De ce este important anul 2016 pentru Justiție

de Ondine Ghergut , 02 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 13:47, 03 ianuarie 2016

În anul 2016 se va stabili dacă  în următorii ani vom avea Justiție independentă, cu DNA și Înaltă Curte – funcționale, cu instanțe curajoase; dacă vom avea un Consiliu Superior al Magistraturii care să apere cu adevărat independența magistraților.

În anul 2016 vor fi numiți, pentru mandate de trei ani, procurorul general al României, șefii DNA și ai DIICOT, președintele și vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorul general, procurorii șefi ai DNA și DIICOT și adjuncții lor  sunt propuși de ministrul Justiției –acum, Raluca Prună -, CSM dă doar un aviz consultativ, iar numirea efectivă o face președintele României, Klaus Iohannis. Președintele și vicepreședintele Înaltei Curți sunt propuși de CSM și numiți tot de către președintele țării, Klaus Iohannis.

Cum depinde (in)evoluția unei instituții de personalitatea șefului

Istoria recentă ne-a arătat că un  șef DNA obedient puterii politice, cum a fost Ioan Amărie, nu aduce și rezultate concretizate în dosare penale, cu mari corupți  trimiși în judecată. Abia după numirea lui Daniel Morar (două mandate, maximum admise de lege) și apoi a Laurei Codruța Kovesi (un mandat) s-a putut vorbi de  rezultate reale în lupta anticorupție, cu trimiteri în judecată a "peștilor” mari, urmate de condamnări răsunătoare, precum a fostului premier Adrian Năstase, a ex-vicepremierului George Copos, a multor ministri, parlamentari, a unor "intangibili", precum Dan Voiculescu.

 Noutatea în mandatul doamnei Kovesi, în comparație cu cel al lui Daniel Morar, este mărirea numărului de corupți prinși, trimiși în judecată. Ca și practica aplicării sechestrului asigurator pentru recuperarea prejudiciilor. Daniel Morar rămâne în istorie ca cel care a "desțelenit" lupta anticorupție, iar Koveși a dezvoltat-o, a întărit-o.

Kovesi mai are dreptul la un mandat, iar numirea ei pentru încă trei ani ar garanta continuitatea trendului ascendant al anticorupției. Va fi nominalizată de ministrul Justiției? Va fi numită de președintele țării? Vom primi răspuns peste câteva luni.

DIICOT, după șefia lui Codruț Olaru, care a excelat în combatearea infracțiunilor informatice și a traficului de droguri și persoane, nu însă și în spălările de bani-sume mari, a urmat Alina Bica. Fosta șefă a DIICOT a ieșit din schema de personal a magistraturii cu cătușe la mâini pentru fraude imense. Noul șef al DIICOT, Horodniceanu, nu a ieșit în evidență cu dosare mari, dar nici nu se poate spune, cel puțin deocamdată, că a pus frâne unor anchete cu personaje politice, așa cum a făcut Bica.

La Înalta Curte, sub președinția Lidiei Bărbulescu, spre exemplu, a colcăit corupția la secțiile instanței supreme. Dovada: condamnarea fostului șef al Secției Civile, Florin Costiniu, în dosarul căruia s-a făcut radiografia comerțului cu dosare la Înalta Curte, comerț patronat pe atunci de senatorul PSD Cătălin Voicu.

Sub președinția Liviei Stanciu ( două madate), Înalta Curte și-a schimbat atitudinea, practica. Instanța supremă a pronunțat multe condamnări ale gulerelor albe. Livia Stanciu nu a ezitat să facă declarații publice atunci când s-au produs derapaje ale celorlalte puteri ale statului. Livia Stanciu nu a ezitat să amendeze tentativele politicienilor de a interveni în actul de Justiție.

Omul sfințește locul! Sau îl poate distruge!

Un exemplu  de cum se poate dărâma o instituție pusă pe roate este mandatul de procuror general al lui Tiberiu Nițu. La numire, Nițu a preluat o instituție pusă pe picioare de fostul procuror general Laura Codruța Kovesi în șase ani. Lui Nițu i-au ajuns trei ani ca să stopeze dezvoltarea instituției. Nu numai că nu a avut rezultate concretizate în dosare și condamnări, dar este cunoscut și ca cel care a pus piedici în activitatea Parchetului General.

Pregătirea mediocră a lui  Tiberiu Nițu, după cum a rezultat la interviul pentru numirea sa în funcție, a fost dublată de apropierea prea mare de grupul fostului premier Victor Ponta, titular al unor infracțiuni consemnate în dosare penale la DNA. În urmă cu câteva săptămâni Tiberiu Nițu a anunțat că NU mai candidează pentru al doilea mandat de trei ani la care are dreptul.

