Politica lui Orban amenință Europa de Est

de Cristian Campeanu , 29 iulie 2014 - stire actualizata la ora 07:17, 29 iulie 2014
Politica lui Orban amenință Europa de Est

Viktor Orban a proclamat sâmbătă de la Băile Tușnad sfârșitul „erei democrației liberale“ și a enumerat Rusia, China, Turcia, India și Singapore drept modele politice pentru Ungaria.

Ce tip de societate vrea Orban să construiască în Ungaria este foarte apropiat de un „fascism cu față umană”. La Tușnad, premierul ungar a insistat că modelul statului asistențial occidental, care nu face decât să acumuleze datorii, a falimentat odată cu criza din 2008 și, ca atare, trebuie înlocuit. „A copia Occidentul este dovadă de provincialism și ne va ucide”, a avertizat Orban într-un discurs presărat, de altfel, de profeții.

Cu ce vrea liderul de la Budapesta să înlocuiască modelul social-democrat al statului bunăstării? În nici un caz cu o piață mai liberă, o economie mai puțin reglementată, mai puțin dependentă de stat și, deci, mai liberală și nici cu o societate în care drepturile individuale să primeze în fața celor colective, ci cu opusul său.

„A înțelege sistemele politice care nu sunt liberale, nu sunt democrații liberale și, în unele cazuri, probabil că nu sunt nici măcar democrații, dar care tot asigură succesul unor națiuni este una din marile probleme ale zilelor noastre”, a spus Orban. „Îndepărtându-ne de dogmele și ideologiile acceptate, vom căuta și vom construi o formă nouă de stat ungar, care va face din societatea noastră un succes în competiția globală pentru decenii de acum înainte”. Cum? Prin re-naționalizarea sectoarelor bancar, al energiei și al utilităților publice pentru a le „elibera de sub sclavia datoriei și controlului străinilor” și prin înlocuirea „statului asistențial” cu un „stat al muncii, care va respecta valorile creștine și drepturile omului, dar nu va fi liberal în natura lui”. Prin „stat al muncii”, Orban nu înțelege un stat care încurajează crearea de locuri de muncă în economia privată, ci înlocuirea plasei sociale cu „munca în folosul comunității”, „comunitate” fiind eufemismul preferat al regimului Orban pentru Stat. Cu alte cuvinte, subordonarea economiei și sistemului de asistență socială (deci, implicit, a sindicatelor) Statului. Or, aceasta – totul (economie, societate, cultură) în interiorul Statului - este esența totalitarismului fascist așa cum a defi­nit-o Benito Mussolini. Bineînțeles, un fascism adaptat la secolul al XXI-lea, care „respectă libertatea individuală și drepturile omului”, un fascism cu față umană.

Numai că fața fascismului ungar al lui Orban nu e chiar atât de umană…

Lupta împotriva presei și ONG-urilor

Dacă a învățat ceva de la Vladimir Putin, Orban a învățat să supună presa liberă. În iunie, guvernul ungar a impus o taxă specială pe veniturile din publicitate ale mass-media, care va ucide practic profiturile presei libere, care va deveni dependentă de guvern. Ținta lui Orban, ca și a lui Putin, o reprezintă televiziunile care nu se supun liniei guvernamentale, în primul rând RTL, care aparține grupului Bertelsmann.

A doua țintă o constituie organiza­țiile non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului, care luptă împotriva discriminării și pentru protecția mediului. ONG-urile liberale din Ungaria au fost acuzate de Orban că sunt „agenți politici străini, finanțați din străinătate”, care susțin Opoziția. Exact aceeași poziție pe care o are Putin, care a obligat ONG-urile ce primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”. Orban a trimis la începutul lunii un organism de control al prim-ministrului (ceva între corp de control și curte de conturi) să verifice registrele unor astfel de ONG-uri liberale, care au refuzat să facă acest lucru sub motiv că nu este vorba de fonduri publice. Episodul a declanșat un conflict între Ungaria și Norvegia, care este principala sursă de finanțare a acestor programe, cu chemări de ambasadori și anularea convorbirilor bilaterale. Potrivit lui Cristian Ghinea, director al Centrului Român pentru Politici Europene, finanțarea norvegiană pentru ONG-urile din Europa Centrală și de Est vine să suplinească un vid apărut după aderarea acestor țări la Uniunea Europeană, când multe din aceste programe au fost sistate. ”Norvegia este o țară cu înalt simț moral”, spune Ghinea, care atrage atenția că și în România ultimele tendințe ale ONG-urilor sunt să apeleze la finanțări norvegiene. „Pe fond, mai arată sursa citată, este vorba despre o reacție tipică de puseu autoritarist din partea lui Orban, așa cum am văzut la Putin și în trecut, în România, la Ion Iliescu și Adrian Năstase”, care acuzau ONG-urile proeuropene că sunt agenți străini. „Norvegia este morală, Ungaria este tribală”, conchide Cristian Ghinea, care atrage atenția că la nivel european „trebuie reluată discuția despre mecanismele de salvgardare a democrației în interiorul UE”.

O poziție similară exprimă și reprezentanții Expert Forum. Potrivit acestora, „declarațiile lui Viktor Orban despre faptul că «vremea democrațiilor liberale a trecut» și că ONG-iștii finanțați din exterior ar fi «agenți străini care promovează interese străine» sunt foarte periculoase. Avem un stat membru UE în care liderul o ia din ce în ce mai vizibil pe urmele lui Putin în Rusia. Problema e mult mai veche, din 2010-2011. Declarațiile de zilele acestea vin după un lung asalt contra statului de drept, contra instituțiilor independente, contra Constituției ungare și contra vocilor critice la adresa Puterii. Din păcate, faptul că FIDESZ a câștigat și anul acesta alegerile, păstrându-și o majoritate confortabilă în Parlament, face democrația din Ungaria din ce în ce mai vulnerabilă. Naționalismul economic, populismul, xenofobia sunt în plină ascensiune și nu pot fi oprite de o opoziție fărâmițată și incapabilă de a face realmente opoziție, cu lideri slabi și compromiși în trecut (ex. Gyurcsany). Este trist că, la sfârșitul anilor ’80, tocmai disidentul Orban de atunci era considerat o speranță pentru democratizarea post-comunistă a Ungariei. Cel care acuză azi «agenții străini finanțati din străinătate» a fost chiar el beneficiar de finanțări străine ca să-și facă studiile în Occident. Din păcate, UE poate pune presiuni pentru standarde democratice și de stat de drept doar pentru țările care negociază aderarea și nu are instrumente de a controla derapaje majore în state care sunt deja membre. Este îngrijorător că UE nu reușește să-și construiască instrumente eficace pentru acest lucru, în ciuda unor intenții anunțate anul trecut de a construi mecanisme de monitorizare a standardelor democratice și a îndeplinirii criteriilor de la Copenhaga și pentru statele membre și de a condiționa cumva finanțările europene de acest lucru”. Pe de altă parte, FIDESZ, partidul lui Orban, beneficiază și astăzi de finanțări din partea unui think tank politic afiliat Uniunii Creștin Democrate din Germania – Konrad Adenauer Stiftung –, care este susținută exclusiv din bani publici și care, potrivit site-ului KAS, a finanțat recent o tabără a tineretului FIDESZ.

