Oraşul bulgăresc Nessebar este una dintre destinaţiile preferate de români atunci când vine vorba despre alegerea unei loc pentru petrecerea concediului de vară şi relaxare la Malul Mării Negre. Nessebarul este amplasat pe o peninsulă lungă de 850 m și lată de 350 m, în care se ajunge printr-un istm. În timpul existenței sale îndelungate, și-a pierdut o treime din teritoriu, fiind acoperit de mare. Sub apă, la 80 de metri distanță de țărm, încă se pot vedea rămășițele zidurilor fortăreței. În prezent se află conservat doar zidul de vest cu poarta, care apără orașul de continent.
Istoria perlei UNESCO
Nessebarul a fost întemeiat de traci în urmă cu peste 3.000 de ani şi a fost apoi cucerit de coloniştii dorieni. Oraşul este situat pe o mică peninsulă şi în scurt timp a devenit un important centru omercial şi militar, cu ziduri puternice, temple şi monedă proprie. Romanii au construit terme şi vile, bizantinii şi bulgarii au înălţat biserici şi catedrale, iar turcii nu au distrus mai nimic. Legendele spun că în Nessebar au existat peste 40 de biserici. În prezent există însă date certe doar pentru 26 dintre ele. Moștenirea culturală a vechiului oraș poate fi cunoscută de turiști în cele patru muzee: cel de arheologie, de etnografic, la Biserica Sf. Ștefan -unde se regăsesc fresce din perioada secolelor XI-XVII și Biserica Sfântul Spas. Din 1983, orașul vechi din Nessebar este înscris în patrimoniul mondial UNESCO.
Cum se ajunge la Nessebar
Nu e greu de ajuns. Distanţa de la Bucureşti la Nessebar este de 374 de kilometri dacă alegeţi să mergeţi prin Giurgiu-Ruse (vezi harta din Galeria Foto) sau de puţin peste 400 de kilometri dacă mergeţi prin Vama Veche ((vezi harta din Galeria Foto). Călătoria nu ar trebui să depăşeşte cinci ore, chiar dacă veţi conduce relaxat şi vă veţi opri pentru a fotografia Marea Neagră care în apropierea staţiunii Sveti Vlas are culoarea albastru deschis, aproape turcoaz, precum Marea Mediterană.
Cazare în Nessebar
Oferta turistă este destul de bogată când vorbim despre cazare deoarece există în jur 1.300 de hoteluri și pensiuni care stau la dispoziția turistului. Prețurile de cazare sunt accesibile, chiar și în plin sezon, dacă rezervarea este făcută din timp. Şi la terase şi restaurante preţurile sunt foare bune, iar meniurile sunt pline de fructe de mare, peşte proaspăt, legume şi vin.
Accesaţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea frumuseţile oraşului Nessebar
(sursa: wikipedia.org)