Suplimente de alimentare conțin umpluturi precum pudră de orez în loc de ginseng și au în compoziție substanțe alergene, în ciuda asigurărilor de pe etichetă, arată o anchetă a procurorilor americani. Scoase de pe piață în New York, unele dintre aceste mărci de produse se vând fără restricții în România.
„Bună ziua, vă pot ajuta cu ceva?”, întreabă, politicoasă, vânzătoarea din magazinul de produse naturiste GNC Live Well, din mall-ul AFI Palace Cotroceni. Poartă halat alb și are un răspuns la orice. “Ginseng-ul revigorează organismul, vă dă așa, un boost. Și este antioxidant”, promite ea. În jurul ei, rafturi până în tavan cu suplimente alimentare, produse pentru slăbit, remedii naturiste împotriva stresului, a oboselii, a îmbătrânirii. Suplimente cu minerale, cu vitamine, cu ginseng, cu ginkgo biloba, cu usturoi, cu iarba Sfântului Ion, cu aloe vera, în sute de sticluțe și cutiuțe lucioase, aurii. Promisiunile vindecării de orice nu se vând ieftin. De exemplu, o sticluță cu 90 de capsule de Ginseng Gold Standardized American White Ginseng costă 149 de lei și promite creșterea imunității, susținerea sistemului nervos și combaterea stării de oboseală și stres, în timp ce un flacon de Ginseng Gold Rădăcină Trei Tipuri, care energizează și revitalizează organismul, se poate cumpăra cu 259 de lei. Eticheta anunță însă că produsul „nu are ca scop diag-nosticarea, tratarea, vindecarea sau prevenirea vreunei boli”. Eticheta mai promite că produsul conține între 120 și 200 mg din fiecare tip de rădăcină de ginseng.
Un studiu recent realizat de biroul procurorului general din New York ridică însă întrebări cu privire la veridicitatea informațiilor de pe etichetele produselor naturiste.
Ginseng pe etichetă, făină de orez în compoziție
Astfel, teste făcute pe mostre de suplimente alimentare ale patru mari producători din SUA au scos la iveală derapaje majore: lipsa ingredientelor active promise pe etichetă, existența unor înlocuitori precum făină de orez, urme de alimente alergene precum soia sau nuci, deși eticheta promitea contrariul. În concluzie, aproape 80 la sută dintre mostrele analizate nu conțineau nici urmă de ADN din planta activă promisă pe etichetă.
Dintre cei patru producători americani investigați – GNC, Target, Walgreens și Walmart – doar primul comercializează produse naturiste pe piața românească. GNC, lider mondial în domeniul suplimentelor nutritive, are trei magazine în mall-uri din București, dar și distribuție în principalele lanțuri de farmacii din România. Gama GNC România cuprinde peste 550 de produse, de la vitamine și minerale, la enzime digestive și suplimente pentru susținerea dietei.
Procurorii americani au testat mostre din produsele GNC cu ginkgo biloba, iarba Sfântului Ioan, ginseng, usturoi și echinaceea, toate existente pe piața românească.
Doar în 22 la sută dintre mostrele de suplimente testate s-a găsit ADN al plantelor înscrise pe etichetă. Astfel, flaconul cu ginseng, de exemplu, nu conținea nicio urmă de material genetic de ginseng, dar avea în compoziție substanțe precum pudră de orez, trifoi, molid etc., fără ca ele să fi fost trecute pe etichetă, susțin anchetatorii americani.
Singurul supliment în cazul căruia testele au arătat că eticheta nu mințea a fost cel cu extract de usturoi. Coincidență sau nu, ingredient mult mai ieftin decât suratele sale exotice.
Un alt derapaj scos la iveală de testele ADN ale procurorilor americani a fost existența unor substanțe alergene – de genul soia, nuci, alune – în ciuda anunțului de pe etichetă că produsul nu conține astfel de pericole.
GNC: Produsele sunt „pure, sigure și corect etichetate”
După studiul făcut public de procuratura New Yorkului la începutul lunii februarie, compania GNC a fost lovită de un val de procese intentate de consumatori furioși din Statele Unite. Producătorul a fost nevoit să accepte retragerea de pe piață a loturilor cu probleme. Cu toate acestea, GNC a susținut că metoda de testare folosită de procurori este una inovativă, a cărei eficiență nu ar fi fost dovedită. Astfel, spune producătorul, rezultatele sunt neconcludente și dă asigurări că cele cinci produse respectă eticheta și conțin ceea ce promit.
