15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFood24 de ani de la moartea liderului Queen, Freddie Mercury. Criticile şi...

24 de ani de la moartea liderului Queen, Freddie Mercury. Criticile şi controversele din jurul legendei. IMAGINI RARE

În urmă cu 24 de ani, se stingea solistul celebrei trupe de muzică rock „Queen”, Freddie Mercury. În cei 22 de ani ai carierei sale, artistul a reușit să stârnească admirație, controverse și critici. 

Nerecunoaşterea publică a etniei

După ce a devenit faimos, Freddie Mercury, cu numele real Farrokh Bulsara, a fost criticat că și-a ascuns originile indiene de public. 

Însă, mama artistului a contrazis această acuzaţie: „Freddie a fost pers şi a fost mândru de acest lucru, dar nu era foarte religios”. Artistul a fost apărat, de asemenea, şi de cumnatul lui, Roger Cooke: „Nu cred că şi-a negat originea indiană. Iar dacă şi-a negat-o, a făcut-o pentru că avea origini persane, nu indiene”, a spus soţul Kashmirei, sora mai mică a artistului.

Freddie Mercury, născut s-a născut în insula Zanzibar, colonie britanică, a fugit în Marea Britanie, la vârsta de 17 ani, împreună cu familia lui, din cauza masacruluiindienilor şi arabilor din timpul Revoluţiei pentru independenţă.

Criticii rock, neimpresionaţi de muzica lui Mercury

Cu toate că formaţia „Queen” avea succes comercial, trupa primea impresii slabe de la criticii rock și de la reviste precum NME și Rolling Stone. Un critic de la Stone a spus despre albumul trupei din anul 1974, „Queen II”, că a avut „complexitate compozițională abruptă și fără rost, și lipsă de melodie”.

De altfel, trupa a fost nominalizată abia în anul 2001 în Rock and Roll Hall of Fame. Între timp, formaţia s-a apropiat de o jumătate de miliard de albume vândute în lume.

Muzician, compozitor, textier şi lider al trupei britanice de rock Queen, Freddie Mercury a fost recunoscut pentru calităţile sale vocale remarcabile şi timbrul special, precum și pentru prestaţiile live. Deşi vorbea ca un bariton, vocea de tenor atingea o rază vocală de 4 octave, potrivit specaliştilor. Multe din hiturile Queen au fost compuse de Mercury: „Killer Queen", „Bohemian Rhapsody", „Somebody to Love", „We Are the Champions" sau „Little Thing Called Love".

Controversa legată de boala lui Mercury, SIDA, şi de orientarea lui sexuală

Freddie Mercury şi-a ascuns infectarea cu HIV timp de mai mulți ani, până în penultima zi de viaţă. Mai multe voci au sugerat că starul ar fi putut strânge mulți bani pentru cercetările în domeniu dacă ar fi vorbit despre situația sa și despre lupta cu boala.

Artistul obişnuia să se distanțeze de partenerul lui, Jim Hutton, în timpul evenimentelor mondene din anii 1980. „Nu se temea să-și exprime public homosexualitatea, dar nu era dispus să-și analizeze sau să-și justifice «stilul de viață» … Freddie Mercury parcă spunea lumii: «Sunt ceea ce sunt. Și ce?» Asta în sine era pentru mulți o declarație”, a scris John Marshall, de la publicaţia Gay Times, în anul 1992.

Mercury fost inclus în topuri realizate după moartea sa, fiind considerat unul dintre cei mai buni cântăreţi din toate timpurile de către MTV (în 2003 îl includea pe locul doi, după Mariah Carrey, în „Cele mai bune 22 de voci din muzică"), de All Music şi de BBC News în „Topul primelor zece voci ale lumii".

Freddie Mercury a murit la 45 de ani, în 1991,de bronhopneumonie cauzată de SIDA, la o zi după ce a făcut un anunţ public în care a recunoscut că este seropozitiv. Deși nu participase de foarte mulţi ani la slujbe religioase, Mercury a fost înmormântat de un preot zoroastrian.

Cele mai citite

Rata șomajului, în scădere uşoară. Tinerii rămân cei mai vulnerabili

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor Rata şomajului în luna noiembrie 2024, ajustată sezonier, a...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă