8.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Cum a cheltuit Arhiepiscopia Tomisului bani pentru o brutărie care încă...

EXCLUSIV. Cum a cheltuit Arhiepiscopia Tomisului bani pentru o brutărie care încă nu funcționează

Arhiepiscopia Tomisului a avut inițiativa construirii unei brutării. Respectând principiul biblic „pâinea noastră cea de toată zilele/dă-ne-o nouă astăzi“, instituția dorea să împartă câteva mii de pâini zilnic nevoiașilor din Constanța.

Zis și făcut. Primul lucru pentru a duce la îndeplinire aceast proiect social a fost strângerea de fonduri. Pentru acest lucru, s-a apelat la banii constănțenilor. Fostul primar Radu Mazăre declara, despre acest proiect, în aprilie 2014: „Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a venit la mine cu o idee pe care am îmbrăţişat-o: vrea să construiască o brutărie în care să facă aproximativ două sau trei mii de pâini pe zi, pe care să le împartă săracilor. Nu pot să nu fiu de acord să se facă pâini pentru săraci, care să se ofere gratis“.

De construcţia brutăriei urma să se ocupe Arhiepiscopia Tomisului. Discuția dintre cei doi s-a materializat într-un proiect de hotărâre de Consiliu Local, care a fost supus aprobării în data de 8 aprilie 2014. Intitulat Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării unui sprijin financiar Arhiepiscopiei Tomisului“, acesta a fost aprobat în unanimitate de către consilieri. Arhiepiscopia a primit 150.000 de lei, adică 33.707 euro, la cursul BNR din ziua respectivă.

Opoziția unui consilier PSD

A existat însă un moment amuzant la acea ședință. Consilierul PSD Vasile Chirondojan a crezut inițiat că această brutărie se va construi în Mamaia, unde are și el o unitate de alimentație publică. „Vreau sǎ se specifice acolo cǎ nu au voie sǎ facǎ producţie. Din ce cauzǎ? Sunt deja marketinguri, alimentǎri, tot felul de astea. Înseamnǎ, dacǎ face producţie, cǎ am înţeles cǎ vor sǎ facǎ covrigǎrie, prescurǎrie şi aşa mai departe. Am înţeles, cǎ vin sǎ se cǎsǎtoreascǎ, sǎ facǎ o slujbǎ la malul mǎrii, da’ nu producţie!“, a spus el, simțind că îi va fi amenințată, probabil, afacerea.

Secretarul primăriei, Marcela Enache, l-a liniștit. „Am solicitat Arhiepiscopiei sǎ ne prezinte o adresǎ din care sǎ rezulte clar cǎ nu vor desfǎşura activitǎţi comerciale. Cu aceastǎ condiţie a fost supus aprobǎrii proiectul Consiliului local. Deci, avem scris de la Arhiepiscopie, pentru cǎ, altfel, nu întruneau condiţiile“, a spus aceasta.

Ce s-a întâmplat în doi ani

Am încercat să aflăm ce s-a întâmplat cu cei 150.000 de lei alocați de consiliul local. Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a confirmat faptul că acest sprijin financiar a fost acordat și că banii au ajuns la Arhiepiscopie. Potrivit acestuia însă, suma despre care vorbim nu este nici pe departe de ajuns, ci “reprezintă cam un sfert din valoarea totală“.

Valoarea totală a brutăriei s-ar ridica astfel de 600.000 de lei, adică 134.258 de euro, la cursul BNR de astăzi. Am întrebat ce s-a întâmplat cu banii. „Alături de sursele proprii de finanțare,  banii au fost folosiți la realizarea cuptoarelor, compartimentarea spațiului și o parte din amenajările interioare. Actualmente, proiectul este edificat cam în proporție de 40%. Au mai rămas de realizat utilitățile, restul de amenajări interioare și mobilier, finisajele interioare și exterioare“, spune Eugen Tănăsescu. Potrivit acestuia, capacitatea maximă de producție va fi de aproximativ 1.500 de pâini pe zi, pe un ciclu de 24 de ore. “

Acestea nu vor fi comercializate, ci vor sprijini acțiunile sociale ale Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul cantinelor sociale,  cantina Seminar Teologic, cazuri sociale“.   

Un segment aparte îl constituie  producția de prescuri, folosite în cadrul cultului,  pentru toate bisericile Arhiepiscopiei Tomisului. Actualmente, aceste prescuri sunt realizate de către diverși credincioși. Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

INVESTIŢIE

Cât costă o brutărie

Fără a avea pretenția că o brutărie seamănă cu alta, am avut curiozitatea să văd la cât se ridică o astfel de investiție. Potrivit site-ului “Rural online“, cofinanțat din Fondul Social European prin POS Dezvoltarea, “o linie nouă de panificatie, cu o capacitate de 800 franzele pe schimb, presupune o investiție de circa 20.000 de euro în echipamente“. Tot aici se subliniază că aceasta nu este singura investiție necesară, ci mai este nevoie de amenajarea spațiilor și de cel puțin o autoutilitară, pentru transportul produselor.

 

Cele mai citite

Poșta Română introduce plata cu cardul la domiciliu

Poșta Română, în parteneriat cu CEC Bank și Visa, implementează o soluție modernă de plată direct la domiciliul clienților Începând cu 12 decembrie 2024, românii...

Cinci răniți în urma unei proceduri militare tehnice în poligonul Goranu. Un rănit e în stare gravă

Patru elevi şi un instructor, din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniţi joi, în poligonul Goranu, judeţul Vâlcea, pe...

Explozie de articole ilegale: Peste o tonă de pirotehnice confiscate în Argeș

Poliția reamintește că utilizarea și comercializarea neautorizată a articolelor pirotehnice reprezintă o infracțiune Polițiștii din Argeș au descoperit și confiscat peste o tonă de articole...
Ultima oră
Pe aceeași temă