Răspunsul lui Orban la criticile care i-au fost aduse din Norvegia, dar și de Consiliul Europei? FIDESZ va forma o comisie parlamentară pentru monitorizarea continuă a „străinilor care încearcă să obțină influență în Ungaria. Vom ridica un soi de «Dom de fier» spiritual (aluzie la scutul antirachetă israelian împotriva rachetelor Hamas – n.r.) care să nu fie penetrat de nimeni”.

Nici americanii nu scapă de „Domul” lui Orban. Anul trecut, Péter Hoppál, fost purtător de cuvânt al FIDESZ și actual secretar de stat pentru Cultură în Guvernul Orban, a atacat Comitetul Helsinki pentru că ar fi „un fals ONG ținut pe bani americani pentru a discredita Ungaria și guvernul”. Un tribunal ungar a decis recent că omul responsabil de Cultură din Guvernul Orban ar trebui să prezinte scuze, dar verdictul nu are nici un fel de efecte constrângătoare.

Freedom House România atrage, la rândul ei, atenția asupra „putinismului” lui Orban, dar și al unor reprezentanți ai principalului partid de guvernământ: “Este o atitudine putinistă această înființare a unui comitet parlamentar de urmărire a străinilor, care prin finanțarea unor ONG-uri vrea să influențeze politica maghiară. Nu sunt norvegienii cei care au câștigat influență prin susținerea unor ONG-uri, ci direct Rusia lui Putin, care a dobândit susținere la cel mai înalt nivel în Ungaria în ultimii ani. E traseul dramatic al unui personaj care s-a lansat curajos în 1989 cu acel «Rușilor, plecați acasă!» și cu o viziune pro-capitalistă, pentru a ajunge acum, după 25 de ani, să fie un pilon vital al Rusiei în regiune, care spune că democrația liberală a apus și își caută surse de inspirație în China, Rusia, Turcia, India ori Singapore, în orice caz într-un sistem care să nu fie bazat pe tradiția democratică occidentală. Interesant este că în România deputatul PSD Bogdan Diaconu, mare oponent al lui Orban, scrie revoltat «ne-am săturat de Ungaria», dar are exact aceeași viziune putinistă ca Viktor Orban în ceea ce privește finanțarea fundațiilor din străinătate”, susține Gelu Trandafir, director de comunicare la Freedom House România.

Pericol de contaminare

Dacă ONG-urile ungare se află sub presiunea guvernului, cele românești sunt încă în măsură, iată, să se ridice în apărarea democrației și drepturilor omului, atât din România, cât și din Ungaria. Dar acest lucru nu este garantat.

„Din păcate, prostul exemplu al Ungariei poate folosi drept model pentru alți lideri cu tendințe autoritare din regiune, mai ales în statele aderate după 2004, în care democrația nu e încă suficient de matură”, atrage atenția Expert Forum. Și, într-adevăr, în regiune se înregistrează un declin îngrijorător al valorilor liberale, din țări considerate altădată drept campioni, precum Cehia, până în țări considerate cauze pierdute, precum Bulgaria. În România, exacerbarea naționalismului și atitudinilor antieuropene și antiamericane, încălcarea Constituției și a statului de drept, precum și tendința de a reorienta țara din punct de vedere politic și economic spre Rusia și China au caracterizat în ultimii doi ani guvernarea Ponta. Pentru toate tentativele sale retorice de a-l compara pe președintele Traian Băsescu cu Viktor Orban, șeful Guvernului nu a avut nici un fel de reacție la declarațiile lui Orban, nici măcar la aceea că „Ungaria ar trebui să fie pregătită să finanțeze instituțiile maghiare din Transilvania”.

Singurul care a avut o poziție publică a fost Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, care a avertizat că, indiferent care sunt opțiunile geopolitice ale Budapestei, din punctul de vedere al autorităților de la București „axa Moscova - Budapesta nu va trece prin nici o regiune a României vreodată” și a subliniat că „acest lucru trebuie clar înțeles și nu există nici o altă variantă de compromis”. Măcar dacă Ponta și ministrul de Externe, Titus Corlățean, ar fi exprimat aceeași poziție lipsită de echivoc privind orientarea strategică a României.

Comentarii

 • jozsef

  02 august 2014 17:12

  Impartasesc parerea cu Buzner Andreea ! Bravo Andreea !

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  30 iulie 2014 20:19

  Mai "Bum", 80 la sută dintre ardelenii români la 1918 N-AU VRUT UNIFICAREA TRANSILVANIEI CU REGATUL RRROMÎNIKĂI. Shi oricum pe ardeleni îi durea la banană de Basarabia ta în 1940... Ăla din 1941 n-a fost războiul lor, dar ei au ajuns carne-de-tun sub comanda regătzenilor incompetentzi shi lashi. Preferentzial shi prin selectzie ne-naturală ! Un comandant regătzean id iot shi parshiv a trimis la moarte elevii militari ardeleni shi bănătzeni de la Radna, pe frontul de la Păulish, în 1944, în timp ce soldatzii sovietici violau femeile shi jefuiau în satele din amonte de pe valea Mureshului. La Oarba-de-Muresh la fel a fost, comndantzii regătzeni slugarnici în fatza sovieticilor au trimis la moarte sigură peste 10000 de soldatzi, fără spijin mecanizat, numai pentru a se pune ei bine, personal, cu komisarii shi generalii sovietici ai lui Stalin. Ceea ce crezi tu că-i "istorie" despre Stalingrad or fi legende urbane regătzeneshti, te asigur că ceea ce afirmi aici nu are nici o bază reală.