Experiența “NIȚU” la  șefia Parchetelor din întreaga țară  ne arată cum poate un singur om să blocheze evoluția unei instituții. 

CSM, piatra din “capul unghiului” Justiției

Tot în 2016  (în toamnă) vor avea loc alegeri pentru  Consiliu Superior al Magistraturii, perioada mandatului fiind de șase ani, mandate care încep efectiv la data de 7 ianuarie 2017. Cinci procurori și nouă judecători vor fi aleși în adunări generale ale magistraților și, timp de șase ani, de ei va depinde dacă vor fi apărate principiile statului de drept.

Alegerea ceilorlalți cinci membri ai Consiliului – trei de drept (ministrul Justiției, procurorul general al României, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție) și doi reprezentanți ai societății civile –, depind mai mult de politicieni. Numele ministrului Justiției depinde de Parlament; procurorul general al României e propus de ministrul Justiției. Doar președintele Înaltei Curți depinde de CSM și abia apoi de președintele țării, care are, însă, rol decisiv.

Se observă că deciziile  CSM depind de cei 14 magistrații aleși în adunările generale a celor circa 8.000 de magistrați din România. Desigur, ei sunt validați de Senat, dar validarea este o simplă formalitate.

Altfel spus, de cei 14 magistrați aleși de colegii lor depinde  respectarea principiului fundamental al statutului de drept: separația puterilor legislativă, administrativă, judecătorească.

De ce  separația puterilor depinde de CSM? Pentru ca membrii magistrați aleși ai CSM să nu mai permită parlamentarilor sau președintelui de Consiliu Județean să intervină în treburile Justiției. Pentru ca membrii CSM să nu mai fie aleși cu “autocarul” vreunui partid politic. Pentru ca magistrații să nu rămână datori președintelui CJ, primarului care le concesionează vreun teren sau imobil, așa cum s-a mai întâmplat până acum.

Dacă cei 8.000 de magistrați își vor alege lideri care să nu plece capul în fața politicienilor, a baronilor locali sau centrali, vom avea cu adevărat Justiție independentă.

Anul 2016 este important și pentru că se reconfigurează puterea locală și centrală. În 2016 au loc alegeri locale și parlamentare. În plus, tot în 2016 vor fi numiți trei noi judecători la Curtea Constituțională: unul de către președintele țării și câte unul  de Senat și Camera Deputaților. De judecătorii constituționali depind legile care guvernează, între altele, și Justiția.

Loading...

Comentarii

 • NEUTRU

  09 ianuarie 2016 0:00

  Si neaparat pentru "egalitate in drepturi si obligatii" si coruptii dovediti care apartin "democratilor" udmristi si pcmisti , despre care nu va place sa scoateti nici o vorba !

  raspunde comentariului
 • Alear

  08 ianuarie 2016 20:04

  Te invitam sa incepi acum un curs gratuit care te invata simplu si repede cum poti face bani pe internet. Cursul il primesti pe adresa ta de email, este gratuit, cu explicatii clare si te invata pas cu pas cum poti face bani pe internet. Pentru a primi cursul, trimite un mesaj la adresa de email aurelia.brebeanugmail.com

  raspunde comentariului
 • Kurt Roth

  03 ianuarie 2016 16:09
 • dorinteodor

  03 ianuarie 2016 15:32

  pentru Dr. Georges Iscru Strasbourg comentariul dv. este absolut lamentabil. cine sa schimbe oamenii presupusi rai cu altii presupusi buni? vre-un dictator atoatestiutor? duhul sfint? cine sa instaureze "adevarata democratie" ? tot vre-un atotputernic suprastatal? deocamdata tara merge bine luind in consideratie de unde am plecat. faptul ca nu sintem multumiti de situatie si de viteza prea mica de inbunatatire a situatiei nu inseamna sa ne lansam in fantezii de cum s-ar face schimbarea in bine. constitutia noastra nu este prea grozava dar in general este respectata. sistemul de legi facute de cei nascuti si crescuti in sistemul comunist trebuie modificat radical dar asta nu se poate face decit in limitele legii si pe masura ce poporul in ansamblul lui va evolua si el. legile nu pot fi mai bune decit poporul care urmeaza sa le respecte. o lege buna dar care este respinsa instinctiv de popor este o lege efectiv proasta....

  raspunde comentariului
 • Din Colectiv citire

  03 ianuarie 2016 15:20

  Intr-o tara unde nu exista justitie dainuie faradelegea, coruptia si crima!.

