Era seară și veneam dinspre Muzeul de Istorie Locală, după câțiva kilometri făcuți pe Admiralteiskaia, o stradă lungă de-a lungul căreia se poate vedea toată istoria de 200 de ani a arhitecturii acestui oraș, ultimul dintre cele construite la Marea Neagră de Ecaterina cea Mare.
De la clasicismul rusesc al sediului comandanților flotei Mării Negre (între 1794 și 1900), la casele amestecate aflate în stadii diferite de degradare și blocurile masive care datează din vremea stalinistă, urmate de cele din perioada târzie a comunismului, totul se poate vedea aici la Nikolaev ca într-o galerie la scară reală.
În timp ce treceam, cumva anesteziată, printre toate aceste exponate, o femeie, pe care nici nu o observasem m-a oprit să mă întrebe cât e ceasul. Înainte să spun două cuvinte, m-am și trezit luată în brațe și pupată: „bine-ai venit în Ucraina!”, îmi zice ea în engleză și se prezintă, Maya. Mă mai pupă odată, înainte să apuc să mă retrag, fără să o jignesc. Îmi povestește despre nepotul ei de cinci ani care tocmai a murit din cauza unei greșeli medicale, despre divorțul prin care a trecut acum câțiva ani, despre fostul soț care o bătea, despre băiatul ei genial de 12 ani, care acum e la un campionat de kickboxing la Kiev, despre amantul britanic care a înșelat-o cu prietena ei cea mai bună și despre cum a devenit și mai săracă după ce a început războiul. Maya se oferă să mă conducă până la hotel, care e cam departe de centru, „doar pentru a fi mai în siguranță”. Încerc să mă opun, dar e foarte hotărâtă.
Citește continuarea textului pe blogul Sabinei Fati, În jurul Mării Negre, pe Europa Liberă.
Sabina Fati: În jurul Mării Negre
De la Constanța la Odesa: de ce n-au vrut sovieticii să facă drumuri (1)
Americanii din rata de Odesa și cum ia mită polițistul român (2)
Când trebuie văzută Crimeea și cum am făcut 24 de ore de la Constanța la Cetatea Albă (3)
A cui e Cetatea Albă? Și de ce nu mai funcționează drumul spre Marea Baltică (4)
Cetatea Albă: în cancelarie se vorbește limba rusă (5)
Cum poate fi întors cursul Nistrului (6)
Denumirea feminină a Odesei sau despre (im)posibila decomunizare (7)
Odesa: un oraș „între succes și sinucidere” (8)
La Odesa „nu contează dacă vorbești rusa sau ucraineana, oricum ai accent evreiesc” (10)