  raspunde comentariului
 • Tic Tac Bum

  30 iulie 2014 17:37

  Deci ce vrea ORGAN nu se poata nici daca ne intoarcem in istorie sub toate formele ei ,nici in prezent din cauza UE si din aceste premize e nul si viitorul lor iredentist-sovin -separatist.Dar trebuie taxati politic din toate partile ca cuurvili.Cate gauri... atatea datorii...

  raspunde comentariului
 • Tic Tac Bum

  30 iulie 2014 17:34

  Tu si ORGAN habar nu aveti ca daca Hitler castiga razboiul maresalul avea promis ca dar de razboi Nordul Transilvaniei.Cand Hitler zicea ceva asa era....Adica bucata de tort a diliului Horty care o ucis din semiculpa o groaza de prizonieri ducandu-i la munca.Era un fel de mansa a lui Hitler ca maresalul nu calca pe bec.Ce conducator nu ar vrea sa aibe Romania Dodoloata .Deci mai usor cu acuza si mai mult cu con si introspectia.

  raspunde comentariului
 • Tic Tac Bum

  30 iulie 2014 17:21

  -ardelene iar te intreci cu masura de ce drracu acuzi un maresal si un stat militar major e adevarat cu vine de razboi ce te ia din toate partile pe neasteptate si nu acuzi armata germana care fugea mancand pamantul iar pe romanasi nostri ai punea in ariegarda si cand vroiau sa se retraga si ei pe pozitii defensive prioritate in retragere nu le mai dadeau alimente apa munitie si sanitare cine credeti ca avea prioritate evident armata germana iar daca venea aliment apa sanitare si munitie cine credeti voi ca avea prioritate evident ARMATA GERMANA!Ce vina sa fi avut maresalul alta decat ca a pornit razboiul sfant de eliberare a Basarabiei.Un razboi dorit de toti romani.Restul nu e vina lui ci a celor amintiti.Criminali de razboi sunt nemtii ca erau increzuti peste poate inaintea planurilor bune intocmite de romani ei treceau cu vederea si le puneau pe ale lor iar pe romani ai puneau pe margini sau ai dizlocau cand au vazut ca e grosa iau lasat in pribagie la cotul Donului ca la Stalingrad nu se pune seama pe strategie ci pe vreme.Vreme proasta.Soarta le-a taiat nasul in sus ce a cauzat multe victime si intre soldati romani.Nu uita asta nici arme nici alimente nici petrol dar nici sanitare nu mai ajungeu la romani.No lupta!Si nu s-au predat 150.000 din ei!Aia cu T.V.intotdeauna gasesti tradatori dornici sa-si apere pielea eu ma refer la cei morali.Cand au plecat pe apa din Crimeea cine au plecat primi?Evident germani...maresalul a fost soldatul perfectalti au fost criminalii...-probabil nimeni ca el in lume.Sa stai de vorba cu Hitler si sa fii si sa ramai atat de liber...

  raspunde comentariului
 • Tic Tac Bum

  30 iulie 2014 17:05

  Acest "ORGAN" cum bine ai zice parasutista unui politician roman varza, are de ales intre un stat civilizat in UE si o gubernie rusa.Ma rog nu el ci calatorul popor hungar ce vine din indepartatele prafuite inecacioase si aride stepe mongole.Sper ca nu o sa trebuiasca sa fac ca bunici si sa eliberez Budapesta iar de rusi...nu istoria se repeta ci prostia.

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  30 iulie 2014 16:37

  Pentru "ion antonescu" - Uneori, rar, mai shterge redactzia "Rl" comentarii - cazul de la articolul cu "secuii sabatarieni" - dar în cele mai multe cazuri de disparitzie a comentariilor, cum este acum aici, sau la cele temporare, sunt erori de soft', de câteva luni, de când au pus minunătzia asta de acum, ce nu-i în stare să afisheze sau să caute corect. Un pas-înapoi grafic imens, shi o pierdere mare de cititori, sunt convins. Dar nu se mai poate verifica, au fost scoase de pe pagini contoarele cu numărul de citiri a articolelor. Privitor la subiectul articolului ash căuta - dacă ash avea timp - discursuri ale lui Roosevelt, din perioada anilor '30 când a împins statul capitalist amerlok în controlul economiei shi în proiecte-mamut de investitzii natzionale prin care a dat de lucru oamenilor - milioanelor ! - pe banii guvernului shi a scos S.U.A. din recesiune shi din criza economică... Exact după modelul lui Hitler ! ...ash vrea să văd acum, din "perspectivă N.A.T.O.", analiza declaraztiilor de atunci ale prezidelului amerlok - considerat de istorie campion al democratziei shi al drepturilor omului - pe baza ideilor enuntzate aici. Cred că s-ar trezi din mormânt, declarat "fascist"... Ha,ha,ha ! ...P.S. Tzi-am scris un mesaj neutru, pentru că nu am nimic personal de împărtzit cu tine. Dar pe viitor s-ar putea să nu mai fiu atât de poiiticos, pentru că numele CRIMINALULUI DE RĂZBOI ce-l foloseshti tu este pentru mine cam ca pelerina roshie a toreadorului pentru un taur furios... Criminalul de război oltean a trimis INTENTZIONAT la moarte sigură sute de mii de tineri ardeleni pe Frontul de Est, la Stalingrad - inclusiv un unchi al meu a căzut, ne-shtiut de familie, în linia I-a, acolo, la fel cum fiecare familie din Ardeal a pierdut cel putzin câte un membru pe frontul "mareshalului" id iot shi parshiv - în timp ce pe regătzenii lui i-a păstrat, contra shpăgile de rigoare, în spatele frontului, ca "auxiliari" la căile ferate din Ucraina shi Sholdova ! Olteanul îi ura visceral pe totzi ardelenii ! ...stare de spirit frecvent întâlnită shi la regătzenii de azi... Ardelenii au murit atunci pe fronturi, în linia I-a, iar oltenii shi sholdovenii au dezertat în 1943 shi au trecut în liniile sovietice, înapoindu-se întregi-shi-ne-vătămatzi în septembrie 1944 cu divizia de trădători "Tudor Vladimirescu". Era pe-aici un papagal, îshi spunea "blandul ben", care se lăuda cu medaliile sovietice ne-numărate de pe pieptul unui astfel de regătean lash shi trădător, unchiul lui, shi idolul lui moral shi politic ! Think again...

