Mişcări ale unor plăci tectonice din sistemul de Justiţie, unele spectaculoase, alte mai puţin vizibile pentru public, au avut loc în ultimul an. Pe de o parte, înalţi magistraţi, care s-au remarcat în instrumentarea unor dosare grele, au ajuns acum să fie ei înşişi acuzaţi de fapte penale. Pe de altă parte, procurori care au lucrat în cazuri sonore au părăsit sistemul brusc şi fără minime explicaţii publice.
Lucian Papici, Emilian Eva, Alina Bica, Mariana Alexandru și Adriana Cristescu sunt doar câteva dintre numele de magistrați care, la un moment dat, au făcut istorie prin rechizitoriile lor și care au adus condamnări ce altă dată erau imposibil de imaginat. Sunt aceste cazuri niște excepții sau o regulă? Dosarele în care sunt cercetați sau judecați ori pensionarea lor peste noapte reprezintă o ”plată” pentru activitatea lor împotriva corupției și mafiei sau un efect al faptului că, la un moment dat, au ajuns să se considere, la rândul lor, ”intangibili”, la fel ca greii politicii autohtone și miliardarii mafioți pe care i-au anchetat? România Curată vă prezintă situația în care se află acum. Întrebările rămân, însă, deschise.
***
Papici. Ultimul dosar mare: Referendumul – Liviu Dragnea. Este în prezent anchetat în două dosare
Cel mai recent exemplu din prima categorie este cel al procurorului Lucian Papici, fostul şef al Secţiei I a DNA pe vremea când lupta împotriva corupţiei era condusă de Daniel Morar. Practic, Papici era – ca şef de secţie operativă – numărul 2 în DNA. Vineri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea a două dosare penale închise de DIICOT şi care îl vizează, printre alţii, pe procurorul Papici.
Citește continuarea textului pe Romaniacurata.ro.