Pe 20 iulie 1935 a avut loc inaugurarea oficială a aeroportului provizoriu, amplasat atunci pe terenul de instrucţie al Garnizoanei militare, lângă Cimitirul Eroilor, unde acum se regăseşte un centru comercial. Aeroportul funcţionează pe actualul amplasament din 1964, când s-a inaugurat aerogara pentru curse interne.
VEZI ŞI GALERIE FOTO & VIDEO. 45 de ani de la inaugurarea Aeroportului Internaţional Henri Coandă
O modernizare masivă a avut loc în anii 1975-1980, când are loc inaugurarea aerogării pentru trafic intern şi internaţional. Din 1980 se inaugurează cursele externe spre Frankfurt, Chicago şi New York. Din 6 februarie 2002, Aeroportul poată numele pionierului aeronauticii, bănăţeanul Traian Vuia, informează site-ul aeronews.
VEZI ŞI GALERIE FOTO. Oraşele lumii văzute noaptea din avion
În zilele Revoluţiei din 1989, Aeroportul Traian Vuia a fost o importanţă zonă cu o desfăşurare impresionantă de forţe. Au trecut în acele zile prin aeroport mai toţi generalii importanţi din conducerea Armatei Române, miniştri şi delegaţi trimişi special de la Bucureşti pentru a reprima revoltele de la Timişoara. După Revoluţie aeroportul a cunoscut investiţii masive: reparaţii la pista de decolare-aterizare, s-a construit o nouă hală cargo, s-a extins şi modernizat clădirea aerogării şi s-au cumpărat echipamente moderne de balizaj şi de coordonare a traficului aerian.
VEZI ŞI GALERIE FOTO & VIDEO. Primul aeroport din Europa construit pe o insulă artificială
Daniel Idolu, directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, a declarat că „cei 80 de ani nu înseamnă doar istoria la care ne gândim cu drag şi cu melancolie, ci reprezintă şi o provocare. Acum mă gândesc la ce va urma, ce ne aşteaptă în următorii ani, până în 2020, ca ciclu de finanţare al programelor europene şi chiar mai departe. Eu vreau ca noi să punem bazele unui nou concept, a unui Terminal Intermodal, o viziune în care să conecteze transportul aerian, rutier şi feroviar. Am promovat acest proiect de doi ani şi s-a materializat prin cuprinderea acestuia în Masterplanul General de Transporturi”.