  raspunde comentariului
 • TRifescu

  30 iulie 2014 15:23

  DA MIRELA ai dreptate cu Franco A SALVAT SPANIA .....sigur dureros....ASTAZI Spania ERA CA NOI DACA NU ERA EL ....INSA ASTAZI MAJORITATEA POPULATIEI SPANIOLE NU IL APRECIAZA ....PENTRU CA IN FIECARE TARA EXISTA O MA JO RI TA TE CARE ESTE TRUPUL NU CAPUL ..._______SIGUR CA E INTEGRARE HAOTICA .......DIN MERS.....DAUNATOARTE MAI ALES PENTRU TARILE POST COMUNISTE.......-------------------NIMENI NU INTELEGE CA NU PUTEM AVEA SA LA RII CA IN STRAINATA..........in SPITALE MULT PERSONAL .......NU ESTE ASA IN STRAINATATE........ munca mai MUULTA...SI RESPONSABILITATE ...............IN...FRANTA ESTE NEVOIE DE MULTE INFIRMIERE==ASISTENTE____au venit din SPania SI DUPA O LUNA AU PLECAT INAPOI SPUNIND CA .....E MULT DE LUCRU...._______CINE E VINOVAT CA FORTA NOASTRA AGRICULTURA NU E EXPLUATATA LA MAXIMUM ?

  raspunde comentariului
 • TRifescu

  30 iulie 2014 14:49

  NU COPIATI TOTUL DUPA OCCIDENT..............DEMOCRATIA PRESUPUNE EDUCATIE .......... OR IN FRANTA EDUCATIA IN SCOLI NU EXISTA ....SI UITATIVA LA CONSECINTE ..crime la tot pasul............BERALISMUL FARA MARGINI INDEPENDENTA INSTITUTIILOR A PRESEI .TV ..ETC ARE O LIMITA ........UITATIVA PORNOGRAFIA INJURATURILE SINT MONEDA CURANTA IN PRESA .TV... IN SCOALA .....adica tocmai acolo unde ar trebui sa se cultive educatia poporului PO PU LI SM ESTE TOCMAI ACEASTA LIBERTATE FARA MARGINI IN NUMELE DEMOCRATIEI..........toata lumea vrea munca usoara ........pamintul nu se cultiva ...luam alimente din strainatate ......cu banii imprumutati de la straini ca sa le cumparam produsele ...............produse nemtesti din abundenta care inebuneste poporul care nu are bani sa faca faaaata la cumpaaraturi....

  raspunde comentariului
 • ion antonescu

  30 iulie 2014 14:32

  revin cu un comentariu si imi cer scuze pentru supararea mea anterioara, imediat ce am publicat acest comment au aparut si celelalte care, probabil, au fost doar suspendate o perioada de timp. ramane in schimb marea mea tristete ca nu mai intalnesc vaste articole care sa dezbata serios starea economica a tarii si populatiei si nu vin cu propuneri serioase de imbunatatire a climatului social-economic de la noi. nu voi uita niciodata articolele dlui Petre MIihai Bacanu si cele ale lui Octavian Paler, care, inafara de faptul ca se luau de piept foarte serios cu smecherii cu steif ai zilei - vezi procesele fulminante intentate de Nicolae Vacaroiu, acesti FNI-isto fil convins, deranjat ca i se dezvaluie in ziarul dvs contributia inestimabila la vanzarea la fier vechi a navelor tarii, la contrabanda ilegala de combustibil pe perioada embargoului ONU si la consilierea permanenta a lui Vantu, inainte si dupa prabusirea FNI- si deci in afara acestor articole curajoase, mai scriau si vaste articole de analiza a climatului economic si social. Iar acum, mereu si mereu vedem preponderent articole care ne spun ce mai spune blonda ce se simte lasata inafara jocurilor sau ce mai zice cutare si cutare politician, de parca asta rezolva soarta milioanelor de someri . evident ca nu cere nimeni ca niste jurnalisti sa faca ei ce nu sunt in stare politicienii, dar macar sa vedem propuneri din partea lor. Si ca sa fim clari, de ce Dumnezeu ne deranjeaza pe noi ca dl. Orban a aparat cetatenii in raport cu angajatorii straini si a insistat pe venituri minime obligatorii mai onorabile ?! Sau ca a pus bancile cu botul pe labe obligandu-le sa calculeze retroactiv ratele lunar la imprumuturile catre cetateni, si sa renunte la acele fulminante si mascate cresteri de dobanda ulterioare caci asa au ajuns bancile sa prospere fulminant pe timp de criza iar cetatenii sa aiba eventual tendinta sa isi puna strangul de gat ?! Sau de ce il acuzam pe Orban ca vrea sa implice statul direct in crearea de locuri de munca ?! Este acesta `populism iefttin` si `dictatura` si `tribalism` ?! Rusine, dle, Ghinea !

  raspunde comentariului
 • ion antonescu

  30 iulie 2014 14:10

  inainte de 1989 p.c.r. prin bratele sale ideologice sau represive cenzura presa, dovedind o atitudine `de grota`, nationalist-comunista si festivist-circara ca sa nu mai vorbim de autarhia sa. acum, au trebuit sa treaca 25 de ani de `libertate democratica` pentru ca cel mai serios si inteligent ziar din tara, Romania Libera, sa treaca la stergerea retroactiva a unor comment-uri care prezinta si alte puncte de vedere decat ale unor redactori, si nu commnet-uri ce contin injurii sau insulte la adresa regatenilor sau ardelenilor sau instigari ale rusofonilor - pe toate acestea, har domnului, le lasa, parca spre a se suci mai tare mintile oamenilor sau pentru a se forma o imagine proasta asupra calitatii intelectuale a celor ce citim ziarul - ci se sterg retroactiv sau nu se admit comment-uri care emit serioase semne de alarma asupra impactului dezastruos al integrarii europene asupra calitatii vietii economice si nivelului de trai al cetatenilor, dovada saracia lucie a populatiei majoritare, concomitenta cu imogatirea fara de seamana a multor oameni politic sau a celor din administratia publica nationala si locala. aceasta stergere a comentariilor nu este decat cealalta fatza a autarhiei comuniste si anume este...un talibanism pro-europenist si capitalist prost inteles. iar cei ce indraznim sa aparam soarta romanilor onesti si saraci suntem `populisti` si, mai nou, conform dlui Ghinea, suntem ...tribali ! Iar daca indraznim sa ii cerem dlui Ghinea sa ne spuna cat castiga pe luna ca sa comparam venitul dsale in raport cu pensia de 27 de euro avuta de sotia mea inainte de a muri, si ca sa vedem de unde si pana unde ...aplombul acesta `capitalist salbatec` si `democratic original iliescian cu fatza umana` al dsale, raspunsul dsale este ca cere redactiei sa stearga comment-ul ! Aferim altruism si aplecare asupra necazurilor celor multi ! Aferim consonanta cu sloganul `Dreptate, ochii plansi cer sa te vada !` al superbului ziar romania Libera din anii 1990. Acum, apar `democratii vopsiti ` cu parul scurt si plini de viata, aparatori ai integrarii si ai noii ordini sociale in care unii, putini, au zeci de milioane de euro - si la sanul lor se adapa ideologic dl. Ghinea - iar noi, cei multi si onesti suntem saraci de n-avem bani de mancare si facturi. In fond, exact periculoasa noua `ordine democratica` impotriva careia lupta, iata, cu succes dl. Orban si inca o data il felicit din inima, spre marea disperare a dlui Ghinea care vede `triburi` amenintatoare prin jur. Las cititorii sa judece daca aceste abordari precum a dlui Ghinea sunt elegante, umaniste si in consonanta cu necazurile imense prin care trecem milioane de romani saraci.