„Produsele GNC sunt sigure, pure și în conformitate cu toate reglementările în vigoare, așa cum testele au demonstrat”, a transmis, la cererea României libere, Emilia Canea, CEO GNC Romania.
Institutul de Bioresurse din România: „Am demarat o anchetă”
Dintre produsele testate de americani, cinci se regăsesc pe piața românească, toate ale producătorului GNC: GNC St. Johns wort, GNC Ginseng Gold, GNC Echinaceea Root, GNC Ginkgo Biloba, GNC Odoress Triple Garlic.
Toate aceste suplimente au fost aprobate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA), entitatea care are rol de avizare, control și supraveghere a suplimentelor produse din plante.
„Noi putem retrage de pe piață produse în cazul cărora s-a dovedit că autosesizarea sau alerta au fost îndreptățite”, a declarat pentru România liberă doctor biolog Tatiana Onisei, șef al Serviciului Național al Plantelor Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului din cadrul Institutului pentru Bioresurse. Oficialul a precizat că institutul a început o investigație în acest caz pentru a verifica dacă produsele comercializate de respectivul producător american în România respectă eticheta și -reglementările. Potrivit acesteia, se pot retrage doar anumite loturi cu mostre neconforme sau se poate chiar anula certificatul de comercializare, dacă teste efectuate în România și în laboratoare străine demonstrează că -derapajele se repetă. Piața românească este una foarte atractivă pentru -producătorii și comercianții de -suplimente alimentare, spune specia-listul.
„Se profită mult de naivitatea românilor, de lipsa de educație specifică în acest domeniu, de profitul pe care îl face toată lumea, de la producător la distribuitor și comerciant. Ce supliment alimentar consumi e ca și ce mașină conduci, ca și ce haine de firmă ți-ai luat, poșetă de nu știu ce designer. Prețul contează. De unde se începuse cu doi-trei lei punguța, s-a ajuns la 100, 200 de lei sticluța. Bănuiesc că se cumpără, având în vedere că în fiecare an cel puțin 1.000-1.500 de noi produse intră pe piața noastră”, spune specialistul, potrivit căreia în momentul de față sunt pe piață în jur de 20.000 de produse naturiste -aprobate de institut, dar și multe -altele ilegale.
Un singur domeniu, cinci decidenți
În România, cinci actori își împart responsabilitatea în domeniul suplimentelor alimentare: Ministerul Sănătății – pentru vitamine și minerale, Ministerul Agriculturii, prin IBA – pentru produse din plante, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, Agenția Națională Anti-Doping și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În urmă cu patru ani, Ministerul Sănătății a propus modificarea legislației pentru ca întreg domeniul suplimentelor să intre sub egida sa. „Având în vedere că responsabilitățile sunt împărțite într-o manieră interpretabilă, ministerul consideră imperios necesar modificarea legislației actuale”, spuneau oficialii ministerului în expunerea de motive a actului normativ. Legea suplimentelor naturale a fost însă uitată, în prezent fiind blocată la Camera Deputaților.
Surprizele neplăcute din sticluța cu capsule
unele produse nu conțin extractul pe care-l laudă pe ambalaj
pot conține alergeni, de genul soia, nuci, alune, fără să anunțe pe etichetă
unele, de genul produselor pentru slăbit, conțin substanțe farmaceutice
conțin înlocuitori de genul făină de orez sau de grâu
Sursa: Institutul pentru Bioresurse Alimentare
UPDATE: GNC România ne-a trimis la redacţie un punct de vedere referitor la acest articol în care precizează următoarele: “Un lot de produse au fost retrase de la vanzare doar in New York, pentru o scurta perioada de timp si exclusiv in scopul retestarii lor. Incepand cu data de 30 martie, produsele se afla iar la vanzare si in New York in urma hotararii si intelegerii cu Procurorul. Produsele nu au fost interzise, retragerea acestora (doar in New York) fiind in scopul retestarii. Toate produsele GNC aflate la vanzare pe piata romaneasca sunt sigure, pure si in conformitate cu toate reglementarile in vigoare.” – Emilia Canea – CEO GNC Romania