2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodMolenbeek, baza islamului radical din Europa

Molenbeek, baza islamului radical din Europa

Identificarea autorilor atentatelor din 13 noiembrie din Paris avansează pe măsura extinderii anchetei în Franţa şi în Belgia. Preşedintele Hollande anunţă măsuri speciale pentru următoarele luni.

Forţele de ordine franceze au efectuat operaţiuni antiteroriste în noaptea de duminică spre luni în 19 departamente în Franţa care au dus la 23 de arestări, 104 arestări la domiciliu, 168 de percheziţii şi sechestrarea de arme. După atentatele din Paris, soldate cu 132 de morţi şi revendicate de organizaţia teroristă Statul Islamic, operaţiunile antiteroriste au loc în diferite regiuni din Franţa şi în Belgia, ţară considerată bază a jihadiştilor europeni. În Lille au fost descoperite un kalaşnikov şi mai multe arme uşoare, iar la Lyon un adevărat arsenal de război, între care şi un lansator de rachete. În cadrul stării de urgenţă în vigoare de vineri seară, ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve a decis 104 arestări la domiciliu pentru „indivizi care fac obiectul unei atenţii speciale din partea serviciilor noastre”. Aceste acţiuni vor continua, a precizat Cazeneuve în faţa presei, subliniind că „riposta Republicii va fi amplă, totală”. Percheziţiile permit accelerarea investigaţiilor şi sunt în curs la Toulouse, Grenoble, şi Lyon. „Ducem un război în interior şi în exterior”. Ministrul francez de Interne a mai precizat că se mobilizează toate mijloacele pentru expulzarea imamilor radicali şi pentru dizolvarea moscheilor care predică ura.

Drumul teroriştilor

Unul din cei trei kamikaze care s-au detonat la Saint-Denis a urmat acelaşi parcurs ca și cei circa 500.000 de migranţi de la debutul anului. În câteva zile, la începutul lui octombrie, el a parcurs peste 1.500 km care separă insulele elene de Austria şi a luat „drumul Balcanilor”, devenit prima cale de imigraţie spre Europa. Autorităţile franceze au declarat că amprentele digitale ale acestui kamikaze corespund cu cele de pe paşaportul găsit alături şi i-a folosit pentru a ajunge în Europa. Paşaport pe numele Ahmad Al-Mohammad, un sirian născut la 10 septembrie 1990. Wasim, ziarist în Siria nu s-a declarat surprins că un jihadist a putut călători printre migranţi. „Statul Islamic este peste tot. Problema este că nu există control. Din Grecia până aici nimeni nu mi-a cerut să dechid rucsacul. Mulţi îşi fac paşaport sirian pentru traversare şi guvernul grec nu îi detectează”. Naţionalitatea siriană oferă cvasi-automat drept de azil, paşapoartele siriene, adevărate sau false au devenit un produs căutat pe ruta Balcanilor. În septembrie, ziaristul olandez Harald Doornbos a demonstrat cum este posibilă cumpărarea de documente siriene contra sumei de 750 euro.

Molenbeek, baza jihadiştilor europeni

Percheziţii ample au avut loc luni în cartierul Molenbeek, limitrof Bruxellesului, placa turnantă a jihadiştilor europeni. După atentatele pariziene soldate cu 132 de morţi şi 352 de răniţi, o vastă operaţiune de poliţie a permis arestarea a cinci persoane în Molenbeek-Saint-Jean. Anchetatorii s-au îndreptat spre Belgia după ce au găsit tichete de parcare din această localitate în interiorul unei maşini Polo abandonată în faţa Bataclan şi înmatriculată în Belgia. După 2012, Molenbeek este citat cu regularitate în anchetele asupra grupărilor islamiste, în special legate de Statul Islamic.

Belgia este şi placă turnantă pentru traficul cu arme, în ultimii ani apărând în mai multe afaceri de terorism legat de Islamul radical. Proporţional cu populaţia sa, Belgia are cel mai mare număr de voluntari plecaţi să lupte în Siria şi în Irak. Claude Moniquet, codirector al European Strategic Intelligence and Security Center, declară că Belgia este o placă turnantă, un fief de terorism islamic, dar nu este singura din Europa şi citează regiunea pariziană şi cele din Rhone-Alpes şi Roubaix-Tourcoing, în Franţa. Ministrul belgian de Justiţie, Koen Geens, confirma că Belgia este cunoscută şi ca placă turnantă pentru traficul de arme. „Este evident că intră ilegal mult prea multe kalaşnikov, provenite din Europa de Est“.

„Creierul“ atentatelor, în Siria?

Serviciile secrete belgiene suspectează că Abdelhamid Abaaoud se află în spatele atentatelor din Paris, ştiut fiind deja că a fost considerat creierul atentatelor eşuate din Verviers. Deşi este prea curând pentru stabilirea gradului său de responsabilitate în atentatele din Paris, anchetatorii belgieni sunt siguri că Abdelhamid Abaaoud, jihadist belgian care s-a alăturat SI din 2013, a participat într-un mod sau altul la elaborarea atacurilor simultane care au însângerat capitala franceză. Este stabilit că el este un apropiat al unuia din autorii presupuşi ai atacurilor – Salah Abdelsalm, căutat de poliţie şi fratele unui kamikaze care s-a detonat într-un bar din arondismentul 11, din Paris. Figură mediatică a jihadismului belgian, Abaaoud este considerat de câteva luni de către serviciile secrete franceze ca unul din principalii arhitecţi ai proiectelor de atacuri vizând solul francez. El apare în dosarul atentatului eşuat contra unei biserici din Villejuif (19 aprilie 2015), în atentatul dejucat contra unei săli de concert şi în atacul din trenul Thalys. El este şeful unei reţele teroriste dezmembrată în Belgia, iar parcursul său este perceput ca dovada rateurilor serviciilor secrete belgiene. Plecat în Siria în 2013, el s-a lăudat că a revenit în Belgia şi a plecat în Siria de multe ori, fără să fie interceptat.