  raspunde comentariului
 • vlad

  30 iulie 2014 11:15

  Ideile astea ale lui Orban nu sunt neaparat rele pentru tari cu economii emergente cum e si Romania. Problema este ca pur si simplu nu au nicio sansa sa functioneze intr-un stat corupt. Coruptia la noi este extraordinar de raspandita, o sa luptam impotriva ei decenii, daca nu si mai mult. Cum sa te gandesti sa renationalizezi diferite domenii??? pur si simplu ai da sansa clientelei politice sa aiba acces la si mai multe fonduri. Nu, Romania trebuie sa fie cat mai putin dependenta in cat mai multe domenii de parlament si de politicieni, asta e singura sansa.

  raspunde comentariului
 • sorin

  30 iulie 2014 11:15

  Tendențios articolul și plin de neadevăruri despre orientarea externă a României.

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  29 iulie 2014 23:18

  aproape orice idee de pina acum traita prin punerea in practica de catre omenire ori doar de o fractiune din ea s-a dovedit buna pina la un anumit punct . la fel si cu globalismul si democratia liberal . sa luam sua . am citit azi ca in senatul sua se ....lupta ....senatorii intre ei pentru ajutorul , altul nou, pe care vor sa il dea israelului. nu se lupta sa il limiteze ca sa aiba si pentru americani ca de ei e alegatori , ci le e frica ca nu e de ajuns . si fiecare se intrece in propuneri.din pacate cum s-a intimplat ong urile sint iodei bune pina cind spionii le folosesc ca paravan , cazul cia si falsa campanie de vaccinare din Pakistan . n-as vrea sa fac parte din urmatoarea ong care pretinde ca se duce din motive umanitare acolo. la fel si cu bisericile sint folosite ca fata la activitati de spionaj . iar cu banii externi sa luam iar sua experienta mea proprie , israelul prin aipac si alte organizatii asemenea finanteaza sistemul electoral American. dupa globalizare in care capitalistii americani le-au trimis locurile de munca in china bani de contributii electorale n-au prera avut asa ca marea FINATARE A POLITICIENILOR A VENIT DE PESTE GRANITA ISRAEL. asa ca dupa ce au fost alesi acesti politicieni sa bat intre ei care sa trimita bani mai multi in Israel . banii americanilor pe care ei au fost alesi sa ii admin istreze. acesti polititcieni dfupa cxit se vede nu prea ii doare mult de ameriucani grija lor e israelul si cum sa mai porneasca un razboi. din pacate razboaiele genereaza un patriotism gaunos gen .... support the troups...asta pina se intorc raniti si cer ei support. nu stiu ce face orban diferit de pina acum insa Voltaire a adus odata cu napoleon conceptual de dictator luminat . ca orice idee cum am zis pare buna pina la practica .

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  29 iulie 2014 21:58

  unii nu invata nimic din istorie. cind hitler a ajuns la putere, germania era o ruina. in 6 ani sistemul dictatorial a lui hitler a facut din germania o super-putere economica si militara. ce a urmat se stie holacaust, zeci si zeci de milioane de morti, distrugeri si suferinte de neimaginat. orban asta nu pricepe nimic. el va aduce ceva bunastare in ungaria dar pretul platit pentru asta nu va fi platit de el ci de poporul care va suporta consecintele unui sistem dictatorial si care consecinte foarte negative vor apare cind nimeni nu va fi pregatit sa le suporte.

  raspunde comentariului
 • maramuresanu

  29 iulie 2014 16:47

  Nu vad care-i problema daca Curtea de Conturi le controleaza cum au cheltuit banii primiti care,pana una-alta,sunt tot bani publici si trebuie sa dea socoteala cum ii cheltuiesc!!

  raspunde comentariului
 • Victor Petrini

  29 iulie 2014 15:22

  Liberalismul a facut prapad in Romania . Pana si pomii pe care i-am sadit la munca patriotica in calitate de pioner , utc-ist si om al muncii notiune inexistenta azi , deci pana la varsta de 40 de ani pe care ii purtam cu mandrie in 22.12.1989 , au fost furati de liberalismul strain , este adevarat , cu ajutorul liftelor autohtone care sunt mai mult de origine alogena presedinte *****-rom cu tata ilegalist si calarind tancuri aiurea , cu prim ministru acontat pe sleauri spaniole , cu conducatori imorali cate neveste are acest produs balcanic cu origini greco-fanariote recunoscute , s.a.m.d.Asta-i liberalismul fatat la Malta dupa ce ne-a mai pustiit la Yalta sau chiar la Bucuresti cine l-a uitat pe corsicanul care noua , romanilor ne-a facut rau . Victor Orban ,, si-a permis ''sa - l ,,vada'' si sa-l admire pe buna dreptate in conformitate cu ideea tratata aici si acum . . A nu se uita ca primul talhar din tara aceasta dupa '89 a fost un mare patriot pe nume Jack Beraru care a facut prapad la CI-CO . Si americanii ce spun ? in cel mai pur stil liberal patronul de CI-CO are alocata o portie de peste 1.000 de copii care sa fie ucisi de la inaltime .Asta este liberalismul !!!Ne-a facut varza pe astia din zona asta globala . Doi se opun ! fac bine ?