  raspunde comentariului
 • escobar

  03 ianuarie 2016 13:17

  printr-o OUG data de Ponta la 24 ore de la moartea politistului-motociclist din fruntea coloanei lui Oprea,aprobata acum de parlament,practic Oprea e exonerat de "abuzul in serviciu" pt. ca in Constitutie IN PENAL SE APLICA legea mai FAVORABILA,care "lucreaza" si pentru "TRECUT"....un grup de parlamentari PSD au alta "initiativa legislativa"=CONDAMNAREA "politicienilor care fac INAUGURARI de investitii INAINTE DE FINALIZAREA LUCRARILOR"...SCOPUL e ACELASI "EXONERAREA DE RASPUNDERE PENALA A LUI PONTA" pt. inaugurarea autostrazii Orastie-Sibiu si posibile PAGUBE care pot ajunge la peste PATRU SUTE MILIOANE EURObani europeni nerambursati...".SMECHERIILE" unor parlamentari reprezinta "TRAFIC DE INFLUENTAFAVORIZAREA INFRACTORULUIETC." similare cu cele "exportate" in P.E de Adrian Severina lui doar pt. "consultanta pe lovele"....acesti parlamentari sunt MAI PENALI DECAT "AUTORII FAPTELOR" pentru ca SUBMINEAZA AUTORITATEA STATULUI DE DREPT si implicit "dezvolta in opinia publica" o LEHAMITE de LEGESTATDREPTATE si cel mai GRAV "ANULEAZA SENTIMENTUL DE SPERANTA",sentimentul ULTRANECESAR EVOLUTIEI oricarei societatinatiunipoporcolectivitategrupfamilie si INDIVID!!!!!

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  02 ianuarie 2016 18:39

  Ne dezvoltam si te asteptam ! -iti place sa comunici-stii ca disciplina si determinarea sunt cheia succesului-ai incredere in potentialul tau-iti place sa iti fie apreciate meritele-vrei sa castigi pe masura eforturilor tale.Suna complicat dar nu este deloc ! Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • George

  02 ianuarie 2016 16:38

  Smecheria, hotia, *******, pomenile, spagile, interesele dar si lenea si incultura, nu vor disparea din tara romaneasca niciodata ! Astea sunt intiparite in ADN-ul national ! Poti sa o clonezi pe Kovesi de 1000 de ori, ca nu le poti eradica, Romania e o tara balcanica, asa a fost si asa va ramane , indiferent cui place sau nu. Politicianul roman, nu ajunge la putere decat pentru a se imbogati el si familia lui, din pacate asta este perceptia despre putere in romania. Iar cu un salariu minim de 250 de euro e greu sa schimbi aceasta perceptie. Brucan a zis ca avem nevoie de 20 de ani sa ne schimbam, a gresit, cred ca ne mai trebuie vreo 20-30 de acum incolo....

  raspunde comentariului
 • George

  02 ianuarie 2016 16:22

  Cine sa faca justitie in tara romaneasca? O mana de oameni care si-au sacrificat carierele pentru a trimite citiva hoti in puscarie? Dar pe poporul indobitocit si saracit l-a intrebat cineva ce fel de justitie vrea? Antena 1 a avut rating record de sarbatori, iar astia demoleaza justitia de ani de zile, va faceti sperante degeaba, uitati ca jumatate din cei care se vor duce la vot in toamna sunt cei care de obicei au fost invatati sa stea cu mainile in buzunarul statului intrun fel sau altiul sau au fost abonati la conductele de pomeni PSD, nu m-as mira ca-n toamna acest partid cosmetizat sa ajunga la guvernare din nou intr-o conbinatie cu PNL alt partid toxic si sa mature ca un tavalug putinele reforme care s-au facut pana acum. Pentru ca politicianul roman a ramas la fel de nesimtit chiar dupa seria de proteste din toamna, dovada este tocmai ce s-a intamplat in parlament inainte de a pleca in vacanta.

  raspunde comentariului
 • Dr. Georges Iscru Strasbourg

  02 ianuarie 2016 10:27

  Romania....Democratia...Secolul XXI...Cerem Romaniei sa fie o tara democrata demna de secolul XXI...Dar are mijloacele necesare???...Aici domina coruptia, hotia, violenta si incompetenta...Institutiile guvernamentale, parlamentul, justitia, partidul de guvernement si-au pierdut credibilitatea...Noul guvern intirzie reformele, nivelul de trai al poporului este foarte scazut, dar emanatii neocomunisti instalati la putere duc o viata de lux....Toata opinia publica priveste catre presedintele tarii care obligat de presiunea strazii s-a anjajat de urgenta sa faca noi reforme...Noul guvern Ciolos este ezitant, format de oameni incompetenti.....Deci--1. Trebuie schimbat totul de la radacina dupa un model cu adevarat democratic...lasati carpelele care nu aduc nimic.bun. --2.In toate institutiile guvernamentale sa fie pusi oameni tineri, competenti cu studii superioare. --3. Onoua mentalitate fata de MUNCA, CINSTE, PATRIOTISM...