Turcia şi Irakul au avertizat de două ori Franţa despre iminenţa unui atentat terorist la Paris, unde jihadiştii urmau să folosească kamikaze, în premieră în Europa.

Riposta Franţei după atentate

Avioanele de vânătoare ale Franţei au bombardat fieful Statului Islamic din Raqqa, în estul Siriei şi ministrul francez al Apărării a anunţat că bombele lansate au distrus un post de comandament şi o tabără de antrenament. Raqqa are o importanţă strategică pentru teroriştii SI şi atac, care presupune un acord cu Rusia, este primul atac serios contra inimii Statului Islamic. Raqqa este prezentat ca postul de comandament central al organizaţiei SI. Fostă bază de antrenament şi de planificare a operaţiunilor, Raqqa serveşte ca o intersecţie pentru traficul de arme între provinciile al-Anbar şi Ninive cu Siria. Orice eradicare a SI presupune distrugerea instalaţiilor sale militare, or Raqqa nu este doar un post de comandament, este un adevărat laborator al Islamului radical. Violenţa este reinventată în fircare zi şi mai ales pusă în scenă. În Raqqa sunt prezentate cele mai moderne arme ale SI la marile defilări, dar oraşul este şi un centru de detenţie şi de execuţii. La 1 mai 2014, şapte persoane au fost crucificate în public, în faţa copiilor şi a trecătorilor. Dacă Raqqa reprezenta de peste un an vitrina crimei nepedepsite, ea a fost spartă duminică seară, odată cu declanşarea operaţiunilor aeriene franceze.Riposta Franţei după ce SI a revendicat seria de atacuri din Paris soldate cu 132 morţi „Un act de război comis de o armată teroristă, SI, o armată jihadistă”, a declarat preşedintele francez, François Hollande, avertizând că ţara sa va fi fără milă şi va duce un „război în interior şi în exterior” contra terorismului.

G20 promite ripostă dură contra SI

Sâmbătă, la Viena, la reuniunea organizată în capitala Austriei de principalii actori regionali şi internaţionali pentru o reglementare politică în Siria, a fost ţinut un minut de reculegere ca omagiu pentru victimele atentatelor din Paris. La reuniune, în pofida unei dorinţe comune de intensificare a luptei contra terorismului, nu a fost luată nici o decizie în acest sens.

Luni, liderii ţărilor cele mai bogate ale planetei, reuniţi la G20 în Turcia, şi-au afişat hotărârea de a lupta contra Statului Islamic după atentatele din Paris, în pofida divergenţelor lor asupra Siriei. Înaintea deschiderii oficiale, gazda summitului G20, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis o ripostă „foarte puternică, foarte dură” după valul atacurilor revendicate de grupul SI. Aceeaşi poziţie a fost exprimată de preşedinţii american, Barack Obama, şi rus, Vladimir Putin, care au avut o întrevedere, deşi relaţiile lor sunt glaciale, iar divergenţele asupra ţintelor de lovit în Siria rămân puternice.

Distrugerea reţelei de petrol a SI

În campania de intensificare a presiunii asupra SI, aviaţia SUA a atacat în premieră sute de camioane cu care grupul extremist face contrabandă cu petrol brut, produs în Siria. Potrivit responsabililor americani, o evaluare iniţială prezintă 116 camioane distruse în atacul care a avut loc în apropiere de Deir al-Zour, o zonă din estul Siriei controlată de SI.

Loviturile aeriene au fost efectuate de patru avioane de atac A-10 şi două elicoptere de luptă AC-130, plecate din baze din Turcia. Planurile acestei operaţiuni au fost definitivate înaintea atacurilor teroriste de la Paris şi au avut în vedere perturbarea capacităţii SI de a genera venituri pentru a-şi susţine acţiunile militare şi guvernarea teritoriilor pe care le controlează. Responsabilii americani sunt iritaţi de multă vreme de capacităţile SI de a acumula lunar zeci de milioane de dolari din producţia, prelucrarea şi exportul de petrol. Pentru a perturba această sursă de venituri, autorităţile americane au declarat săptămâna trecută că SUA au intensificat loviturile aeriene contra infrastructurilor care permit SI să pompeze petrol în Siria. Până luni, când a avut loc operaţiunea contra camioanelor-cisternă, SUA s-au abţinut să lovească flota utilizată pentru transportarea petrolului din cauza preocupărilor privind posibile victime civile. În consecinţă, sistemul de distribuţie al SI pentru exportarea petrolului a rămas aproape neschimbat.

Noua campanie numită Tidal Wave II. Pentru reducerea riscului de afectare a civililor, două avioane F-15 au semnalat înainte cu o oră că urmează un atac şi au mitraliat traseele pentru a întări mesajul şi şoferii au abandonat vehiculele. Luni, 295 de camioane-cisternă erau în regiune şi peste o treime au fost distruse.

Cele mai citite

Lingușirea ca politică de stat

Din 20 ianuarie, liderii lumii au pășit pe scena geopolitică mondială, cu o combinație de precauție și curiozitate. Lingușirea, ca monedă de schimb, va...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă