Pe fondul sporirii ameniţărilor teroriste în tot mai multe locuri din lume, numeroase ţări încearcă să prevină comiterea unor noi atentate, inclusiv prin anchetarea şi arestarea cetăţenilor care vor să se alăture organizaţiilor extremiste, care, prin acte de cruzime şi masacre în masă, vor să cucerească lumea civilizată.
Expertul în securitate Hari Bucur Marcu a declarat, pentru "România Liberă", că Statul Islamic este, la ora actuală, cea mai "vizibilă" organizaţie teroristă care dispune de tehnici de racolare şi fonduri pentru pregătirea jihadiştilor. "ISIS şi-a recrutat mai multe categorii de luptători DAESH şi contează cel mai mult pe mercenari, care pe bani sunt dispuşi să facă orice. Iar bazinul mare de recrutare este cel al indivizilor care şi-au pierdut respectul de sine".
Potrivit statistilor oficiale, cel puţin 5.000 de jihadişti se află la ora actuală în Europa, antrenaţi să comită oricând atacuri teroriste. "Gruparea Statul Islamic se află în posesia a mii de paşapoarte în alb şi nu este exclus ca alţi jihadişti să vină în Europa folosindu-le", avertiza ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, după seria de atentate din noiembrie anul trecut.
Experţii în securitate şi psihologii au atras atenţia că structurile teroriste, şi în special Statul Islamic, acţionează prin intermediul unor membri recrutaţi în structuri de tip micro-reţea sau chiar cu indivizi însărcinaţi cu misiuni singulare, dar de mare impact. Specialiştii spun că se impune un control mai riguros al racolărilor făcute prin intermediul reţelelor de socializare şi al site-urilor de propagandă teroristă, care pot radicaliza într-un timp foarte scurt persoane labile emoţional şi religios. Cele mai uşoare ţinte ale recrutării sunt indivizii care provin din familii sărace şi dezorganizate, cu înclinaţii sociopate, chiar dacă în aparenţă par integraţi în comunitate şi duc o viaţă relativ normală.
„Pare, din ce în ce mai mult, că un nou sanctuar pentru luptătorii ISIS a fost ridicat în mijlocul Europei. În satele izolate din Balcani flutură steagul negru al Statului Islamic”, au scris recent jurnaliștii de la Der Spiegel, argumentând că musulmani din Kosovo, Macedonia și Serbia se numără printre cei 22.000 de luptători ISIS.
În cazul femeilor recrutate, vârsta medie este de 21 de ani, iar în cel al bărbaţilor, de 25 de ani. De menţionat că aproape un sfert dintre recruţii Statului Islamic sunt minori. Potrivit unui studiu realizat de experţii din Statele Unite, ISIS a reuşit să recruteze adepţi, inclusiv pentru că ei angajează familii întregi, cărora le oferă condiţii de trai pe teritoriul controlat de gruparea islamistă. Statisticile arată că Statul Islamic recrutează jihadişti mai ales din ţări precum Belgia, Franţa şi Marea Britanie.
Sunt cazuri în care cei care recrutează "sunt plătiţi cu 2.000 sau 3.000 de dolari până la 10.000 de dolari, în funcţie de persoana recrutată. Acest lucru depinde de capacităţile persoanei recrutate. Dacă este vorba despre cineva cu un nivel ridicat de educaţie, precum un informatician sau un medic, cel care îl recrutează este plătit mai mult", a declarat Elzbieta Karska, care a condus un grup de experţi ONU care au anchetat activităţile luptătorilor străini care pleacă în zonele de conflict.
Tipologia noilor recruţi jihadişti
Extremiştii au strategii foarte complexe în depistarea persoanelor vulnerabile, selectarea şi apoi racolarea acestora, conform unor criterii specifice, spun experţii în securitate. De regulă, aceştia îşi focalizează atenţia asupra familiilor cu dezechilibre emoţionale şi de relaţionare, jucându-se cu minţile şi emoţiile tinerilor vulnerabili proveniţi din astfel de medii, mulţi dintre ei consumatori de droguri. Tehnicile de persuasiune pentru racolare includ adesea şi oferirea unor bunuri materiale substanţiale, ca recompensă pentru comiterea unor atacuri teroriste sinucigaşe. „Luptătorii străini primesc de toate: maşini, soţii, o mulţime de bani, iar sirienii nu primesc aproape nimic”, mărturisea un fost luptător al Statului Islamic.
Potrivit specialiştilor, există opt motive principale pentru care un individ aderă la grupările extremiste: apartenenţa sa la familii disfuncţionale; tulburări psihice şi de comportament; eşecul educaţional şi profesional; sărăcia; nevoia de prestigiu şi stimă; caracter conflictual combinat cu înclinaţii sociopate; relaţiile conflictuale cu partenerul de viaţă; vulnerabilitate la manipulare prin social media şi alte canale de comunicare în masă. Organizaţiile jihadiste îşi asumă, în aceste cazuri, rolul patern, de salvator, prin oferirea unui fals sprijin psihologic şi a unui model denaturat de reinserţie socială.
Sunt şi experţi care susţin că iluzia grandorii obţinute prin apartenenţa la un grup terorist îi incită pe tineri, în special pe cei dominaţi de resentimente faţă de persoanele din anturaj, care i-au dezamăgit la un moment dat al existenţei lor, şi faţă de care se pot răzbuna acum, atacând alte persoane, folosind religia ca justificare pentru acţiunile lor. "Membrii ISIS se mândresc cu modul în care au forţat un băiat de 12 ani să comită decapitări, în mod frecvent răpesc adolecente pe care le fac cu forţa 'miresele' luptătorilor organizaţiei teroriste şi demonstrează un nivel de cruzime greu de imaginat. Toţi cei care vor să se alăture acestei grupări sunt dezumanizaţi total", a explicat William Robson, autorul cărţii "Ameninţare la nivel ridicat".
