce mama măsi-i de meserie au petricii ătia nesimii de au obrăznicia să se bage acolo unde pregătirea lor profesională nu le îngăduie nici măcar să poată citi un termen medical d'apăi să judece medicii i problemele medicale ale unei situaii speciale precum accidentul prin combustie?! Mare e nesimirea celor care se comportă ca hiena i îi câtigă necinstir banii din fabulaii i afirmaii inepte!!

  raspunde comentariului
 • Radu Humor

  08 decembrie 2015 16:50

  httpwww.romanialibera.rospecialinvestigatiiexclusiv--spitalul-militar-din-bruxelles-confirma-oficial--toti-pacientii-de-la-colectiv-trimisi-in-belgia--infectati-cu-bacterii-401622" De teama unei reputaii pătate, medicii i managerii de spital aleg să ascundă adevăratele cifre, dar câteva detalii îi trădează ușor în România sunt raportate mai puține infecții nosocomiale decât în țările cele mai avansate din UE respectiv, în România spitalele consumă de două ori mai puin dezinfectant decât în ări care au de două ori mai multe infecii spitaliceti. În România se raportează o incidență de sub 1 de infecții la pacienții externați, procent mai mic decât media europeană." Ce uor punem noi botul la toate manipulările poate că unii o fac interesai pe diferite căi, ca să nu spun direct mituii În primul rând, binefăcătorii ătia care au venit să ia pe alese, ca la piaă, paieni din spitalele româneti, puteau foarte uor observa că acetia sunt sau nu infectai, deoarece trecuseră vreo 8 zile de la producerea accidentului . Acum, după atâtea zile, i după tot scandalul tip vendetă iscat în România pentru a-l înfunda pe Arafat, s-au trezit i ei să facă aceste declaraii, cred eu deloc dezinteresat Odată că aruncă eventuala infectare care s-ar fi putut produce i acolo, în cârca noastră, iar în al doilea rând, dacă se vindecă pacieniii costurile vor fi astronomice. La cele reale, pe care i aa le e jenă să le facă publice, de nesimite ce sunt cel puin raportate la nivelul salarial din România. se vor adăuga i astea cu tratarea unor infecii, probabil inexistente, sau apărute în perimetrul lor inclusiv din timpul transportului. Iar asta cu " în România spitalele consumă de două ori mai puin dezinfectant decât în ări care au de două ori mai multe infecii spitaliceti. În România se raportează o incidență de sub 1 de infecții la pacienții externați, procent mai mic decât media europeană." este de domeniul ridicoluluiÎnseamnă că se recunoate că la ei infeciile îi fac de cap, zburdă în voie, dar numai la noi, reprezintă o problemă majoră, mai ales atunci când vrei capul unui mooc sirian ! .

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design