  raspunde comentariului
 • TovarasiRasisti

  29 iulie 2014 14:24

  cand aveti de cand sa terminati cu cersitul si curvitul ? adevaratele focare ce periciliteaza Europa

  raspunde comentariului
 • Amuzatu

  29 iulie 2014 13:52

  Nu trebuie sa uitati ca Moscova a facut cateva rondouri din anii 80 incoace. Deci statele ei satelit, au avut o traiectorie pe masura. Analizele trebuei sa reliefeze aceste variatii si cauzele lor reale. In timpul lui Hrusciov, Budapesta a avut o anumita conduita, in timpul lui Brejnev alta, sub AndropovGorbaciovEltin alta. De cand a venit Putin, lucrurile s-au schimbat, iar. Nu ma tem de voturile maghiarilor. Vad cum se calcuelaza si voturile romanilor... Ma tem de agentii rusi din Ungaria si serviciile secrete maghiare... Ar trebui sa tineti cont de aceleasi lucruri! Si sa preveniti realizarea unor fapte asemanatoare in Romania......

  raspunde comentariului
 • Amuzatu

  29 iulie 2014 13:45

  Si de data asta ma amuz, dar o sa va spun de ce spre sfarsit.E de semnalat ca Orban incearca un nou tip de societate. O economie semilibera, cu un control sever din partea statului, pe niste agenti privati sau semiprivati. Stat si particulari. Cu o Constitutie destul de dura, care incalca libertati civice elementare. In numele autoritarismului paternalist, grija statului fata de cettean este continuata. Din comunism, elita rosie a Ungariei a trecut in zona semiburgheza, pastrindu-si favorurile. Evident, miza e unica Ungaria este un agent al Rusiei in lupta antiglobalizare si antiliberalism. Asa cum Kadar si Ceausescu au experimentat in anii 60-70 o noua formula de economie comunista. Concluziile fiind utilizate de Moscova. Dar si China. Din pacate, Ceausescu a terminat cu experimentele si a trecut la modelul chinez. In anii 90, Ungaria a fost liderul tarilor foste comuniste in transformari rapide spre economia de piata. Probabil tot la sugestia lui Gorby. Iata ca ei sunt -acum- liderii unui nou tip de societate, pe care Rusia ar vrea s-o aplice si la ei. Uitind ca la ei nu prea merg modelele altora. de ce rad? Pentru ca in anii 90 Occidentul avea 2 copii rasfatati, carora le facea orice capriciu si pe care ii dadea mereu exemplu Ungaria si Grecia. Uite unde au ajuns favoritii lor. Cam asa se intimpla cu orice favorizat... capata coarne. In fond, Ungaria este -din 56- o sluga umila a Moscovei si nu iese din cuvintul ei. Reteaua de agenti rusi e suficient de numeroasa si puternica pentru a nu putea fi penetrata. Daca Occidentul a crezut ca poate sa-i pacaleasca pe rusi la Budapesta, s-a inselat. Daca ei stiau ca Budapesta e virusata de rusi si o foloseau doar ca intermediar in relatiile cu Rusia, nu trebuiau sa ne-o dea exemplu. Cazul trebuie atent analizat, caci daca Ponta si PSD vor castiga puterea in toamna, probabil vom avea o traiectorie asemanatoare. E timpul ca UE si NATO sa constientizeze ce vor si sa lupte din rasputeri politic, diplomatic, economic, in sfera serviciilor secrete pentru a-si impune punctul de vedere si interesele. Altfel... agentii rusi vor resubordona totul, iar. Romania are un statut privilegiat pentru ca am scos trupele ruse din tara in anii 50 si pentru ca Ceausescu a incercat sa epureze statul de agentii rusi. Nu a reusit, dar nu sunt atit de multi ca in Ungaria. Si asta e bine. Iar populatia ii uraste pe rusi pentru ca ne-au furat tezaurele, Bucovina de Nord, Herta, Basarabia, Bugeacul si au creat regiunea Murs autonomamaghiara, in care au introdus si tinuturi romanesti 100. In Ungaria, Rusia este agreata, pentru ca le-a sprijinit -tot timpul, dupa 1917- visele iredentiste.

  raspunde comentariului
 • Mirela

  29 iulie 2014 13:18

  Il provoc pe autorul articolului, cu frateasca simpatie - deci, avand in vedere ca are parte de comment-uri in general rezervate sau usor adverse si avand in vedere ca articolul sau deschide de fapt tematica `in ce masura a beneficiat populatia Romaniei si a Ungariei de binefacerile integrarii europene si in ce masura a beneficiat de integrare clasa politica din Romania, de ex` - nu ar fi deloc lipsit de interes ca domnia sa sa adnoteze, chiar la comment-uri, ceea ce a scris si sa arate ca a inteles cum stau ideile `teoretic`, ca principiu, in aceasta chestiune spinoasa si cum stau lucrurile practic ! Nu e deloc lipsit de interes sa cautam sa intelegem cum pot plati lucrari stomatologice de mii si mii de euro pensionarii Romaniei care in viata activa au lucrat zeci de ani si acuma au 75-200 euro in majoritatea lor ! Nu de alta, dar deocamdata, extrem de putine lucrari de stomatologie se deconteaza partial sau total de stat, desi toata lumea am contribuit la sistemul de pensii atatia zeci de ani si unii dintre noi n-am fost in spitale niciodata, deci nu suntem ipohondrii consumatori de internari sau medicamente gratuite !

  raspunde comentariului
 • DAC

  29 iulie 2014 12:26

  Nu o ameninta, doar pune paie pe foc. Cand scaderea CAS e speculata miseleste in Franta si, dupa ea de Romania la burse de FMI turci si unii englezi e fireasca declaratia lui Orban.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  29 iulie 2014 11:15

  Vorbeste gura fara ell.E periculos ce face.Si ,se pare,gaseste sustinatori...O lume bizara....Dr.samarescu

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  29 iulie 2014 10:54

  Da, Norvegia este o tzară cu O POPULATZIE CU ÎNALT SIMTZ MORAL, shi - printre altele - acordă anual premiul "Nobel" pentru Pace. Dar, ca peste tot, una este populatzia, shi altceva sunt politicienii. Parlamentul norvegian alege CU MARE ATENTZIE un comitet ce face-jocurile politice shi mediatice mondiale ale amerlocilor în domeniul acesta... Cine sunt printre ultimii 10 premiantzi, pe baza unor "merite" închipuite ? ...papagalul kenyan Hussein Obama, plus aghientul nuclear eghiptean al amerlocilor Mohammed el-Baradei, shi - culmea - măreatza Yuniune Yoropiană, "centura de castitate" creeată de masonii amerloci pentru a-tzine-în-frâu - politic, militar shi economic - Germania post-belică a cărei clasă conducătoare a fost întzesată de ocupantzii amerloci cu aghientzi de influentză de-ai lor, slugi ale masoneriei ! ...prin ei shi prin manevre de culise a fost adoptată în 1963 legea SPECIALĂ ce a introdus turcii - nu europenii ! - ca fortză de muncă ne-calificată în Germania pentru a corci populatzia shi a-i reduce astfel orgoliul de "rasă ariană" ! ...ca shi legea recentă ce le dă acelorashi turci venetici dreptul la cetătzenia germană, shi permite imigrarea indienilor shi a altor asiatici, în ciuda vointzei poporului german.