"Există un număr foarte mic, proporţional cu totalul populaţiei, pe vârste şi pe sexe, care este predispus la propria distrugere, la sinucidere, la abandonare, au o stimă de sine foarte scăzută, iar aceşti invidizi pot fi observaţi în orice colectivitate. Acestor oameni, dacă le oferi cea mai mică şansă de revalorizare, să aibă un sens viaţa lor, indiferent cultură, religie şi educaţie, sunt foarte uşor de recrutat. Iar o parte dintre aceşti sunt predispuşi la sacrificiu, pe care îl percep ca pe un obiectiv final al vieţii lor: să se arunce în aer pentru o idee, în anii '60 îşi dădeau foc, ca formă de protest împotriva războiului din Vietnam, de exemplu. Ca mentalitate şi profilul psihologic, este cam acelaşi lucru, doar metoda de sinucidere şi pretextul diferă", a spus Hari Bucur.
De ce racolează femei Statul Islamic?
Rolul femeii într-o organizaţie teroristă nu diferă foarte mult de cel obişnuit: reproducţie şi îndeletniciri în gospodărie, în calitate de neveste, surori şi mame. Daesh foloseşte femeile şi în activităţi de propagandă în mediul virtual, dar şi de recrutare pentru organizaţie a altor femei, având atribuţii de control în respectarea cutumelor şi a regulilor diverse, de la vestimentaţie până la comportament. Experţii spun că tacticile de selecţie sunt la fel de sofisticate precum cele folosite de grupurile de crimă organizată.
Amploarea curentului islamofob a fost speculată de terorişti printr-un număr mai mare de recruţi din Occident. Mulţi tineri extremişti din ţările europene, dar şi din ţările arabe s-au înrolat în organizaţiile islamiste şi, potrivit unui raport al Institutului pentru Dialog Strategic, un număr suprinzător de femei din Europa occidentală au călătorit în Siria şi Irak pentru a se alătura grupării Daesh. Datele raportului sunt susţinute şi de cea mai recentă informare a Interpol, care atrage atenţia asupra acestei tendinţe alarmante.
Printre motivele acestei opţiuni se numără: sentimentul de izolare în cultura occidentală, credinţa că există acte de persecutare violentă a comunităţii musulmane la nivel mondial, dar şi sentimentul de frustare şi mânie faţă de lipsa unei reacţii de răspuns la aceste acţiuni de persecuţie. În vreme ce femeile musulmane din ţările vestice sunt păcălite cu promisiuni despre rolul lor crucial în familiile jihadiste, femeilor arabe li se promite un utopic stil de viaţa perfect, în acord cu tradiţiile lumii arabe, alături de soţii ideali, războinicii sfinţi ai islamului.
Dr. Phyllis Chesler, profesor emerit în studiul comportamentului feminin, a arătat că, în ciuda maltratărilor fizice şi psihice la care sunt supuse femeile musulmane sunnite, în special (sunt victime ale abuzurilor domestice frecvente, organele genitale le sunt mutilate, sunt căsătorite de la 9 ani, au sarcini nedorite, sunt violate şi umilite în public), recrutările Statului Islamic în rândul acestora se va intensifica pentru că pot fi valorificate în multe situaţii, fiind în principal "momeala ideală" pentru recrutarea altor luptători jihadişti.
Propaganda ISIS
La începutul anului 2016, Statul Islamic, cunoscut şi sub alte acronime, precum ISIL, ISIS, SI sau Daesh, lansa revista online „Hybernetiq” cu scopul de a informa şi instrui persoanele care vor să devină jihadişti şi oferea instrucţiuni explicite despre cum poate fi comis un atac cibernetic împotriva ţărilor occidentale, dar şi sfaturi despre cum să rămâi vigilent în spaţiul online atunci când comunici cu alţi membri ai organizaţiei.
Gruparea Stat Islamic nu pare să fi organizat din Siria sau Irak recentele atacuri comise în Occident, dar le revendică succesiv în vederea consolidării imaginii sale globale şi mascării nereuşitelor de pe front, potrivit mai multor experţi citaţi Agenţia France Presse. Atentatul de la Nisa şi atacul cu topor contra pasagerilor unui tren în sudul Germaniei "ajută la crearea unui climat de teamă şi întăresc ideea că Stat Islamic rămâne o forţă puternică în pofida pierderilor sale teritoriale" în Irak şi Siria, explica pentru AFP Aymenn al-Tamimi, specialist în jihadism la think-tankul american Middle East Forum. Totuşi, maniera în care ISIS a revendicat aceste atacuri sugerează absenţa unei implicări operaţionale directe.
Statul Islamic "inundă" constant reţelele de socializare cu mesaje de propagandă – texte, imagini şi înregistrări video – care îndeamnă la astfel de acţiuni violente. Pentru gruparea jihadistă, o asemenea strategie oferă numeroase beneficii, în afara faptului că astfel de atacuri nu presupun o planificare îndelungată, sunt mai ieftine şi au o eficienţă sporită.
Una dintre cele mai mari campanii online împotriva ISIS a fost realizată de o reţea independentă de combatere a terorismului din SUA, Ghost Security Group. Această reţea declară că a eliminat mai mult de 100 de site-uri care apaţineau Statului Islamic şi în jur de 57.000 de conturi de social media care au fost folosite cu scopul de a recruta sau de a face propagandă.