  raspunde comentariului
 • Florin

  02 ianuarie 2016 7:16

  Proiect de talie mondiala!Nu este necesara niciun fel de experienta,decat cunostinte minime de computer! Oferim curs de instruire gratuit si complet,de la zero,pe computer,! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si corectitudine. Daca va intereseaza,va oferim alte detalii, dupa ce trimiteti un e-mail cu subiect Info la adresa de emailflorin_33_2006yahoo.com

  raspunde comentariului
 • Florin

  02 ianuarie 2016 7:16

  Proiect de talie mondiala!Nu este necesara niciun fel de experienta,decat cunostinte minime de computer! Oferim curs de instruire gratuit si complet,de la zero,pe computer,! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si corectitudine. Daca va intereseaza,va oferim alte detalii, dupa ce trimiteti un e-mail cu subiect Info la adresa de emailflorin_33_2006yahoo.com

  raspunde comentariului
 • NEUTRU

  01 ianuarie 2016 23:19

  Intrebare In varianta online este interzis sa apara numele autorului articolului ? E secret ? A primit cei mai multi bani din partea E.U. ?

  raspunde comentariului
 • Cosmin

  01 ianuarie 2016 21:24

  Justitia nu se poate reforma mentinand in sistem toate cozile de grebla si de topor din perioada comunista sau pe urmasii lor.Trebuie adusi in fata legii sa dea socoteala pentru incompetenta si subminarea statului de drept Pivniceru, Natalia Roman, Costiniu, Barsan, Nitu, etc.

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  01 ianuarie 2016 20:35

  democratia se invata greu iar idea fundamental gresita de justitie independenta nu exista nicaieri in lumea civilizata. de exemplu, in franta exista consiliul de stat care poate invalida orice hotarire judecatoreasca inclusiv a curtii constitutionale sau a CEDO. despre licenta de a ucide in sistemul juridic englez de asemenea se stie si acesta din nou arata ca exista forte in stat mai puternice decit sistemul judecatoresc. deocamdata ce vad eu este bagarea in puscarii a marilor oameni de afaceri romani, evident ca pentru incalcarea legii, nu este nimic de adaugat aici DAR consecinta este inlocuirea lor cu oameni de afaceri straini.....oare chiar crede cineva ca trecerea de la sistemul comunist la sistemul capitalist se putea face respectind exact toate legile facute de cei care s-au nascut si crescut in sistemul comunist? coruptia exista in romania de la inceputul istoriei si nu va putea fi eradicata prin sistemul juridic. eradicarea coruptiei se va putea face doar cu o structura de legi care sa faca coruptia neeficienta. nimeni care vrea sa faca ceva nu va corupe pe nimeni daca legea nu da putere de decizie unor persoane aflate in pozitii de decizie.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  01 ianuarie 2016 19:23

  Nu-mi place cum "lucreaza" CSM-ul...Nu-si asuma atributiile.Doarme pe el.Mai e mult pâna la "justitia reala"....

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  01 ianuarie 2016 19:23

  Nu-mi place cum "lucreaza" CSM-ul...Nu-si asuma atributiile.Doarme pe el.Mai e mult pâna la "justitia reala"....

  raspunde comentariului
 • stef

  01 ianuarie 2016 16:29

  In Romania vom putea vorbi cu adevarat de Justitie doar atunci cand si Basescu cu toti "ciracii" -Blaga, Videanu, Boagiu, Falca, Boc, etc. etc vor ajunge acolo unde deocamdata doar cealalta "parte" este trasa la raspundere. Pana atunci Justitia romana este o "mascarada" construita de sistemul basist care sa-l apere.P.S. Ultima dovada casele lui Iohannis acte false, case confiscate, contestatie impotriva unei HOTARARI DEFINITIVE a Justitiei! Dar cum va fi tratata infractiunea de FALS SI UZ DE FALS? Desigur acest delict ii priveste doar pe Ponta, Sova! Halal nufarul!

  raspunde comentariului
 • Nicu piticu

  01 ianuarie 2016 16:28

  Cine NUMESTE sefii in justitie, CINE DA BANI la justitie, ALA CONDUCE JUSTITIA. Restu sunt povesti. Cand justitia va fi cum e CURTEA CONSTITUTIONALA si sa se auto conduca si sa aibe fonduri stabilite prin lege atunci va fi independenta dar se va subordona doar LEGILOR.

  raspunde comentariului
 • La Multi Ani!

  01 ianuarie 2016 15:18

  justitia=spalatoria nufarul......

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design