  raspunde comentariului
 • ioan dumitru

  29 iulie 2014 10:42

  Nu va mai bateți capul cu "probleme" mondiale. Este datoria celor care au vrut puterea în Romania, și numai și numai datoria lor, sa-și asume conducerea cu toate consecințele puterii pe care au vrut-o.

  raspunde comentariului
 • Ficken Ioana

  29 iulie 2014 10:40

  Pentru un viitor presedinte comunist cum este Ponta, Orban este un exemplu bun de urmat si acesta este si motivul pentru care doctorul pârât tace. Daca Ungaria se rupe de UE, izoleaza teritorial si departeaza România de Uniunea Europeana. Ce va urma? Nu-i greu de ghicit.

  raspunde comentariului
 • Mirela

  29 iulie 2014 10:30

  Si nu ma pot abtine sa nu ii scriu cateva randuri si dlui Cristian Ghinea, si sa remarca cat de `tribal` ar deveni si domnia sa daca ar avea un venit lunar de 800-1000 lei , ca majoritatea celor ce muncesc fie ei muncitori, intelectuali, functionari sau vanzatori ! Sau o pensie de 300-800 lei, ca majoritatea populatiei. Sau, mai rau, daca ar fi somer chiar dupa incheierea perioadei cand ar mai putea primi ajutor de somaj. Si ar trebui sa faca fatza facturilor lunare la utilitati de peste 700 lei, poate si unei chirii la locuinta de 200 euro, apoi ce sa mai vorbim de bani de mancare, de impozite, de articole de igiena sau consultatii la medici sau, drama totala, sa isi refaca dantura, care dupa 50 de ani poate costa o avere !! Atunci sa vezi tu tribalism pe dumneata, dle Ghinea ! Ce nu intelegi dumneata este ca daca tu traiesti bine si `integrarea` e fara comentarii din partea dumitale, fara sa iti pese ca politicienii romani au deturnat banii destinati crearii locurilor de munca spre averile lor colosale, deci aceasta integrare iti pare `un loc caldut`, modern, soft, parfumat, imagineaza-ti, mai draga, ca aceasta integrare din pozitie `in genunchi` generatoare de furturi imense din partea `conducatorilor` si de saracie lucie pentru milioane de romani, aceasta deschidere a pietelor comerciale dinspre Asia spre noi , nesupravegheata de taxe vamale corespunzatoare si aducatoare de ruina locurilor de munca la noi, deci aceasta integrare haotica este chiar tzinta dlui Orban, iar dumneata dle Ghinea judeci ingust, dupa cum traiesti dta si nu judeci altruist si onest, emitand astfel judecati de valoare care nu se aplica celor multi ce sunt vai de capul lor ! Orice sistem politico- filosofic devine `umanist` cand emite judecati de valoare si propune solutii valabile pentru majoritatea societatii si nu pentru o clasa restransa de profitori. iar daca imi veti spune ca acum avem libertatea sa plecam in vest si sa castigam acolo mai mult, va voi replica `ce ar, draga domnule, ca toti medicii si asistentii medicali si infirmierele, disperati si disperate de salariul de cacao de la noi, sa plece in vest ?! dar toti ! si mama dtale sa se imbolnaveasca din nefericire mai grav , de asa maniera incat sa necesite spitalizare ?! cine ar trata-o ? pentru ca, asa cum merg acum lucrurile, cadrele medicale sunt niste fraieri, care ne ingrijesc pe mine si pe dumneata , la o adica si capata salariu de nimic, diferentza intre mine si dumneata fiind ca eu am pensie de 700 lei pe cand dta ....probabil mult mai mult si iti permiti probabil sa pleci in vest la vreo clinica tu sau mama dtale. Asa ca , mai usor cu `tribalismul` !

  raspunde comentariului
 • Mirela Antonescu

  29 iulie 2014 9:59

  Acest articol va face sa curga rauri de cerneala din partea comentatorilor. Articolul e bine si inteligent scris si faptul ca eu am partial alte puncte de vedere, asta nu ma face sa nu apreciez talentul si buna intentie a jurnalistului ! Mai ales ca domnia sa este un spirit onest, lucid si un redutabil jurnalist. In alta ordine de idei, in privinta comment-urilor, evident ca vor fi interesante acele puncte de vedere ce nu apartin agentilor de influenta care cauta, de ex, sa ne asmuta fie pe ardeleni impotriva regatenilor, fie invers, fie pe romani impotriva maghiarilor, fie invers, fie pe romani impotriva rusilor sau impotriva occidentalilor - toate aceste luari de pozitie manipulatorii tinand mai degraba de `iesirea din grota mentala` si fiind total depasite astazi cand lumea cauta un echilibru intr-o societate moderna democratica - *fie ea orientata spre social -democratie, fie spre crestin -democratie, fie spre liberalism sau eco, sau spre idei comunitare sustinute uneori preponderent de partide ale micilor meseriasi si intreprinzatori. La fel cum vor fi interesante acele puncte de vedere care nu sunt partizane crancen unui anume partid sau orientare politica. La fel cum vor fi interesante acele puncte de vedere care respecta gandurile oneste si identitatea cultural-nationala si dorinta de progres economic al oricarui popor, fie el roman, maghiar, rus, german sau altul. Si acuma, as vrea sa spun cateva cuvinte ce fac diferentza intre ce gandesc eu la varsta mea de aproape 80 de ani si ce scrie jurnalistul deci eu cred ca marile probleme ce au aparut in Europa de Est au fost cauzate dupa anii 1989 de impactul economic teribil al integrarii estului in economia mondiala. Faptul ca tranzitia spre capitalism a fost gestionata in linii mari de fosta nomenclatura si faptul ca o buna parte din ea a ruinat intentionat spre folosul ei tot ce a fost bun si valoros mostenit a dus la o polarizare fara de seaman a societatii, probabil in Rusia si Romania cel mai pregnant fiind acest fenomen. Si in conditiile in care o buna perioada posibilii investitori onesti au fost priviti cu suspiciune de o populatie manipulata de urmasii stangii comuniste mai nou aflati la puterea....`capitalista` - !!! - investitiile au stagnat, populatia era decapitalizata si nu prea putea sa desfasoare initiative economice de anvergura, europenii nu au supravegheat mai `fascist` utilizarea fondurilor lor, care au fost in buna parte deturnate de ordonatorii de credite si oamenii politici - vezi vilele, averile lor fulminante ce ating chiar si zeci de milioane de euro iar populatia a dovedit o lipsa de atitudine extrem de contraproductiva. Toate acestea, grevate de impactul teribil al preturilor caraghios de mici al unor produse din Asia ce beneficiaza de taxe vamale extrem de mici si grevate de asemenea de un model economic straniu adus de putinii investitori din vest de la noi - si anume, grila de salarizare extraordinar de polarizata, 1 la 10 sau chiar 1 la 20, deci cu alte cuvinte dam 200 euro muncitorului si 2- 4000 de euro celor ce conduc activitatea....pai cum vine asta ?! Asa o fi raportul si in vest, dar acolo baza de pornire este aprox 1800 euro, cu alte cuvinte se descurca tot amarasteanul cu acel minim si nu se mai uita urat ca el nu are cu ce isi achita facturile si mancarea pe cand cei ce conduc huzuresc ! de aceea, eu afirm ca ceea ce spune Freedom House Romania despre guvernarea Orban este tendentios fragmentar analizat si ca nu se iau in calcul si efectele economice pozitive asupra populatiei maghiare. As vrea tare mult sa aflu daca un cetatean ce activeaza la Freedom House Romania ar avea pensie sau salariu 27 de euro cat avea mama mea inainte de a muri, si ar veni un premier ce ar regla mai autoritar niste stari de fapt in societate de asa maniera incat situatia sa financiara disperata s-ar imbunatati, deci daca in acest caz ar mai vorbi astfel despre acest premier. E o tema de meditatie profunda, si va asigur ca o frumoasa si demna integrare europeana se face de pe pozitii cat de cat egale, la preturi mari trebuind salarii si pensii corespunzatoare. Altfel, totul devine o forma fara fond si politicienii apar ca niste vesnici lacomi strangatori de averi neonest dobandite, ca niste ruinatori de tara- vezi datoriile financiare externe imense- , ca niste nepasatori fatza de soarta populatiei . vezi numarul imens de someri de la noi. Si tocmai impotriva acestor tendinte sinistre vrea si reuseste sa lupte dl. Orban ! Populatia maghiara il sustine, altfel nu l-ar fi votat.

  raspunde comentariului
 • niculae florian

  29 iulie 2014 8:56

  Nu politica lui Orban este problema de ce nu vezi lasitatea guvernantilor ?

  raspunde comentariului
 • mirela

  29 iulie 2014 8:45

  precizare pentru ca nu apar in text procentele ca semn, desi l-am batut la tastatura, precizez ca in debutul comment-ului se va citi ` in 88 procente din perioada...`

  raspunde comentariului
 • Mirela

  29 iulie 2014 8:42

  pentru paul ivan - nu stiu unde ati invatat dvs istorie, sau poate ca nu ati trecut deloc pe la scoala si v-ati imbolnavit subsecvent si simultan de festivismul gaunos comunist. tin sa va reamintesc ca in 88 din perioada celui de-al doilea razboi mondial tara noastra Romania a fost stat fascist si a fost aliata cu prietenii nostri maghiari, austrieci, germani, italieni, spanioli. Din nenorocire, aceasta tarzie refacere a Sfantului Imperiu Roman de Apus, a incaput pe mana unui dictator german agresiv, care in loc sa orienteze soarta imperiului doar spre munca, disciplina si onestitate sociala, asa cum a facut-o intr-o prima etapa, a trecut la agresiunea URSS si persecutia evreilor, ambele lucruri fiind greseli umane inacceptabile. Ma gandesc ca alta era soarta acestui Imperiu inclusiv a Romaniei si Ungariei daca el era condus de Franco, un dictator care a parasit orice tendinda expansionista dupa cucerirea puterii in Spania, si care a declarat public ca a folosit agresiunea pe plan intern doar pentru a stopa crimele incredibil de monstruoase ale stangii de acolo ce asasinase mii de preoti romano-catolici in avantul ei revolutionar prost inteles - merita vizionata ultima aparitie publica a lui Franco, acolo putem vedea o manifestare sincera de iubire din partea poporului spaniol pentru Franco cum n-am mai vazut in viata mea in toata lumea, avand in vedere ca acesta era LA SFARSITUL UNEI LUNGI DOMNII DE 36 DE ANI IN FRUNTEA STATULUI. E vorba de celebra sa cuvantare in care a rugat poporul spaniol sa se reintoarca la monarhia constitutionala, pentru ca rolul sau istoric si cel al dictaturii fasciste a apus, ordinea si onestitatea sociala fiind pe deplin instaurate in tara.

  raspunde comentariului
 • vorbe si fapte

  29 iulie 2014 7:36

  mai dureaza pana cand rebelii unguri vor incepe sa doboare avioane.

  raspunde comentariului
 • paul ivan

  29 iulie 2014 7:23

  Ungaria a fost o tara fascista care a ucis milioane de oameni. Ungaria a fost alaturi de fascistii germani si fascistii italieni care au ucis milioane de oameni. Alaturi de Ungaria si ceilalti fascisti, au fost ucigasi de oameni si rusii. Rusii au ucis peste 20 de milioane de oameni pe timpul comunismului. Se stie ca, capeteniile ruse aveau plan lunar de citi oameni sa ucida iar unii cereau chiar marirea planului. Nu ma mira afirmatiile lui Victor Orban, dar acum Ungaria e o tara slaba din punct devedere militar. Singurul noroc a ungurilor este acela ca e la vest de noi, ca daca era invers vorbeau la bec. Vicotr Orban trebuie declarat persona-non grata

  raspunde comentariului
  • Czibilica

   29 iulie 2014 10:07

   rade ciob de oala soarta ! de aia i-ati furat voi Ardealul ?

   raspunde comentariului
  • DRona

   29 iulie 2014 7:51

   Ungaria a avut un martor la procesul de la Nurenberg..........il chema Horty Miklos. Antonescu a fost gasit vinovat de un tribunal ca si acuzat...asta e diferenta . matale domnule Paul visezi cu ochi deschizi larg printre padurile ka_carpa_tine

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design